Zobacz pełną wersję : Bezlusterkowiec do 6000 zł
zwracam się o pomoc przy wyborze aparatu (bezlusterkowca). Chciałbym żeby był to w miarę nowy model, żebym za chwilę nie czuł potrzeby zmiany (chociaż wiadomo jak to jest :)
Zastosowanie powiedziałbym że typowe (spotkania rodzinne zarówno w mieszkaniu jaki i w plenerze, wycieczki, zdjęcia ”urlopowe”). Myślę że wymaga wspomnieć iż fotografowane będą w dużej mierze kilkuletnie dzieci.
Nie ukrywam że bardzo pożądaną funkcją jest możliwość nagrywania w 4K oraz wejście na mikrofon zewnętrzny
Po zbadaniu rynku upatrzyłem sobie kilka modeli:
- Olympus OM-D E-M1 Mark II (problemem jest trochę zbyt wysoka cena)
- Olympus OM-D E-M5 Mark II
- Panasonic LUMIX DMC-G80
- Sony α6500
Oczywiście jeżeli możecie polecić coś lepszego to jestem otwarty na propozycje :)
jeżeli miałby to być któryś z zaproponowanych modeli to czy różnica między M1 a M5 przy codziennym zastosowaniu będzie zauważalna?
na body miałem przeznaczone niby 5-6 tys. no ale jak będzie warto dołożyć to rozważę i taką opcję :)
Z góry dzięki za pomoc
Panasonic LUMIX DMC-G80Amen. Wątek do zamknięcia :wink:
to się nazywa błyskawiczna pomoc.
Szczerze to też mi najbardziej pasuje G80 z uwagi na cenę :). w moim odczuciu również w porównaniu z sonym i M5 ma lepszy kształt w szczególności spory grip. no i specyfikacja (przynajmniej na papierze) robi wrażenie. poczekam do pierwszych testów i wtedy podejmę decyzję.
Przyznam się że nie miałem nigdy do czynienia z aparatami Panasonica, dlatego muszę zadać pytanie jakie obiektywy polecacie nabyć do G80 do zastosować opisanych w pierwszym poście? czy są jakieś pozycje "must have" ? :)
Przyznam się że nie miałem nigdy do czynienia z aparatami Panasonica, dlatego muszę zadać pytanie jakie obiektywy polecacie nabyć do G80 do zastosować opisanych w pierwszym poście? czy są jakieś pozycje "must have" ? :)
z prawej strony na górze masz "szukaj", użycie tego nie boli :) temat wałkowany pierdyliard razy !!
[QUOTE=ariell;1300573... jakie obiektywy polecacie nabyć do G80 do zastosować opisanych w pierwszym poście? czy są jakieś pozycje "must have" ? :)[/QUOTE]
Wiele zależy od preferencji dotyczącej używanych ogniskowych, wielkości (a co za tym idzie mobilności zestawu), ceny.
Uniwersalny zestaw to np. 12-35/2.8 Panasonica + 35-100/2.8 (szczególnie ten drugi przypadł mi do gustu - mały jak na zakres i światło i jakość obrazka - w większości wypadków wystarcza mi w połączeniu z Panaleicą 15/1.7.
Niedługo do wyboru będzie w tym zakresie Leica DG Vario-Elmarit 8-18 mm, 12-60 mm i 50-200 mm o świetle f/2.8-4.0 (Ciekawie jak ceny?)
Do portretów mamy w systemie dwie drogie perełki (ale warte swej ceny) tz. Panaleica 42.5/1.2 i Olympus 75/1.8 ale można je zastąpić tańszymi troszkę gorszymi np. 45/1.8 (Olympusa) i Sigma 60/2.8
Pełna szafa stało-ogniskowych obiektywów "standardowych" 25/1.2, 25/1.4, 25/1.7, 25/1.8, 30/1.4, 30/2.8 ;-) (12/2.0, 15/1.7, 17/1.8, 19/2.8)
i "szerokie" też pełen wybór ;-)
Na początku chyba decydował bym się na jakiegoś uniwersalnego jasnego "zooma" plus uzupełnienie w postaci jasnych stałek (tutaj 15 / 25-30)
Wielkie dzięki za wyszarpującą odpowiedź. Będę miał co robić wieczorem :)
pytanie jakie obiektywy polecacie nabyć do G80 do zastosować opisanych w pierwszym poście?
