Zobacz pełną wersję : On ma to na początek :)
Moja pierwsze zdjęcia E-M10 Mark II. Obiektyw standardowy z aparatem. Bardzo proszę o podpowiedzi co jest źle, co można poprawić i w którą stronę iść... ;)
Podobają mi się te fotki. Dla lepszej orientacji numeruj zdjęcia. Wstawiłeś bardzo duże pliki, może warto je nieco zmniejszyć? Preferujemy fotki o dłuższym boku 1024, trzeba pamiętać aby te pomniejszone wyostrzyć, ale to pewnie już wiesz. Powodzenia!
Podobają mi się te fotki. Dla lepszej orientacji numeruj zdjęcia. Wstawiłeś bardzo duże pliki, może warto je nieco zmniejszyć? Preferujemy fotki o dłuższym boku 1024, trzeba pamiętać aby te pomniejszone wyostrzyć, ale to pewnie już wiesz. Powodzenia!
Co do dłuższego boku to raczej 1200px
Ok, dzięki za uwagę, następnym razem zmniejszę. Z tym ostrzeniem to mam straszny problem bo wydaje mi się, że zdjęcie albo za mało jest ostre albo, że je przeostrzyłem i nie mogę trafić w punkt...:)
Dobre to, pierwsze zwłaszcza.
Tylko ta kasza na twarzy trochę przeszkadza, na twarzy dziecka tym bardziej. Specem od obróbki nie jestem, ale zdaje mi się właśnie że przeostrzyłeś, i to wcześniej silnie zaszumione zdjęcie? Ja bym to jakoś zmiękczył / agresywniej odszumiał. I przy okazji wyrzucił ten cień czegoś z prawego górnego rogu tła.
Ok, dzięki za wskazówki ;) Jest jakiś cudowny sposób na "idealnie" ostrzenie czy to po prostu kwestia doświadczenia, prób i wyczucia?
1190631 2190632 3190633 4190634 5190635
Szukać dalej czy dać sobie siana? :) Co robię źle? Nad czym popracować? Z góry dzięki za odpowiedzi!
Naprawdę nikt mi nie pomoże?
Cięzko będzie...
Ta ostatnia składanka pokazuje,że nie wiesz do końca co sam chcesz pokazać.
Musisz się zastanowić co mozna poprawić w zdjęciu z łódka, czy w szuwarowych chaszczach by zdjęcie wygladało lepiej.
Spróbuj także zdefiniować dla siebie jak i po co używasz czarno-bieli.
Naprawdę nikt mi nie pomoże?
Pomagano, a się nie słuchasz:wink::
Co do dłuższego boku to raczej 1200px
Ok, dzięki za uwagę, następnym razem zmniejszę. ...
Co do zdjęć, sądzę, że sam wiesz co źle na foto 1 - kadrowanie. Ciecie łódki oraz to drzewo przy lewej krawędzi zdjęcia.
2, 3 i 4 się mi podobają. Od strony technicznej (ostrość, itp.) nie będę się wypowiadał bo oglądam na kiepskim wyświetlaczu laptopa.
Ok, dzięki za wskazówki ;) Jest jakiś cudowny sposób na "idealnie" ostrzenie czy to po prostu kwestia doświadczenia, prób i wyczucia?
Co do wyostrzenia zdjęcia to moja rada jest taka:
Zdjęcia nie trzeba wyostrzać w całości, bo to jemu nie służy.
Nie wiem jakiego programu używasz do obróbki, ale wyostrzyć wystarczy kontury, które są na zdjęciu. Do tego wyostrzenia trzeba zrobić maskę z konturów zdjęcia. W PS to bardzo prosta maska.
Wyostrzanie kolorów pogarsza jakość zdjęcia. Co do ilości wyostrzenia to już sprawa gustu. Nie ma reguły. Dla jednych będzie za mało ostre, a inny napisze że przeostrzyłeś.
Rób tak jak uważasz, jak chcesz pokazać.
Co do wyostrzenia zdjęcia to moja rada jest taka:
Zdjęcia nie trzeba wyostrzać w całości, bo to jemu nie służy.
Nie wiem jakiego programu używasz do obróbki, ale wyostrzyć wystarczy kontury, które są na zdjęciu. Do tego wyostrzenia trzeba zrobić maskę z konturów zdjęcia. W PS to bardzo prosta maska.
Wyostrzanie kolorów pogarsza jakość zdjęcia. Co do ilości wyostrzenia to już sprawa gustu. Nie ma reguły. Dla jednych będzie za mało ostre, a inny napisze że przeostrzyłeś.
Rób tak jak uważasz, jak chcesz pokazać.
