Zobacz pełną wersję : Poradnik GIMP plug-in BA Novella
zbyma72age
28.03.17, 15:15
5 marca 2017 Brian Anderson (animicule) http://gimpchat.com/viewtopic.php?f=9&t=15349
opublikował nowy filtr GIMP-a, który jest zmodyfikowaną wersją Lylejk's Flamboyance flow http://gimpchat.com/viewtopic.php?f=10&t=14999
Sprawdziłem możliwości i osiągane wyniki, będą to wyniki naprawdę pożądane przez niektórych zainteresowanych.
Plug-in posiada bogate menu. Narzędzie opiera się na G'MIC w wersji 1.7.9 lub 2.0.
Warunkiem prawidłowego funkcjonowania filtra jest podanie informacji o zainstalowanej wersji G'MIC. (Określamy w menu przed uruchomieniem narzędzia.)
Rekomenduję do pobrania ze względu na świetne wyniki (pseudo malarskie), zależy to od osobistych upodobań oraz wielu prób ustawień.
Uwaga: wybór tematu do manipulacji, zawsze jest "sekretem", aby uzyskać świetny wynik.
Jak zawsze Poradnik jest w formacie pdf:
http://zbyma.gimpuj.info/Poradnik_GIMP_plugin_BA_Novella.pdf
Pozdrawiam
W wersji Gimp 2.9.5 Portable niestety nie działa, choć jest tam GMIC 2.0
Wtyczka się dodała do programu i jest widoczna, ale przy próbie uruchomienia wyskakuje błąd:
189240
podejrzewam spowodowany tym, że w Gimp 2.9.5 nie ma tej interpolacji Lanczos (są nowsze i lepsze mz. NoHalo, LoHalo)
Grzebnij w pliku E:\ProgramNGraficzne\Gimp 2.9.S\Gimp-2.9.S-std\gimp\lib\gimp\2.0\plug-ins\BA- Novella- vla.py
linia 35
Zmień wpis: INTERPOLATION_LANCZOS
na
INTERPOLATION_NOHALO
...
Zmień wpis: INTERPOLATION_LANCZOS
na
INTERPOLATION_NOHALO
Zmieniłem. Pomieliło trochę, już myślałem, że zadziała, ale wyskoczył jakiś inny błąd:
189241
Zakomentuj (#) linię 178. Więcej nie pomogę, nic mi nie przychodzi do głowy.
Zakomentuj (#) linię 178. Więcej nie pomogę, nic mi nie przychodzi do głowy.
Otwierałem ten plik: BA_Novella_v1a.py w zwykłym notatniku (z Windows) i tam też zmieniłem na to INTERPOLATION_NOHALO.
Tak jak widać na poniższym zrzucie ekranowym:
189242
Polecenie "Zakomentuj (#) linię 178" jest dla mnie nie zrozumiałe:). Nie jestem informatykiem:)
Mogę się tylko domyślać, że prawdopodobnie trzeba dodać "#" przed linią 178 ? , ale takiej linii też w tym pliku nie widzę.
Albo Norton Commander ... na pewno nie masz.
albo Total Commander
===
tak trzeba dodać # na początku linii.
Tego Total Comandera też nie mam. Program jest shareware, nie wiem czy warto go instalować dla tej jednej czynności, po której i tak nie ma gwarancji, że wtyczka zadziała.
Tym bardziej, że pisze w tym pliku: "Filter developed on Windows 7 64bit and Gimp Version 2.8.16". Zbyma72age w Poradniku .pdf jaki zamieścił pisze, że przetestował ją w Gimp 2.8.20.
Raczej wątpliwe, że w Gimp 2.9 zadziała. U Ciebie na Linuxie w Gimp 2.9 działa ten plugin, czy nie próbowałeś ?
Ten konkretny, gdzie jest link do niego w tym Poradniku to pewnie by nie działał bo jest zdaje się tylko pod Windows, ale może jest odpowiednik na Linuxa także.
Kiedyś, dawno, się bawiłem w takie próby uzyskania efektu malarskiego na zdjęciu:
189243
i z ciekawości chciałem zobaczyć co można uzyskać tym pluginem BA_Novella:)
zbyma72age
29.03.17, 00:21
Celowo nie pisałem o próbach z zastosowaniem np. w GIMP 2.9.3 ponieważ wiedziałem otwierając plugin w Notepad++, że będą konieczne zmiany z którymi niektórzy użytkownicy nie dadzą sobie z marszu rady.
Kol. Bodzip ma rację trzeba było zmienić zapis:
INTERPOLATION_LANCZOS
na
INTERPOLATION_NOHALO
Jak widać z załączników w posiadanym GIMP 2.9.3 z G`MIC 1.7.9 plugin działa
[aby umieścić plugin w GIMP 2.9.3 musimy przejść do AppData\Roaming\GIMP\2.9\plug-ins]
Pozdrawiam
PS
Zapomniałem nadmienić że w GIMP 2.9 zostały pozmieniane m.in wersja Pytona i nazwy niektórych procedur.
Dlatego również niektóre funkcje w pluginie nie będą działać np.
"called deprecated procedure: gimp-image-raise-layer-to-top"
U mnie w Gimp Portable 2.9.5 z GMIC 2.0.0 plugin nie działał. Scieżka do folderu plugins (tam gdzie go umieściłem)w wersji Gimp Portable 2.9.5 :
\Gimp 2.9.S\Gimp-2.9.S-std\gimp\lib\gimp\2.0\plug-ins\
Może tu jakiś problem jest z ścieżką... lub dlatego, że wersja Portable...