Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20 do Sony Nex

Fisher7811
5.09.16, 11:39
Witam
mam takie pytanie - czy ktoś orientuje się może, czy adaptery z przeniesieniem automatyki canon ef - sony e obsługują kontrolę przesłony w sigmach 10-20 3.5 i 8-16? szukałem w sieci ale znalazłem głównie info o wykorzystaniu adapterów bez automatyki. Planuję zakup sony nex-5n plus samyanga 12 2.0, w póżniejszym terminie zakup sigmy uwa, mocowanie canona bo najtańsze adaptery są :) I stąd moje pytanie - o ile AF jest mi zbędny to kontrola nad przesłoną już raczej nie bardzo

Roberto73
5.09.16, 12:15
Hej. Wszystkie adaptery, które widziałem i miałem i obslugiwaly AF, obslugiwaly też przyslone. Bywały adaptery bez AF ale z przysłona, natomiast na odwrót się nie spotkałem, aby były tylko AF

Fisher7811
5.09.16, 12:29
Chodzi mi o to że z tego co widziałem sigmy, tamrony i tokiny z mocowaniem canona najczęściej przez adaptery nie mają af (w sensie, że nie działa, w przeciwieństwie do oryginalnych szkieł canona), i z tym bez problemu mogę się pogodzić, byle przesłonę dało się z korpusu obsługiwać

Roberto73
5.09.16, 12:39
No to mówię właśnie :) , że jeśli ten adapter ma jakieś styki do przeniesienia elektroniki, to na 99% przysłona tam będzie, AF już nie zawsze.