Zobacz pełną wersję : Laowa 7,5mm 2,0
Makromaniak
22.02.17, 13:14
Zapowiada się fajne małe szkiełko superszerokokatne - praktycznie konkurent dla fiszejki Samayanga, szczególnie dla tych co "prostowali" jego obraz. Wszystko to o co chodzi w m4/3- MALUTKIE !!!!!!!!!!!!!!! Filtry 46 mm (ciekawe czy polarek będzie bez winety - być może jednak trzeba będzie dać 52-55 mm, ale to i tak lepiej niż przy zoomach 7-14.
Akurat tutaj brak AF mało będzie przeszkadzać, szkoda tylko że nie ma "chipa" jak chociażby lustrzana Tokina 6,3/300
http://www.photozone.de/m43/1001-laowa75f2mft
ciekawe jaka będzie cena?
Zapowiada się fajne małe szkiełko superszerokokatne - praktycznie konkurent dla fiszejki Samayanga, szczególnie dla tych co "prostowali" jego obraz. Wszystko to o co chodzi w m4/3- MALUTKIE !!!!!!!!!!!!!!! Filtry 46 mm (ciekawe czy polarek będzie bez winety - być może jednak trzeba będzie dać 52-55 mm, ale to i tak lepiej niż przy zoomach 7-14.
Akurat tutaj brak AF mało będzie przeszkadzać, szkoda tylko że nie ma "chipa" jak chociażby lustrzana Tokina 6,3/300
http://www.photozone.de/m43/1001-laowa75f2mft
ciekawe jaka będzie cena? Ciekawa sprawa. Ja osobiście na razie działam z fiszką Samyanga, gdy musze mieć bardzo szeroko ale nie ukrywam, że fajnie byłoby porzucić prostowanie. Ciekawe tylko, czy jakość obrazu będzie na tyle dobra, co w samyangu (a ta jest naprawdę moim zdaniem świetna). No i najważniejsze jaka cena:). Laowa 15mm do macro kosztuje 499$, więc tutaj spodziewałbym się wyższej ceny.
Konkurent to to jest ale dla Kowa 8,5/2,8....
Wielkościowo bardzo fajne mało szkło. Brak AF nie będzie bardzo przeszkadzał przy tak szerokim kącie widzenia.
Mam wrażenie, że chipa to akurat prawie nikt nie dodaje z producentów manuali.
Jeśli nie przesadzą z ceną to będzie ciekawa propozycja dla miłośników szerokich kadrów :)
Wielkościowo bardzo fajne mało szkło. Brak AF nie będzie bardzo przeszkadzał przy tak szerokim kącie widzenia.
Mam wrażenie, że chipa to akurat prawie nikt nie dodaje z producentów manuali.
Jeśli nie przesadzą z ceną to będzie ciekawa propozycja dla miłośników szerokich kadrów :)
Raczej mnie przeszkadza winieta 2,5 EV na f2,0, i 2 EV na 2,8 niewielka dystorsja stałki jest wyraźną zaletą.
Info z fejsbuka Laowy
Coming Soon! 499 funtów inc vat.
Liczyłem na mniej, ale tragedii nie ma, zważywszy, że przez 8 lat istnienia m43 nikt nie wyprodukował szerokiej stałki
Info z fejsbuka Laowy
Coming Soon! 499 funtów inc vat.
Liczyłem na mniej, ale tragedii nie ma, zważywszy, że przez 8 lat istnienia m43 nikt nie wyprodukował szerokiej stałki
Nie lubię przekłamań.
Kowa 8,5/2,8 jest od kilku już lat obecna na rynku.
Fakt, zapomniałem o tym obiektywie. Co nie zmienia faktu, że w Polsce go nie kupie
Piękne szkło! Właśnie czegoś takiego brakowało w systemie. Co prawda wychodzi dwa razy drożej, niż Samyang 12 f/2 pod APS-C, ale też i kąt szerszy, więc ciężko to przeliczyć.
Ja kupię. Nie wiem czy od razu w preorderze, który jeszcze trwa, czy koło wakacji, ale jestem BARDZO na tak :)
Fakt, zapomniałem o tym obiektywie. Co nie zmienia faktu, że w Polsce go nie kupie
Kupisz na amazon.DE, wysyłają do PL: https://www.amazon.de/PROMINAR-Objektiv-Thirds-Anschluss-schwarz/dp/B00NED6K7M?ref_=nav_custrec_signin&