Zobacz pełną wersję : Wavelet denoise w Gimp 2.9.x pod Windows
Andtor2 nie ma problemu, rozwiążcie problem, może komuś się przyda :smile:
Jednak założę nowy wątek:). Nie wiadomo ile postów się pojawi. W wątku autorskim, średnio pasuje taka dyskusja.
... @andtor2 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=10600) - w katalogu plug-ins (plugins) mają być pliki bez rozszerzenia - chyba że w Windowsie jest inaczej.
Bodzip , wygląda na to, że w Windows jest inaczej:
189511
...Odpalenie exe-ka na 100% zadziała.
Pisałem Ci, odpalenie exe-ka powoduje u mnie błąd:
189512
i nic się nie dzieje. Programu nie ma co ponownie instalować bo jest to wersja Gimp 2.9.5 Portable, działająca bez instalacji.
Może jeszcze zbyma72age coś w tym temacie będzie wiedział, podejrzewam, że tak.
Ewentualnie ktoś kto używa Gimpa 2.9.x pod Windows z działającym Welwet denoise.
Aaa, jednak exe-ki i pythony widzę.
U mnie to wygląda tak:
189513
Przypuszczam, że trzeba rozpakować tego exe-ka i podać mu prawidłową ścieżkę.
Biblioteka libgimp 2.0.0.xx.dll jest podstawową biblioteką dla "starych" Gimpów. Stąd taki komunikat.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Zbyma chyba wie, tu pisze: https://www.gimpuj.info/index.php?topic=66825.0
...Przypuszczam, że trzeba rozpakować tego exe-ka i podać mu prawidłową ścieżkę. ...
Po wypakowaniu wavelet-denoise.exe pojawiły się dodatkowo takie pliki:
189514
i teraz co ?:). Należy coś grzebać w tych plikach ? Przyznam, nieco za dużo tych kombinacji:)
Ja bym grzebnął :)... poczekajmy na Zymę
Poczekajmy, wygląda, że ten plugin powinien działać z Gimpem 2.9.5 Portable, nie jestem tylko pewny czy Zbyma używa Linuxa, czy Windows.
Witam
używam tylko Windows 7, oraz tylko wszelkiej maści programy w wersji Portable (bo nie zaśmiecają mnie systemu).
Mam również wersję Gimp 2.9.5 Portable (Gimp-2.9.5 Experimental Partha oraz gimp-2.9.5_ Partha_nUFraw)
We wszystkich wersjach GIMP od początku stosuję pluginy (zrzuty widać dlaczego bigPrewiew) z dużym podglądem od wielu lat w różnych wersjach GIMP nie było z nimi żadnego kłopotu.
Co do pojawiającego się komunikatu o libgimp-2.0-0.dll
Już w 2015r opublikowałem Poradnik_Nowe_możliwości_GIMP v.2.9.3 gdzie wspominałem o tym problemie.
Szeroko omówiłem go w Poradniku
Poradnik
Tłumaczenia wtyczek GIMP, czyli jak wygenerować plik .pot korzystając z PoEdit.
a mianowicie:
Istnieje pewne zamieszanie wokół różnych 32 i 64 bitowych wersji systemu Windows, GIMP i Python.
* Jeśli używamy GIMP-a 64 bit, powinien być stosowany Python 64 bit oraz PyGtk 64 bit.
Co to oznacza ?.
32-bitowe wtyczki uruchomimy, jeśli dostarczamy wszystkie 32-bitowe biblioteki DLL, w tym wszystkie
32-bitowe biblioteki DLL w 64-bitowym GIMP-ie (rozszerzenia są oznaczane w Windows .dll.)
