Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kilka zdjęć znad przepasci

P
10.04.08, 09:25
Ostatnio miałem okazję oglądać Grand Canyon z bliska. Jest to jedyne w swoim rodzaju, magiczne miejsce, które, co ciekawe, każdy może mieć dla siebie. Można bowiem wytyczonym szlakiem zejsć do samej rzeki Colorado, rozbić namiot w sąsiedztwie skał liczących półtora miliarda lat i cieszyć się tym wszyskim co natura zechciala nam pokazać...

grizz
10.04.08, 09:26
ładnie.

Troszkę tylko kontrasty za duże.

P
10.04.08, 09:29
Bałem się, że tak będzie... Laptop + nieskalibrowany monitor == technicznie :| Póki co nic lepszego nie mam pod ręką.

rocco
10.04.08, 09:40
To jakiś znany kanion chyba? :wink::cool:
Ładna okolica, fotki też, kolorowe, przestrzenne.
Faktycznie możnaby troche mniej kontrastowo chociaz nie wszystkie.
To w środku wydaje mi się w sam raz.

aga_piet
10.04.08, 09:45
Najbardziej podoba mi się przedostatnie - same skały, chyba najbardziej tam widać potęgę kanionu.
Wyobrażam sobie ten klimat... pewnie masz dużo zdjęć?
Niezbyt pasują mi ludzie na tych zdjęciach, zwłaszcza przy barierkach ochronnych, to tak uturystycznia te kadry ;)

Ggrzesiek
10.04.08, 10:01
Witam

P4079044 - póki co to zdjęcie najbardziej mi się podoba. Jak widzę nie jestem w tym odosobniony. Z chęcią obejrzę kolejne zdjęcia z tego niesamowitego miejsca.

Pozdrawiam

suchar
10.04.08, 18:41
Przedostatnie trzeba by przerobić na B&W i wyciągnąć kontrast, a będzie jak u Ansela Adams'a :) Przedostatnie zdecydowanie najlepsze.

Wiejo
10.04.08, 21:27
jest to niewątpliwie jedno z piękniejszych miejsc na naszej planecie. Twoje fotografie dobrze to oddają. Jednak z tym co napisałem na poczatku mam pytanie gdyż oglądałem amerykańskie foldery reklamowe tego miejsca oraz kilka ogromnych albumów na których skały kanionu miały bardziej intensywaą barwę a w szczególności czerwień skał. Na Twoich są jakby przygaszone więc jak jest w rzeczywistości.

Maro66
10.04.08, 22:51
Ech... co tutaj pisać? Cudowne miejsce, świetne zdjęcia. Zazdroszczę osobistych doznań przebywania w tej krainie. :D

P
11.04.08, 09:37
Czyli, powiadacie, że skałki Wam się podobają. Nie ma problemu, są i skałki. Prawdę powiedziawszy lubię te fotografie z ludźmi, dają one pewne pojęcie o skali tego miejsca. Agapiet, spacjalne "na Wielki Kanion" kupiłem 4G kartę i zapełniłem ją do końca RAWami. Wiejo, owszem albumy pocztówki, itp. pokazują kanion w bardziej inensywnych barwach, głównie dlatego, że fotografowane są o zachodzie słońca. Ja byłem tam w godzinach 10-16 i w sumie jest to najgorsza pora na fotografowanie. Powietrze jest mało przejrzyste (kurz) co znacznie obniża kontrast. Natomiast niedaleko GC jest miasto Sedona. Tam można oglądać te wszystkie, znane z filmów o Dzikim Zachodzie, intensywnie czerwone skały (dwa ostatnie zdjęcia). Ich niezwykła barwa manifestuje się nawet w samo południe, więc jesli w Twoim albumie były zamieszczone zdjęcia z okolic Sedony, dodatkowo wykonane o zachodzie słońca, to nic dziwnego, że "porażały" niemal nienaturalną czerwienią. Jako ciekawostkę mogę dodać, że w tej samej okolicy znajduje sie miasteczko Prescott - nazwa zapewne znana informatykom :)

grizz
11.04.08, 09:43
Super! :)

Dawaj więcej, ale bardziej różnorodnie.

P
11.04.08, 09:45
Narazie idę spać. Zaraz pierwsza w nocy będzie ;-)

aga_piet
11.04.08, 09:49
Druga seria zdecydowanie bardziej mi się podoba - bardziej dopracowane kadry. Trochę mało kontrastu (piszesz dlaczego) aż się prosi aby trochę popodciągać.

Ggrzesiek
11.04.08, 13:48
Witam

Super, od bardzo dawna (zapewne od jakiegoś westernu w dzieciństwie) marzy mi się aby zobaczyć to na własne oczy. Bardzo przyjemnie sie ogląda. Widoki wspaniałe. Czekam na kolejne z 4GB.