Panasonic 14-140 wersja II
Olympus mZD 12/2.0
Oba najlepiej kup używane, chyba, że 14-140 będzie w zestawie z G80.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
jeżeli miałby to być któryś z zaproponowanych modeli to czy różnica między M1 a M5 przy codziennym zastosowaniu będzie zauważalna?
Nie, chyba, że:
- masz obiektywy dużego 4/3,
- lubisz makro, ale niekoniecznie chce ci się przy tym bawić na komputerze, wtedy M1 sam ci nie tylko zrobi, ale także poskłada w makro, sklejkę z kilku zdjęć z przesuniętą głębią ostrości.
Powyższe imho nie ma znaczenia bo G80 dzisiaj jest naj/lepszym wyborem.
Chyba, że gx80 jak chcemy mniejsze wymiary i cenę .
A jak w tym towarzystwie wygląda gx7 ?
A jak w tym towarzystwie wygląda gx7 ?
Raczej nie spełnia wymogów autora wątka:
zwracam się o pomoc przy wyborze aparatu (bezlusterkowca). Chciałbym żeby był to w miarę nowy model, żebym za chwilę nie czuł potrzeby zmiany (chociaż wiadomo jak to jest :smile:
Zastosowanie powiedziałbym że typowe (spotkania rodzinne zarówno w mieszkaniu jaki i w plenerze, wycieczki, zdjęcia âurlopoweâ). Myślę że wymaga wspomnieć iż fotografowane będą w dużej mierze kilkuletnie dzieci.
Nie ukrywam że bardzo pożądaną funkcją jest możliwość nagrywania w 4K oraz wejście na mikrofon zewnętrzny
Co prawda gx7 to w miarę nowy model, jednak od G80 bodajże o 3 lata starsza konstrukcja i nie oferuje nagrywania video 4K.
Ja mam podobny dylemat, i podobny budzet :)
U mnie sprawa rozbija sie miedzy M5II a PEN-F, tyle ze ja nie filmowy jestem ;)
pozdro
Nie chciałem zakładać nowego wątku.
Pomijając video - to chyba gx7 jest pozycjonowane wyżej niż gx80.
Interesuje mnie jak to wygląda w praktyce.
G80/85 ma jakieś problemy ze stabilizacją obrazu w filmach.
https://www.youtube.com/watch?v=y3eqvClYV-o
T.
podobno już naprawili ten problem
http://www.optyczne.pl/10412-news-Panasonic_poprawi%C5%82_dzia%C5%82anie_stabilizacj i_w_G80.html
Do portretów mamy w systemie dwie drogie perełki (ale warte swej ceny) tz. Panaleica 42.5/1.2 i Olympus 75/1.8 ale można je zastąpić tańszymi troszkę gorszymi np. 45/1.8 (Olympusa) i Sigma 60/2.8Jest tez Panas 42.5/1.7 z OIS...
Testuję to szkiełko od kilku dni , dla mnie rewelacja .
z prawej strony na górze masz "szukaj", użycie tego nie boli :) temat wałkowany pierdyliard razy !!
Proszę, to jedno z nielicznych miejsc gdzie nie odsyła się pytających do wyszukiwarki,która jak zdążyłem zauważyć jest cienka. Pytanie jest takie same ale ciągle na rynku pojawiają się nowe aparaty więc jak by to powiedzieć Twoja sugestia jest z duszy :)
Nie chciałem zakładać nowego wątku.
Pomijając video - to chyba gx7 jest pozycjonowane wyżej niż gx80.
Interesuje mnie jak to wygląda w praktyce.
Z mojej znajomości tematu gx80 ma wydajniejszą stabilizację, i sporo lepszą matrycę. Gdyby nie to że kupiłem M1 - mój wybór w w micro to gx80. ( ale ja sie nie znam).
Tylko cena o jedno kilo większa.
Czy dla lepszej stabilizacji i video warto dopłacać ?
