PDA

Zobacz pełną wersję : Jak czyścicie matryce w m4/3 ?

DzejPi
21.05.17, 08:30
Jak czyścicie matryce w m4/3 jak grucha już nie pomaga?

yamada
21.05.17, 09:15
Ja ostatnio czyściłem Izopropanolem i jest ok.

Koriolan
21.05.17, 09:40
a czym wycierasz ?

RafS
21.05.17, 09:40
Są do innych matryc specjalne szpatułki suche i mokre, ale do m43 nie widziałem. Jak masz jeszcze na gwarancji to serwis to zrobi za ciebie, tylko aparatu przez jakiś czas nie będziesz mieć.

yamada
21.05.17, 09:58
a czym wycierasz ? Kupiłem kiedyś lepszej jakości szpatułki i jeśli jesteś uważny to da się nimi spokojnie przetrzeć matrycę. Ja to robię raz na rok. Ale staram się uważnie szkła zmieniać i właściwie większość czasu na body siedzi 60makro. Przed czyszczeniem odkurzaczem delikatnie staram się wyssać kurz. Potem czyszczenie na mokro i na sucho od razu. Z obiektywu też najpierw szmatką na sucho a potem odkurzaczem.

apz
21.05.17, 14:19
Pałeczkami suchymi i nasączonymi izopropanolem.

nightelf
21.05.17, 14:48
Zestaw do czyszczenia rotin:
http://www.rotin.pl/produkt,1497.html

albo zestaw green clean:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/green-clean-wet-dry-after-shake-pc.html

Alternatywnie kupujesz same szpatułki i nasączasz izopropanolem czystym.

DzejPi
21.05.17, 15:23
Poradziłem sobie. Miałem szpatułki jeszcze od pełnej klatki, niestety troskę za duże do m4/3. Ale na mokro (z preparatem E2) delikatnie góra /dół dało radę. Jest czyściutko.

strOOs
24.05.17, 00:05
Płyn Kodaka "Lens Cleaner" (dość drogi, 37ml za około 50-60zł był kilka lat temu) i patyczki z Rossmann'a (te o szerszym końcu 70szt za około 3zł). Bez problemu i do obiektywów, i do matryc się nadaje.

luc4s
24.05.17, 14:22
Ja od 5 lat nie musiałem czyścić. Co Wy z tymi aparatami robicie?

RafS
24.05.17, 14:25
Się używa się brudzi ;-) Ja mam niewielkie zabrudzenia widoczne tylko przy domknietej przysłonie, prawie całkiem, ale trochę się 'cykam' samodzielnie czyścić, pytałem w serwisie i mogą to zrobić w ramach gwarancji ale ciężko mi znaleźć taki termin żeby na spokojnie żyć bez aparatu przez trzy tygodnie:-P

luc4s
24.05.17, 17:03
Tak masz jak dbasz. Moje aparaty są tyrane po pustyniach i w środku czysto. Kluczem jest odpowiednia zmiana obiektywów otworem do dołu.

RafS
24.05.17, 22:49
hmm... nigdy inaczej nie zmieniam obiektywu niż otworem do dołu..a jednak coś się pojawia przy całkiem przymkniętej przysłonie i serwis potwierdził, że to brud na matrycy. Widać, mam mniej szczęścia w normalnych warunkach niż ty na pustyni.

Roberto73
24.05.17, 23:09
Jak się chce to zawsze się coś znajdzie nie ;) . Tylko na cholere używać takiej przysłony.

luc4s
25.05.17, 12:24
No właśnie :) Może u mnie coś tam jest, ale na zdjęciach nie widać, to po co się tym przejmować. Kto, poza makro używa przesłon pow. f10?

yamada
25.05.17, 13:49
Tak masz jak dbasz. Moje aparaty są tyrane po pustyniach i w środku czysto. Kluczem jest odpowiednia zmiana obiektywów otworem do dołu.
Hmmm, myślisz że kurz który fruwa w powietrzu nie wpadnie do komory matrycy jak jest obrócona w dół otworem?. Nie wydaje mi się. Do tego czasem przemyca się razem z obiektywem. Niestety na M4/3 brudna matryca może dać o sobie znać już przy f8. I nie widzę problemu by samemu od czasu do czasu ją przeczyścić. Wydatek kilkudziesięciu zł na rok jest lepszy niż wysyłanie body do serwisu, moim zdaniem.