Pozdrawiam

Wiejo
11.04.08, 17:27
Bardzo dziękuję Piotrze za wyjaśnienie które de fakto potwierdziło moje domysły ale musiałem się upewnić. Druga seria też wspaniale przedstawia ten cud natury a zapamiętaniu obrazu pomagają szczególnie kadry 042, 575, /końcówki nr/. Oczy nasyciłem barwami na zdjęciu 636. Pozdrawiam.

rocco
11.04.08, 19:57
Druga partia zdjeć kanionu jeszcze ciekawsza.
Ostani kadr wręcz porywa kolorem i kształtem :)

Maro66
11.04.08, 22:48
Super zdjęcia!
Dawaj więcej ;)

suchar
12.04.08, 00:19
Bardzo fajne :) Troszkę kontrast podciągnąć, ale niewiele. I może spróbować z którymś w B&W? Czekam na następne :)

P
12.04.08, 07:55
Trzecia seria specjalnie dla Grzeska: Sedona - The Red Rock Country :) Jeżeli będą jeszcze chętni na kolejne zdjęcia z Kanionu, z przyjemnoscią je tu zamieszczę.
Suchar, ja B&W bardzo chętnie... Mocno ciągnie mnie w te rejony, ale póki, nic z tego nie wychodzi. Nie potrafię jeszcze nad tym zapanować. A może znajdzie się ochotnik, który zrobi B&W z fotki najbardziej przypadającej mu do gustu? :)

rocco
12.04.08, 08:49
Widoki niesamowite, widziane tysiące razy w mediach ale trudne do "opatrzenia się".
Może kiedys na żywo...
A z ostatnich kadrów najbardziej podoba mi się drugie od góry, to zblizenie. Jest ciasno, kolorowo i obraz ładnie dzeili się na plany.

Maro66
12.04.08, 14:43
I znów świetne zdjęcia. Ostatnie i pierwsze jak ze "Strusia Pędziwiatra" :D

FotoAmator
12.04.08, 16:59
Dodam coś od siebie.
Miejsce zajefajne. Robi wrażenie.
Tylko że..... w pierwszej serii tego wrażenia nie widać. Coś brakuje. Może przez ten podniesiony kontrast.
Nie widać tej przestrzeni, tego klimatu miejsca.

Natomiast w następnych, a najbardziej w ostatniej serii jest już super. Jest to, co brakowało w pierwszej. Dobrze pokazany klimat miejsca.

RadioErewan
12.04.08, 17:07
Dla odmiany mnie podeszły zdjęcia pierwsze. Są debeściarskie.

Pozdrawiam

Ggrzesiek
12.04.08, 22:07
Witam

Dziękuję za kolejną dawkę zdjęć. Bardzo fajne. A ostatnie niczym kadr z filmu "Złoto MacKenny" :). Właśnie w takich barwach zawsze wyobrażałem sobie Wielki Kanion, i tak jest też chyba najczęściej przedstawiany. Tym cenniejsze inne Twoje zdjęcia, pokazujące go nieco inaczej.

Pozdrawiam

PS: czego jak czego, ale Kanionu to Amerykanom zazdroszczę.

P
13.04.08, 11:26
Bardzo dziękuje Wam za komentarze :-D

FotoAmator IMHO klimat i przestrzeń dosć dobrze widać na pierwszym zdjęciu (P4068763) o raz na podobnym, poniżej. Sorki agapiet za ludzi i barierki ;-)

rocco
13.04.08, 11:39
Właśnie ludzie i barierki pokazują skalę wielkości.
świetny kadr.

Kaz de Wro
14.04.08, 22:30
Ciekawe miejsca i równie dobre fotki, choć czasami kontrasty za duże. Z drugiej tury podoba mi się....P4068581 i ostatnie P4068764 ). Nie można prościej numerować(tylko pytanie) :wink:
ps. stosowałeś jakieś filtry (polar, połówkowy itp.)

grizz
14.04.08, 22:31
Ostatnia wysmenita! Ach te proporcje :)

Ggrzesiek
14.04.08, 22:34
Witam

Bardziej już chyba "małości" człowieka podkreślić się nie dało. Nie dość, że ludzie wyglądają jak mrówki, to jeszcze znajdują się w takim miejscu kadru, że trzeba ich szukać. Świetne zdjęcie.

yac
14.04.08, 22:44
Świetne plenery, świetne zdjęcia. Był "kawałek irlandii" , teraz wielki kanion. A gdzie Cę Piotrze poniesie kolejnym razem?. Następna seria nie może być gorsza.

Mirek54
14.04.08, 22:51
Na ochotnika to tak zepsulem:)