Mam gx7 i najnowszego gx8 , różnice w jakości zdjęcia malusienke , jak będziesz siedział nosem w monitorze to może znajdziesz różnice . Jak Ci nie zależy na video to ciągle warto gx7 , tylko w dobrej cenie .
Puszkę zawsze można jakąś znaleźć- nową czy używaną, jeśli ktos nie ma jakichś szczególnych wymagań. Natomiast ceny szkieł są CHORE.
[QUOTE=szamaniec;1300667]Proszę, to jedno z nielicznych miejsc gdzie nie odsyła się pytających do wyszukiwarki,która jak zdążyłem zauważyć jest cienka. Pytanie jest takie same ale ciągle na rynku pojawiają się nowe aparaty więc jak by to powiedzieć Twoja sugestia jest z duszy :)
pytanie było o szkła, raczej nie chodziło o szkła z górnej półki więc Twoja sugestia jest z duszy :) temat z cyklu jaki obiektyw do G80, EM5, EM5 ver 2 wraca jak bumerang
po wpisaniu w wyszukiwarkę - "jaki obiektyw", chyba 7 albo 8 post :https://forum.olympusclub.pl/threads/91434-Odwieczne-pytanie-jaki-obiektyw?highlight=jaki+obiektyw, więc można :)
Puszkę zawsze można jakąś znaleźć- nową czy używaną, jeśli ktos nie ma jakichś szczególnych wymagań. Natomiast ceny szkieł są CHORE.Ceny mogłyby być rzeczywiście niższe, ale jeżeli m4/3 będzie się dalej rozwijać to można to przeboleć, szkieł często się nie zmienia.
Ceny mogłyby być rzeczywiście niższe, ale jeżeli m4/3 będzie się dalej rozwijać to można to przeboleć, szkieł często się nie zmienia.
Tyle, że ten rozwój to robi się dyskusyjny. Nowy EM1 II w jakości obrazowania szału nie robi. Napakowany nowymi funkcjami, które nie są specjalnie przekonywujące. Jest potrzeba w temacie ISO, które stoi w miejscu. Ja już wiem, że mój EM5 II będzie ostatnim aparatem m43.
Od E-M5/E-PL5/E-PM2 w obrazie niewiele się ruszyło. Jedyna większa różnica to 20Mp vs. stare 16MP. Dochodzą nowe funkcje, lepsza stabilizacje, 4k itp, ale w samych aparatach rewolucji nie ma.
Lepiej skupić się na obiektywach, wybrać do potrzeba, zobaczyć ile złotówek zostanie w kieszeni i wtedy zdecydować co do tych obiektywów przyczepić.
Szczera prawda o tym systemie , dalszy rozwój matryc w micro zatrzymał się kilka lat temu. Kupowanie nowych body za 5-6 tys dających jakość obrazka jak amatorska puszka apsc za 1 tys, hmmm trzeba bardzo kochać ten system. Zdecydowanie lepiej wydać kasę na obiektywy, ale tu też trzeba uważać.
Jeśli ktoś nie używa szkieł z dużego systemu 4/3 to obecnie Panasonic DMC G80 wydaje się być najlepszym wyborem w mikro4/3. Za wyjątkiem jeszcze tych co nie "trawią":wink: matrycy panasa (bo taka pewnie jest) i osób którym zależy na jak najmniejszym rozmiarze puszki.
Szczera prawda o tym systemie , dalszy rozwój matryc w micro zatrzymał się kilka lat temu. Kupowanie nowych body za 5-6 tys dających jakość obrazka jak amatorska puszka apsc za 1 tys, hmmm trzeba bardzo kochać ten system. Zdecydowanie lepiej wydać kasę na obiektywy, ale tu też trzeba uważać.
Bez przesady, jakość obrazka w APSC przeszła jakąś rewolucyjną poprawę?
Zresztą- przecież matryca z topowego modelu za chwilę będzie w modelach z niższej półki, wartością dodaną są "ficzery" jak np obsługa szkieł dużego E. filmowanie 4k i inne.
Tyle, że to trochę pułapka.
obiektywy dużego E pomału "się kończą" a zbliżone obiektywy mZD raczej podrożały niz staniały.
