PDA

Zobacz pełną wersję : Olek C-745 i cień

eterno
24.05.04, 18:58
Witam wszystkich.
Mam Olympusa C-745 i podczas robienia zdjęć z lampą z małej odległości, na dole zdjęcia pojawia się cień obiektywu :-( To chyba nie jest normalne. Macie to samo?

vodnik
24.05.04, 19:44
A masz zalozona tuleje redukcyjna do filtrow ? bo jak tak to to jest normalka. Czasem tez moze sie to traific przy szerokim kacie, gdyz wtedy obiektyw zaslania czesc lampy.

eterno
24.05.04, 22:54
Wlasnie przy tulei to zauwazylem, ale bez niej tez jest cien. Czyli wieczorem nie ma szans na zdjecie z bliska, bo bedzie cien. Niepodoba mi sie to. Mysle ze w aparacie tej klasy takie zjawisko nie powinno miec miejsca. A wy co o tym sadzicie? Moze sie myle, poniewaz jest to moj pierwszy aparat i zaczynam przygode z fotografia cyfrowa.

Ewci@
24.05.04, 23:13
jeju eterno poszukaj na forum, ten temat byl juz poruszany nie raz , ale powiem ci tak, ze z bliska to co to znaczy.....ja robilam moze z 20 cm zdjecie i cien byl, a poza tym aparat chyba ma mozliwosc podlaczenia lampy zewnetrznej i to powinno wykluczyc cien a i jesli pojedziesz zoomem w strone tele to rowniez problem powinien zniknac...poszukaj tematu na forum