Zobacz pełną wersję : Moje pierwsze uliczne zdjecia z E-PL 6 do oceny z zapytaniem
Witam, zaznaczam od razu ze jestem nowy tutaj, jakiś czas temu zakupiłem nowy model, hmm, czemu ten? Bo zdałem sie na rady sprzedawczyni w sklepie z aparatami, nie chciałem ciężkiej lustrzanki wiec padło na ten model, do tego w zestawie 2 obiektywy takie jak 40-150mm 1: 4-5.6 oraz standard 14-42mm 1: 3.5-5.6 II R, przy czym jestem w trakcie zakupu 45mm 1: 1.8 a wiec nie wiem, czemu ale przypadła mi do gustu fotografia uliczna, a zarazem chciałbym spróbować portretowej(prosiłbym o linki do ciekawych artykułów, na co zwracać uwagę przy portretach) temu zamówiłem ten obiektyw, mam już za sobą kilka zdjęć, które myślę nie są najgorsze, ale hmm, co ja tam wiem? Kilkanaście godzin na razie spędzone z aparatem: D, mam tu parę prac do oceny, oraz zapytanie czy ten aparat jest dobry na początek czy lepiej sprzedać, a kupić coś lepszego? Na razie to ogółem poznaje świat fotografii, o której zawsze marzyłem, mieszkam w UK i trochę mam warunki by pstrykać, bawię się przy tym programem lightroom oraz chciałbym spróbować coś podłubać w PS:) tutaj kilka moich prac:
11871512187152318715341871545187155618715671871578 1871589https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=187150&stc=1&thumb=1&d=1485721373
kadry bardzo fajne, trochę bym popracował nad obróbką. poprostować trzeba horyzonty, i uważać przy podbijaniu kontrastów by szumy nie wyłaziły... pozdrawiam.
Witaj, na początku kilka uwag;
-numeruj zdjęcia - będzie łatwiej się odnieść przy komentarzach
-na początek każdy aparat jest dobry, ja używam epla5 - w swoim masz dodatkowe kółko nastawcze więc masz lepiej
-staranniej kadruj, masz LR - tam możesz przyciąć, wyprostować rozjaśnić czy ściemnić i całą masę innych rzeczy. Generalnie (to moje zdanie) foty za ciemne.
A masz może polski słownik ortograficzny ?
Jurec - nie bij od razu chłopaka:wink:
dns88 - poproś jakiegoś moda/admina żeby Ci tytuł wątku poprawił, bo faktycznie razi.
A masz może polski słownik ortograficzny ?
Panie "w" mi uciekło, wiem ze sie pisze "pierwsze" ale pisze na klawiaturze mechanicznej i moje paluszki sa szybsze czasem jak mysli:p wybacz pan..:)
Dziekuje bardzo za opinie i rady, bede starał sie pamiętać o uwagach robiąc zdjecia :)
Poprawione, ale żeby z powodu literówki nawoływać do szukania słowników to już moim zdaniem przesada...
Bawcie się dobrze, jeszcze czuwam.
Witam / witamy na najlepszym foto forum, wierz mi jest fajnie:grin:
Gratuluje zakupu sprzętu na pewno przyniesie dużo przyjemności.
A na pytanie "czy ten aparat jest dobry na początek..." moim zdanie jest na pewno zwłaszcza, jeśli jak piszesz "poznaję świat fotografii
Powodzenia.
Byłem wczoraj wieczorem popstrykac ale niestety szybko u mnie pojawilo sie czarne niebo(taka pora roku) i wyszlo co wyszło czyli rozmazane i rozruszane foto:(..hmm rzeczywiscie w nocy trzeba brac ze soba statyw i najlepiej zdalnie robic zdj zdalnym pilotem by nie dotykac spustu? :) Ogolnie uwielbiam zdj noca i korzystam z obiektywu 40-150mm 1:4-5.6 ale ciezko tutaj naprawde o jakość, moze nastepnym razem spróboje ten statyw i 14-42mm 1:3.5-5.6 II R, udało mi sie zrobic jedno mozna powiedziec takie lepsze dwa zdjecia ktore mi sie podoba, nazwałem je: 10. "U mechanika" oraz 11. "Tata", moze macie jakieś rady jak dopiescic technike robiąc zdjecia noca?:) badz pozna pora?,
1018722011187221