Zobacz pełną wersję : Jaki Lightroom do raw ?
Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy gdyż testuję właśnie EM-10mk II. Zaznaczam iż jestem średnio zaawansowanym amatorem a w dodatku przesiadającym się po wielu latach z Canona ;) Mam możliwość potestowania w/w Olka jednak na wstępie mam problem z rozpakowaniem rawa. Do tej pory używałem Lightrooma 3.2 i raczej nie biorę pod uwagę innego oprogramowania. Proszę powiedzcie mi jaką minimum wersję LR muszę sobie zainstalować, żeby móc pobawić się rawami? Pytam o wersję gdyż obawiam się, o parametry kompa, który najświeższy nie jest ale z LR 3.2 radził sobie doskonale? Dziękuję i przepraszam, jeśli powielam wątek ale mam mało czasu na grzebanie w sieci, gdyż aparat mam pożyczony do poniedziałku a chciałbym się trochę pobawić ;)
Witam. Zdaje się, że dopiero Lightroom 6 obsługuje RAW-y z OMD EM10II (mi też nie chce się szukać:) ), a LR6 ma duże wymagania co do sprzętu.
Jak masz aparat pożyczony pstrykaj zdjęcia w opcji RAW + JPG. RAWy zawsze mogą się przydać. Możesz je otworzyć w innym programie lub przekonwertować (darmowym DNG Converterem) do uniwersalnego formatu .DNG. Teoretycznie wówczas i LR3 Ci je otworzy.
Do nowszych LR - chyba od wersji 6 minimum W7 64 bit
Witam. Zdaje się, że dopiero Lightroom 6 obsługuje RAW-y z OMD EM10II (mi też nie chce się szukać:) ), a LR6 ma duże wymagania co do sprzętu.
Jak masz aparat pożyczony pstrykaj zdjęcia w opcji RAW + JPG. RAWy zawsze mogą się przydać. Możesz je otworzyć w innym programie lub przekonwertować (darmowym DNG Converterem) do uniwersalnego formatu .DNG. Teoretycznie wówczas i LR3 Ci je otworzy.
Dzięki za szybką pomoc ;) A czy jak już będę miał te pliki w DNG to będę mógł normalnie w LR bawić się balansem bieli itd... Tak a propos to właśnie ten balans bieli w jpgach z Olka nie podoba mi się najbardziej - mówię oczywiście o ustawieniach predefiniowanych przy preselekcji przysłony A. Oj widzę, że początki będą ciężkie a tak bardzo chciałem mieć coś mniejszego na rower ;)
Dzięki za szybką pomoc ;) A czy jak już będę miał te pliki w DNG to będę mógł normalnie w LR bawić się balansem bieli itd...
Tak. Format .DNG to taki uniwersalny RAW można powiedzieć.
No to fakt, masz racje kolego.