Z ostrzeniem mam problem od początku.. Pracuje na LR. Przy portretach ostrze (wiadomo, zależy to od konkretnego zdjęcia) na około 70-80 i taką też zakładam maskę. Przy innych zdjęciach, np krajobrazowych ostrze dużo mniej (do 40) a maskę jeszcze mniejszą. Źle? Dodatkowo przy eksporcie mam ustawione na matte paper standart (gdybym chciał wywołać na papier zdjęcie córy) :)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Pomagano, a się nie słuchasz:wink::
Co do zdjęć, sądzę, że sam wiesz co źle na foto 1 - kadrowanie. Ciecie łódki oraz to drzewo przy lewej krawędzi zdjęcia.
2, 3 i 4 się mi podobają. Od strony technicznej (ostrość, itp.) nie będę się wypowiadał bo oglądam na kiepskim wyświetlaczu laptopa.
Heh, to kwestia tego, że potrzebowałem zdjęcia w tym rozmiarze a później gdy chciałem wrzucić je na to forum juz w 1200 to mi poznikały te obrobione z LR przy imporcie nowych zdjęć... ( LR mam jeszcze średnio opanowany...:])
Co do zdjęć to szczerze nie zauważyłem sam (i co gorsza dalej nie widzę złego kadru w 1 heh.. No może powinien być przesunięty w lewy dolny róg ;)) Natomiast 3 wydaje mi się, że jest za ciemna i ostrość wycelowana w złym miejscu. Być może za mała przysłona (f11) W 5 to chyba poniosło mnie za bardzo bo smugi tych samolotów wyglądają nienaturalnie i jest równiez za ciemne?
Nie wiem czy się dobrze rozumiemy pisząc o masce, którą należy wykorzystać przy ostrzeniu zdjęcia.
Poniżej pokazałem maskę z krawędzi Twojego przedostatniego zdjęcia. Całe zdjęcie wyostrzysz a nawet wskazane jest przeostrzenie. Zastosujesz poniższą maskę i ustawisz krycie na tyle procent, na ile będziesz uważał.
To co jest jasne (czyli krawędzie) to zostanie wyostrzone. Reszta zdjęcia nie będzie wyostrzona. Taką maskę możesz jeszcze zmodyfikować i zasłonić to czego nie chcesz ostrzyć.
191061
...Dodatkowo przy eksporcie mam ustawione na matte paper standart (gdybym chciał wywołać na papier zdjęcie córy) :) ...
Zdjęcia przeznaczone do internetu, na forum, powinieneś przy eksporcie mieć zaznaczone na screen (ekran).
Jeśli będziesz chciał zrobić odbitkę nie stanowi przecież żadnego problemu ponowne wyeksportowanie zdjęcia z zaznaczonym matte paper.
Zdjęcia przeznaczone do internetu, na forum, powinieneś przy eksporcie mieć zaznaczone na screen (ekran).
Jeśli będziesz chciał zrobić odbitkę nie stanowi przecież żadnego problemu ponowne wyeksportowanie zdjęcia z zaznaczonym matte paper.
No właśnie dla mnie stanowi to problem...? Nie jestem jeszcze dobrze otrzaskany w LR i za każdym razem kiedy importuje nowe rawy to te obrobione wczesniej po prostu znikaja. Kombinowałem ale nie wiem jak je zapisać...
No właśnie dla mnie stanowi to problem...? Nie jestem jeszcze dobrze otrzaskany w LR i za każdym razem kiedy importuje nowe rawy to te obrobione wczesniej po prostu znikaja. Kombinowałem ale nie wiem jak je zapisać...
Mam kilkanaście tysięcy RAW-ów w Lightroom, obrobionych co prawda znacznie mniej bo może z kilka tysięcy. Program wszystko zapamiętuje sam, nic nie trzeba zapisywać. Dodatkowo jest możliwość wywołania RAW-a na kilka sposobów z różnymi ustawieniami suwaków. Wtedy już trzeba te ustawienia zapisać (z swoją nazwą np. B&W), tzw. snapshot (http://fotoblogia.pl/1133,snapshoty-i-wirtualne-kopie).
Najlepiej zdjęcia z karty skopiować na dysk twardy i dopiero z dysku importować do programu Lightroom.
W internecie znajdziesz dużo poradników/filmików instruktażowych do LR w temacie importu zdjęć. Warto też zrobić z 2, 3 czy 4 katalogi tematyczne, aby wszystkie zdjęcia nie były "pomieszane". Mam tu na myśli przykładowo podział na zdjęcia prywatne, rodzinne i powiedzmy takie na forum.
Nie wiem co ja mam za LR ale próbowałem raz jeszcze i dalej wszystko znika:/ Tak samo jak obrobione zdjęcie które zapisałem w snapshot znika bezpowrotnie po tym jak przejdę do edycji innej fotografii. Mogą to być jakieś dziwne ustawienia LR czy tylko ja jestem takim magikiem? :)
191090tutaj oprócz kolorów, to chyba ponownie ostrość ustawiona zbyt głęboko w kadrze?
