Zobacz pełną wersję : Pentax K70
http://www.optyczne.pl/9840-news-Pentax_K-70.html
niby zwykła premiera ale zobaczcie co ten maluch robi na wysokich czułościach w stosunku do K3 II lub d7200...albo sony 6300 czyli najepszych matrycach cropowych na rynku..
link
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=daylight&attr13_0=pentax_k70&attr13_1=pentax_k3ii&attr13_2=nikon_d7200&attr13_3=sony_a6300&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&attr126_0=highres&attr126_1=normal&attr171_3=off&normalization=full&widget=1&x=-0.2645215090867266&y=-0.5763558795820485
http://www.optyczne.pl/9840-news-Pentax_K-70.html
niby zwykła premiera ale zobaczcie co ten maluch robi na wysokich czułościach w stosunku do K3 II lub d7200...albo sony 6300 czyli najepszych matrycach cropowych na rynku..
Tak sobie porównałem w LR pliki RAW(DNG) iso 12800, K-70 i sony a6300.
Lepszy obrazek na sony 6300 moim zdaniem. Głównie lepsza szczegółowość i sam szum (na jednolitych powierzchniach) bardziej przyjemny dla oka, taki bardziej ziarnisty.
(klikać do oporu po większy rozmiar)
185353
Mnie ten Pentax niczym nie zaskoczył jeśli chodzi o te sample. Jedynie silnik JPEG lepszy niż przeciętny.
Zastanawiam się ostatnio mocno nad kupnem K-70.
Znalazłem dwie promocje z nim:
https://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe/Pentax-K-70-Pentax-SMC-DA-18-135mm-f-3-5-5-6-ED-AL-DC-WR
i
https://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe/Pentax-K-70-18-50mm-DA-L-WR-DAL-50-200mm
Która z nich jest wg Was lepszym wyborem?
Lustrzanka jest po to, by zmieniać szkła. Ja bym brał ten komplet z dwoma obiektywami. Łącznie masz wtedy szerszy zakres ogniskowych i cena zestawu niższa.
Pozdrawiam
Lustrzanka jest po to, by zmieniać szkła.No tak, my lustrzankowcy i bezlusterkowcy jesteśmy mistrzami żonglerki słoikami :D
Ja bym brał ten komplet z dwoma obiektywami. Łącznie masz wtedy szerszy zakres ogniskowych i cena zestawu niższaHmmm, a jakościowo czy ta 135 nie jest jednak trochę lepsza?
PozdrawiamOdpozdrawiam i dziękuję.
Widzę, ze wybrałeś już. Zadowolenia i dobrego światła.
Widzę, ze wybrałeś już. Zadowolenia i dobrego światła.
Nie wybrałem bo jeszcze nie kupiłem.
Po prostu się zastanawiam i chcę uzyskać poradę od bardziej doświadczonych od siebie fotografów, żeby potem nie pluć sobie w brodę, że źle wybrałem...
A propo doświadczenia i wyboru/doboru obiektywów - znajomy, który sprzedaje akurat K-20 z obiektywami i innymi szpejami twierdzi, że w Pentaxach po dobraniu odpowiedniej przejściówki można używać obiektywu takiego jak olkowy 70-300 (co prawda jako manuala w temacie ostrości).
Prawda czy fałsz? I czy ma to sens?
Nie ma to żadnego sensu. Czemu nie chcesz jakiegos starszego korpusu z micro, np em10 czy em5 . Tania przejściówka i dalej używasz stare szkła 4/3
Nie ma to żadnego sensu.
Dziękuję za potwierdzenie. :)
Czemu nie chcesz jakiegos starszego korpusu z micro, np em10 czy em5 . Tania przejściówka i dalej używasz stare szkła 4/3
Hmm, powiesz, że marudzę, ale jakoś to co jest walorem większości bezluster dla mnie jest wadą - ich wielkość, a raczej małość ;). Gdy po raz pierwszy zobaczyłem zdjęcia em-5 pomyślałem: "Jaki ładny, fajny aparat", gdy za jakiś czas wziąłem go do ręki i trochę się doń poprzymierzałem, stwierdziłem: "kurcze, jakie to małe i niewygodne... :(".
Pewnie (a raczej na pewno) czy em-5 czy em-10 będą technicznie wyżej jak moja l-10, ale wygodą użycia to raczej im do niej daleko (jak chodzi o ten parametr to raczej M1 mkII lub G-9 - bezwględnie nie stać mnie).
Ok, to jest argument. W takim razie faktycznie kup jedna z lustrzanek, wybór jak wiesz masz ogromny , a ilość używek największa w Nikon i Canon. A stary system wyprzedaj caly :) , juz do niego nie wrócisz.
A stary system wyprzedaj caly :) , juz do niego nie wrócisz.
No chyba..., chyba, że wygram w totka i kupię M1 mkIII :D :D
A co do tych dwóch zestawów z K-70 to który Ty byś wybrał?
zdecydowanie nie bierz K20 , ergonomicznie świetny , natomiast matryca słabiutka na wysokich ISO .
zdecydowanie nie bierz K20 , ergonomicznie świetny , natomiast matryca słabiutka na wysokich ISO .
K-20 nie jestem zainteresowany, tylko K-70.
Kolekcjoner
9.12.18, 03:15
Niestety z Pentaxem jest taki problem, że jak się chce coś powymieniać to jest kicha ze sprzedażą. Moja znajoma chciała sprzedać pentaxa (body i szkło) i mimo obniżek cen bujała się z tym chyba z 1.5 roku. W końcu zlitował się ;) ktoś z rodziny i wziął.
