Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Słowo na niedzielę

Breslauczyk
11.12.16, 19:11
Witam serdecznie.
Jestem nowym użytkownikiem forum.
Zarejestrowałem się w lipcu tego roku, kiedy pakując sprzęt foto na wakacyjny wyjazd, podjąłem ostateczną decyzję o zmianie systemu.
Od tego czasu w miarę możliwości czasowych, śledzę interesujące mnie wątki dotyczące sprzętu Olympusa na forum czy blogach.

Mój dotychczasowy system to: Nikon DX – D5000/5300 + N18-105VR - N18-200VR - N35/1.8G - N50/1.8G - N10-24 - SB800 + filtry, wężyki, statyw, torba itd.
Tak właściwie, to korzystałem głównie z trzech obiektywów 18-200+10-24+35.
Duża radocha i frajda z udanych kadrów.
Landszafty, architektura, wakacje, weekendy, rodzinne imprezy czyli typowo.
Takie bardziej zaawansowane, amatorskie focenie.
Był tylko jeden problem… waga i wielkość sprzętu.
Ponieważ wczoraj sprzedałem ostatni obiektyw z systemu Nikon, pora na nowe wyzwanie.

Dość szybko wybór padł na Olympusa, system m4/3, OM-D.
Miałem okazję kilka dni postrzelać OM-D EM1 z mZD14-42R i stwierdziłem, że jest OK.
Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony, wagą, ergonomią, intuicyjnie rozmieszczonymi przyciskami i elementami sterowania, dużym wizjerem no i jakością zdjęć mimo kitowego obiektywu.
Zakup OM-D EM1 mark2, to byłby raczej przerost formy nad treścią, więc zastanawiałem się miedzy EM10 mark2 a EM5 mark2.
Na dzień dzisiejszy padło na EM5 mark2.
Z racji uniwersalności, chciałbym kupić w zestawie, z obiektywem mZD 14-150 II, mimo że pojawiają się czasem teorie, że bezlusterkowce nie mają wielkiego sensu z zoomami…
Obowiązkowo potrzebuję jakiś szeroki kąt i planuję taki zakup najpóźniej do czerwca przyszłego roku, ale nie w tej chwili.
Przypuszczam, że jedną z pierwszych sugestii, będzie abym kupił body z 12-40/2.8, ale wtedy zabraknie mi ogniskowej a i budżet może tego nie wytrzymać.
Teraz, chciałbym uzupełnić 14-150 o jakiś w miarę jasny obiektyw, również zoom a może stałkę – w grę wchodzą używki.
Czytając forum, widzę ze niektórzy uważają że kupowanie bezlusterkowca w kicie z ciemnym zoomem wielkiego sensu nie ma … a myślałem o mZD 12-50.
Zastanawiam się nad obiektywami Olympusa z systemu 4/3 ( 14-54/2,8; 12-60/2,8-4; 14-35/2,0 – można znaleźć w sieci w dobrych, okazyjnych cenach) ale nie wiem jak się sprawują z aparatami systemu m4/3 ?
Taki 12-60 (ponoć świetny) ale waży ponad 575g a 14-35 prawie kilogram więc byłoby znowu ciężko.
Do tego dochodzi kwestia średnic filtrów. Zostały mi UV i polaryzacyjne 72 i 77mm ale ten problem, można rozwiązać redukcjami.
Budżet to EM5mark2 z 14-150II w sklepie Olympusa, a cashback na używkę.
Temat zakupu chciałbym zamknąć do końca następnego tygodnia.
Jestem zwolennikiem rozwiązań systemowych, więc obiektywy raczej tylko Olympusa tak jak i adapter.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi :-)

Rysiek_O
11.12.16, 19:21
...
Jestem zwolennikiem rozwiązań systemowych, więc obiektywy raczej tylko Olympusa tak jak i adapter.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi :-)

W m4/3 szkła i korpusy różnych producentów współpracują ze sobą poprawnie, więc może warto spróbować obiektywów np z Panasonica lub Sigmy?
Co do samego korpusu, jeśli nie masz parcia na nowości, to może warto zastanowić się jeszcze nad E-M1 Mk I?

