PDA

Zobacz pełną wersję : Nie miała baba problemów...

edorka
16.05.17, 08:36
No właśnie... nie miałam większych problemów to kupiłam laptopa z W10 i... nie wiem jak się w nim poruszać :roll:
Przesiadka z XP na siódemkę była właściwie bezbolesna, mimo obaw, ale teraz... po uruchomieniu W10 kompletnie nie mam pojęcia jak się z nim obchodzić.
Przede wszystkim nie podobają mi się kafelki, czy można się ich pozbyć i sprawić, żeby pulpit wyglądał jak "normalny"?
Zamiast cieszyć się z nowego nabytku to siedzę i patrzę na niego jak na jeża :evil:

W ogóle to jestem zdziwiona, że nie dostałam płyty z systemem, czy to norma? A co jeśli coś się "spsuje"?
I jestem przerażona ogromem informacji jakie zbiera "wielki brat" :shock:
Większość odznaczyłam ale... czy dobrze? Jak to sprawdzić?

szafir51
16.05.17, 09:27
to, że nie dostałaś płyty to norma. W laptopie jest pewnie opcja recovery - przywrócenie do stanu "fabrycznego"
trzeba było brać z Windows 10 Pro - miałabyś możliwość downgrade do Windows 7 Pro :) Teraz albo 10-tka albo updgade 10-tki do wersji Pro i przejście na 7-mkę.

W necie jest trochę różnych programów, które zmieniają wizualnie 10-tkę upodabniając ją do starszej wersji. Może czegoś takiego poszukaj?

luc4s
16.05.17, 09:43
10 to bardzo fajny system. Używam od 2 lat i sobie chwalę.

Bodzip
16.05.17, 14:23
...
I jestem przerażona ogromem informacji jakie zbiera "wielki brat" :shock:
Większość odznaczyłam ale... czy dobrze? Jak to sprawdzić?To że odznaczyłaś wcale nie oznacza że już nie zbierają danych. Zbierają.
Przyjedź do mnie, postawię Ci Debiana. Będzie wyglądał jak XP, będzie działał jak W7, będzie szybki jak rakieta "Kima"; nie będziesz się bała wirusów, no i co tam jeszcze chcesz :)

fret
16.05.17, 14:49
T... no i co tam jeszcze chcesz :)

... i odpalisz sobie na tym wszystkie programy, do których jesteś przyzwyczajona?

And.N
16.05.17, 15:07
... i odpalisz sobie na tym wszystkie programy, do których jesteś przyzwyczajona?
Tu jest ten "problem". Programy graficzne jak Lightroom, DxO (taki program autorka wątka używa z tego co wiem), PS Elements, wtyczki od Nik Collection (obecnie darmowe) i sporo innych, niestety na Linuksie nie pójdą. Może dla przyzwyczajonych do Gimpa i Darktable (czy Raw Therapee) jest to jakaś alternatywa.

edorka
16.05.17, 15:13
To że odznaczyłaś wcale nie oznacza że już nie zbierają danych. Zbierają.
Przyjedź do mnie, postawię Ci Debiana. Będzie wyglądał jak XP, będzie działał jak W7, będzie szybki jak rakieta "Kima"; nie będziesz się bała wirusów, no i co tam jeszcze chcesz :)
Chętnie do Was przyjadę jak tylko będzie okazja i jeszcze chętniej skorzystam z pomocy tylko...

no właśnie...

apz
16.05.17, 15:30
Chętnie do Was przyjadę jak tylko będzie okazja i jeszcze chętniej skorzystam z pomocy tylko...

no właśnie...

Nie wiem w czym masz problem - to co potrzebuję wyciągnąłem na dolny pasek, menu start jest podobne, trudniej jest się dokopać do programów zarządzających.
Nie korzystam z kafli.
To moje wrażenia, mam 5 komputerów w tym dwa laptopy, w jednym został w7. Da się żyć...
Po kilku tygodniach a może nawet dniach uśmiechniesz się do swoich wcześniejszych odczuć....

Będzie dobrze.

edorka
16.05.17, 16:02
Nie wiem w czym masz problem - to co potrzebuję wyciągnąłem na dolny pasek, menu start jest podobne, trudniej jest się dokopać do programów zarządzających.
Nie korzystam z kafli.
To moje wrażenia, mam 5 komputerów w tym dwa laptopy, w jednym został w7. Da się żyć...
Po kilku tygodniach a może nawet dniach uśmiechniesz się do swoich wcześniejszych odczuć....

Będzie dobrze.
Z czym mam problem? Pewnie masz rację i za jakiś czas sama do wszystkiego dojdę ale żal mi właśnie czasu,
jaki będę musiała poświęcić na naukę systemu praktycznie od nowa i dostosowanie go do moich wymagań.
Chętnie bym się przesiadła na Linuxa ale to by oznaczało jeszcze więcej nauki a mnie już zwyczajnie się nie chce.

apz
16.05.17, 17:09
Z czym mam problem? Pewnie masz rację i za jakiś czas sama do wszystkiego dojdę ale żal mi właśnie czasu,
jaki będę musiała poświęcić na naukę systemu praktycznie od nowa i dostosowanie go do moich wymagań.
Chętnie bym się przesiadła na Linuxa ale to by oznaczało jeszcze więcej nauki a mnie już zwyczajnie się nie chce.

