Zobacz pełną wersję : Sony A9 - nowy flagowiec
Nowy flagowiec ma imponującą specyfikację:
Pierwsza na świecie pełnoklatkowa matryca Stacked CMOS 24 Mp
Tryb seryjny 20 kl./s bez zaciemnienia wizjera
Bufor jest w stanie pomieścić 241 zdjęć RAW
693 punkty AF pokrywające ponad 90% kadru
Elektroniczna migawka pozwoli na pracę z czasami do 1/32 000 s
Dwa sloty na karty SD oraz port Ethernet
Dwa razy bardziej wydajna bateria niż w serii A7
https://www.dpreview.com/news/0029597051/hands-on-with-the-sony-alpha-a9
Szczerze mówiąc jakoś się nie podjarałem...
taki aparat trochę nie wiadomo dla kogo. Bardzo fajny, specyfikacja robi wrażenie. To taki E-M1 mark II z dużą matrycą i adekwatnie wyższą ceną. A9 + kilka obiektywów serii G i można niezłe auto kupić.
Stworzony dla fotografii sportu i przyrody.
Przy czym brak obiektywów z dłuższą ogniskową w systemie.
Bardzo ciekawy jest ten ciągły podgląd w wizjerze bez blackoutu nawet w czasie robienia zdjęć.
Cena jak zawsze chłodzi zapędy do kupna :)
Ale wiemy że E-M1 Mark III będzie miał matrycę w technologi " Stacked CMOS (przetwarzanie sygnału i układ pamięci DRAM w sensorze)" ;-)
Ale wiemy że E-M1 Mark III będzie miał matrycę w technologi " Stacked CMOS (przetwarzanie sygnału i układ pamięci DRAM w sensorze)" ;-)
Ta matryca Sony nie ma DRAM.
Stworzony dla fotografii sportu i przyrody.
Przy czym brak obiektywów z dłuższą ogniskową w systemie.
Bardzo ciekawy jest ten ciągły podgląd w wizjerze bez blackoutu nawet w czasie robienia zdjęć.
Cena jak zawsze chłodzi zapędy do kupna :)
http://www.optyczne.pl/10949-news-Sony_G_Master_FE_100-400_mm_f_4.5-5.6_GM_OSS.html
http://www.optyczne.pl/10949-news-Sony_G_Master_FE_100-400_mm_f_4.5-5.6_GM_OSS.html
Trochę ciemny jak na sport czy przyrodę :)
dodaj jeszcze , że drogi, ciężki itp :) w m4/3 też przez długi czas były tylko "ciemne" tele, poczekajmy !! body zapowiada się bdb, zobaczymy jak wychodzi w praniu ?
Kochajmy Sonego, Pentax na łopatkach, Nikon ledwo trzyma się na nogach, ktoś ma ochotę na praktyczny monopol Canona? Niszowe systemy raczej z nim nie powalczą :(
dodaj jeszcze , że drogi, ciężki itp :) w m4/3 też przez długi czas były tylko "ciemne" tele, poczekajmy !! body zapowiada się bdb, zobaczymy jak wychodzi w praniu ?
Nie wątpię, że jeszcze dadzą lepsze obiektywy.
I tak to nie moja półka, że tak powiem.
Mnie cieszy portretowa 100 :)
Farensbach
21.04.17, 20:07
Super jasny nie jest, ale bez przesady w Canonie jest budżetowe 400/5.6 i ludzie sobie go w foto przyrodniczym chwalą. Sam mam w sony A 70-400 które też ma na 400 f5,6 i da sie nim jakieś zwierzaki pofotografowac.
Super jasny nie jest, ale bez przesady w Canonie jest budżetowe 400/5.6 i ludzie sobie go w foto przyrodniczym chwalą. Sam mam w sony A 70-400 które też ma na 400 f5,6 i da sie nim jakieś zwierzaki pofotografowac.
tylko zoom to nie stałka szczególnie jeżeli pod uwagę weźmiemy szybkość AF :)
System jest bardzo fajny i ciekawy. Jedynie brakuje obiektywów. Niestety jest on bardzo drogi. Najnowszy Olek nie wypada znowu tak źle przy tym A9 jeżeli chodzi o możliwość fotografii sportowej czy przyrodniczej, a cena dużo niższa. Pytanie tylko czy potrzebujemy FF?
Farensbach
22.04.17, 11:30
tylko zoom to nie stałka szczególnie jeżeli pod uwagę weźmiemy szybkość AF :)
O którym obiektywie piszesz że jest wolny? O 70-400 w sony A? Jeżeli o tym, to przepraszam, ale nie wiesz co piszesz :-) Jest szybki, a co do ostrości, to nie wiem czy mam ostrzejszy obiektyw.
Oczywiście, że się da :) Też miałem przez jakiś czas 400/5.6 i sobie całkiem chwaliłem.
Choć profesjonaliści pewnie chcieliby jeszcze jakieś 600 mm.
O którym obiektywie piszesz że jest wolny? O 70-400 w sony A? Jeżeli o tym, to przepraszam, ale nie wiesz co piszesz :-) Jest szybki, a co do ostrości, to nie wiem czy mam ostrzejszy obiektyw.
nie pisze o konkretnym obiektywie, tylko stalka z racji swojej konstrukcji jest szybsza od zoom'a jezeli chodzi o AF
System jest bardzo fajny i ciekawy. Jedynie brakuje obiektywów...
No właśnie, coś jak Ferrari na oponach z indeksem K. Olek to jednak zupełnie inna liga.
Darekw1967
23.04.17, 10:32
System jest bardzo fajny i ciekawy. Jedynie brakuje obiektywów. Niestety jest on bardzo drogi. Najnowszy Olek nie wypada znowu tak źle przy tym A9 jeżeli chodzi o możliwość fotografii sportowej czy przyrodniczej, a cena dużo niższa. Pytanie tylko czy potrzebujemy FF?
Przy tej cenie kazdy inny system nie wypada tak zle ;)
A9 bedzie zjadliwy dla waskiej grupy fotografow a rynek bezwzglednie zweryfikuje cena/mozliwosci ;)
A9 bedzie zjadliwy dla waskiej grupy fotografow
W Polsce - tak. Ale my nie jesteśmy rynkiem z myślą o którym się te aparaty projektuje :)
W Polsce - tak. Ale my nie jesteśmy rynkiem z myślą o którym się te aparaty projektuje :)
Z tego co wiem aparat ten sprzedaje się dostć dobrze. Tylko w moim mieście od początku roku nabyło go kilku fotografów ślubnych
SONY A9 Firmware Update 5.0. Wychodzi, że ostatnia aktualizacja oprogramowania uczyniła z A9 "nową", lepszą jego wersję.
https://www.sonyalpharumors.com/first-real-world-sony-a9-autofocus-testing-shows-this-is-the-best-firmware-update-ever-made-by-sony-yet/amp/?fbclid=IwAR0q1eftG3T0YktJC2KsI5MNIFVbiMylJFBK1qNv 5K1fred22wsYPdUb_8s (https://www.sonyalpharumors.com/first-real-world-sony-a9-autofocus-testing-shows-this-is-the-best-firmware-update-ever-made-by-sony-yet/amp/?fbclid=IwAR0q1eftG3T0YktJC2KsI5MNIFVbiMylJFBK1qNv 5K1fred22wsYPdUb_8s)