PDA

Zobacz pełną wersję : Zamienniki na Micro 4/3

cissic
5.02.17, 13:59
Cześć.
Po kilku miesiącach dumania nad różnymi systemami zdecydowałem się zmienić swoje stare E-3 na Micro. Jeśli macie jakieś pomysły na sensowne i sprawdzone w boju zamienniki adapterów MF-2 i MMF-3 to podpowiedzcie świeżakowi to i owo. Zależy mi zwłaszcza na adapterze do szkieł OM, ponieważ głównie tymi szkłami fotografuję - może wystarczy kupić tylko adapter pod szkła ZD i podpinać stare Zuiko za pomocą adapterów, którymi podpinałem te szkła do 4/3? Nie pasują mi jakoś tylko te dwa adaptery, ale może to jest jakieś rozwiązanie bo czasem używam też szkiełek M42 a nawet Nikon-F i nie chcę się totalnie spłukać ;)

Mam jeszcze zagwostkę z dobrym zamiennikiem baterii. Do dużego 4/3 nie udało mi się kupić równie dobrego zamiennika jak BLM5, ale może macie jakieś pozytywne doświadczenia w tym temacie z zamiennikami BCM5? Zakładam, że mikrusy żrą więcej prądu niż te duże Olki. Dwa akumulatory mi wystarczą? Czy zainwestować kilka dodatkowych złotych w trzeci?

Na sam koniec zastanawiam się nad sensowną kartą pamięci SD, najchetniej jakieś 64 lub 128 GB. Mam kilkuletniego Kingstona SDHC 32 GB, ale demonem prędkości to on już nie jest. Jeśli macie pomysł na taką kartę w dobrej cenie to podzielcie się swoim doświadczeniem.

Bodzip
5.02.17, 14:04
Ja mam MMF-2. Do tego podpinam szkła z dużego 4/3. Albo jak mnie najdzie przelotkę na M42. Działa super.

nightelf
5.02.17, 14:20
Możesz kupić adapter firmy Kipon z 4/3 do m4/3.
Jeśli masz już adaptery na 4/3 to moim zdaniem bez sensu je zastępować. Najwyżej z czasem dokupisz, by nie łączyć dwóch adapterów.

Problem z zamiennikami BLN1 jest taki, że większość z nich (oprócz Newelli) nie jest kompatybilna z oryginalną ładowarką.
Na całodniowe fotografowanie spokojnie wystarczają mi dwa pełne akumulatorki. Dokupiłem trzeci, ale tylko leży w torbie.

Jak chcesz szybko to tylko Sandisk, Lexar i Toshiba
http://www.cameramemoryspeed.com/olympus-e-m5-ii/sd-card-comparison/

cissic
5.02.17, 18:23
Wielkie dzięki. A pamiętacie jak działają szkła ZD 14-54 ver I + ZD 9-18 na mikrusach? Z racji kajaków i łazikowania po górach głównie myślę o E-M5 w wersji pierwszej, ale i mark II mnie interesuje. Pamiętam, że ten pierwszy ma detekcję fazy, ale martwi mnie troszkę, że moje ZD 14-54 jest stare i nie będzie działać dobrze. Szeroki to właściwie żaden problem, ale z ciekawości się pytam. Kilka lat temu na forum czytałem, że działa ok ale chcę się upewnić. To samo było chyba z ZD 75-300? Coś pamiętam, że ZD z niebieskim paskiem działały ok

Iwo
5.02.17, 19:51
Wielkie dzięki. A pamiętacie jak działają szkła ZD 14-54 ver I + ZD 9-18 na mikrusach? Z racji kajaków i łazikowania po górach głównie myślę o E-M5 w wersji pierwszej, ale i mark II mnie interesuje. Pamiętam, że ten pierwszy ma detekcję fazy, ale martwi mnie troszkę, że moje ZD 14-54 jest stare i nie będzie działać dobrze.

ZD 14-54mm z em5 w wersji pierwszej... beznadziejnie. Te z niebieskim paskiem nowsze jak np. np. druga wersja 14-54mm niewiele lepiej dzialaly po kontraście...

