Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Portrety, krajobrazy i inne...

borek42
9.12.16, 19:48
Witam szanownych forumowiczów

Bardzo Was proszę abyście konstruktywnie oceniali moje zdjęcia, które tu będę zamieszczał. Nie szczędźcie uwag odnośnie strony technicznej, kompozycyjnej itd. Będzie to dla mnie pomocne w doskonaleniu mojego warsztatu.

Jeśli uważacie, że powinienem sobie dać spokój z fotografią, to też mi o tym napiszcie.
185533185531185534185529185530185532

wyszomir
9.12.16, 20:51
Generalna uwaga - jeśli chcesz, by ktoś się rozsądnie wypowiedział o stronie technicznej zdjęć, wstaw je w większym rozmiarze - przy takich miniaturkach jakie pokazałeś o wielu aspektach technicznych nie da się wyrokować. Kilka uwag tak 'na szybko':
- Ola1 - kadrowanie z ucięciem czubka głowy wydaje mi się dość kontrowersyjne. Sugerowałbym nieco luźniejszy kadr, z całą głową a nawet pomyślałbym czy całego łokcia w kadrze nie zostawić.
- Ze smerka - piękny, naturalny krajobraz a tu z dołu kadru jakiś kawałek czegoś rażącego sztucznością (krawężnik???) wyłazi... Warto było przejść odrobinę do przodu by nie znalazł się w kadrze.
- Jesienne drzewo - łądne kolory, ale... nawet przy tak małym rozmiarze nigdzie na zdjęciu ostrości nie widzę. Jakieś obłoczki na niebie też uatrakcyjniłyby zdjęcie.

Rabbit
9.12.16, 20:56
po pierwsze, dlaczego takie małe? optymalna wielkość to 1200 dłuższy bok,
górskie widoczki niezłe,
na portretach się nie znam, ale na mój gust to balans bieli trochę nie taki (mz. pierwsze za ciepłe, drugie za zimne),
na zdjęciu drzewa to ostrość chyba w liście poszła, bo jej nie ma,
i numeruj zdjęcia na przyszłość, będzie łatwiej się odnieść do konkretnej fotki.
pozdr.

o, już moje uwagi Marek też wypisał :)

Rysiek_O
9.12.16, 21:04
Na początek prośba. Numeruj zdjęcia, wtedy można łatwo określić do którego się odnoszą zapisane uwagi.
Do oceny przydały by się też nieco większe pliki, by można się przyjrzeć szczegółom.
Jak dla mnie - plus za trzecie i szóste. Na pierwszym przeszkadza mi to coś z lewej strony tak zbyt dominujące w kadrze. Na drugim - obcięty czubek głowy, czwarte i piąte nie porwały z powodu braku detali.

No to już Koledzy mnie ubiegli.. ;-)

Rabbit
9.12.16, 21:14
a, i nie widzę sensu powielanie tych samych zdjęć w galerii, z zasady w wątku umieszczamy kilka, a do galerii staramy się dać te lepsze

borek42
9.12.16, 22:03
Dziękuję bardzo za wszystkie cenne uwagi. Trochę się wytłumaczę...
Zdjęcie z drzewem to wykadrowane większe zdjęcie robione kiedyś telefonem. Robione podczas jazdy samochodem;) Zdjęcie ze smereka... faktycznie przeszkadza ta decha na pierwszym planie... moje wytłumaczenie jest na to takie, że wiał tak silny wiatr, że cięzko było utrzymać nie tylko aparat w rękach ale ogólnie był problem z utrzymaniem się na nogach, nie mówiąc o kilku krokach do przodu... Na obcięty czubek głowy nie mam wytłumaczenia. Mam nadzieję, że moja córka mi za to nie obetnie całej głowy..;)
No i dziękuję serdecznie za wszelkie techniczne uwagi. Chętnie z nich skorzystam. Na forum jestem nowy..
Pozdrawiam wszystkich i proszę o dalsze komentarze i oceny

edorka
10.12.16, 00:03
Rób zdjęcia... podobno trening czyni mistrza ;-)

apz
10.12.16, 00:29
Rób zdjęcia... podobno trening czyni mistrza ;-)

Czy mistrza to ja nie wiem, ale przeglądająć i wywołując, przygotowując swoje zdjęcia do pokazania wiele o swoich błędach można się nauczyć.

edorka
10.12.16, 00:34
Czy mistrza to ja nie wiem, ale przeglądająć i wywołując, przygotowując swoje zdjęcia do pokazania wiele o swoich błędach można się nauczyć.
O ile wiesz co jest błędem i gdzie go popełniasz :-)

apz
10.12.16, 00:42
O ile wiesz co jest błędem i gdzie go popełniasz :-)

Miałem to szczęście móc oprzeć się na literaturze i opinii forumowych kolegów.

DeWuTe
14.12.16, 22:17
Miałem to szczęście móc oprzeć się na literaturze i opinii forumowych kolegów.

Zawsze znajdą się jacyś "życzliwi" - ale zdjęcia trzeba robić i poddawać osądowi, bo inaczej nie będzie postępu.
Więc - gdzie są te zdjęcia?
Może trzeba sobie narzucić jakiś reżim - nie ma dnia bez zdjęcia.
Dobre czy złe, banalne lub ekstra, ale zrobić by było.
:wink:

borek42
18.12.16, 01:58
Witam ponownie. Dziś kolejna fotka185806