W MFT są zarówno aparaty jak i obiektywy bardzo tanie (relatywnie) i bardzo drogie. Jeden z najostrzejszych z AF czyli Sigma 60/2.8 kosztuje 600 zł, malutki Panasonic 14/2.5 niewiele więcej, świetne 20/1.7 czy 45/1.8 też nie są jakoś horrendalnie drogie. Są oczywiście obiektywy PRO, są nietanie stałki jak 12/2 czy 75/1.8. Każdy znajdzie coś dla siebie, da się świadomie kupić niezły zestaw bez sprzedawania nerek.
Ale konkurencja mocno depcze po piętach i przy obecnych cenach nowości jak ktoś chce mieć dobrze to raczej będzie zerkał w stronę Sony albo Fuji.
Jeżeli komuś nie potrzeba wodotrysków, oraz nie kręci filmów 4K to takie E-M5 można kupić za 1200 zł, do tego jedną, dwie stałki i mamy świetną jakość zdjęć w cenie 3000 zł. Prawda jest taka, że większość i tak nie wykorzystuje 80 % tych wszystkich bajerów w aparacie. Co mi z tego, że będę miał 60 rawów na sekundę, tylko stąd brać potem czas, żeby się zastanawiać które zdjęcie wybrać?
Jeżeli komuś nie potrzeba wodotrysków, oraz nie kręci filmów 4K to takie E-M5 można kupić za 1200 zł, do tego jedną, dwie stałki i mamy świetną jakość zdjęć w cenie 3000 zł. Prawda jest taka, że większość i tak nie wykorzystuje 80 % tych wszystkich bajerów w aparacie. Co mi z tego, że będę miał 60 rawów na sekundę, tylko stąd brać potem czas, żeby się zastanawiać które zdjęcie wybrać?Czasami warto się zastanowić czy to co chcemy kupić rzeczywiście jest nam potrzebne.
Czasami warto się zastanowić czy to co chcemy kupić rzeczywiście jest nam potrzebne.
Biorą pod uwagę że to "hobby" to tak naprawdę nic nie jest nam potrzebne ;-) Inna sprawa czy możemy czymś tańszym osiągnąć efekt na którym nam zależy.
Ja np. mam problem z zaakceptowaniem czegoś ciemniejszego niż 2.8 ;-) W wielu bowiem sytuacjach zmuszałoby mnie to do korzystania z wyższego ISO/ dłuższych czasów lub GO by mi tak nie odpowiadała.
Sam używam starego E-M5 i ciężko mi znaleźć motywacje do zmiany (E-M5 II I E-M1 niewiele wnoszą) a E-M1 II wnosi zbyt duży deficyt w budżecie ;-)
Ja wracam do analoga coraz częściej i zamierzam kupić Leice M6 "mint". Może następna generacja coś wniesie nowego, może nowy typ matrycy albo inny diabeł. Póki co EM5 spisuje się dobrze do skanowania filmu dzięki hires shot;]
kmlnieckarz
21.11.16, 18:20
Fennec w jaki sposób skanujesz. Jakieś sample koloru i bw poprosiłbym :) ewentualnie pw
Dyskutując zasadność kupowania lub nie nowych korpusów wszyscy macie rację. Tyle tylko, że każdy ze swojego punktu widzenia potrzeb. Tak jak szkła kupuje się do konkretnych potrzeb, podobnie trzeba podchodzić do myślenia o kupowaniu nowego korpusu. Praktycznie każdym z ostatnich kilku lat można robić dobre zdjęcia, tylko nie każdy spełnia inne wymagania. U mnie decyzja o kupieniu ostatniego nowego korpusu podyktowane była tym, co dla wielu jest tylko wodotryskami, podczas gdy dla mnie są to udogodnienia bardzo istotne:
1. Elektroniczna migawka (teraz ok. 90% zdjęć). Powitałem ją tak, jak rezygnację z lustra i pryzmatu w korpusach m4/3. Szkoda, że nie ma czasu dłuższego niż 1 s.
2. Zdjęcia poklatkowe (chociaż to zaledwie < 1% zdjęć).
3. Elektroniczna poziomica (używałem wcześniej plastikowej, co nie jest wygodne).
Reszty wodotrysków mogłoby nie być (chociaż czasem korzystam, bo są), ale dla tych dwóch pierwszych warto było zdecydować się na zakup.