Wielkie dzięki. A pamiętacie jak działają szkła ZD 14-54 ver I + ZD 9-18 na mikrusach? Z racji kajaków i łazikowania po górach głównie myślę o E-M5 w wersji pierwszej, ale i mark II mnie interesuje. Pamiętam, że ten pierwszy ma detekcję fazy, ale martwi mnie troszkę, że moje ZD 14-54 jest stare i nie będzie działać dobrze. Szeroki to właściwie żaden problem, ale z ciekawości się pytam. Kilka lat temu na forum czytałem, że działa ok ale chcę się upewnić. To samo było chyba z ZD 75-300? Coś pamiętam, że ZD z niebieskim paskiem działały ok

Bodzip
5.02.17, 19:58
9-18 działa ok. Tzn. szybkość AF nie jest powalająca, natomiast celność = 100%
Mam 14-54 v.II więc się nie wypowiem. Z mojego korzystam, mnie krajobraz nie ucieka.

cissic
5.02.17, 20:05
Czyli pozostanie manual. Trudno przeżyję. Lubię to szkiełko, ale odpowiednika w micro nie kupię ;)
ZD 9-18 to spokojnie bez AF działa. Zasadniczo im szerzej tym lepiej w tej materii

szamaniec
5.02.17, 21:07
Czyli pozostanie manual. Trudno przeżyję. Lubię to szkiełko, ale odpowiednika w micro nie kupię ;)
ZD 9-18 to spokojnie bez AF działa. Zasadniczo im szerzej tym lepiej w tej materii

Kup OMD M1. Po co sobie komplikować życie.

cissic
5.02.17, 21:11
Kup OMD M1. Po co sobie komplikować życie.

Rozwiń myśl, proszę bo spora jest różnica w cenie ;)

szamaniec
5.02.17, 21:15
Rozwiń myśl, proszę bo spora jest różnica w cenie ;)

Tylko OMD M1 dobrze współpracuje ze szkłami dużego 4/3. Oczywiście adapter ale af jest ok, no może trochę gorzej niż z E3 a może się czepiam.

Iwo
5.02.17, 21:26
Tylko OMD M1 dobrze współpracuje ze szkłami dużego 4/3. Oczywiście adapter ale af jest ok, no może trochę gorzej niż z E3 a może się czepiam.
Trochę lepiej niż... bezbadziejnie.
Mówię o pierwszej wersji e-M1.
Oby w drugiej było chociaż dobrze.

cissic
5.02.17, 21:32
Rozumiem. Mój E-3 i tak świruje z ZD 14-54mm w wersji I a do ZD 9-18mm AF praktycznie jest niepotrzebny. Zasadniczo zmieniam puszkę bo matryca zaczyna mnie powoli irytować. Zależy mi też na małym gabarycie, ale wolę zaoszczędzić parę złotych i ostrzyć manualnie jak do tej pory. W sumie i tak muszę przejść na obiektywy mikro. Szykuje mi się kilka fajnych wyjazdów w tym roku i odpuszczam wydatki na elektronikę. W przypływie szaleństwa planowałem nawet zakup PEN-€‘F, ale mi przeszło. W każdym razie dzięki bo dawno nie śledziłem m4/3 i głup jestem w tym temacie ;)

wyszomir
6.02.17, 00:23
Wielkie dzięki. A pamiętacie jak działają szkła ZD 14-54 ver I + ZD 9-18 na mikrusach? Z racji kajaków i łazikowania po górach głównie myślę o E-M5 w wersji pierwszej, ale i mark II mnie interesuje. Pamiętam, że ten pierwszy ma detekcję fazy, ale martwi mnie troszkę, że moje ZD 14-54 jest stare i nie będzie działać dobrze.

Coś chyba pomieszałeś. E-M5 w wersji I na 100% nie ma detekcji fazy. Wydaje mi się, ze wersja II też ma tylko detekcję kontrastu. Z tego co pamiętam z Olympusów m4/3 detekcję fazy obsługują tylko E-M1 w wersji I i II, być może również PEN-F, ale tego ostatniego nie jestem pewien.

apz
6.02.17, 00:27

ZD 9-18 przyzwoicie jak na szkło 4/3. Tylko nie jest to szkło uszczelniane.

cissic
6.02.17, 00:53
ZD 9-18 przyzwoicie jak na szkło 4/3. Tylko nie jest to szkło uszczelniane.

Tak, ale kosztuje grosze i w razie wpadki człowiek nie kucnie na gruby grosz. Moje zaliczyło tatry w śniegu, Babią Górę w burzę śnieżną, potop w Pieninach i ze 20 różnych spływów, czasem nawet w śniegu przy -10°C. W sytuacji naprawdę naprawdę awaryjnej chowam szklarnię do plecaka. Zresztą żaden z moich obiektywów, których używam na co dzień nie jest uszczelniony i wszystkie są w świetnym stanie. Jedynie kielich 9-18 zarysowałem o stary mosiężny obiektyw Carl Zeiss Jena 135mm f/3.5. Nie zorientowałem się, że mam obydwa słoiki w jednej kieszeni i przez kilka godzin plastik osłony poddawał się naciskowi enerdowskiej myśli optycznej. Oczywiście przegrał, ale teraz zadaje szyku swoimi bliznami a Zeiss dostał klapsa i poszedł do szafy ;)

BTW w razie potrzeby zawsze mogę ostrzyć ZD 14-54mm na manualu. Robiąc widoczki właściwie to nie ma większego znaczenia

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Coś chyba pomieszałeś. E-M5 w wersji I na 100% nie ma detekcji fazy. Wydaje mi się, ze wersja II też ma tylko detekcję kontrastu. Z tego co pamiętam z Olympusów m4/3 detekcję fazy obsługują tylko E-M1 w wersji I i II, być może również PEN-F, ale tego ostatniego nie jestem pewien.

