PDA

Zobacz pełną wersję : Witl 18-19.03.2017

Saboor
17.03.17, 23:48
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/06/Witl-1.jpg
źródło (http://www.infbase.net/ditl/Witl.jpg) WITL 19-20.11.2016

Na zdjęciu pokazujesz jak spędziłeś dzień, którego tyczy się dana edycja DITL. Pokaż zdjęcie, które mówi o tym gdzie byłeś, co robiłeś, jak się czułeś. Może chcesz nam coś pokazać, czymś wzruszyć, zaciekawić? Może chcesz zwrócić na coś uwagę? Może po prostu pokaż nam zdjęcie ze spaceru. Różnorodność zdjęć jest mile widziana.
quality=high width=900 height=630 allowFullScreen=true wmode=transparent flashVars='varRSS=1089&vote=0&varZoom=Off&varScale=0'

Dodaj zdjęcie (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/uploadphoto.php?cat=1089)||Zobacz galerie dotychczasowych akcji DITL (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=525)||Zobacz galerię (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=1089)||

Kolejna akcja DITL. Kto chciałby się sprawdzić w roli dokumentalisty? Kto ma ochotę, ma czas by fotografować tego dnia, niech po prostu zrobi zdjęcie i doda je do galerii DITL (zgodnie z opisem zamieszczonym w regulaminie). A wszystko w myśl tego co napisał swego czasu Rafrog, a co zostało przytoczone jako cytat powyżej.
Myślę, że bez kłopotu każdy znajdzie sobie coś szczególnego do sfotografowania w tym dniu.
Regulamin publikacji w galerii DITL:

Publikujemy zdjęcia wykonane tylko w podanym terminie.
Można pokusić się zrobienie zdjęcia o zaproponowanych godzinach.
Na zdjęcia czekamy przez 2 dni po terminie. Później dodawanie zdjęć będzie zablokowane, przypominać będą o tym stosowne komunikaty.
Do zdjęć należy dodać opis. Przy umieszczaniu pliku w galerii DITL należy podać:

w polu "Wprowadź domyślny tytuł dla swojego zdjęcia", wprowadzamy opis wg. schematu: "godzina-miejsce-autor",
w polu 'Wprowadź opis dla fotografii' krótki opis sytuacji.
Foty nieopisane będą usuwane z powiadomieniem w wątku by nie było zaskoczenia, "że co się stało, przecież dodałem"

Każdy z uczestników ma możliwość dodania tylko jednego zdjęcia.
wielkość zdjęcia to maksimum dłuższy bok 1024px

Saboor: do regulaminu, dodano podpunkt 4.c

lisiajamka1
18.03.17, 12:31
Na dobry początek :)

And.N
18.03.17, 12:49
Też tak macie z kolorami ?, po kliknięciu jest OK, w pokazie slajdów mocno wyprane kolory.
188949

lisiajamka1
18.03.17, 12:51
Też tak macie z kolorami ?, po kliknięciu jest OK, w pokazie slajdów mocno wyprane kolory.

Ja tak mam i myślałem że tak ma być :roll:

And.N
18.03.17, 12:58
Ja tak mam i myślałem że tak ma być :roll:
Na pewno tak być nie powinno i w wcześniejszych edycjach Witl/Ditl się z tym nie spotkałem.
Może z samym zdjęciem cuś nie tak jest. Okaże się, jak pojawią się następne

lisiajamka1
18.03.17, 13:07
Na pewno tak być nie powinno i w wcześniejszych edycjach Witl/Ditl się z tym nie spotkałem.
Chyba tylko moje zdjęcia tak mają i nie bardzo wiem dlaczego.

And.N
18.03.17, 13:11
Rzeczywiście, w poprzedniej edycji również jest ta zmiana koloru u Ciebie.
Używałeś tylko Lightroom ?

lisiajamka1
18.03.17, 13:21
Tak lightrooma i już chyba wiem dlaczego, miałem przestawioną przestrzeń kolorów przy eksportowaniu zdjęcia.

And.N
18.03.17, 13:26
Tak lightrooma i już chyba wiem dlaczego, miałem przestawioną przestrzeń kolorów przy eksportowaniu zdjęcia.
Przestrzeń kolorów z EXIF zdjęcia jest sRGB czyli jak najbardziej prawidłowa do internetu... To na jaką miałeś przestawioną właściwie ?

lisiajamka1
18.03.17, 13:31
Przestrzeń kolorów z EXIF zdjęcia jest sRGB czyli jak najbardziej prawidłowa do internetu... To na jaką miałeś przestawioną właściwie ?
Miałem przypadkowo ustawioną ProPhoto RGB. Jutro wstawię z właściwie dobraną przestrzenią, się okaże :)

And.N
18.03.17, 13:41
Miałem przypadkowo ustawioną ProPhoto RGB.
To by tłumaczyło, przeglądarki takiej przestrzeni nie ogarniają, jak i chyba jeszcze nie ma takich monitorów co by tak szeroką przestrzeń kolorów wyświetliły.
Trochę dziwne tylko, że w EXIF zapisało sRGB, a nie ProPhoto RGB. Możliwe, że przeglądarka lub ten pokaz slajdów (Adobe Flash Player) zmienił sobie na sRGB i zrobił to źle.

Saboor
18.03.17, 13:46
To by tłumaczyło, przeglądarki takiej przestrzeni nie ogarniają, jak i chyba jeszcze nie ma takich monitorów co by tak szeroką przestrzeń kolorów wyświetliły.
Trochę dziwne tylko, że w EXIF zapisało sRGB, a nie ProPhoto RGB. Możliwe, że przeglądarka lub ten pokaz slajdów (Adobe Flash Player) zmienił sobie na sRGB i zrobił to źle.
Dokładnie.

And.N
18.03.17, 14:21
To jeszcze tak testowo wstawię domowy pstryk z profilem koloru Adobe RGB. Tu już przeglądarki nie powinny mieć problemu ewentualnie ten pokaz slajdów może "namieszać" z kolorem.

Edit.
Jest podobnie, czyli pomniejszone w pokazie slajdów ma wyprane kolory. Pozostaje zatem tylko sRGB aby nie było różnicy w kolorach.

DzejPi
18.03.17, 16:50
Już wypełniłem swój sobotni "obowiązek". :grin:

Saboor
19.03.17, 12:05
Już wypełniłem swój sobotni "obowiązek". :grin:

No to czas na niedzielny.

lisiajamka1
19.03.17, 12:38
andtor2 - dzięki :)

And.N
19.03.17, 12:46