Bonusem była pełna użyteczność czułości do ISO 800, a na siłę do 3200, kiedy fotografuję we wnętrzach, w ciemnym lesie i przed wschodem lub po zachodzie słońca. Chociaż to zaledwie 2-3% zdjęć, i wiele z nich można robić przy ISO 200 czy 400, to jednak komfort pracy w programie graficznym bardzo poprawił się.
[QUOTE=Aleksandr;1300788]..... U mnie decyzja o kupieniu ostatniego nowego korpusu podyktowane była tym, co dla wielu jest tylko wodotryskami, podczas gdy dla mnie są to udogodnienia bardzo istotne:
1. Elektroniczna migawka (teraz ok. 90% zdjęć). Powitałem ją tak, jak rezygnację z lustra i pryzmatu w korpusach m4/3. Szkoda, że nie ma czasu dłuższego niż 1 s.
3. Elektroniczna poziomica (używałem wcześniej plastikowej, co nie jest wygodne).[QUOTE]
No to pochwal się, jakie body wybrałeś :-)
kmlnieckarz
21.11.16, 18:51
gx7 spełnia te wymagania
Fennec w jaki sposób skanujesz. Jakieś sample koloru i bw poprosiłbym :) ewentualnie pw
Może temat założę?
[QUOTE=Aleksandr;1300788]..... U mnie decyzja o kupieniu ostatniego nowego korpusu podyktowane była tym, co dla wielu jest tylko wodotryskami, podczas gdy dla mnie są to udogodnienia bardzo istotne:
3. Elektroniczna poziomica (używałem wcześniej plastikowej, co nie jest wygodne).[QUOTE]
No to pochwal się, jakie body wybrałeś :-)
Lumix GH3 w roku 2015. Miał największy, najbardziej dla mnie ergonomiczny korpus, najlepiej wyważony z dość ciężkimi obiektywami tele. No i zaawansowaną guzikologię, co umożliwia szybką zmianę ustawiania parametrów. Teraz byłby to prawdopodobnie G80.
Żona podsumowała:
E-M5, E-M10 - cukiereczek
G7, G80 - maszkary :mrgreen:.
Taką ładną linią u panasa jest gx stylizowana na stare dalmierzowce. Piekny gx7 w wersji srebrno czarnej ;)
Taką ładną linią u panasa jest gx stylizowana na stare dalmierzowce. Piekny gx7 w wersji srebrno czarnej ;)
Mnie tam się nie podoba, taki kwadraciak z odstającym wizjerem, ale gusta są różne i dobrze:)
dobrze powiedziane, bo mam takiego :)
w miarę małym body ergonomia/guzikologia na wzorowym poziomie, niestety GX8 jest sporo większy i cięższy ale za to ma fantastyczny wizjer !!
Mnie osobiście denerwuje maleńkość i delikatność korpusów, już przy 4/3 coś mi przeszkadzało.
Ja przesiadłem się z M-10 na M-1. Różnicy w jakości zdjęć nie potrafię się dopatrzeć, ale rozmiar wizjera w M-1 to jest to, za co gotowy byłem trochę dopłacić. I to chyba jedyna różnica, którą odczuwam przy uprawianiu mojej fotografii.
niektórzy wiedzą, że długo poszukiwałem cichego aparatu, dzięki forum trafiłem na gx7, aktualnie mam już dwa, do tej pory pracowałem na lustrach nikona, teraz one robią max 5% moich fotek (a robię ogólnie dość dużo), w mojej racy spisują się bardzo dobrze, dzięki cichej migawce polepszył mi się komfort pracy, jak i poprawiła się jakość fotek (zwłaszcza merytorycznie), jakością (moje wymagania i odbiorcy) nie mam różnic z nikonem 7100, robię jpeg, co do cen optyki, zawsze mogło by być taniej ;) - choć patrząc się co wyprawia nikon :(, to jest chyba jakaś ogólna moda, w zasadzie zebrałem już prawie całą mi potrzebną optykę (choć jeszcze mam coś do dokupienia), co do filmów się nie wypowiem, dla mnie zbędna funkcja w aparacie ;)
Ja przesiadłem się z M-10 na M-1. Różnicy w jakości zdjęć nie potrafię się dopatrzeć, ale rozmiar wizjera w M-1 to jest to, za co gotowy byłem trochę dopłacić. I to chyba jedyna różnica, którą odczuwam przy uprawianiu mojej fotografii.