Roberto73
12.12.16, 10:50
Kup em5 II, odpuść sobie stare szkła olympusowe, bo przecież zmieniasz system dla wagi. Miałeś szeroki obiektyw jasną stalke, to kup podobne w micro.
Polecam np. małe 9-18 i panas 20 1.7

Lilen
12.12.16, 12:56
Witam serdecznie.

Z racji uniwersalności, chciałbym kupić w zestawie, z obiektywem mZD 14-150 II, .....

Przypuszczam, że jedną z pierwszych sugestii, będzie abym kupił body z 12-40/2.8, ale wtedy zabraknie mi ogniskowej a i budżet może tego nie wytrzymać.

Mogę doradzić z własnego doświadczenia: 4 lata temu kupiłem E-M5 wraz z 14-150mm bo też chciałem mieć pokryty szeroki zakres ogniskowych. Po tym jak kupiłem 12-40 2.8 to zapominałem, że mam obiektyw 14-150. Jakoś obrazka pomiędzy jednym a drugim obiektywem jest dla mnie taka, że bez żalu zapomniałem o 14-150. Jakoś zupełnie nie brakuje mi dłuższej ogniskowej ale ja zdjęć zwierząt nie robię.

Breslauczyk
16.12.16, 14:37
Rysiek_O: Dziękuję za wiadomość, za pomysł. Jak napisałem, jestem zwolennikiem rozwiązań systemowych nie wykluczając pomysłów z obiektywami systemu 4/3. Długi czas używałem Nikona D5000 i dawaliśmy radę. Jednakże wchodząc w nowy system wolę na początek kupić body z którym spędzę kilka lat, mając świadomość, ze jest to sprzęt najnowszy. E-M1 Mk1 to jednak konstrukcja dość stara.
Mój problem, to jednak jaki obiektyw. Niestety, nie mam znajomych użytkujących system m4/3 Olympusa. Odwiedzając sklepy Saturna czy AB Foto nie znalazłem kompletu EM5 markII z 14-150, wiec nawet nie wiem jak to leży w dłoni.
Roberto73: dokładnie, zmieniam system z uwagi na wagę i ciężar sprzętu. Jednakże, czytając "stopki" forumowiczów, widzę, ze wiele osób użytkuje obiektywy systemu 4/3 i chciałbym przeczytać ich spostrzeżenia w temacie moich wyborów. Myślę, że do wakacji zakupię jakiś fajny szeroki kąt, ale teraz, na początek muszę dokonać jakiegoś wyboru ....
Lilen: ....... Fantasmagorie...hmmm... zazdraszczam! super foty, szkoda, ze nie dajesz opisu jaki obiektyw, ustawienia, ale super, zdjęcia oczy cieszą.
Em5 markII z 12-40 to 8190; z 12-50 to 5990 a z 14-150 to 6890 ... 12-40 to wręcz ideał, 12-50 starszy i ciemny, 14-150 uniwersalny z szerokim zakresem ogniskowych, ale jednak (podobno) ciemny. Róznica w cenie między 14-150 a 12-40 to 1300,- pln ...pytanie czy warto?

fret
16.12.16, 15:04
... Jednakże wchodząc w nowy system wolę na początek kupić body z którym spędzę kilka lat ...

I wybrałeś firmę, która nawet nie jest w stanie zagwarantować, że za te kilka lat jeszcze będzie wspierać system... Rozczuliłem się... Płyną łzy wzruszenia... :esystem:

szafir51
16.12.16, 15:09
Wrocławiak
Jeżeli chodzi o aparaty i jakość obrazka - tu od lat postępu wielkiego nie ma. 16Mpx z E-M5 mkI jest tak samo dobry jak z mkII, E-M10 czy E-M1. Nowy E-M1 też tu przełomu nie robi. Aparaty pojawiają się co jakiś czas, co którąś generację można zmienić. A kupić to, co akurat schodzi z taśmy - bo kosztuje mniej a robotę robi.
Obiektywy to inna bajka - zostają (o ile jesteś z nich zadowolony).

Jeżeli rozważasz obiektywy z dużego E-systemu to E-M1 najlepiej z nimi współpracuje z racji posiadania czujników detekcji fazy na matrycy. Ale czy warto zmieniać system ze względu na wagę i kupować do małego body większe i cięższe obiektywy lustrzankowe? Znów przy pakowaniu będziesz miał dylemat.

