Zobacz pełną wersję : jaka puszka???
cześć, zastanawiam się nad zmianą body.
Teraz mam e-m5 i kilka szkieł systemowych 12-40, 35-100 i kilka stałek..
Chce zmienić bo - no dobra mam taki kaprys :)...
zastanawiałem się nad 10 mark ll, 5 mark ll ale również nad 1-dynką.
Stąd pytanie do Was. Czy powyższe puszki różnia się w jakości zdjęć:
a) jpeg
b) raw
c) szumy
d) zakres tonalny
d) szczegółowość zdjęć
e) szybkość celność saf
o ergonomię nie pytam.
wielkie dzięki za info
A nie lepiej poczekać na nowe modele. Przeskok jednej generacji rzadko daje efekt wow.
Dla mnie ważnym kryterium wyboru i różnicą było zasilanie - kompatybilne z Penami, kilka aku to spory wydatek, a miałem pół furmanki oryginalnych BLS1.
A jakie mogą być zmiany, jeśli z tych modeli co przedstawiles krecimy się wokół tej samej generacji matrycy. Poczekać faktycznie może na em2
A nie lepiej poczekać na nowe modele. Przeskok jednej generacji rzadko daje efekt wow.
Przyznam, że też o tym myślałem. Tyle, że cenowo te puszki są już nie takie drogie. Nowa 1 to pójdzie w co najmniej 6 tysia....
No ale mnie chodziło czy miedzy tymi puchami jest różnica?
Taka zmiana raczej nic Ci nie da.
Nie dam się tak łatwo :)
to co na pewno zyskam to, lepszy wizje, migawka elektroniczna, wi-fi, lepszą ergonomie + w zależności od modelu coś jeszcze...
ktoś z Was posiadał/bawił się tymi trzema albo dwoma :) i któryś z nich poleciłby ???
Ja wymieniłem jakiś czas temu E-M5 na E-M5 II głównie ze względu na wizjer i kilka drobnych zmian (no i zakup był po okazyjnej cenie).
W jakości obrazka nie zobaczysz żadnej praktycznej różnicy. Jakbym miał "na chłodno" rozważać, czy warto wymieniać, to chyba nie warto. W przypadku przejścia na E-M1 dostaniesz dodatkowo lepszy AF-C i inny kształt korpusu (nie piszę "lepszy" bo to kwestia preferencji).
Niedawno wymieniałem starsze E-M10 na mark II.
I obiektywnie patrząc to nie było warto. Właściwie to żadnej poprawy w związku z nową puszką nie odczułem w praktyce, choć niby wiem że tam są :) No ok, wizjer niby lepszy, ale poprzedni mi wystarczał. Jakość obrazka ta sama. Ergonomię to wolałem w poprzednim, choć to pewnie trochę przyzwyczajenie, do dziś próbuję sięgać do włącznika tam, gdzie już go nie ma. Najwięcej chyba w praktyce daje wybieranie punktu AF touchpadem, ale to tylko miły drobiazg.
Inna sprawa, że wciąż uważam że mi się to kalkulowało - skorzystałem z cashbacku akurat, a sprzedałem za dobrą cenę i w zestawie z niepotrzebnym mi kitem, więc dopłaciłem grosze, dla samej gwarancji i lepszej ceny przy późniejszej odsprzedaży było warto. Ale dla samych zalet nowego body to bym tego nie zrobił. Może w porównaniu z Penem, ale na pewno nie z któregokolwiek innego OM-D.
mam jeszcze pytanko, czy saf w em-5, e-m1, e-m10 mII i e-m5 m II jest dokładnie taki sam czy jednak się różni?
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
mam jeszcze pytanko, czy saf w em-5, e-m1, e-m10 mII i e-m5 m II jest dokładnie taki sam czy jednak się różni?
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Miałem i zdarza mi się używać obu piątek. Nie widzę z moimi szkłami różńicy, ale druga piątka jest skończonym aparatem, w przeciwieństwie do pierwszej.
różnią siezapewne ilością punktów AF , ale ja i tak używam tylko jednego. No i ten piking z systemowymi szkłami, ale to też nie o S-AF.