Zobacz pełną wersję : Koberkowe wstawki
Witajcie
Za namową jednego z Was, postanowiłem otworzyć swój wątek warsztatowy :)
Lubię fotografię przyrody, szczególnie zbliżenia, mam omd m10 na razie tylko z 14-42, oly 45, oly25.
Do zdjęć ala makro używam oly 45 z raynoxem, ale ten zestaw daje dużo do życzenia.
Nie stać mnie w tej chwili na 60 makro, na którą choruję, ale może coś doradzicie.
Na wstępie parę fot z zestawu:
1.
189328
2.
189329
3.
189330
4.
189331
Witaj :)
Kapitalne kadry, ładna kompozycja, światło i rozmycie na pierwszych dwóch kadrach. Na mrówce głębia ostrości mogła sięgnąć dalej, ale rozumiem, że chciałeś pokazać aparat gębowy.
Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia, może przydałaby się trochę większa rozdzielczość i podpis moim zdaniem nie jest potrzebny.
Mnie też się podobają.
Co do rozmiaru, jak ja to nazywam, 800 pix. dłuższy bok to "minimum przyzwoitości":wink:, a lepiej 1000 czy nawet 1200 pix.
Fajne te Twoje zbliżenia :) Wolę coś takiego niż sterylne makro bez historii w tle :)
lisiajamka1
1.04.17, 19:27
Wstęp bardzo udany, mnie też Twoje zdjęcia bardzo się podobają :)
Mnie też się podobają a najbardziej mrówka :-)
Dziękuje Wam za opinie.
Trochę spodziewałem się fali krytyki, a tu na odwrót :)
Mam kita naleśnika 14-42 czy wymienić na 12-50, tam jest funkcja makro,
na razie muszę kombinować po taniości, czy będzie lepiej niż z oly 45 ?
Teraz mam popołudniówki, więc następna wstawka niedługo.
Pozdrawiam
Na naszej giełdzie jest okazyjny 12-50 https://forum.olympusclub.pl/threads/111821-NOWY-obiektyw-Olympus-M-ZUIKO-DIGITAL-12-50mm-f3-5-6-3?p=1311482#post1311482
Korzystam czasem z funkcji makro w takim szkle, i spisuje się to dobrze.
Witajcie
Za namową jednego z Was, postanowiłem otworzyć swój wątek warsztatowy :)
Lubię......., szczególnie zbliżenia
Spoko...., ja to nawet uwielbiam zbliżenia :D
Spoko...., ja to nawet uwielbiam zbliżenia :D
Brawo TY. Takie zbliżenia o których myślisz to chyba każdy lubi a nawet uwielbia :D
Co do zdjęć to fajne początki. Mi 3 i 4 podchodzą najbardziej.
Dziękuje Wam za opinie.
Trochę spodziewałem się fali krytyki, a tu na odwrót :)
Mam kita naleśnika 14-42 czy wymienić na 12-50, tam jest funkcja makro,
na razie muszę kombinować po taniości, czy będzie lepiej niż z oly 45 ?
Teraz mam popołudniówki, więc następna wstawka niedługo.
Pozdrawiam
co prawda nie mam 12-50, ale myślę, że wiele nie zmienisz go kupując, poczekałbym, dozbierałbym do 60 macro, bo i tak w końcu będzie on w Twojej głowie, i go kupisz wcześniej czy później.
a fotki bardzo fajne, ładnie kadrowane, bardzo plastyczne. Podobają się :lol:
Daniel_Wnuk
3.04.17, 21:42
Bardzo fajne, strasznie mi sie podobaja! =)
Brawo TY. Takie zbliżenia o których myślisz to chyba każdy lubi a nawet uwielbia :D
No ja nie wiem czy każdy lubi zbliżenia na dachu podwyższanego Iveco w koronach drzew, ale co ja mogę wiedzieć patrząc przykładowo na filmiki zbliżeń naszego gatunku w dzień na przystankach komunikacji miejskiej :D
Kup pierścienie pośrednie makro. Jakiś czas fociłem 45-tką i całkiem dobre efekty można takim zestawem uzyskać.
No ja nie wiem czy każdy lubi zbliżenia na dachu podwyższanego Iveco w koronach drzew,
A to sorry, nie wiedziałem, że akurat o takich zbliżeniach myślisz :D
Super początek, teraz już będzię tylko lepiej.
Czekam na więcej.
Dziękuje Wszystkim za komentarze :)
Na razie robię, tym co mam, w planach są pewne szkła,
szczerze mówiąc, to sonym a37 lepiej mi się to wszystko kleiło,
ale omd wygrał wagą i wizjerem,
naprawdę kawał dobrego aparatu.