No to GH-4 wydaje się być pod względem rozmiarów jeszcze odpowiedniejszy?
Ja juz tez jestem po ;)
Jutro ma u mnie byc PEN-F, mam tylko nadzieje, ze go nie zaleje na lace :)
Drzyjcie robale :p
pozdro
Czy G80 jest następcą G7?
nie, następcą GX7 jest GX8 :) jest jeszcze GX80 ale to jest bardziej "poprawione" GX7 :)
Tak jest następcą G7. Przykładowe cytaty z netu:
"Wibracje migawki tłumi także solidny panel przedni ze stopu magnezowego â są one niższe o ok. 90% niż w przypadku poprzednika aparatu DMC-G80, modelu G7 (http://www.swiatobrazu.pl/panasonic-lumix-g80-34401.html)."
"Można było zatem przypuszczać, że na następcę G7 poczekamy do wiosny przyszłego roku. Nic bardziej mylnego. Panasonic zdecydował się na wcześniejsze odświeżenie tej linii, prezentując Lumiksa G80 (http://www.optyczne.pl/index.php?art=519)"
Tak jest następcą G7. Przykładowe cytaty z netu:
"Wibracje migawki tłumi także solidny panel przedni ze stopu magnezowego â są one niższe o ok. 90% niż w przypadku poprzednika aparatu DMC-G80, modelu G7 (http://www.swiatobrazu.pl/panasonic-lumix-g80-34401.html)."
"Można było zatem przypuszczać, że na następcę G7 poczekamy do wiosny przyszłego roku. Nic bardziej mylnego. Panasonic zdecydował się na wcześniejsze odświeżenie tej linii, prezentując Lumiksa G80 (http://www.optyczne.pl/index.php?art=519)"
Dziękuję za odpowiedź. Teraz dopiero zacząłem studiować opisy i testy. Niebawem przyjdzie czas na zmianę wysłużonego g5, zastanawiałem się na E-M1 MkI lub E-M5 MkII ale chyba będzie to G80 tym bardziej, że z tego co zauważyłem siedzi tam Aku BLC12 tak jak w G5. G5 zostanie jako drugi korpus więc baterie te same, ta sama ładowarka = więcej miejsca w torbie. :)
Dziękuję za odpowiedź. Teraz dopiero zacząłem studiować opisy i testy. Niebawem przyjdzie czas na zmianę wysłużonego g5, zastanawiałem się na E-M1 MkI lub E-M5 MkII ale chyba będzie to G80 tym bardziej, że z tego co zauważyłem siedzi tam Aku BLC12 tak jak w G5. G5 zostanie jako drugi korpus więc baterie te same, ta sama ładowarka = więcej miejsca w torbie. :)
Trzeba przyznać, że G80 zapowiada się bardzo dobrze. Co mi się podoba to, że są 2 pokrętła, 2 kółka i przełącznik (dźwigienka) do rodzaju pracy AF. Dużo lepsza funkcjonalność w obsłudze od G5, że o innych ulepszeniach/zmianach na + nie wspomnę:smile:. Co prawda mój g5 się jeszcze nie wysłużył, ale kusi ten g80.
Trzeba przyznać, że G80 zapowiada się bardzo dobrze. Co mi się podoba to, że są 2 pokrętła, 2 kółka i przełącznik (dźwigienka) do rodzaju pracy AF. Dużo lepsza funkcjonalność w obsłudze od G5, że o innych ulepszeniach/zmianach na + nie wspomnę:smile:. Co prawda mój g5 się jeszcze nie wysłużył, ale kusi ten g80.
Mam w domu G5/G6/G7 i osobiście najlepiej mi w ręce leży G6, ale jest już dość starawy ;) G7 jednak niewiele mu ustępuje.
G7/G80 to bardzo fajne puszki, a G80 uzupełnione o uszczelnienia to bardzo fajny upgrade.