DLL (z ang. Dynamic-Link Library - biblioteka łączona dynamicznie) – w środowisku Microsoft Windows biblioteka współdzielona (z ang. shared library), która przechowuje implementacje różnych podprogramów programu lub zasoby programu. Podprogramy i zasoby zawarte w bibliotece DLL mogą być wykorzystane bezpośrednio lub pośrednio (za pośrednictwem innej biblioteki DLL) przez dowolny plik wykonywalny, sama biblioteka DLL nie jest samodzielnym programem!.
Z różnych powodów zdarza się, że otrzymujemy komunikat o brakujących bądź uszkodzonych plikach dll, przyczyn takich problemów jest wiele począwszy od odinstalowania jakiejś wtyczki po problemy podczas uruchamiania, gdy brakuje jakiegoś składnika. Zazwyczaj komunikat brzmi następująco: Uruchomienie wtyczki nie powiodło się, nie odnaleziono określonej biblioteki .dll.
Piekło DLL ('DLL hell') https://pl.wikipedia.org/wiki/Piek%C5%82o_DLL
Piekło DLL może objawiać się na różne sposoby; zwykle aplikacje się nie uruchamiają lub działają nieprawidłowo. Konkretna wersja biblioteki może być zgodna częścią wtyczek (i niezgodna z innymi), które jej wymagają.
Mogą wystąpić problemy w systemie Windows, jeśli DLL są o tej samej nazwie, ale różnych statusach wydania (datach i rozmiarach jednostek informacji) i mają być wykorzystywane przez wiele wtyczek.
Po drugie, DLL może zostać zaktualizowany przez nie wiadomo kogo, do innego programu, który stosuje wspólne biblioteki DLL, to powoduje wielki bałagan (stąd określenie 'DLL hell ').
Ludzie korzystający tylko z Pythona, są już w jego wersji 3.7, podczas gdy My GIMPersi, nadal używamy wersji 2.7.
Przykłady dll o tej samej nazwie, ale różnych statusach wydania:
GIMP wersja Portable 64 bit:
libgimpui-2.0-0.dll 2014-09-01 862 kB
GIMP 2.8.14 64 bit wersja stabilna (standalone)
libgimpui-2.0-0.dll 2014-08-26 142 KB
Jakie jest rozwiązanie poszukać poprawnego .dll do wersji plugin.
Pisałem również o tym, aby złożone pluginy składające się z wielu plików instalować w oddzielnych folderach w Naszym folderze .gimp-2.9/plugins lub w przypadku Partha jest to portable/plugins.
N I G D Y przy instalacji plugin .exe w GIMP Windows nie pojawiają się w folderze dodatkowe pliki.
To tyle
Pozdrawiam
Dzięki za szczegółowy opis. Jeśli dobrze zrozumiałem, powodem, że u mnie nie działa ten plugin wavelet-denoise jest brak odpowiedniego pliku .dll w systemie Windows ?
Tak mnie tylko zastanawia, jak powiedzmy ktoś nie miał nigdy zainstalowanego Gimpa, a zaczął od razu od wersji 2.9.5 Portable to także u niego nie będzie działała ta wtyczka ?
Może źle rozumuje, ale wersja Gimp Portable chyba się wypakowuje tylko w wybranym przez nas folderze, do Windowsa nie dodaje żadnych plików .dll ?
Witam ponownie
Napisałem że
Konkretna wersja biblioteki może być zgodna częścią wtyczek (i niezgodna z innymi), które jej wymagają.
Mogą wystąpić problemy w systemie Windows, jeśli DLL są o tej samej nazwie, ale różnych statusach wydania (datach i rozmiarach jednostek informacji) i mają być wykorzystywane przez wiele wtyczek.
Dla uproszczenia dociekań co w tym konkretnym przypadku jest przyczyną, proponuję wersję, która działa w moim
gimp-2.9.5 Partha
po rozpakowaniu plik wtyczki (plugina) proszę skopiować i umieścić w folderze portable/plugins
http://zbyma.gimpuj.info/wavelet-denoise.zip
Pozdrawiam
PS
Proszę usunąć z folderu portable/plugins pozostałości poprzedniego zainstalowanego pluginu.
