Zobacz pełną wersję : M42 z OMD E-m10 II - porady.
Hej. Chciałbym Was prosić o porady dotyczące zabawy ze szkiełkami M42.
Sorki, jeśli odgrzewam temat ale wolę zapytać u źródła. Widziałem jakieś stare posty a być może są już jakieś nowinki o których nie doczytałem.
1. Czy polecacie jakieś konkretne konwertery? Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie takiego konwertera?
2. Ustawianie ostrości odbywać się będzie manualnie - to jest jasne, jak natomiast będzie wyglądało ustawienie przysłony, czasu - czyli poprawnej ekspozycji?
3. Co fajnego do portretu z ładnym - typowym jak widziałem bokeeh-em M42 ?
Będę bardzo wdzięczny za porady ;)
Ad 3: do domu 50/1.4 (ew. 1.8 w wersji bardzo budżetowej) , w plener 135/2.8. Bokeh w M42 bywa bardzo różny, szczególnie w przypadku pięćdziesiątek.
1. Sprawdzony sprzedawca, który nie robi problemów ze zwrotem. Czasami możesz trafić na niedokładnie zrobiony egzemplarz.
2. Ustawiasz tryb A. I wtedy przysłonę manualnie na obiektywie a czas dobierany jest automatycznie przez aparat. W trybie S ustawiasz czas na aparacie i na drabince widzisz czy jest poprawnie doświetlone i dobierasz do tego przysłonę.
+ ustawienie ogniskowej w stabilizacji aparatu :)
+ ustawienie ogniskowej w stabilizacji aparatu :)
Nie bardzo wiem o co chodzi? Można dokładniej? Gdzieś w menu musze podać ogniskową na jakiej jest robiona fota?
Dopiero teraz przeczytałem Twoją stopkę. Mieć Canona i pytać o portretowe manuale do Olka... Niezły odjazd :roll:
Nie bardzo wiem o co chodzi? Można dokładniej? Gdzieś w menu musze podać ogniskową na jakiej jest robiona fota?
Dokładnie tak. Informacja o ogniskowej potrzebna jest dla prawidłowego działania stabilizacji - a obiektywy inne niż systemowe takiej informacji nie przekazują.
Dokładnie tak. Informacja o ogniskowej potrzebna jest dla prawidłowego działania stabilizacji - a obiektywy inne niż systemowe takiej informacji nie przekazują.
A gdzie w menu to znajdę? Nic takiego u siebie nie widzę :(
Nie mam E-M10II, ale prawdopodobnie zobaczysz gdy założysz obiektyw niesystemowy (albo uruchomisz aparat bez obiektywu) i wejdziesz w ustawienia stabilizacji.
a może instrukcja obsługi by pomogła? :roll:
wejdź tam, gdzie ustawiasz stabilizację auto/1/2/off i wciśnij przycisk INFO. Co do instrukcji fret ma rację, warto dobrze poznać aparat
kamerowaty
21.04.17, 19:40
witam. Ja uzywam do swojego olka (omd10) heliosa2/58 z M42 - adapterem. W trybie manualnym moge ustawic czas, a przyslone reguluje pierscieniem na obiektywie. zdjecia rewelacja.189933
Też od czasu do czasu podpinam heliosa, ja z kolei używam w trybie preselekcji przysłony ( w zależności od ustawionej w obiektywie przysłony puszka ustawia optymalny czas naświetlania ), szkło na 2,0 trochę mydli, od 2,8 jest już znośnie. z 50-tek z bagnetem m 42 mam jeszcze fujinona 55/1,8 EBC, pod każdym względem szkiełko lepsze od heliosa.
190476190477
Drugie ze zdjęć na f 2,8
Też od czasu do czasu podpinam heliosa, ja z kolei używam w trybie preselekcji przysłony ( w zależności od ustawionej w obiektywie przysłony puszka ustawia optymalny czas naświetlania ), szkło na 2,0 trochę mydli, od 2,8 jest już znośnie. ...
Te lekkie mydlenie w portrecie często na plus wychodzi:). Nie trzeba już retuszu skóry robić:wink: Może nieco tylko selektywnie same oczy lekko podostrzyć. Portrety przyjemne w odbiorze, zyskałyby odrobinę na jakości gdyby zdjęcia nie były tak mocno skompresowane. 100 KB przy dłuższym boku 1024 pix. to zdecydowanie za mało, raczej tak ok. 300KB powinny mieć.
Zdjęcia w regulaminowym rozmiarze zostały zmniejszone przez skrypt w flickra, linki do większego formatu:
https://c1.staticflickr.com/3/2915/33315957664_e19cf16e76_o.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2869/33773845460_250b80aa73_o.jpg
Jak pisałem wcześniej otwarty helios d...y nie urywa ....
Zdjęcia w regulaminowym rozmiarze zostały zmniejszone przez skrypt w flickra, ...
Dlatego lepiej wstawiać zdjęcia bezpośrednio na forum. Tu skrypt ingeruje dopiero gdy wstawiane zdjęcie waży powyżej 6MB.
Sądziłem, że były wstawione na forum.
Jak pisałem wcześniej otwarty helios d...y nie urywa ....
Nie zaprzeczam.
Zależy od Heliosa.
Owszem zależy (a rozrzutność była spora), albo te mydło jest większe, albo mniejsze.
Niestety, nie dysponuję kobietą :roll:
Z Heliosa...
190620
lisiajamka1
9.05.17, 16:27
Niestety, nie dysponuję kobietą :roll:
Wolisz pluszaki :roll: :wink: :mrgreen:
Wolisz pluszaki :roll: :wink: :mrgreen:
może dla tego, że nie dłuży im się sesja fotograficzna :wink: