Zobacz pełną wersję : E510 długo robi fotki
marcinsgdz
15.01.17, 21:54
Od wielu lat mam E510 z dwoma obiektywami i zewnętrzną lampą błyskową. Generalnie fotografuje na zewnątrz. Mam problem z fotografowaniem w pomieszczeniach - bardzo długo robi zdjęcia. Co mogę z tym zrobić?
Dodatkowo zastanawiam się czy zmienić kartę z XD na CF - czy to również skróci odczuwalnie czas zapisu już po zrobieniu fotki.
Ewentualnie czy uważacie, że warto rozejrzeć się za nowym sprzętem bo ten ma już trochę lat. Fotki robię okazjonalnie.
Zmień w ustawieniach opcje dotyczące zdjeć nocnych/na długich czasach - kompensacja ciemnej klatki. Może to to.
Czy masz na myśli sytuację gdy po wykonanym zdjęciu przez dłuższy czas ukazuje się ono w wizjerze lub na ekranie ?
marcinsgdz
15.01.17, 22:15
1. Sytuacja dotyczy sprawy gdy wcisnę przycisk w aparacie aby już wykonac foto (mija dużo czasu gdy błyśnie lampa i w końcu zrobi się fotka).
2. Po zrobieniu fotki mija chwila zanim pokarze się na ekranie zrobiona fotka.
Załaduj jeszcze przykłądowe zdjecie z exifem.
marcinsgdz
15.01.17, 22:24
A gdy w pomieszczeniu jest ciemniej to tylko słychać pracę aparatu a fotki nie robi. Jeśli mam coś zmienić w ustawieniach to napiszcie krok po kroku jak to zrobić koledzy - jeśli możecie być tak wspaniałomyślni :)
186574
186575
Czy bez tej lampy zewnętrznej (np. z lampą wbudowaną lub całkowicie bez lampy) też tak długo robi zdjęcia ?
marcinsgdz
15.01.17, 23:00
Tak.
Zmieniłem teraz:
Tryb AF na MF i jest szybciej.
Dodatkowo WB na 5300 - ale to ustawienie nie ma chyba wpływu?
Czy mogę tak zostawić?
Czy warto zmienić kartę XD 20 MB/S na CF - czy to wpłynie na szybkość odczuwalnie?
Jak ustawić aby na stafe AF było na MF - bo po wyłączeniu aparatu jest S-AF.
A gdy w pomieszczeniu jest ciemniej to tylko słychać pracę aparatu a fotki nie robi. Jeśli mam coś zmienić w ustawieniach to napiszcie krok po kroku jak to zrobić koledzy - jeśli możecie być tak wspaniałomyślni :)
Słychać obiektyw, próbuje złapać ostrość, przy słabym oświetleniu może mieć problem. Można włączyć tzw. podświetlenie AF. Wtedy lampa błyskowa doświetla serią krótkich błysków, co wspomaga złapanie ostrości. Wchodzisz w MENU, następnie ustawienia aparatu nr 1 (ta ikonka z kluczem), następnie PODŚWIETLENIE AF, włączasz to.
Tak jest w E410, myślę, że u Ciebie będzie podobnie.
Odnośnie długiego zapisu - zdecydowanie karta CF jest szybsza. Zwróć uwagę, że karty CF mają różne prędkości zapisu. Warto kupić lepszą kartę, ma to znaczenie również przy zdjęciach seryjnych. Wtedy bufor aparatu szybciej zrzuca fotki na kartę. Dzięki temu wykonasz dłuższą serię zdjęć przy maksymalnej prędkości klatek na sekundę, zanim aparat zacznie zwalniać.
Pozdrawiam
Tomek
marcinsgdz
15.01.17, 23:15
OK - a jak na stałe zapisać wprowadzone zmiany w menu, aby po wyłączeniu tak zostało?
A kartę CF jaką polecasz np. 4GB.
Aktywne podświetlenie AF nie wyłączy się nawet po zmianie akumulatorka. Działa we wszystkich trybach (AUTO, P, A, S, M). W trybie AUTO automatycznie otworzy lampę błyskową zaraz po naciśnięciu migawki, w pozostałych trybach musisz sam otworzyć lampę.
Jeśli chodzi o pojemność to wszystko zależy jakie duże robisz zdjęcia. 4 GB przy RAW+JPEG (large fine czyli duża rozdzielczość) to tylko 179 zdjęć. Jeśli JPEG (w opcji large fine) bez RAW to już 746 zdjęć. Wynika z tego, że 4 GB to mało. Z drugiej strony, mniejsza karta wymusza częste zrzucanie zdjęć do kompa czy na inne nośniki, co zabezpiecza Twoje zdjęcia w przypadku awarii karty, czy zagubienia. Myślę, że lepiej 2 mniejsze karty. Mając starą kartę XD zawsze możesz zrzucić na nią zdjęcia z CF (chyba można w E510).
Może forumowicze coś więcej podpowiedzą, ja miałem długą przerwę. Dzisiaj np. "zapchałem" 4 GB CF'a robiąc zdjęcia seryjne (RAW+JPG).
Tak jak kolega polecam kartę CF, jest zdecydowanie wygodniejsza. Karta XD jest konieczna jeżeli robisz panoramy. Dziwne że ginie Ci MF po wyłączeniu aparatu. Mam e-510 i mój aparat takich objawów nie ma. Tryb MF jest pomyślany do ręcznego ustawiania ostroci z funkcją powiększenia fragmentu obrazu na ekranie.