Zobacz pełną wersję : E-M10 II + 12-40/2.8 + M.ZUIKO 45MM F/1.8 czy GX80 + 12-35MM F/2.8 + LUMIX G 42.5 MM
Jak już pisałem w innym wątku zmieniam system. Ostateczna decyzja zapadnie między powyższymi zestawami. Kusi chyba bardziej Panasonic za stabilizacje w korpusie i obiektywie oraz wypada chyba ciut taniej. Jakość zdjęć z obu będzie chyba porównywalna? Wagowo też chyba Panasonic jest na +.
Dodatkowe pytanie gdzie najlepiej kupić by nie przepłacić (w końcu to kwota raczej powyżej 7k) i dokonać bezpiecznego zakupu.
A może tak panas GX 8? Popatrz na fotoplus.pl jest ciekawy zestaw panasa GX8 + 12-35/2,8 za 7 k.
Stałkę można dokupić używaną , ja zakupiłem za 930zeta.
Pierwszy zestaw posiadam (tylko z mkI) a drugiego jestem ciekawy. Zwłaszcza GX80, który wygląda naprawdę interesująco.
Chyba każdy z nich może dać zadowalające rezultaty, Panasonic dodaje dobre wideo i 4k.
Posiadam pierwszy zestaw (bez 45mm) -> jestem mile zaskoczony działaniem.
Drugi oglądałem w sklepie i zaskoczył mnie pozytywnie, w tym momencie pewnie też bym się zastanawiał (jak kupowałem, był tylko GX7, który jakoś mi nie podszedł, a był odrobinę tańszy, za to Cashback Oly przekonał mnie do tego).
Wybrałbym tańszy zestaw. Podejrzewam, że każdy sklep jest w stanie przygotować dobrą ofertę.
Mi się najlepiej rozmawiało z Rimex'em.
pzdr
Ja bym wybrał zestaw, który lepiej leży w dłoni bo wydaje mi się, że jakość zdjęć będzie porównywalna. Spróbuj namierzyć je w jakimś sklepie i weź je do ręki. Może to pomoże dokonać Ci wyboru.
Ja bym wybrał zestaw, który lepiej leży w dłoni bo wydaje mi się, że jakość zdjęć będzie porównywalna. Spróbuj namierzyć je w jakimś sklepie i weź je do ręki. Może to pomoże dokonać Ci wyboru.
Dobra rada. Uzbrój się w kartę SD i popróbuj obydwu tych zestawów w sklepach. Na ogół nie ma problemów, by dostać sprzęt do ręki, włączyć go i wykonać parę zdjęć.
Po takich próbach ocenisz co lepiej "pasuje" do oka, ręki, wyobrażeń. Będziesz też "bogatszy" o kilka zdjęć, które pomogą wybrać sprzęt dla Ciebie.
U mnie, te "większe" sklepy (Saturn/Media Markt) lepiej współpracowały :)
Widzę, że jest Cashback dla P...
http://www.cyfrowe.pl/lp/panasonic-cashback.html
http://www.panasonic.com/pl/promocje/promocje/regulamin-akcji-promocyjnej-cashback-panasonic-lumix-2017.html
A może tak panas GX 8? Popatrz na fotoplus.pl jest ciekawy zestaw panasa GX8 + 12-35/2,8 za 7 k.
Stałkę można dokupić używaną , ja zakupiłem za 930zeta.
GX8 ma niby nowszą (i wiecej MPIX) matrycę ale ma chyba gorszą stabilizację, bo tylko w 4 osiach. Za to ma port do mikrofonu (tylko czy mi on potrzebny?)
Wydaje mi się, że obiektyw Olympusa 12-40 jest dużo większy (waga chyba też) niż odpowiednik Panasonica.
GX8 ma niby nowszą (i wiecej MPIX) matrycę ale ma chyba gorszą stabilizację, bo tylko w 4 osiach. Za to ma port do mikrofonu (tylko czy mi on potrzebny?)