Nie ma jeszcze co focić, więc oklepanie:
5.
189500
6.
189501
7.
189502
8.
189503
9.
189504
Cholewka nie wiem jeszcze, jak robicie większe foty.
Pozdrawiam
Mrówka z 7 i slimacze oczka z 6 przewodzą :-)
Cholewka nie wiem jeszcze, jak robicie większe foty.
Kliknij edytuj post, potem w zdjęcie 2x i wybierz full size i ok.
Hej,
Dobra wstawka, ja osobiście ślimaka widział bym w pionie, pozbył byś się "bałaganu" po lewej i zyskał całość muszli u góry.
Co do reszty zdjęć to są bardzo przyjemne , jedyne czego bym się pozbył to szumu na zielonym, mnie on denerwuje.
8. Najlepsza wg mnie, dobry moment, i trudny model.
Kliknij edytuj post, potem w zdjęcie 2x i wybierz full size i ok.
Dziękuje bardzo za wskazówkę :)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Kurde nipo80 tym szumem mnie dobijasz, zresztą nie tylko TY :)
Muszę wreszcie zrobić lekcję odszumiania, są chętni :) hehe
Heh.. czyli coś w tym jest, najlepsze na testy jest Neat Image. Szybko to idzie w tym (4 czy 5 klików). Od tego zaczynałem i robiłem na JPG-ach już po finalnej obróbce, później tylko lekko podostrzyłem i było OK. Nie wiem w czym obrabiasz ale przeważnie to jeden suwaczek troszkę w prawo i już, byle nie za dużo... Ja używam Raw Therapee teraz na zmianę z Affinity i robię teraz na RAW-ach. co nie znaczy że mi lepiej wychodzi.
Wavelet denoise ma możliwość odszumiania poszczególnych kolorów.
http://registry.gimp.org/node/4235/
189507
Z ostatnich podoba mi się 5 i 7. Z ramek bym raczej zrezygnował.
Co do szumu, jak dla mnie w foto 9 już za duży, w pozostałych jeszcze do przyjęcia.
PS.
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) ta wtyczka Wavelet denoise co podlinkowałeś pisze, że dla Gimpa w wersji 2.4 i 2.6. Podejrzewam, że w 2.8 pewnie też działa.
W Gimp 2.9.5 zdaje się już nie działa. Skopiowałem do folderu: E:\Programy\Graficzne\Gimp 2.9.5\Gimp-2.9.5-std\gimp\lib\gimp\2.0\plug-ins i w programie Gimp nie mogę jej odnaleźć.
Tak z ciekawości chciałem zobaczyć efekt działania tego pluginu, ale jak zwykle w Gimp:wink: mam problemy.
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) ta wtyczka Wavelet denoise co podlinkowałeś pisze, że dla Gimpa w wersji 2.4 i 2.6. Podejrzewam, że w 2.8 pewnie też działa.
W Gimp 2.9.5 zdaje się już nie działa. Skopiowałem do folderu: E:\Programy\Graficzne\Gimp 2.9.5\Gimp-2.9.5-std\gimp\lib\gimp\2.0\plug-ins i w programie Gimp nie mogę jej odnaleźć.
Tak z ciekawości chciałem zobaczyć efekt działania tego pluginu, ale jak zwykle w Gimp:wink: mam problemy.Działa, działa.
Sprawdź gdzie się wrzuca skrypty *.scm
Edycja -> Preferencje -> Katalogi -> skrypty ... pamiętaj, skrypty, nie pluginy.
sorry, jednak plugins :(
Edycja -> Preferencje -> Katalogi -> Wtyczki
u mnie sidzi w Filtry -> Uwydatnienie -> Wavelet denoise
Tylko z strony, którą podlinkowałeś ten plugin, czy tam skrypt ?, po ściągnięciu nazywa sie tak: wavelet-denoise.exe
Plik .exe mam skopiować do skryptów ?
Edit.
sorry, jednak plugins https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_sad.gif
Edycja -> Preferencje -> Katalogi -> Wtyczki
u mnie sidzi w Filtry -> Uwydatnienie -> Wavelet denoise
U mnie niestety nie, ale dobra dajmy temu spokój. Już się przyzwyczaiłem do problematycznego działania, być może tylko u mnie:)
Chciałem wstawić zrzut, ale zaawansowana edycja nie działa, co niniejszym zgłaszam.