Darekw1967
24.11.16, 19:55
zwracam się o pomoc przy wyborze aparatu (bezlusterkowca). Chciałbym żeby był to w miarę nowy model, żebym za chwilę nie czuł potrzeby zmiany (chociaż wiadomo jak to jest :)
Zastosowanie powiedziałbym że typowe (spotkania rodzinne zarówno w mieszkaniu jaki i w plenerze, wycieczki, zdjęcia âurlopoweâ). Myślę że wymaga wspomnieć iż fotografowane będą w dużej mierze kilkuletnie dzieci.
Po zbadaniu rynku upatrzyłem sobie kilka modeli:
- Olympus OM-D E-M1 Mark II (problemem jest trochę zbyt wysoka cena)
- Olympus OM-D E-M5 Mark II
- Panasonic LUMIX DMC-G80
- Sony Îą6500
Oczywiście jeżeli możecie polecić coś lepszego to jestem otwarty na propozycje :)
na body miałem przeznaczone niby 5-6 tys. no ale jak będzie warto dołożyć to rozważę i taką opcję :)
Z góry dzięki za pomoc
Witam !
Moze sie usmiejesz ale do zdjec rodzinnych i filmowania w HD wystarczy RX100 III albo RX100 IV z filmowaniem w 4k.
Bedziesz mial maly i lekki aparacik z jasnym zoomem a zrobisz nim bardzo bardzo duzo i nie wydasz az tyle kasy ;)
Co do filmowania uwazam ze format 4k jest nieco przereklamowany a bardziej widze sens 4K w samym TV do ogladania
statycznych obrazow - fot ;)
Mozesz jeszcze sie pobawic w swietne full-hd A6000 + sel18-105/4 za mniej niz 6000 zl ;)
Pozdrawiam
G7/G80 to bardzo fajne puszki, a G80 uzupełnione o uszczelnienia to bardzo fajny upgrade.
G80 odkąd @ (https://forum.olympusclub.pl/threads/109960-Panasonic-LUMIX-G80?p=1300995&viewfull=1#post1300995)andtor2 uzupełnił mi listę zalet (https://forum.olympusclub.pl/threads/109960-Panasonic-LUMIX-G80?p=1300995&viewfull=1#post1300995) też bardzo mi przypadł do gustu.
Niemniej jednak różnica w jakości samej matrycy względem em10 nie przekonuje do zakupu.
Na szczęście ja bardziej skupiam się póki co na zdjęciach, a nie na filmowaniu.
PS też uważam że nagrywanie w 4k jest póki co przereklamowane. Wolę dobry kodek z 50p i bitrate w HD.
Witam !
Moze sie usmiejesz ale do zdjec rodzinnych i filmowania w HD wystarczy RX100 III albo RX100 IV z filmowaniem w 4k.
Bedziesz mial maly i lekki aparacik z jasnym zoomem a zrobisz nim bardzo bardzo duzo i nie wydasz az tyle kasy ;)
Co do filmowania uwazam ze format 4k jest nieco przereklamowany a bardziej widze sens 4K w samym TV do ogladania
statycznych obrazow - fot ;)
Mozesz jeszcze sie pobawic w swietne full-hd A6000 + sel18-105/4 za mniej niz 6000 zl ;)
Pozdrawiam
Może się usmiejesz ale niektórym do takich zdjęć wystarcza telefon... RX100 to fajny kompakt ale ograniczony zoom, brak możliwości zmiany obiektywu plus nieuzywalny wizjer jak dla mnie eliminują go z listy opcji. Wolałem używać GM1/5 niż RX100
No to GH-4 wydaje się być pod względem rozmiarów jeszcze odpowiedniejszy?
Niestety nie miałem okazji pooglądać GH4, a na Forum pokazała się używka M-1, więc się zdecydowałem.
Ale dziękuję za poradę.
Jeżeli chodzi o rozmiary to panas gx8 kapitalnie leży w ręce. Chyba od czasu e-1 żaden aparat tak mnie nie zachwycił pod tym względem.
Fajnie leży to prawda, ale czy też masz ten problem, że prawą dłonią jak chwycisz solidnie za grip to wciskasz przycisk display? Ja ciągle przelaczam, irytuje mnie to :/