Usunąć również na dole folderu plik pluginrc
Teraz ponowny restart GIMP, będzie trwał trochę dłużej.
...Dla uproszczenia dociekań co w tym konkretnym przypadku jest przyczyną, proponuję wersję, która działa w moim
gimp-2.9.5 Partha
po rozpakowaniu plik wtyczki (plugina) proszę skopiować i umieścić w folderze portable/plugins
http://zbyma.gimpuj.info/wavelet-denoise.zip
Bingo ! i to zadziałało. Dzięki, plusa dać nie mogę, wiadomo, trzeba rozdać...
189526
Różnica pomiędzy Twoją wtyczką, a tą z strony: http://registry.gimp.org/node/4235/ , którą linkował Bodzip jest taka:
-od Ciebie - wavelet-denoise_BigPrew.exe - waga 72KB
-ta z linku - wavelet-denoise.exe - 410KB
Tą z linku też próbowałem zamieszczać w folderze portable/plugins, jednak nie działała.
Co do tych bibliotek:
Napisałem że
Konkretna wersja biblioteki może być zgodna częścią wtyczek (i niezgodna z innymi), które jej wymagają.
Wygląda na to iż zgodnie z tym co pisze w poniższym komunikacie:
(po dwukliku na plik wawelet-denoise.exe)
189527
u mnie w systemie Windows 7 (robiłem przeszukaj dysk C) nie ma pliku: libgimp-2.0-0.dll , pomimo to, jak widać wtyczka działa. Mniejsza już z tym:).
Nie omieszkam w praktyce sprawdzić jak działa ten plugin wavelet-denoise i postaram się być bardzo obiektywny:) Także jeszcze coś w tym wątku się pokaże.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Bingo ! i to zadziałało. Dzięki, plusa dać nie mogę, wiadomo, trzeba rozdać...
Wyręczyłem i to z przyjemnością :)
" u mnie w systemie Windows 7 (robiłem przeszukaj dysk C) nie ma pliku: libgimp-2.0-0.dll , pomimo to, jak widać wtyczka działa. "
Rany Boskie
Myślałem że każdy posługujący się GIMP, zna przynajmniej podstawowe zasady organizacji Programu.
Pliki .dll znajdują się i szukamy lub zmieniamy je przede wszystkim w folderze bin.
Pozdrawiam
PS
Poniżej zrzuty o czym pisałem powyżej
" u mnie w systemie Windows 7 (robiłem przeszukaj dysk C) nie ma pliku: libgimp-2.0-0.dll , pomimo to, jak widać wtyczka działa. "
Rany Boskie
Myślałem że każdy posługujący się GIMP, zna przynajmniej podstawowe zasady organizacji Programu.
Pliki .dll znajdują się i szukamy lub zmieniamy je przede wszystkim w folderze bin.
Cóż, dla mnie to nie są podstawowe rzeczy, które trzeba znać posługując się danym programem, ale dzięki i za tą podpowiedź.
Kompletnie mnie nie interesuje gdzie ma, czy w ogóle ma pliki .dll, program Lightroom, DxO czy Photoshop Elements. Program ma działać i tyle:)
Skupiam się przede wszystkim na obsłudze, znajomości programu, w zakresie jaki mi jest potrzebny do pracy z zdjęciami.
PS.
Tak nawiasem mówiąc, bardzo rzadko posługuję się Gimpem, ale mu powiedzmy kibicuję, niech będzie coraz lepszy.
Ale musisz przyznać, że odszumianie wavelet jest świetne. Więcej - możesz zastosować na tylko zaznaczonym fragmencie zdjęcia, a nie wszystkie wtyczki tak mają.
Ale musisz przyznać, że odszumianie wavelet jest świetne. Więcej - możesz zastosować na tylko zaznaczonym fragmencie zdjęcia, a nie wszystkie wtyczki tak mają.