Wiesz Eda wybrała sobie kiedyś jakiś czas temu laptopa z W8, to było zupełnie coś innego niż XP z którego korzystała poprzednio, ale potem telefon też wzięła od Nokii z Wmobile i daje rady.
Wyrzuciło się jej całe to dziadowstwo od producenta laptopa i część opcji z Windy z których nie korzysta z kafli i poszło łatwiej.
Jestem przekonany, że po krótkim czasie będziesz na nowym sprzęcie śmigać.
Powodzenia.

PS. Laptop nie koza...

Bodzip
16.05.17, 17:53
Edorka, weź otwórz menu, i teraz wystarczy wpisać początkowe litery programu, np. panel. To wystarczy, wyskoczy Ci panel sterowania i jakieś tam inne

waruga
16.05.17, 18:49
To że odznaczyłaś wcale nie oznacza że już nie zbierają danych. Zbierają.

Święta prawda.

edorka
16.05.17, 18:58
Ok... lekko spanikowałam :evil:
ale już powoli jakoś ogarniam ten nowy bałagan :-)

nightelf
16.05.17, 19:13
W ogóle to jestem zdziwiona, że nie dostałam płyty z systemem, czy to norma? A co jeśli coś się "spsuje"?

Po pierwsze, zawsze warto robić kopię bezpieczeństwa.
Po drugie, w razie czego system można pobrać z strony Microsoftu: https://support.microsoft.com/pl-pl/help/15088/windows-create-installation-media

edorka
16.05.17, 19:19
Po instalacji na nowym kompie DxO nie chce się uruchomić, pokazuje takie okienko...
190856

Bodzip
16.05.17, 19:30

Po instalacji na nowym kompie DxO nie chce się uruchomić, pokazuje takie okienko...
190856 190857

petreq
16.05.17, 19:47

Problem związany jest z microsoft net framework oraz najprawdopodobniej directx... ja się poddałem. Nigdzie nie znalazłem jakiegoś sensownego rozwiązania.
DxO w wersji 10 działa już poprawie. Tak więc czekam na darmową wersję 10 DxO. :)

edorka
16.05.17, 19:57
Problem związany jest z microsoft net framework oraz najprawdopodobniej directx... ja się poddałem. Nigdzie nie znalazłem jakiegoś sensownego rozwiązania.
DxO w wersji 10 działa już poprawie. Tak więc czekam na darmową wersję 10 DxO. :)
Dzięki za podpowiedź... w czasie oczekiwania chyba nauczę się innego programu.

And.N
16.05.17, 20:09
Spodziewając się takich kruczków nie skorzystałem z "dobrodziejstwa" darmowej aktualizacji Win 7 do 10. Akurat bez DxO mogę się obejść, ale bez urządzenia wielofunkcyjnego (drukarka/skaner) już nie bardzo, a pod Win 10 by mi nie działało.

W Win7 jest coś takiego jak tryb zgodności programu z wersją systemu (nie wiem czy Win10 też to ma)
Klikamy na skrócie do programu prawym myszy, wybieramy Właściwości i zakładkę Zgodność:

190858

wybierając dany system. Ale to raczej byłoby zbyt proste, aby zadziałało...

petreq
16.05.17, 20:11
(...)
wybierając dany system. Ale to raczej byłoby zbyt proste, aby zadziałało...
Dokładnie...

apz
17.05.17, 08:01
Dokładnie...

No to masz babo placek...
Przykro mi.

Marek61
17.05.17, 09:17
Mam nadzieję, że nie dostanę po uszach za ten załącznik.
Jest to lista skrótów klawiaturowych do Win10, ułatwi codzienna prace.

Co do DxO v.9 to jest niestety problem:
http://forum.dxo.com/index.php?topic=13155.0

Praca na dziesiątce jest spokojnie do ogarnięcia, a święta wojna o wyższości jednego systemu nad drugim jest ........ ( Wpisać, co kto chce) każdy urządza swój warsztat, aby było mu wygodnie.

PS
Nawiązując do rozmowy w Głogówku wymieniasz dysk na SSD?

190885

szafir51
17.05.17, 09:48
Spodziewając się takich kruczków nie skorzystałem z "dobrodziejstwa" darmowej aktualizacji Win 7 do 10.
Ja zaktualizowałem żeby SN się zapisał w bazie danych M$. Poużywałem ze 2 tygodnie i przywróciłem z backupu Windows 7. Dopóki mnie nie zmuszą nie przejdę na nowy system zgodnie z zasadą lepsze jest wrogiem dobrego.

fret
17.05.17, 12:57
...

Będzie dobrze.

Masz u mnie plus... ;)

edorka
15.06.17, 12:18

Co do DxO v.9 to jest niestety problem:
http://forum.dxo.com/index.php?topic=13155.0

Udało mi się uruchomić DxO 9 na W10. Ustawiłam program jako domyślny i ruszył. Normalnie się uruchomił, otworzył plik, wywołał, zapisał. Podpowiedź znalazłam tu--> http://forum.nikoniarze.pl/archive/index.php/t-278784.html
Nie wiem czy to pomogło czy może któraś z poprawek systemu ale DxO działa.

apz
18.06.17, 00:27
No i nie mowiłem?

(przeniesione dla potomności) /apz/