Zobacz pełną wersję : Obiektyw na początek
Witam szanowne grono
Koledzy jestem początkujący mój aparat to Olympus E-620 i kitowe obiektywy 14-42 , 40-150 .Przyszedł czas kiedy przestają wystarczać .Może ktoś z forumowiczów ma w szafie jakąś stałke za nie duże pieniążki do zabawy ,prób .
Głównie robię zdjęcia krajobrazowe ale zdarzy się też portret . .Z wielką chęcią zaopiekuję się takim obiektywem . Nie ukrywam ,że będę zbierał na
Olympus Zuiko Digital ED 12-60 mm f/2.8-4.0 SWD.
Pozdrawiam
Cześć,
raczej nie inwestowałbym obecnie w E-system, ciekawe stałki są w m4/3.
o jakiej stalce myslales, systemowej czy jakis manual?
Witam szanowne grono
Koledzy jestem początkujący mój aparat to Olympus E-620 i kitowe obiektywy 14-42 , 40-150 .Przyszedł czas kiedy przestają wystarczać ...
Pokaż zdjęcia, napisz czego Ci w nich brakuje i wtedy uzyskasz szansę na sensowne odpowiedzi.
Olympus ZD 14-54mm 2,8-3,5 używany dostaniesz za nawet 800 zł.
Jak chcesz szeroki kąt, to lepiej jak dla mnie jest kupić ww. z ZD 9-18mm, niż samo jedno większe droższe 12-60.
9-18mm dodatkowo ponoć nieźle współpracuje przez adapter z Mikro4/3, jeśli/jak już wejdziesz w nowszy system Olka.
Hej Dzięki za zainteresowanie i wypowiedźi
Więc tak stałka może być manual z adapterem. W zdjęciach szczególnie w pomieszczeniach i nie tylko brakuje światła przy portretach .
Póki co zostanę w systemie E ,jak zajadę aparat :) i się nauczę robić fajne fotki to wtedy się zastanowię nad zmianą systemu.
Kolego Iwo jak patrzałem to ZD 9-18mm ma f/4-5,6 aa ZD 14-54mm f/2,8-3,5 Na pewno jest droższy ale ma jaśniejsze szkło.
Grmlin
Ale przecież 9-18 i 14-54 to zupełnie inne obiektywy! Porównujesz ze sobą ciężarówkę i roadstera pod kątem prędkości maksymalnej i ilości miejsca do załadunku towarów? 9mm to kąt 100 stopni, 14mm to 75 stopni. Różnica bardzo duża, moim zdaniem większa niż jedna działka światła.
Wiesz Nie miałem okazji podpinać tego szkła 9-18 jestem zielony ,lecz widziałem zdjęcia ze stałki 50 fakt z innym body .Powiem tak chciałbym robić takie zdjęcia ,dlatego pytam o stałkę
Głównie robię zdjecia sportowe , sporty wodne kajak smocze łodzie , to moja druga pasja. Myslę o zakupie obiektywu do mojego e330 do "ściągania" z odległości 200 do 300 m proszę o poradę.
Tak całkiem serio, to postaraj się o lepszą miejscówkę. 200-300m to naprawdę dużo.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Po pierwsze, to jest zjawisko zwane w malarstwie perspektywą powietrzną. Czyli powietrze nie jest idealnie przejrzyste. Zawiera różne zanieczyszczenia, a nawet jeśli trafi się czyste, to zawiera cząsteczki pary wodnej i na to nie ma rady. W testach podobno już 5-10 m powietrza daje mierzalny efekt. W realu jest lepiej, ale 200-300m spokojnie może dać lekką mgiełkę.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Do tego dochodzi jeszcze pole widzenia obiektywu. Za rozsądne pieniądze masz w Olku max. 300mm. Z 300m to pole widzenia 18x13,5m. Z 200m proporcjonalnie mniejsze. Kajak będzie malutki. Smocze łodzie, to chyba jakieś 10-15m i z boku powinno być ok, ale takie zdjęcia raczej szybko Ci się znudzą.
200 - 300 m to dużo za dużo.
Obiektyw: https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwjXzurt9fziAhWU4XcKHY-CDJ0YABADGgJlZg&ohost=www.google.com&cid=CAESEeD2hyTxosEaSBB9yLIxy5cl&sig=AOD64_09RtGYqlwvDNSvNSuOfeI2jxsKkw&ctype=5&q=&ved=0ahUKEwi9tuHt9fziAhWnM-wKHc6DB7YQ9aACCDg&adurl=
pewnie źle się wyraziłem, myslałem o teleobiektywie, rozumiem że "zawęża" pole widzenia ale potrzebne jest uchwycenie twarzy sylwetki w ruchu z dynamiką
Z 300 m twarz??? Może jakaś luneta astronomiczna, ale nie wiem, czy one ostrzą tak blisko... ;) Powtórzę: TELEOBIEKTYW 300 mm da Ci pole widzenia 18x13,5 m z odległości 300 m. Zobaczysz jakieś emocje na twarzy? Jak zrobisz skok na kasę, to kupisz 400 mm, ale emocji na twarzy, to ja tam nadal nie widzę...
ok. dzięki , czy taki może być na początek? Olympus AF Zuiko Digital AF 4-5,6 / 70-300mm ED
ok. dzięki , czy taki może być na początek? Olympus AF Zuiko Digital AF 4-5,6 / 70-300mm ED
na początek i na koniec , to system wymarły
Hej !! czytasz co piszą do Ciebie ? :) powyżej dałem Ci link do takiego właśnie.
jestem amatorem, mogę podyskutować o kajakarstwie, obróbce żeliwa, hahahah ale tu zielono mi mocowanie canon w Twoim linku mnie nie przekonało dla tego szukałem, dla Ciebie być może idiotyczne pytanie ale czy będzie pasował do mojego wymarłego e-330? :???:
to jest ten obiektyw https://www.olx.pl/oferta/olympus-zuiko-digital-ed-70-300mm-f-4-0-5-6-CID99-IDvEitp.html#2ea2e19faf
zapamietaj jak wygląda i nie pomyl z nowymi konstrukcjami . W tej cenie jak najbardziej może być , więcej nie jest dzisiaj wart
jestem amatorem, mogę podyskutować o kajakarstwie, obróbce żeliwa, hahahah ale tu zielono mi mocowanie canon w Twoim linku mnie nie przekonało dla tego szukałem, dla Ciebie być może idiotyczne pytanie ale czy będzie pasował do mojego wymarłego e-330? :???:
Uuups, to ja przepraszam, fakt pomyliłem mocowania.
Alexanderko
9.07.19, 21:41
Nie moge wystawic oferte, nie wiem dlaczego. Ale czy ktos zainteresowany Olympusem E-5, 14-35, 35-100, 50 mm, FL-36R. - to wszystko sprzedaje.