Jest mały rynek używek w tym systemie do tego niestety znafcy, którzy pytają - pętaks - a co to takiego?? I problem gotowy. Sam ją kiedyś namówiłem na taki zestaw ale teraz już bym odradzał.
ronin75 - te szkła z zestawów są raczej takie sobie. Moja propozycja to nowe body K-70, do tego używki S17-50/F2.8 lub S17-70/F2.8-4. Jeśli musisz mieć tele to stary i tani F70-210 lub P55-300 - oba dużo lepsze niż P50-200.
Jeśli Ci się nie chce zmieniać szkieł, to szukaj Sigmy C 18-200.
Dziękuję za potwierdzenie. :)
Hmm, powiesz, że marudzę, ale jakoś to co jest walorem większości bezluster dla mnie jest wadą - ich wielkość, a raczej małość ;). Gdy po raz pierwszy zobaczyłem zdjęcia em-5 pomyślałem: "Jaki ładny, fajny aparat", gdy za jakiś czas wziąłem go do ręki i trochę się doń poprzymierzałem, stwierdziłem: "kurcze, jakie to małe i niewygodne... :(".
To nie lepiej kupić bardziej lustrzankowego z wyglądu Panasonica g7?
Potwierdzam - miałem K20 i matrycę miał kiepską. Już dużo lepsza (porównywalna z matrycą E-M5 lub E-PL5) był;a matryca Pentaxa KX. Natomiast klasą samą dla siebie była matryca Pentaxa K-5 (w momencie wypuszczenia pod względem dynamiki i poziomu szumów przy wysokim ISO biła na głowę wszystkie matryce APS-C i większość FF). Z nowszymi modelami Pentaxów nie miałem już do czynienia, więc o ich matrycach się nie wypowiadam.
To nie lepiej kupić bardziej lustrzankowego z wyglądu Panasonica g7?
Hmm, zastrzeliłeś mnie...
A jak wygląda w jego przypadku współpraca z olkowym 70-300?
...
Uparty jesteś :)
Uparty jesteś :)
Chcę rozważyć wszelkie opcje :) i jakościowo i ekonomicznie. :)
Hmm, zastrzeliłeś mnie...
Tak, że wymienisz sobie na Panasonic 100-300mm f/4-5,6 ze stabilizacją. Mialem 70-300mm i mam ww. - w sumie są podobne optycznie.
70-300 to z 4/3, z mikro jest 75-300 lub odpowiednio P 100-300. Stare szkło (70-300) potrzebuje adaptera i AF chyba wcale nie drga..:(
Tak właściwie to ponieważ dyskusja przeze mnie wywołana zaczyna wykraczać poza tematy związane z K-70 to prosiłbym Admina odpowiedzialnego za ten wątek o przeniesienie wypowiedzi od pierwszej mojej wypowiedzi do mojego wątku i skasowanie po tym tej wypowiedzi...
W wyniku małej "przygody" mam obecnie problem z moim Pentaxem i w związku z tym mam pytanie jaki serwis pogwarancyjny możecie mi polecić? Najlepiej w Małopolsce... No, i najlepiej taki który zajmuje się Pentkami... ;) :D
Z oficjalnym serwisem Pentaxa - Opto-Techniką już się kontaktowałem, ale po lekturze opinii na różnych forach zaczynam mieć mieszane uczucia co do ich fachowości...
Spotkałem się z pozytywnymi opiniami na temat fotoserwis.krakow.pl na Zapolskiej 42 - warto próbować u nich czy szukać kogoś innego...
Spotkałem się z pozytywnymi opiniami na temat fotoserwis.krakow.pl na Zapolskiej 42 - warto próbować u nich czy szukać kogoś innego...
Ja się raz spotkałem z serwisem na Zapolskiej i w wyniku tego spotkania mogę potwierdzić dobre opinie. Inna sprawa, ze usterka nie była poważna i nie był to Pentax.
Jednak mimo wszystko zdecydowałem się na oficjalny serwis, wysłałem, poczekałem i dostałem taką odpowiedź:
Opis czynności:
Body aparatu:
Demontaż aparatu fotograficznego.
Demontaż osłon.
Demontaż głównej elektroniki.
Naprawa systemu elektrycznego.
Konserwacja mechanizmów.
Czyszczenie kontaktów oraz styków.
Czyszczenie matrycy.
Konserwacja komory lustra.
Czyszczenie zespołu lustra oraz sublustra.
Czyszczenie sensorów pomiarowych.
Czyszczenie obudowy.
Obiektyw:
Demontaż obiektywu.
Demontaż osłon.
Naprawa mechanizmu przysłony.
Konserwacja mechanizmów.
Wymiana smarów.
Czyszczenie kontaktów oraz styków.
Konserwacja toru optycznego.
Czyszczenie obudowy.
Zastanawiam się czy to wszystko jest naprawdę konieczne... i warte tych prawie 600 zeta jakie sobie za to życzą...
Problem jaki mam z aparatem wskazuje raczej na jakieś problemy z zasilaniem i baterią (pentaxowski komunikat "battery depleted"; opoźnione reakcje na wciśnięcie przycisków, w wizjerze niewidoczne potwierdzenie ustawienia ostrości. Obiektyw na dłuższych ogniskowych nie łapie ostrości).
W całym opisie było też, że aparat bardzo zanieczyszczony - tylko jakim cudem skoro nigdy go nie otwierałem w terenie - na razie nie mam drugiego obiektywu, żebym miał narażać aparat na wymienione zanieczyszczenie...
Co sugerujecie - zgodę na tak rozbudowaną usługę czy skorzystanie z usług innego serwisu?