"Twoje" obiektywy w mikro 4/3 to 14-150, 7-14 (lub taniej, bardziej kompaktowo ale i ciemniej i bardziej wąsko 9-18) oraz 25/1.8. Do tego puszka. Brałbym E-M1/E-M5 II.

Jednym z przekleństw tego systemu jest mnogość obiektywów i dylematy związane z ich zakupem.

Lilen
16.12.16, 15:11
Em5 markII z 12-40 to 8190; z 12-50 to 5990 a z 14-150 to 6890 ... 12-40 to wręcz ideał, 12-50 starszy i ciemny, 14-150 uniwersalny z szerokim zakresem ogniskowych, ale jednak (podobno) ciemny. Róznica w cenie między 14-150 a 12-40 to 1300,- pln ...pytanie czy warto?
Mz warto ale na początku mojej przyjaźni z m4/3 miałem szkło 12-50mm potem 14-150mm i też miło wspominam ten okres. Na początku mojego wątku są zdjęcia wykonane tymi obiektywami. Sugeruję: nic na siłę. Jeżeli budżet nie puszcza to nie ma co się wysilać. Po jakimś czasie i tak pewnie zainwestujesz w 12-40mm. :grin::lol:

... nawet nie wiem jak to leży w dłoni.
Sugeruję sprawdzić chociażby w jakiś MM-ach czy innych Saturnach. Ja od razu musiałem zainwestować w grip do mojej E-M5 m1, bo po przesiadce z Nikona D300 aparat ginął w moich wielkich dłoniach. Z gripem jest zdecydowanie lepiej ale to kolejny wydatek. :???:

....... Fantasmagorie...hmmm... zazdraszczam! super foty, szkoda, ze nie dajesz opisu jaki obiektyw, ustawienia, ale super, zdjęcia oczy cieszą.

A dziękować, dziękować za dobre słowo. Co do parametrów to ostatnie zdjęcia mają Exif więc można sobie je sprawdzić :) Grzybki robione macro 60mm, Chorwacja 12-40, Barcelona głównie 12-50mm.

Breslauczyk
16.12.16, 15:15
I wybrałeś firmę, która nawet nie jest w stanie zagwarantować, że za te kilka lat jeszcze będzie wspierać system... Rozczuliłem się... Płyną łzy wzruszenia... :esystem:

... tylko nie zalej sobie klawiatury :-)
Odezwał się malkontent.
Kolego serdeczny.
Z Nikonem spędziłem 8 lat.
Teraz mam ochotę i kaprys związać się z m4/3 Olympusa.

fret
16.12.16, 15:21
...
Kolego serdeczny.
Z Nikonem spędziłem 8 lat.
Teraz mam ochotę i kaprys związać się z m4/3 Olympusa.

Kolegów dobieram nieco staranniej, a reszta... internet jest cierpliwy, nawet bardziej niż papier ;) Powodzenia życzę :)

Breslauczyk
16.12.16, 15:44
[QUOTE=fret;1303144]Kolegów dobieram nieco staranniej

No to, gdybyś wigilijną wieczerzę miał spędzić sam...drzwi mojego domu dla Ciebie otwarte :-) ...oczywiście z Olympusem na szyi :-)

Roberto73
16.12.16, 23:46
W drogie korpusy na początek bym się nie pchał. Ale już w lepsze szkła jak najbardziej , no i takie 14-150 to sobie odpuść, szkoda na to kasy. Coś szerokiego jak 9-18 , 7-14 , jasne stałki jak np. 20 1.7 czy 42,5 1.7 , zoom większy jak lubisz. To obiektywy , dzięki którym ten system ma sens.

Breslauczyk
23.12.16, 13:45
No to poszły, przysłowiowe konie po betonie.
Sprzęt wybrany. Zamówienie złożone. Czekam na dostawę.
Zdawałem sobie sprawę, że moje zapytanie na forum nie rozpali do czerwoności działu Co kupić?€, ale nie ukrywam, że liczyłem na więcej :).
Dlatego też, dziękuję kolegom którzy zechcieli zerknąć i popełnić kilka słów w w/w temacie.
Wszystkim forumowiczom, życzę zdrowych, spokojnych, pogodnych, obfitych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i samych udanych kadrów w Nowym Roku 2017.