Zobacz pełną wersję : Szumy w c750
Od niedawna jestem posiadaczem c750 i strasznie niepokoją mnie szumy na fotkach... Nawet przy iso100 są one wyraźnie widoczne. Trochę pomaga noise reduction, ale i tak to co pozostanie jest bardzo denerwujące.
Gdy oglądam inne fotki w galeriach c750 nie widzę aż tak dużych szumów. Czy robię coś źle? Czy może c750 made in korea tak poprostu już ma?
Ja np. odszumiam wiekszosc fotek na ktorych widz szumy programem NeatImage.
A jakie masz wyniki testu na dead/hot piksele ?
Ja nie robilem jeszcze testow. Poki co, jak sie na zdjeciu przy dlugim czasie naswietlania pojawiaja to je usuwam w PS.
chodziło mi o wyniki Steve13 :wink:
Jeśli chodzi o dead pixels to nie ma ich wcale,
a jesli chodzi o hot piksele to przy iso50-200nie ma żadnych
a przy iso400 8gorących pikseli.
Ale tu nie chodzi o hot pixele tylko o ponadprzeciętny szum...
Czy to prawda że noise reduction działa tylko przy czasach pow.1s?
Jaki szum?? Chcesz zobaczyć szum to weź sobie fotki np. z Fuji S5000, albo z Minolty Z1, a potem ciesz się że masz olka! A tak poważnie to NR działa powyżej 1s, natomiast denerwujący Cię szum usuniesz w każdym lepszym sofcie.
Polecam Neat Image i dodatkowo sciagniety profil dla swojego aparatu. Swietnie usuwa wszelkiego rodzaju szumy.
sorki za głupie pytanko, ale skąd się ściąga ten profil (np dla C750).
Nie ma glupich pytan.
Jest na stronie producenta programu. Szukaj w PROFILES, a jak nie znajdziesz to podasz maila to Ci wysle
Dzięki już sciągnąłem. Mam jeszcze tylko pytanie czym wersja 4 NeatImage różni się od ver.3, którą obecnie posiadam.
Tutaj jest do wyczytania historia zmian:
http://www.neatimage.com/history.html
jak juz sie pozna aparat to i odpowiedni programy to da sie zyc z olkiem 750. no, ja jestem zadowolony.
mam tu linka do swietnej fotki w onephoto (szkoda ze nie mojej) i warto zeby zobaczyli ja uzytkownicy wlasnie 750. goroco polecam:
http://onephoto.net/info.php3?id=65425
Fotka faktycznie godna uwagi, po prostu swietna.
Skąd można ściągnąć programik neat image4????
i jak odnaleźć profil do c750?
Pomóżcie -nie mogę sobie z tym poradzić...
Jeśli macie ww. pozycje będę wdzięczny jak podacie jakiś link, lub je prześlecie na steve13@o2.pl
Pzdr.
Tutaj www.neatimage.com jest i oprogramowanie (shareware) oraz profile do C-750.
Dzięki, udało mi sie ściągnąć programik i profil.