189508
Świetne wejście . Bardzo mi sie podobaja Twoje kadry.
odpalić exe - samo się wstawi gdzie trzeba, lub pobierz sobie i wrzuć gdzie pisałem:
odszumianie: https://46.149.221.143/owncloud/public.php?service=files&t=70984d578768da888818af4b4102368a
wyostrzanie: https://46.149.221.143/owncloud/public.php?service=files&t=de0121c1f1a4a08e832c3ad41d104863
odpalić exe - samo się wstawi gdzie trzeba, lub pobierz sobie i wrzuć gdzie pisałem:
odszumianie: https://46.149.221.143/owncloud/public.php?service=files&t=70984d578768da888818af4b4102368a
wyostrzanie: https://46.149.221.143/owncloud/public.php?service=files&t=de0121c1f1a4a08e832c3ad41d104863
Bodzip , dzięki za chęć pomocy, ale też u mnie nie działa. Próba odpalenia tego .exe powoduje błąd, krzyczy o brak pliku: libgimp-2.0-0.dll.
Po ściągnięciu z tego linku mam plik bez rozszerzenia o nazwie wavelet-denoise. Jak dodam ten plik oczywiście wtyczka nie działa. Jak do pliku dodam sam rozszerzenie .exe
to wyskakuje znów taki błąd:
189509
Nie chciałbym już więcej "śmiecic" koledze w jego wątku także zakończmy może już to dociekanie.
W Windows widać więcej problemów z gimpem:). Jakbyś ewentualnie miał jakiś inny pomysł, pisz już na priv. lub innym wątku.
Dzięki Wam !
Andtor2 nie ma problemu, rozwiążcie problem, może komuś się przyda :)
Dzięki Wam !
Andtor2 nie ma problemu, rozwiążcie problem, może komuś się przyda :)Musiałbym postawić nowego (2.9.x) Gimpa na Windowsie, ale najpierw postawić Windowsa. A przez najbliższy miesiąc nie będę miał dostępu do sprzętu - jako że drugie oko mi zrobili i miesiąc zwolnienia mam. andtor2 - w katalogu plug-ins (plugins) mają być pliki bez rozszerzenia - chyba że w Windowsie jest inaczej.
Odpalenie exe-ka na 100% zadziała. Musisz tylko wiedzieć gdzie program wrzuci wygenerowany plik - prawdopodobnie wrzuca po staremu, czyli tak, jak było w Gimpach 2.4; 2.6 i 2.8
Trzeba znaleźć ten plik i przenieść do katalogu jak Ci pokazałem wyżej w/g ścieżki: Edycja -> Preerencje -> Katalogi...
Kolejna fajna wrzutka z której najbardziej podoba sie 7.
Jak dla mnie z ostatniej wrzutki wygrywają 6 i 9. Same mrówki na 7 i 8 fajnie wyszły, natomiast kadrowanie już mniej mi się podoba - w obu przypadkach modelki skierowane są w lewo, więc to po lewej stronie zostawiłbym więcej przestrzeni niż po prawej.
Dzięki wszystkim
Dzisiaj po rance wyruszyłem w teren,
jeszcze ciulnia, ale zaczyna się coś dziać.
45 z raynoxem trochę się nie nadaje, za mała odległość ostrzenia,
robale spierniczają.
10.
189595
11.
189596
12.
189597
13.
189598
Kadry całkiem niezłe (aczkolwiek na 12 i 13 dałbym odrobinę więcej lewej), natomiast mankamentem wszystkich czterech jest za ostre światło.
Wg mnie też światło jest za ostre, taka pora roku przed i o wschodzie pochowane wszystko, jak słoneczko wysoko to trzeba z parasolką biegać.
Coś żółtawe zabarwienie mają , może WB nie taki, wyłącz może auto.
Dzięki
Ostre światło, bo godz. 16 w słońcu,
ten patent z parasolką, nawet bym nie pomyślał :)
Możesz też ocieniać motyw własnym cieniem - ja najczęściej w słoneczne dni tak właśnie robię. Trzeba tylko zadbać o to, by tło nie wyszło zbyt jasne - musi być albo samo w sobie ciemne (wtedy mimo silniejszego niż motyw oświetlenia na zdjęciu wyjdzie naturalnie) albo podobnie jak motyw musi być zacienione.
Koniecznie większa rozdzielczość 1 3 i 4 bardzo udane. Natomiast 2 nie potrafię przeczytać zamiaru pokazania?
" Myślę,że pod względem estetyki uwiecznienie spontanicznych wydarzęń i sytuacji jest najważniejszym i najbardziej ekspresyjnym sposobem fotografowania, o wiele lepszym niż pozowane i sztuczne zdjęcia."
Stanley Kubrick