Nie wiem co ja mam za LR ale próbowałem raz jeszcze i dalej wszystko znika:/ Tak samo jak obrobione zdjęcie które zapisałem w snapshot znika bezpowrotnie po tym jak przejdę do edycji innej fotografii. Mogą to być jakieś dziwne ustawienia LR czy tylko ja jestem takim magikiem? :)
Pierwszy raz spotykam się aby ktoś miał tego typu problem w LR, więc raczej jesteś magikiem:wink:
Musisz lepiej poznać program. Wpisz frazę w gooogle: youtube lightroom import zdjęć. Zapoznaj się z katalogiem w LR. https://www.youtube.com/watch?v=9TDM9ZaLSF0
Takich filmików jest dużo więcej i nie wiem czy akurat ten (nie bardzo chce mi się cały oglądać:) ) zawiera wszystkie potrzebne informacje do rozwiązania tego "problemu".
Co do zdjęć to szczerze nie zauważyłem sam (i co gorsza dalej nie widzę złego kadru w 1 heh.. No może powinien być przesunięty w lewy dolny róg ;)) Natomiast 3 wydaje mi się, że jest za ciemna i ostrość wycelowana w złym miejscu. Być może za mała przysłona (f11) W 5 to chyba poniosło mnie za bardzo bo smugi tych samolotów wyglądają nienaturalnie i jest równiez za ciemne?
Zacznij od początku, pooglądaj dobre foty krajobrazu czy to w galerii czy w wątkach. Jest kilku dobrych pejzażystów na forum. Potem napisz czy faktycznie ten kadr 1 jest dobry. Moim skromnym zdaniem nie jest wart pokazania. No chyba że jako przykład bezsensownego kadrowania. Co do fotografowania aparatami m4/3, zapomnij raczej o przysłonach f11. W szerokim kącie spokojnie f6.3 wystarczy. Potem zaczyna się dyfrakcja, która im mocniej przykręcasz tym bardziej psuje zdjęcia. Czasem, jak potrzeba rozmyć np płynącą wodę to i owszem używa się f11 i więcej ale potem trzeba dobrze popracować nad zdjęciem. No to tyle z uwag i rad na początek.
Będę musiał zrobić tak jak mówisz. Bo powiem szczerze, że mogłem to zdjęcie wykonać inaczej ale celowo "wyjrzałem" zza drzewa i obciąłem łódkę. Lubie takie cięcia. Ale skoro jest to błąd muszę się zresetować :)
9193599 10193600 11193601 12193602 13193603
Kilka zdjęć z urlopu "pod słońce" :)
Nie znam się i też się uczę, to się wypowiem ;).
11 mi się podoba :) nie wiem czy to dlatego, że zdjęcie fajne czy dlatego, że mam słabość do paralotni ;) ciekawam bardzo opinii pozostałych Forumowiczów :).
9 ma w sobie fajny pomysł, ale ten farfocel w wydemce na pierwszym planie trochę irytujący.
Wybieram 9 i 11 jak dla mnie :-)
Nie znam się i też się uczę, to się wypowiem ;).
11 mi się podoba :) nie wiem czy to dlatego, że zdjęcie fajne czy dlatego, że mam słabość do paralotni ;) ciekawam bardzo opinii pozostałych Forumowiczów :).
9 ma w sobie fajny pomysł, ale ten farfocel w wydemce na pierwszym planie trochę irytujący.
No niestety, wyszło, też mi to przeszkadza :P
15204597 16 204598
Co o tym myślicie?
No to jedziemy. Bardzo subiektywnie i tylko moim zdaniem jestem na nie. Po porostu nie wiem o co chodzi. Nie widzę ani ładu, ani składu, ani żadnego przesłania usprawiedliwiającego bałagan w kadrze. Zapomnij przez chwilę o tym, że są to Twoje zdjęcia, zapomnij co na nich jest, zapomnij co chciałeś pokazać. Popatrz na pierwsze zdjęcie. Pozwól wzrokowi swobodnie się przemieszczać. Gdzie zakończył wędrówkę? Mój i pewnie wiekszość innych zakończył ją na stercie syfu miedzy drzewem, a wodą. Gdyby to była chociaż sterta gruzu lub zuzytych opon, to fotka jeszcze by sie nadawała na jakiś ekologiczny protest, ale suche gałezie? Nie widze w tym sensu. Wzrok już tak ma, że w pierwszej kolejności szuka ludzkich twarzy (stąd rózne objawienia na murach i drzewach), kontrastu, koloru, ostrości. Rolą fotografa jest takie skomponowanie zdjęcia, żeby wzrok zakończył wedrówkę na najważniejszym punkcie, na tym, co fotograf chciał na zdjeciu pokazać. Najważniejszy jest ekologiczny syf nad rzeką? Nie kupuję tego.
I żeby nie było, że ja jestem ten zły, sam pytałeś, co o tym myślę ;)
Dzięki, właśnie takiej krytyki oczekuj:). A numer 14?