Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Namiot/stół bezcieniowy

nightelf
10.09.16, 13:20
Potrzebuję mały stół lub namiot bezcieniowy do fotografii niewielkich przedmiotów.
Powiedzmy że namiot do 50x50.
Warto brać chińskie, czy dopłacić do czegoś markowego?

Rabbit
10.09.16, 13:43
ja używam takiego z all.... , pewnie chińskiego, jest ok, tła materiałowego dołączonego do kompletu nie używam, bo zawsze na materiale jakieś zagniecenia się pojawiają, podkładam brystol, czasem korzystam też plexi.

nightelf
10.09.16, 16:31
To chyba taki też nabędę. Oświetlać będę dwiema lampami błyskowymi.
Tło najbardziej lubię z pleksy, ale jakiś karton też może zdobędę.

geo
10.09.16, 16:37
a co focisz w tym namiocie? :)

Krakman
10.09.16, 17:53
ja używam takiego z all.... , pewnie chińskiego, jest ok, tła materiałowego dołączonego do kompletu nie używam, bo zawsze na materiale jakieś zagniecenia się pojawiają, podkładam brystol, czasem korzystam też plexi.
Żelazko... jest taki przyrząd... :wink:
Mam taki z tłem z różnych kolorów (120x120) działa przed całkowitym rozłożeniem świetnie jako blenda :grin:
Problem jeden jest: rzadko używam i by złożyć muszę zaglądać do instrukcji :mrgreen:

easy_rider
10.09.16, 18:03
...tła materiałowego dołączonego do kompletu nie używam, bo zawsze na materiale jakieś zagniecenia się pojawiają...

Żelazko... jest taki przyrząd... :wink:
Nie potrzeba nawet żelazka - wystarczy lekko spryskać wodą, a gnieciuch sam się wyprostuje :mrgreen:

Rabbit
10.09.16, 19:39
Żelazko... jest taki przyrząd...

jakoś nie mam ochoty prasować przed każdym użyciem :evil:

---------- Post dodany o 19:35 ---------- Poprzedni post był o 19:32 ----------

Nie potrzeba nawet żelazka - wystarczy lekko spryskać wodą, a gnieciuch sam się wyprostuje :mrgreen:
materiał z którego jest zrobiony namiot się wyprostuje, ale te dodatkowe jako kolorowe tła raczej same się nie wyprostują, a jak chcesz mieć jednolite tło to nie przejdzie.

---------- Post dodany o 19:39 ---------- Poprzedni post był o 19:35 ----------

rzadko używam i by złożyć muszę zaglądać do instrukcji :mrgreen:
na początku też się motałem jak ręce ułożyć żeby sprawnie go złożyć :) :)

CzaRmaX
10.09.16, 20:12
Polecam Ci białą błyszczącą folię do wyklejania (jakbyś był z Łodzi to bym Ci odpalił z metr bieżący z rolki). Dobrze sprawuje się folia czarny mat pod warunkiem, że dobrze przed fotami ją przeczyscisz gdyż strasznie paluchy na niej zostają i zatluszczenia. Ja mam foliami wyklejone drewniane deski i blachy ocynkowane 0,5 mm. W przypadku foli znika problem faktury podłoża :)

nightelf
12.09.16, 19:14
a co focisz w tym namiocie? :)
Chodzi o różne niewielkie przedmioty.
Czasem chcę sfotografować zegarek, czy pióro itp.
Dzięki za porady wszystkim :)

Krakman
12.09.16, 19:53
jakoś nie mam ochoty prasować przed każdym użyciem :evil:

To tło to raczej jest po to by kontrastowała z kolorem obiektu fotografowanego.. łatwiej potem w PS wyciąć.... :grin:

Rabbit
12.09.16, 19:58
To tło to raczej jest po to by kontrastowała z kolorem obiektu fotografowanego.. łatwiej potem w PS wyciąć.... :grin:
zgadzam się, jednak wolę mniej zabawy w PS jest jak jest bardziej jednolite tło :)

Rabbit
12.09.16, 20:20
a to fotki z namiotu, na spodzie plexi, w tle biały brystol :)

182163

182164

Krakman
13.09.16, 00:05
fajnie... :grin:

nightelf
13.09.16, 10:50

Jak duży masz namiot, że kotka zmieściłeś?

Rabbit
13.09.16, 19:41
Jak duży masz namiot, że kotka zmieściłeś?
80x80 :) lepiej kupić większy, masz wtedy większe pole manewrów przy fotografowaniu

witia
13.09.16, 19:47

182163

182164

Fajowe foto :)
Pozdrówka.

ronin75
13.09.16, 21:29
Jak zrobić namiot bezcieniowy (http://blog.więcek.pl/jak-zrobic-namiot-bezcieniowy.html)

Krogulec
15.09.16, 09:25
Efekt powalający! Ja mam tani namiocik 50x50 i niestety tak ładne fotki nie wychodzą :(

fret
15.09.16, 14:30
Efekt powalający! Ja mam tani namiocik 50x50 i niestety tak ładne fotki nie wychodzą :(

Obawiam się, że w tym układzie tylko namiocik jest bez winy i wymiana na inny nic nie da :(

Rabbit
15.09.16, 19:05
Obawiam się, że w tym układzie tylko namiocik jest bez winy i wymiana na inny nic nie da :(
pełna zgoda :) :)

---------- Post dodany o 19:05 ---------- Poprzedni post był o 19:00 ----------

wymiar namiotu ma tylko znaczenie jak duży przedmiot chcesz fotografować, a jakie zdjęcia zrobisz zależy od Ciebie, namiot to tylko materiał rozpraszający/ odbijający światło na stelażu.

Krakman
15.09.16, 22:25
...namiot to tylko materiał rozpraszający/ odbijający światło na stelażu.
I jeszcze ewentualnie fajna rzecz do zabawy w dom dla nie wyrośniętych wnuczek....:mrgreen: Zwłaszcza , że z chytrości kupiłem spory.:wink:

CzaRmaX
15.09.16, 22:47
I jeszcze ewentualnie fajna rzecz do zabawy w dom dla nie wyrośniętych wnuczek....:mrgreen: Zwłaszcza , że z chytrości kupiłem spory.:wink:

Moja Karolina i bratanica upodobały sobie bardzo do takiej zabawy bagażnik Peugeota Kombi mojego taty a ich dziadka :)

Rabbit
15.09.16, 23:24
Moja Karolina i bratanica upodobały sobie bardzo do takiej zabawy bagażnik Peugeota Kombi mojego taty a ich dziadka :)
Może i Ty w nim znajdziesz miejsce na sesje fotograficzną z Predziem :)

CzaRmaX
16.09.16, 06:44
Może i Ty w nim znajdziesz miejsce na sesje fotograficzną z Predziem :)

W bagażniku Predzie jeżdżą ale się nie focą :)

Krogulec
16.09.16, 15:02
wymiar namiotu ma tylko znaczenie jak duży przedmiot chcesz fotografować

W tym właśnie problem - obiekty, które chciałem fotografować były znacznie większe od orzechów i widać konstrukcję namiotu. Umiejętności i doświadczenia też by się jednak więcej przydało bo ja np. podkładałem biały papier na spód, a nie spodziewałem się, że tak fajne efekty daje biała pleksa. Człowiek się uczy całe życie ;)