Dlatego napisałem, że z tego co pamiętam ;) To nie jest wybitny problem bo na swoim E-3 właściwie ostrzę na manualu. Zasadniczo myślę ciągle nad body

nyny
6.02.17, 15:06
PEN-F tez nie ma fazy...

Do podlaczenia plesniakow to Ty niczego fantazyjnego nie potrzebujesz, zwykle dobrze wyczernione adaptery wystarcza...
Ja podpinam praktycznie wszytsko i nie ma z niczym problemow.

pozdro

hades
6.02.17, 16:15

ZD 14-54 i ZD 9-18 współpracując z E-M10 ogólnie działają dobrze. Optyka daje tak samo dobry obrazek jak w dużym 4/3, elektryka działa. Jedynie na AF można ponarzekać. W mojej ocenie porównując AF do adekwatnych szkieł mirko (w skali: źle, dostatecznie, dobrze, świetnie, super) to AF ZD 14-54 mk I ma prędkość dobrą, a 9-18 dostateczną. Po prostu trzeba być tego świadomym. Jedyne co ogranicza to słaby kontrast tego co mamy przed obiektywem. Wspomaganie czerwoną diodą pomaga w bliskim planie, choć przy 9-18 szeroki kołnierz trochę zasłania światło diody. Przy szybkich akcjach i szerokim kącie ustawiam to co robiłem w E-3 i innych aparatach, czyli ręcznie hiperfokalna + F/5,6. W mikrusach, z obiektywami bez podziałki, mi osobiście łatwiej ustawić hiperfokalną z focus peaking. Nie każdy mikrus to ma, ale chyba wersja E-M5 Mk II już została wyposażona.

cissic
6.02.17, 17:04
Po dłuższym namyśle zakupiłem od usera Andrzej56 (https://forum.olympusclub.pl/members/15912-Andrzej56) OM-D E-M5 w pierwszej wersji. Aparat kilkuletni, ale przy moim E-3 to prawdziwa technologiczna petarda. Zasadniczo ciągle się dąsam na Olka za pozostawienie mnie z tyloma klamotami ZD i najchętniej temu co wpadł na taki pomysł kazałbym zjeść cały mój szajs bez popitki :)
Mam jednak pewną słabość do marki i nie chcę wchodzić w nowy system. Może kiedyś dokupię sobie jakieś urocze Fuji, ale najchętniej coś w pełnej klatce. Nie wiem tylko czy się doczekam

PEN-F tez nie ma fazy... Do podlaczenia plesniakow to Ty niczego fantazyjnego nie potrzebujesz, zwykle dobrze wyczernione adaptery wystarcza...
Ja podpinam praktycznie wszytsko i nie ma z niczym problemow.

nyny oczywiście masz rację. Jestem słaby w temacie mikrusów i faktycznie PEN nie ma fazy

ZD 14-54 i ZD 9-18 współpracując z E-M10 ogólnie działają dobrze. Optyka daje tak samo dobry obrazek jak w dużym 4/3, elektryka działa. Jedynie na AF można ponarzekać. W mojej ocenie porównując AF do adekwatnych szkieł mirko (w skali: źle, dostatecznie, dobrze, świetnie, super) to AF ZD 14-54 mk I ma prędkość dobrą, a 9-18 dostateczną. Po prostu trzeba być tego świadomym. Jedyne co ogranicza to słaby kontrast tego co mamy przed obiektywem. Wspomaganie czerwoną diodą pomaga w bliskim planie, choć przy 9-18 szeroki kołnierz trochę zasłania światło diody. Przy szybkich akcjach i szerokim kącie ustawiam to co robiłem w E-3 i innych aparatach, czyli ręcznie hiperfokalna + F/5,6. W mikrusach, z obiektywami bez podziałki, mi osobiście łatwiej ustawić hiperfokalną z focus peaking. Nie każdy mikrus to ma, ale chyba wersja E-M5 Mk II już została wyposażona.

Dzięki hades. Odnośnie pierwszego E-M5 to w innym wątku coś takiego wrzucałeś
https://www.youtube.com/watch?v=OM5QHcfwFS0

hades
7.02.17, 02:57
A tak, wrzucałem. To nieudokumentowana funkcja systemu. Ktoś jednak to przeczytał ;).

cissic
7.02.17, 03:22
A tak, wrzucałem. To nieudokumentowana funkcja systemu. Ktoś jednak to przeczytał ;).

Staram się czytać co ciekawsze rzeczy ;)