Wydaje mi się, że obiektyw Olympusa 12-40 jest dużo większy (waga chyba też) niż odpowiednik Panasonica.
12-35 jest mniejszy od olka 12-40 o 10mm i lżejszy o 78g.
Pans leica 12-60 jest kusząca. Miałbyś stałkę z głowy.
12-40 ma też o 5mm dłuższą ogniskową, sprzęgło elektronicznego/ręcznego ustawiania ostrości, programowalny przycisk na obudowie i bieda macro. Mimo wszystko gydbym ja miał decydować to wybór puszki determinowałby wybór obiektywu
12-35 jest mniejszy od olka 12-40 o 10mm i lżejszy o 78g.
Pans leica 12-60 jest kusząca. Miałbyś stałkę z głowy.
12-60 jest jednak ciemniejsze.
12-40 ma też o 5mm dłuższą ogniskową, sprzęgło elektronicznego/ręcznego ustawiania ostrości, programowalny przycisk na obudowie i bieda macro. Mimo wszystko gydbym ja miał decydować to wybór puszki determinowałby wybór obiektywu
Z tego co poczytałem to chyba oba obiektywy (12-40 i 12-35) maja porównywalną jakość obrazka. Czy tak nie jest?
U mnie, te "większe" sklepy (Saturn/Media Markt) lepiej współpracowały
Widzę, że jest Cashback dla P...
http://www.cyfrowe.pl/lp/panasonic-cashback.html
http://www.panasonic.com/pl/promocje/promocje/regulamin-akcji-promocyjnej-cashback-panasonic-lumix-2017.html
Patrzyłem na Cashback ale wydaje mi się, że jest on tylko dla zestawu GX80 z kitem a nie dla samego body. Musiałbym póxniej cos z kitem zrobić.
Gdybym kupował jedno szkło, to 12-40 (jest dobry i na dodatek jeszcze piękny :) , gdybym miał w perspektywie zakup czegoś dłuższego, to zestaw 12-35 + 35-100 lepiej pasuje do określenia "mikro" niż olkowy odpowiednik, a 150mm (ekw. 300) to dla mnie (bardzo subiektywnie) taka nijaka ogniskowa. Na spacery za długo, na zwierza za krótko. Może w jakimś pseudomakro się przydaje?
Gdybym kupował jedno szkło, to 12-40 (jest dobry i na dodatek jeszcze piękny :) , gdybym miał w perspektywie zakup czegoś dłuższego, to zestaw 12-35 + 35-100 lepiej pasuje do określenia "mikro" niż olkowy odpowiednik, a 150mm (ekw. 300) to dla mnie (bardzo subiektywnie) taka nijaka ogniskowa. Na spacery za długo, na zwierza za krótko. Może w jakimś pseudomakro się przydaje?
Mam identyczne odczucie. 40-150 jest dla mnie o wiele za długim szkłem. 35-100 na pewno wystarczającym. Po głowie mi też chodzi to, czy biorąc 42,5 (czy też 45) to te stałki nie będą za "blisko" zakresu zooma. Czy w systemie jest jakieś fajne szkło 50mm (czyli 100mm dla FF)?
... Po głowie mi też chodzi to, czy biorąc 42,5 (czy też 45) to te stałki nie będą za "blisko" zakresu zooma. Czy w systemie jest jakieś fajne szkło 50mm (czyli 100mm dla FF)?
To już są bardzo subiektywne wybory. Dla mnie 45/1,8 to zupełnie inne szkło niż 40/2,8 , ale chodzi mi o jasność, a nie ogniskową. Dla jednych zdjęcia z f/1,8 i f/2,8 dzieli przepaść, a inni nie widzą różnicy. Jeśli bardziej Ci zależy na różnicy w ogniskowych, to jednak Sigma 60/2.8. Nie warto walczyć o 50mm, tym bardziej, że jedyne dostępne, to manualne starszaki i 50/2,5 makro z dużego 4/3, wszystko przez przejściówkę.
z dużego 4/3 to raczej 50/2 :)
z dużego 4/3 to raczej 50/2 :)
Dokładnie 50mm f 2,0, mój ulubiony. 20mm panasia f 1,7 chętnie się pozbędę za dwa nowe banknoty Narodowego Banku Polskiego :)
nie wiem skąd mi się to 2,5 wzięło... :roll: ...literówka/cyfrówka
no to może 3 stałki : 12/2 25mm i 45mm
Bierz 12-35 panaska, na allego idzie wyrwać w granicy 2600 w dobrym stanie, puszkę kup nową i po sprawie.
