Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-M5 II i zielone rawy

erol
14.01.17, 15:56
Spotkał się ktoś z takim dziwactwem? Nagle zdjęcia po imporcie do Capture One dostają zielonego zafarbu. Nie wszystkie ale większość. W podglądzie jest ok, ale jak kliknę import w celu obróbki to są zielone. W aparacie też są ok. Co dziwne po eksporcie jpgi też są ok. Ale jak tu obrabiać zdjęcia jak są zielone. Pytanie co się skopało? Capture One wyrzucałem, instalowałem od nowa, bez rezultatu. Instalowałem na próbę wersję 10. Bez zmian. Spierniczył się aparat?

186528

jck
14.01.17, 16:06
(..) Nagle zdjęcia po imporcie do Capture One dostają zielonego zafarbu. Nie wszystkie ale większość. W podglądzie jest ok, ale jak kliknę import w celu obróbki to są zielone. W aparacie też są ok. Co dziwne po eksporcie jpgi też są ok. Ale jak tu obrabiać zdjęcia jak są zielone. Pytanie co się skopało? Capture One wyrzucałem, instalowałem od nowa, bez rezultatu. Instalowałem na próbę wersję 10. Bez zmian. Spierniczył się aparat?

Dawaj rawa!

gietrzy
14.01.17, 16:11
Olympus Viewer 3
Co ten program pokazuje?

erol
14.01.17, 16:46
Ten bałwan też zielony. Luknijcie na rawa

https://1drv.ms/u/s!AqeFv8kPZoALgQIdlC419k5uNds8

And.N
14.01.17, 17:05
RAW jest w porządku (czyli aparat też). Problem najwidoczniej z Capture One.

erol
14.01.17, 17:09
W czym wywoływałeś? Jaki OS?

And.N
14.01.17, 17:14
Sprawdzałem w oprogramowaniu firmowym Olympusa czyli OV3, w LR4 (po uprzedniej konwersji do .dng) i w Corel AfterShot 3. Wszędzie RAW wyświetlany jest prawidłowo. System Win7.
Nie masz przypadkiem w C1 zaznaczone aby prześwietlenia pokazywał w kolorze zielonym, choć z drugiej strony, to tam do przepaleń bardzo daleko...

erol
14.01.17, 17:33
Naprowadziłeś mnie :) Była włączona opcja Show Focus Mark. Teraz jest ok. Dziwne, że nawet po deinstalacji ta opcja ponownie sama się włączała

jck
14.01.17, 17:39
(...) Spierniczył się aparat?
Aparat jest OK. Jakiej wersji C1 użyłeś pierwotnie?

And.N
14.01.17, 17:44
Naprowadziłeś mnie :) Była włączona opcja Show Focus Mark. ...
Coś jak "focus peaning" pokazuje gdzie obszary z najlepszą ostrością się znajdują ? Nie znam tego programu zbyt dobrze:)
Mam wersję 7 C1 (nie obsługuje .ORF z M5II) udostępnianą kiedyś za free, ale nie zauważyłem tam takiej opcji, pewnie nie ma.

alcha
14.01.17, 17:49
. Dziwne, że nawet po deinstalacji ta opcja ponownie sama się włączała

Bo nie usunąłeś w całości, na bank został katalog z ustawieniami. Opcja deinstalacji z panelu sterowania jest często niewystarczająca, żeby usunąć soft na dobre trzeba pewne rzeczy doczyścić ręcznie z katalogów gdzie to było zainstalowane ale też i z rejestru :)

And.N
14.01.17, 17:54
... żeby usunąć soft na dobre trzeba pewne rzeczy doczyścić ręcznie z katalogów gdzie to było zainstalowane ale też i z rejestru :)
Albo użyć programu, który przy deinstalacji wyszukuje za nas takie pozostałości np. Revo Uninstaller. Ręcznie w rejestrze można, ale kłopotliwe nieco i nie zawsze wszystko się samemu znajdzie.

erol
14.01.17, 17:56
Odinstalowałem Total Uninstallerem. Zainstalowałem C1 w najnowszej wersji na chwilę i tam też była domyślnie ta opcja włączona. Dziwne. Może nawet Total Uninstall nie wyczyścił do końca

gietrzy
15.01.17, 02:20
Dziwne. Może nawet Total Uninstall nie wyczyścił do końca

Pliki programu (odinstalowanie) to nie ta sama lokalizacja co pamięć podręczna aplikacji (twoje ustawienia przykładowego rawa). Piękny przykład to Skype.

Tylko Revo, btw.

edit/ Affinity Photo pokazuje białego bałwanka. Nie wrzucę zrzutu z ekranu bo Bodzip mi mówił, że to 15 MPx :)