Jeszcze nie sprawdzałem. Przyznam jak będzie:). Co do lokalnego odszumiania (na fragmencie zdjęcia) w PSE i LR nie ma z tym problemu.
Cóż,
Kompletnie mnie nie interesuje gdzie ma, czy w ogóle ma pliki .dll, program Lightroom, DxO czy Photoshop Elements. Program ma działać i tyle:)
Skupiam się przede wszystkim na obsłudze, znajomości programu, w zakresie jaki mi jest potrzebny do pracy z zdjęciami.
Jeśli takie jest nastawienie, nigdy nie należy instalować i posługiwać się programem, który wyraźnie ma zaznaczone, ze jest niestabilną wersją rozwojową (po otwarciu). Proponuję zaczekać do opublikowania stabilnej wersji GIMP 3.0
Pozdrawiam
Odnosiłem się przede wszystkim do tego:
i tu nie ma znaczenia, czy wersja rozwojowa, czy stabilna. Wątpię czy ktoś tu na forum (posługujący się Gimpem), oprócz Ciebie i Bodzipa wiedział, że pliki .dll Gimpa są przede wszystkim w folderze bin. Masz natomiast rację, w wersji rozwojowej/testowej ma prawo nie wszystko działać.
Ale musisz przyznać, że odszumianie wavelet jest świetne. ...
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) , porównałem to odszumianie Wavelet-denoise z innymi programami.
Posłużyłem się zdjęciem nr9 z wątku koberka (https://forum.olympusclub.pl/threads/112008-Koberkowe-wstawki?p=1312994&viewfull=1#post1312994). Poniższe porównania to zrzuty ekranowe (fragment zdjęcia) bezpośrednio z danego programu.
Zdjęcie celowo powiększyłem 2 razy przy odszumianiu aby efekt był lepiej widoczny. W zasadzie powinno się odszumiać zdjęcie w pełnej rozdzielczości, sądzę jednak, że tak dla porównania można to zrobić na mniejszym zdjęciu. Dobrze byłoby oglądać w pełnym powiększeniu. Na monitorach 1920 x 1080 nie będzie z tym problemu, na mniejszych zdjęcia mogą być przeskalowane. Rzeczywisty rozmiar to 1200 x 850 pix.
Starałem się przy odszumianiu wypośrodkować tak, aby zachować jak najwięcej szczegółu w stosunku do oryginału. Wyostrzania nie było w żadnym.
1. Oryginał
189536
2. Gimp Wavelet-denoise
189537
3. Lightroom 4.4
189538
4. DxO Optics Pro 9
189539
5. RawTherapee
189540
6. Olympus Viewer 3
189541
Co mogę powiedzieć. Wavelet-denoise spisał się bardzo dobrze, ale też specjalnie mnie nie zaskoczył ani się nie wyróżnił od innych programów (pomijam OV3).
Dość pozytywnie za to odebrałem odszumianie w RawTherapee. Co do Olympus Viewer 3 i Redukcji zakłóceń NR to nie powinno się jej używać wcale, dlaczego to chyba widać na zdjęciu. Nie dość, że nie usuwa szumu na jednolitej powierzchni (robi to bardzo źle) to masakruje strasznie szczegóły. Piszę o Redukcji zakłóceń w zakładce Edytuj, nie tej z RAW.
Jestem zaskoczony pozytywnie programem RT, ponieważ zawsze jego odszumianie było złe.
Jestem zaskoczony pozytywnie programem RT, ponieważ zawsze jego odszumianie było złe.
Szkoda, że program nie zapamiętuje ustawień, ale cuś takiego zdaje się miałem:
189548
Zapamiętuje. Pokażę jak będę na komputerze.
Zapamiętuje. Pokażę jak będę na komputerze.
OK. Fakt, zapamiętuje, może coś sam poprzestawiałem:)
Sądziłem, że tylko dla RAW, a nie dla JPG.