Zobacz pełną wersję : Namiot/stół bezcieniowy
Potrzebuję mały stół lub namiot bezcieniowy do fotografii niewielkich przedmiotów.
Powiedzmy że namiot do 50x50.
Warto brać chińskie, czy dopłacić do czegoś markowego?
ja używam takiego z all.... , pewnie chińskiego, jest ok, tła materiałowego dołączonego do kompletu nie używam, bo zawsze na materiale jakieś zagniecenia się pojawiają, podkładam brystol, czasem korzystam też plexi.
To chyba taki też nabędę. Oświetlać będę dwiema lampami błyskowymi.
Tło najbardziej lubię z pleksy, ale jakiś karton też może zdobędę.
a co focisz w tym namiocie? :)
ja używam takiego z all.... , pewnie chińskiego, jest ok, tła materiałowego dołączonego do kompletu nie używam, bo zawsze na materiale jakieś zagniecenia się pojawiają, podkładam brystol, czasem korzystam też plexi.
Żelazko... jest taki przyrząd... :wink:
Mam taki z tłem z różnych kolorów (120x120) działa przed całkowitym rozłożeniem świetnie jako blenda :grin:
Problem jeden jest: rzadko używam i by złożyć muszę zaglądać do instrukcji :mrgreen:
easy_rider
10.09.16, 18:03
...tła materiałowego dołączonego do kompletu nie używam, bo zawsze na materiale jakieś zagniecenia się pojawiają...
Żelazko... jest taki przyrząd... :wink:
Nie potrzeba nawet żelazka - wystarczy lekko spryskać wodą, a gnieciuch sam się wyprostuje :mrgreen:
Żelazko... jest taki przyrząd...
jakoś nie mam ochoty prasować przed każdym użyciem :evil:
---------- Post dodany o 19:35 ---------- Poprzedni post był o 19:32 ----------
Nie potrzeba nawet żelazka - wystarczy lekko spryskać wodą, a gnieciuch sam się wyprostuje :mrgreen:
materiał z którego jest zrobiony namiot się wyprostuje, ale te dodatkowe jako kolorowe tła raczej same się nie wyprostują, a jak chcesz mieć jednolite tło to nie przejdzie.
---------- Post dodany o 19:39 ---------- Poprzedni post był o 19:35 ----------
rzadko używam i by złożyć muszę zaglądać do instrukcji :mrgreen:
na początku też się motałem jak ręce ułożyć żeby sprawnie go złożyć :) :)
Polecam Ci białą błyszczącą folię do wyklejania (jakbyś był z Łodzi to bym Ci odpalił z metr bieżący z rolki). Dobrze sprawuje się folia czarny mat pod warunkiem, że dobrze przed fotami ją przeczyscisz gdyż strasznie paluchy na niej zostają i zatluszczenia. Ja mam foliami wyklejone drewniane deski i blachy ocynkowane 0,5 mm. W przypadku foli znika problem faktury podłoża :)
a co focisz w tym namiocie? :)
Chodzi o różne niewielkie przedmioty.
Czasem chcę sfotografować zegarek, czy pióro itp.
Dzięki za porady wszystkim :)
jakoś nie mam ochoty prasować przed każdym użyciem :evil:
To tło to raczej jest po to by kontrastowała z kolorem obiektu fotografowanego.. łatwiej potem w PS wyciąć.... :grin:
To tło to raczej jest po to by kontrastowała z kolorem obiektu fotografowanego.. łatwiej potem w PS wyciąć.... :grin:
zgadzam się, jednak wolę mniej zabawy w PS jest jak jest bardziej jednolite tło :)
a to fotki z namiotu, na spodzie plexi, w tle biały brystol :)
182163
182164
Jak duży masz namiot, że kotka zmieściłeś?
Jak duży masz namiot, że kotka zmieściłeś?
80x80 :) lepiej kupić większy, masz wtedy większe pole manewrów przy fotografowaniu
182163
182164
Fajowe foto :)
Pozdrówka.
Jak zrobić namiot bezcieniowy (http://blog.więcek.pl/jak-zrobic-namiot-bezcieniowy.html)
Efekt powalający! Ja mam tani namiocik 50x50 i niestety tak ładne fotki nie wychodzą :(
Efekt powalający! Ja mam tani namiocik 50x50 i niestety tak ładne fotki nie wychodzą :(
Obawiam się, że w tym układzie tylko namiocik jest bez winy i wymiana na inny nic nie da :(
Obawiam się, że w tym układzie tylko namiocik jest bez winy i wymiana na inny nic nie da :(
pełna zgoda :) :)
---------- Post dodany o 19:05 ---------- Poprzedni post był o 19:00 ----------
wymiar namiotu ma tylko znaczenie jak duży przedmiot chcesz fotografować, a jakie zdjęcia zrobisz zależy od Ciebie, namiot to tylko materiał rozpraszający/ odbijający światło na stelażu.
...namiot to tylko materiał rozpraszający/ odbijający światło na stelażu.
I jeszcze ewentualnie fajna rzecz do zabawy w dom dla nie wyrośniętych wnuczek....:mrgreen: Zwłaszcza , że z chytrości kupiłem spory.:wink:
I jeszcze ewentualnie fajna rzecz do zabawy w dom dla nie wyrośniętych wnuczek....:mrgreen: Zwłaszcza , że z chytrości kupiłem spory.:wink:
Moja Karolina i bratanica upodobały sobie bardzo do takiej zabawy bagażnik Peugeota Kombi mojego taty a ich dziadka :)
Moja Karolina i bratanica upodobały sobie bardzo do takiej zabawy bagażnik Peugeota Kombi mojego taty a ich dziadka :)
Może i Ty w nim znajdziesz miejsce na sesje fotograficzną z Predziem :)
Może i Ty w nim znajdziesz miejsce na sesje fotograficzną z Predziem :)
W bagażniku Predzie jeżdżą ale się nie focą :)
wymiar namiotu ma tylko znaczenie jak duży przedmiot chcesz fotografować
W tym właśnie problem - obiekty, które chciałem fotografować były znacznie większe od orzechów i widać konstrukcję namiotu. Umiejętności i doświadczenia też by się jednak więcej przydało bo ja np. podkładałem biały papier na spód, a nie spodziewałem się, że tak fajne efekty daje biała pleksa. Człowiek się uczy całe życie ;)