Zobacz pełną wersję : Jaki aparat kupić ?
krzywoj1975
17.04.17, 22:03
Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem forum , zastanawiam się nad zakupem aparatu
- olympus om-d e-m10 mark 2
- panasonic dmc-gx80
aparaty te mają być zakupione z obiektywem 14-42
proszę o pomoc w wyborze , a może jakieś inne propozycje w tym przedziale cenowym - pod uwagę biorę tylko nowe aparaty
z góry dziękuje za odpowiedź
stojąc przed podobnym dylematem brałbym chyba gx80 z 12-32.
krzywoj1975
17.04.17, 22:39
mieszkam we Francji i oba aparaty mają w KIt 14-42
tylko który jest lepszy ??
olympus jest tańszy o 100 e
dziękuje za odpowiedz
mieszkam we Francji i oba aparaty mają w KIt 14-42
tylko który jest lepszy ??
olympus jest tańszy o 100 e
dziękuje za odpowiedz
Poszukaj głębiej, te kity 14-42 to żadne cuda.
http://www.panasonic.com/pl/consumer/aparaty-i-kamery/aparaty-systemowe.html masz tu wszystkie zestawy z G80
...tylko który jest lepszy ??
Trudno powiedzieć jakie masz kryteria..., ktoś przykładający dużą wagę do video, powiedziałby, że lepszy jest gx80 bo umożliwia filmowanie w rozdzielczości 4K
krzywoj1975
17.04.17, 23:02
wideo może być jakości hd - film to dodatek
do tej pory mam sony alfa 200 z obiektywami minolty - jest to za duże i za ciężkie
w przyszłości będę chciał zakupić do body dodatkowe obiektywy coś do macro i jakiś zoom min 300 mm no i oczywiście jakąś jasną stałke
robie zdjęcia głównie w plenerze i portret
wideo może być jakości hd - film to dodatek
do tej pory mam sony alfa 200 z obiektywami minolty - jest to za duże i za ciężkie
w przyszłości będę chciał zakupić do body dodatkowe obiektywy coś do macro i jakiś zoom min 300 mm no i oczywiście jakąś jasną stałke
robie zdjęcia głównie w plenerze i portret
To w zasadzie nie będziesz miał różnicy. Porównaj takie szczegóły jak rodzaj ekranu - odchylany, obracany i wielkości wizjera oraz uchwyt (grip). Panasoniki mają lepsze video.
Rzuć monetą. Zaoszczędzisz sporo czasu i będziesz tak samo zadowolony niezależnie od tego, co wypadnie.
krzywoj1975
18.04.17, 20:49
dziękuje wszystkim za pomoc decyzja podjęta będzie (chyba )panasonic
Trudny wybór. Tu masz porównanie:
https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=oly_em10ii&products=panasonic_dmcgx85
Olek ma 5-osiową stabilizację, która wymiata, popularne wśród zamienników akumulatory, lepszy czas synchronizacji lampy, dwie wygodne solidnie wykonane rolki. Mam subiektywne odczucie że lepiej wykonany.
Gx80 ma dual IS, lepsze wideo i sensowniej umieszczony wizjer, bo z boku.
Wybrałbym gx80 w wersji z 12-32mm, albo Olka.
krzywoj1975
19.04.17, 18:21
drodzy koledzy napiszcie proszę jak z awaryjnością aparatów olka m10 mark2
z góry dzięki
Bywa różnie, jednym się psują, innym nie. Legendarna jakość dużego 4/3 niech zostanie pośród legend. Może generalnie chodzi o to, że bezlustra muszą odprowadzić więcej ciepła z małego korpusu niż lustra z dużego? Niezawodność nie lubi ciepła. Przyspieszone badania starzeniowe polegają właśnie na podkręcaniu temperatury... ;)
A tak serio, to nie dziel włosa na czworo. Pomyśl o szkłach. Jeśli pisałeś prawdę o zainteresowaniach, to kitem wszystkiego nie załatwisz. O korpus się nie martw, każdy będzie za dobry :)
Subiektywne moje odczucia są takie, że z całym szacunkiem do panasa, jeśli chodzi o zdjęcia Olympus wypada lepiej. Nigdy nie podobał mi się charakterystyka szumów na wysokim ISO w Panasonicach... ale to moje spostrzeżenia.
podzielam, chociaż w nowszych korpusach jest już zdecydowanie lepiej.
krzywoj1975
19.04.17, 21:28
dziękuje bardzo za szybką odpowiedź - wykonanie Olka bardziej mi się podoba i ma dłuższą tradycje jeżeli chodzi o aparaty , z drugiej strony opinie i testy wskazują na panasonica
Jeżeli chodzi o szkła w mojej sonce z kitowym obiektywem wytrzymałem miesiąc ( do wypłaty ) i kupiłem 28-105 minolta do tej pory mi służy
myśle że kit w OLKU czy Panasonic będzie dobry na miesiąc może dwa bo nową zabawką trzeba się pobawić :)
mój Tato miał Olympusa a ja tylko Zenita obiektyw mam do tej pory sony + kit od zenita =
https://krzysztof-wojcik.jimdo.com/galeria-zdjęć/macro/
Subiektywne moje odczucia są takie, że z całym szacunkiem do panasa, jeśli chodzi o zdjęcia Olympus wypada lepiej. Nigdy nie podobał mi się charakterystyka szumów na wysokim ISO w Panasonicach... ale to moje spostrzeżenia.
Nie wiem, czy dobrze trafiłem, bo odtwarzam zainteresowania autora z czeluści swej pamięci, ale co ma wysokie ISO do portretów i zdjęć plenerowych? Chyba, że portrety piwniczne, a plenery księżycowe... ;)
krzywoj1975
23.04.17, 17:11
Aparat zamówiony czekam na dostawę :)
krzywoj1975
27.04.17, 21:10
aparat doszedł przed majówką mam nadzieje że pogoda dopisze :)
aparat doszedł przed majówką mam nadzieje że pogoda dopisze :)
To na jaki się zdecydowałeś, jeśli to nie tajemnica, bo z wątku nie bardzo wynika:):
....wykonanie Olka bardziej mi się podoba i ma dłuższą tradycje jeżeli chodzi o aparaty , z drugiej strony opinie i testy wskazują na panasonica ...
krzywoj1975
29.04.17, 20:49
kupiłem Panasonica gx80 z obiektywem 12-35 - przesiadka z alphy a200 to jakieś nieporozumienie
czuje się jakbym nigdy aparatu nie trzymał w ręku ilość funkcji przeraża