PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana E-510 na E-M10 Mark II - łączenie obiektywów

domino512
17.09.16, 21:42
Dzień dobry,

Posiadam lustrzankę Olympus E-510 oraz 2 obiektywy Zuiko digital 14-54 mm 1:2,8-3,5 oraz Zuiko digital 50mm 1:2.
W obecnym sprzęcie denerwuje mnie jego waga oraz ogromna trudność w robieniu zdjęć przy kiepskim oświetleniu (tylko 3 punkty ostrości).

Chciałbym wymienić sprzęt E-M10 Mark II i mam pewne wątpliwości. Czy połączenie E-M10 Mark II i starych obiektywów poprzez adapter ma sens? Bardzo lekki aparat i ciężkie obiektywy? Czy podczas robienia zdjęć aparat nie będzie się przechylał, a fotografujący nie będzie miał trudności ze złapaniem ostrości? Czy ta przejściówka nie spowoduje, że nie będę w stanie w pełni wykorzystać szybkości i ostrości nowego korpusu?

Będę wdzięczny za każdą poradę.

petreq
17.09.16, 21:51
Cześć,
MZ jedynym sensowym korpusem mikro dla obiektywów z dużego systemu to E-M1. Przede wszystkim ma on, jako jedyny z mikrusów, zaimplementowane czujniki fazowe. Nie bez znaczenia przy dużych szkłach jest też rozmiar samego body. E-M1 bez dodatkowego gripa pozwala dość komfortowo używać dużych Zuiko.

viruuss
17.09.16, 23:21
Dzień dobry,

Posiadam lustrzankę Olympus E-510 oraz 2 obiektywy Zuiko digital 14-54 mm 1:2,8-3,5 oraz Zuiko digital 50mm 1:2.
W obecnym sprzęcie denerwuje mnie jego waga oraz ogromna trudność w robieniu zdjęć przy kiepskim oświetleniu (tylko 3 punkty ostrości).

Chciałbym wymienić sprzęt E-M10 Mark II i mam pewne wątpliwości. Czy połączenie E-M10 Mark II i starych obiektywów poprzez adapter ma sens? Bardzo lekki aparat i ciężkie obiektywy? Czy podczas robienia zdjęć aparat nie będzie się przechylał, a fotografujący nie będzie miał trudności ze złapaniem ostrości? Czy ta przejściówka nie spowoduje, że nie będę w stanie w pełni wykorzystać szybkości i ostrości nowego korpusu?

Będę wdzięczny za każdą poradę.

14-54- AF trafia zawsze ale trwa to wieczność
50- to praktycznie szkło manualne, ostrzenie trwa 3 razy dłużej niż w 14-54 ale zawsze trafia z ostrością :)
ćwiczyłem ten układ z panasem GX7, na początek może być, jednak na dłuższą metę jest słabo :( z drugiej strony w e510 af do demonów szybkości nie należy
co do poręczności takiego zestawu, to nie widzę nic złego, nawet jest wygodniej bo możesz złapać za obiektyw, body m10 jest kiepskie do trzymania, chyb, że masz dłonie 10 latka :)
inna sprawa to prądożerność takiego zestawu, obowiązkowo co najmniej 2 aku

Karol
18.09.16, 11:53
Witaj na Forum!

Jeżeli chodzi o wagę i ergonomię to jest ok - ZD 14-54 nie sprawia dyskomfortu, trzyma się bardziej za obiektyw niż aparat. Tym bardziej nie będzie problemu z ZD 50. Problem będzie natomiast z AF - ZD 14-54 przy spokojnym pstrykaniu statycznych motywów - jest akceptowalnie, ale wówczas to i MF daje radę. Przy dynamicznych scenach jest spory problem. Nie wiem z czego to wynika, przy ostrzeniu po kontraście to nie powinno mieć miejsca, ale moje ZD 14-54 połączone do E-M10 nie zawsze trafia z ostrością - na długim końcu przy otwartym obiektywie. Ostrzę więc manualnie - jest ok, te aparaty mają fajne narzędzia wspierające MF (powiększenie części kadru i obrys krawędzi). ZD 50 - jeżeli używać do portretu - męczarnia, dużo prób nieudanych..., sprzedałem kupiłem m.zd 45 - jest bardzo szybko i celnie w dodatku ficzer wykrywania źrenic robi robotę.

AskONE
18.09.16, 16:16
Jakiś czas temu miałem możliwość, krótko bo krótko, przypiąć do mojego M10 m2 dwa obiektywy z dużego Olympus.

