Zobacz pełną wersję : Panasonic 35-100 1:4-5,6 włączanie się stabilizacji
Witam wczoraj odebrałem nowego Panasonica jak wyżej ;) Jestem z niego zadowolony tylko mam jedno pytanie odnośnie stabilizacji. Kiedy włączam aparat i odblokowuje obiektyw to wbudowana w niego stabilizacja nie działa, kiedy nacisnę przycisk do zdjęcia obiektywu i go resetuję, stabilizacja już działa normalnie. Problem nie występuje natomiast kiedy najpierw odblokowuje obiektyw a potem włączę aparat.
Czy to wina wadliwego egzemplarza obiektywu czy raczej jakiś chochlik w oprogramowaniu aparatu albo obiektywu ?
Obiektyw podpinam pod body pen e-pl5. Jak wiadomo obiektyw nie ma przełącznika on/off dla stabilizacji i włączam ja i wyłączam w body.
...Kiedy włączam aparat i odblokowuje obiektyw to wbudowana w niego stabilizacja nie działa, kiedy nacisnę przycisk do zdjęcia obiektywu i go resetuję, stabilizacja już działa normalnie. Problem nie występuje natomiast kiedy najpierw odblokowuje obiektyw a potem włączę aparat. ...
Tak z ciekawości, na czym polega odblokowanie/zablokowanie obiektywu ?
Tak jak w olkowym kitcie 14-42 jest przełącznik, to w Panasonicu jest jakaś ukryta zapadka. Jak się wysuwa obiektyw to czuć w pewnym momencie że ona zaskakuje i od tej pory obiektyw jest odblokowany, jak się chce zablokować obiektyw to trzeba pokonać jej opór i obiektyw zamyka się do końca i jest napis na aparacie że obiektyw jest zablokowany. Właśnie jeżeli na zablokowanym obiektywnie uruchamia się aparat to ten mega ois nie chodzi.
Niby taka błahostka a irytuje trochę, swoją droga ten mega ois według mnie jest trochę lepszy od stabilizacji w e-pl5. Ostre fotki cykam z ręki od 1/8s na olkowej od 1/15s. Swoją drogą panas jest solidniej wykonany z metalową zewnętrzna obudową i bagnetem.