Później możesz czaić na stałkę olego 45 czy panasa 42,5. Ja tak zrobiłem, 14-42 leży w szufladzie.
Dokupiłem jeszcze 40-150 ciemnozooma i na początek dość zakupów.
Patrzyłem na Cashback ale wydaje mi się, że jest on tylko dla zestawu GX80 z kitem a nie dla samego body. Musiałbym póxniej cos z kitem zrobić.
12-32mm bez problemu sprzedasz za 600zł. Czyli gx80 wychodzi za około 2350zl, tj. mniej niż za om-d em10v2
12-32mm bez problemu sprzedasz za 600zł. Czyli gx80 wychodzi za około 2350zl, tj. mniej niż za om-d em10v2
Myślisz,że nie będzie problemu ze sprzedażą takiego obiektywu? Mam wątpliwości ale jeżeli faktycznie by się udało to może warto tak kupić.
Kacpero_1 nnie chce samych stałek. Już tak kiedyś miałem na aspc (35, 50, 90) i w terenie to nie było do końca wygodne. Co prawda na pewno dużo większe obiektywy niż w wersji m3/4.
Zobacz na allegro obecne aukcje i zakończone, jak to wygląda w rzeczywistości, by mieć pewność.
Ja bym się zastanowił, czy na pewno będziesz chciał go sprzedać, bo kompaktowość tego szkła wymiata.
Zobacz na allegro obecne aukcje i zakończone, jak to wygląda w rzeczywistości, by mieć pewność.
Ja bym się zastanowił, czy na pewno będziesz chciał go sprzedać, bo kompaktowość tego szkła wymiata.
Pełna racja, sam chętnie bym zamienił kita 14-42 na owe kompaktowe szkiełko, bo 12-35/2,8 to już kawał słoiczka a z takim naleśniczkiem mój GX7 byłby jak kompakt.
No właśnie, fajnie jest mieć jakieś małe standardowe/uniwersalne szkiełko (inny system, ale dla mnie takim małym standardem do mania zawsze przy sobie jest C 50/1,8 :) ), a do tego:
- jeśli stawiasz na jakość, to zoomik 2.8,
- jeśli stawisz na jakość i jasność, to ze 2-3 stałki.
Sprawdziłem sobie na lightroomdashboard moje osobiste wykorzystanie ogniskowych i widzę:: 90, 70, 35, 200 i 10. Oczywiście to dla ASPC, który już się sprzedał. Tej 200 to nie brałbym pod uwagę.
Teoretyzować można bez końca. Kup używkę, to najtańsza forma nauki :)
Sprawdziłem sobie na lightroomdashboard moje osobiste wykorzystanie ogniskowych i widzę:: 90, 70, 35, 200 i 10. Oczywiście to dla ASPC, który już się sprzedał. Tej 200 to nie brałbym pod uwagę.
Czyli z Twoich ogniskowych wynika że w 4/3 powinieneś mieć obiektyw między 20 a 45mm? Czyli najlepiej 12-35 lub 12-40 i stałkę 45mm tak na jasno
lub ciemniej 12-60mm.
Czyli z Twoich ogniskowych wynika że w 4/3 powinieneś mieć obiektyw między 20 a 45mm? Czyli najlepiej 12-35 lub 12-40 i stałkę 45mm tak na jasno
lub ciemniej 12-60mm.
lub12-40 i 60mm bo i do maro i do portretu