Zobacz pełną wersję : Olek C-745 i cień
Witam wszystkich.
Mam Olympusa C-745 i podczas robienia zdjęć z lampą z małej odległości, na dole zdjęcia pojawia się cień obiektywu :-( To chyba nie jest normalne. Macie to samo?
A masz zalozona tuleje redukcyjna do filtrow ? bo jak tak to to jest normalka. Czasem tez moze sie to traific przy szerokim kacie, gdyz wtedy obiektyw zaslania czesc lampy.
Wlasnie przy tulei to zauwazylem, ale bez niej tez jest cien. Czyli wieczorem nie ma szans na zdjecie z bliska, bo bedzie cien. Niepodoba mi sie to. Mysle ze w aparacie tej klasy takie zjawisko nie powinno miec miejsca. A wy co o tym sadzicie? Moze sie myle, poniewaz jest to moj pierwszy aparat i zaczynam przygode z fotografia cyfrowa.
jeju eterno poszukaj na forum, ten temat byl juz poruszany nie raz , ale powiem ci tak, ze z bliska to co to znaczy.....ja robilam moze z 20 cm zdjecie i cien byl, a poza tym aparat chyba ma mozliwosc podlaczenia lampy zewnetrznej i to powinno wykluczyc cien a i jesli pojedziesz zoomem w strone tele to rowniez problem powinien zniknac...poszukaj tematu na forum