ZD 70-300 F4-5.6
oraz
ZD 12-60 F2.8-4.0

Z działania oraz gabarytów 12-60 byłem mega zadowolony. Fakt, że czuć jest znacznie wolniejsze działanie AF ale wg mojej opinii doskonale sobie dawał radę.

W przypadku 70-300 i gabaryty i AF nie były już tak przyjazne użytkownikowi. AF czasami nie był w stanie złapać ostrości, parokrotnie przechodząc cały możliwy zakres. Zazwyczaj miał problemy przy szybkiej zmianie ogniskowej. Gabarytowo jest duży i dość ciężki, więc na dłuższą metę używanie "może być" męczące. Z drugiej strony kwestia chęci: dla chcącego nic trudnego.
182502182503

Koriolan
18.09.16, 17:07
Ciekawe, ZD 70-300 ma opinię obiektywu bardzo dobrze współpracującego z AF w mikro. Z kolei 12-60 mam i szybkość AF nawet z E-M1 nie jest powalająca

AskONE
18.09.16, 19:22
Ciekawe, ZD 70-300 ma opinię obiektywu bardzo dobrze współpracującego z AF w mikro. Z kolei 12-60 mam i szybkość AF nawet z E-M1 nie jest powalająca

Korzystałem z tego samego adaptera, więc myślałem, że to kwestia dogrania sie korpusu z obiektywem.
Niestety z obiektywów korzystałem w różnych sytuacjach i nie mogłem ich bezpośrednio zestawić, ale postaram się je porównać.

Btw. Nie napisałem powalajaca! Była zadowalajaca, ale wolniejsza od obiektywów M43.

viruuss
18.09.16, 20:47
Korzystałem z tego samego adaptera, więc myślałem, że to kwestia dogrania sie korpusu z obiektywem.
Niestety z obiektywów korzystałem w różnych sytuacjach i nie mogłem ich bezpośrednio zestawić, ale postaram się je porównać.

Btw. Nie napisałem powalajaca! Była zadowalajaca, ale wolniejsza od obiektywów M43.
możesz wyjaśnić stwierdzenie "dogranie się korpusu z obiektywem" ?

AskONE
19.09.16, 23:11
możesz wyjaśnić stwierdzenie "dogranie się korpusu z obiektywem" ?

Hej, może się nieprecyzyjnie, bądź inaczej mówiąc źle wypowiedziałem, chodziło mi o możliwość nawiązania dobrej współpracy obiektywu 4/3 z korpusem M4/3 dotyczący Autofocusa. Jak wiadomo, obiektywy m4/3 lepiej pracują z korpusem m4/3 i analogicznie jest w przypadku obiektywów oraz korpusów 4/3.
Promyczek nadziei wnieść może najnowszy M1 m2, który dzięki nowemu AF powinien znaczniej lepiej współpracować ze starą szklarnią aniżeli pozostałe korpusy.

viruuss
19.09.16, 23:45
Hej, może się nieprecyzyjnie, bądź inaczej mówiąc źle wypowiedziałem, chodziło mi o możliwość nawiązania dobrej współpracy obiektywu 4/3 z korpusem M4/3 dotyczący Autofocusa.

nie ma takiej możliwości w korpusach m4/3 bez detekcji fazy

AskONE
19.09.16, 23:56
nie ma takiej możliwości w korpusach m4/3 bez detekcji fazy

yeap, dlatego myślałem "że ten typ tak ma".

Dlaczego z 12-60 odczucia były lepsze... ciężko stwierdzić.
Jak tylko będę miał możliwość, to postaram się zestawić je bezpośrednio ze sobą.

GoBo
21.09.16, 18:57
Jeśli sprzedajesz 510 to sprzedaj z obiektywami. Jeśli nie to po zakupie sam ocenisz czy zostawić jakieś szkło. Innej rady mie dam, a sam to trenowałem kilka lat temu. Ja przeszedłem na nowy system.

Iwo
27.09.16, 18:16
Mialem e510 oraz Zuiko digital 14-54.
Kupiłem potem e-pl1 i niedługo potem sprzedałem 14-54mm.
Mam teraz em10 i szkła dedykowane pod m4/3. Szkoda nerwów, by czekać tracąc ujęcia latami na pełną współpracę AF m4/3 z 4/3.

Roberto73
28.09.16, 11:39
Wszystko zależy jakie masz szkła ze starego systemu, jaki korpus z micro, jaką fotografie lubisz i najważniejsze, jakimi funduszami dysponujesz.
Mam trochę szkieł starych, i raczej ich nie sprzedam szybko. Bo mam je za ułamek ceny podobnych nowych w micro.
Fakt, że czasami ustawianie ostrości jest upierdliwe, ale ja się zazwyczaj nie spieszę ;) .

Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka