Zobacz pełną wersję : Szukam drogi
PhotoPasio
19.03.17, 21:56
Witam, zaczynam z fotografią i póki co próbuje znaleźć do czego nadaje się najbardziej bo radość fotografowania daje mi bardzo wiele dziedzin. Proszę o ocenę zdjęć.
1. 188991
2.188992
3.188993
4.188994
5.188995
Podoba mi się foto 1, choć trochę za dużo góry moim zdaniem, nieco za żółte (karnacja skóry dziecka) i po powiększeniu do rozmiaru w jakim wstawiłeś, jakość bardzo licha.
Lepiej zmniejszać zdjęcia przed wstawieniem do powiedzmy 1200 pix. dłuższy bok.
Estetyka fotografii noworodkowej to coś, czego nie czuję i nie rozumiem, ale nawet z poprawką to... różowa winieta? Dlaczego? :) No i żółtaczka na skórze wyszła.
Drugie nawet dobry kadr, ale z obróbką coś przekombinowałeś - jak dla mnie zbyt żółte, zbyt kontrastowe, zbyt szumiące, i oko nienaturalnie rozjaśnione do kompletu, i jeszcze ta ramka w rogach dziwna taka.
Trzecie trochę nuda.
4 i 5 bardzo fajne, lubię takie kompozycje z nieoczywistych elementów. Piąte bym tylko kadrował na symetrycznie, ale to już subiektywnie zupełnie.
A ja najpierw poproszę o full size. ..klikanie miniaturek mnie męczy ;-)
A ja najpierw poproszę o full size. ..klikanie miniaturek mnie męczy ;-)
Nie wiem czy przy rozmiarze 5999 x 4218 pix. chciałbyś oglądać full size:wink:
Się napisałam i wszystko poszło w.... kosmos.
Klikanie miniaturek podczas pisania postu niewskazane.
Witam, zaczynam z fotografią i póki co próbuje znaleźć do czego nadaje się najbardziej bo radość fotografowania daje mi bardzo wiele dziedzin. Proszę o ocenę zdjęć.
Jeden rozmiar: 1200px dłuższy bok.
zastanów się, co chcesz pokazać publikowaną fotką.
pokombinuj z wieloplanowością zdjęcia, mocnym punktem, kontrapunktem, etc.
wydumaj temat, weź aparat i do roboty!
Powodzenia.
PhotoPasio
21.03.17, 23:38
W odniesieniu do zdjęcia 2. dodaje mniej kontrastowe, mniej przerobione, mniej żółte i mam nadzieje choć odrobinę mniej szumiące i w odpowiednim rozmiarze :) ale nie mogę połapać się jak Wam to pokazać w full size.
6. 189049
W odniesieniu do zdjęcia 2. dodaje mniej kontrastowe, mniej przerobione, mniej żółte i mam nadzieje choć odrobinę mniej szumiące i w odpowiednim rozmiarze :) ale nie mogę połapać się jak Wam to pokazać w full size.
6. 189049
Co do kolorystyki to widziałbym to mniej więcej tak:
189061
choć kadr i tak mi się tu nie podoba.
Jeśli chodzi o wstawianie zdjęć, poczytaj tu: klik (https://forum.olympusclub.pl/threads/83579-Jak-wstawia%C4%87-zamieszcza%C4%87-zdj%C4%99cia-w-postach/page2?p=1016904&viewfull=1#post1016904) , na przedostatnim obrazku wybierz full size.
PhotoPasio
27.03.17, 06:53
Dzięki bardzo za jakikolwiek odzew próbuje dalej. Niestety nie jestem w stanie odszumić mając do dyspozycji programy jakie mam choć usilnie próbuje.
6. 189183
PhotoPasio
29.03.17, 09:56
7.
189264
Numeracja Ci się pomyliła, i zdjęcie to samo ponownie.
7- śmietnik, nie rozumiem co autor miał na myśli,
8- przepalone niebo
...
8- przepalone niebo
Nie traktujmy przepalenia nieba ortodoksyjnie. Czasem jest to celowy zabieg. W tym konkretnym przypadku stawiam na przypadek ) ;) ), ale widok nieprzepalonego nieba chyba byłby zmianą na gorsze... (z naciskiem na "chyba") :)
Nie traktujmy przepalenia nieba ortodoksyjnie. Czasem jest to celowy zabieg. W tym konkretnym przypadku stawiam na przypadek ) ;) ), ale widok nieprzepalonego nieba chyba byłby zmianą na gorsze... (z naciskiem na "chyba") :)
Jak przeczytałem ten komentarz pomyślałem, że autor zdjęć się w tak nieudolny sposób broni :-D Ale nie :-)
Właściwie, to przepalone niebo w 98% jest wynikiem nikłej wiedzy w panowaniu nad światłem(podstawowej wiedzy). Pozostałe 2%, to świadomy środek wyrazu- takich jest mało, a część z nich jest kapitalna.
Wracając do wątku.
Myślę, że każdy z nas jak zaczynał miał przygodę z dość mocnym postprocesem. Ja mam ten problem do dziś :-) Nie ma na to rady, trzeba przez to przejść.
Z drugiej strony widać, że autor ma świadomość panowania nad światłem, a skoro tak nie jest świerzakiem :-P
Wpadłem zobaczyć co słychać, ale w sumie to niestety nic mnie nie urzekło :(
Może zamiast "szukać drogi" po prostu rób zdjęcia - dobre technicznie.
Póki co odpuść sobie mocną obróbkę, wydziwianie - jeżeli zdjęcie jest kiepskie, to tylko pogarsza sprawę.
"Droga" znajdzie się sama :)
Poczytaj o technice fotografowania, oglądaj zdjęcia tzw. autorytetów, inspiruj się, rób swoje foty. Bądź krytyczny - szczególnie w obróbce.
I powodzenia! :)