PDA

Zobacz pełną wersję : LR. Ostrzenie w detail czy przy eksporcie?

onmato071
23.02.17, 22:27
Jak w temacie. Wiem, że dużo już zostało o tym napisane ale informacje i artykuły które znalazłem są sprzeczne.... Mógłby mi ktoś pomóc w tym temacie? Żeby uściślić chodzi o ostrzenie zdjęć pod wywołanie na papier.

Lilen
23.02.17, 22:36
Ja może nie jestem ekspertem ale zawsze ostrze w sekcji Detail. Nawet mi nie przyszło do głowy, że ostrzenie przy eksporcie wystarczy. :)

szafir51
23.02.17, 22:48
Ostrzenie w Detail ale z maską. Ja mam standardowo przy imporcie sharpening na 25 i maskę na 60. Przy wyższych ISO stosuję odszumianie i zwiększam maskę do 70-85. Przy eksporcie wyostrzanie na standard.

And.N
23.02.17, 22:49
... Żeby uściślić chodzi o ostrzenie zdjęć pod wywołanie na papier.

Podczas eksportu w opcjach można wybrać ostrzenie (jakie ma być po przeskalowaniu zdjęcia) pod wydruk lub ekran (monitor):

188234

Są też 3 poziomy wyostrzania (Amount) Low, Standard, High.
Osobiście używam PSE gdy daję zdjęcia do LAB-u i w nim ustalam rozmiar, jak i ewentualnie wyostrzam.
Także z tych opcji Matte Paper i Glossy Paper nie korzystałem.

Edit.
W Detail oczywiście także wyostrzam. Wartości suwaków nie będę podawał. To też zależy od samego zdjęcia.

onmato071
24.02.17, 21:12
Dzięki za sugestie ale dalej wiem, tyle ile wiedziałem :) Będę musiał dojść do tego metodą prób i błędów.

nightelf
25.02.17, 14:24
Podstawowe ostrzenie zawszę robię w sekcji detail. Bo mam nad tym większą kontrolę i od razu widzę wynik.
Jeśli zdjęcie chcę wydrukować, to używam jeszcze programu do zmiany rozdzielczości, aby uzyskać 300 DPI i wtedy doostrzam w razie potrzeby.

And.N
25.02.17, 18:46
Podstawowe ostrzenie zawszę robię w sekcji detail. Bo mam nad tym większą kontrolę i od razu widzę wynik.
Tylko ten wynik widać na oryginalnym pliku (zazwyczaj powiedzmy RAW) o dużej rozdzielczości. Po przeskalowaniu np. na potrzeby forum (czy do wydruku) nie wiadomo czy ostrość będzie zadowalająca. Często zdarzało mi się eksportować ponownie zmieniając silę wyostrzania (low, standard, high).

Jeśli zdjęcie chcę wydrukować, to używam jeszcze programu do zmiany rozdzielczości, aby uzyskać 300 DPI i wtedy doostrzam w razie potrzeby.
W LR w zasadzie także można, najpierw skadrować w odpowiednich proporcjach, podczas eksportu natomiast wpisać odpowiedni rozmiar w pikselach oraz rozdzielczość dpi.