PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus Master 2 - nie uruchamia się :(

Harpo
9.04.08, 21:22
Witam, nie wiecie, co może być przyczyną nieuruchamiania się tego programu?
Było OK, aż pewnego dnia przy próbie odpalenia pokazał się komunikat i klapa :(
ponowna reinstalacja nie pomaga.
Czy jest ktoś, kto rozszyfruje ten błąd?

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img227.imageshack.us/my.php?image=cliprc3.jpg)

rocco
9.04.08, 21:32
Odinsatluj całkowicie.
Wyczyść porządnie rejestr, zwłaszcza wywal z rejestru wszystko związane z Olympus Master.
Mozesz uruchomić edytor rejestru i czyścić ręcznie albo jakimś programem do tego celu, np: "jv 16 Power Tools", "RegCleaner", "Rgistry Healer" itp.
Przeskanuj dysk na obecnosc błędów, Start, Uruchom, wpisz "chkdsk c: /r/f/x" i Enter. Gdy system zapyta, czy sprawdzic dysk po ponownym uruchomieniu, kliknik literę "t" i Enter, zrestartuj i poczekaj na sprawdzenie dysku.
Po tym wszystkim spróbuj zainstalowac program od nowa.

Harpo
9.04.08, 21:50
niestety...próbowałem i nic. Pozostaje chyba tylko reinstalacja windowsa, wrrrr :[

rocco
9.04.08, 21:55
Windows tak ma, niestety.
Dlatego tym, którzy go używaja zawsze poleca sie zrobienie lusterka, obrazu partycji z zainstalowanym systemem i ewentualnie programi. Przywrocenie tego po awarii trwa kilkanaście minut.
Teraz to mysztarda po obiedzie ale na przyszlość wart o tym pomysleć ;)
http://www.enter.net.pl/forum/viewtopic.php?t=27350

black_bird
9.04.08, 23:31
mozna tez inaczej, wskazac miejsce instalacji na innej partycji, czasem działa ...

Harpo
10.04.08, 23:08
...co ciekawe, identyczna jest sytuacja z demonstracyjną wersją OLYMPUS Studio 2 (z CD z aparatu). Najwyraźniej brakuje jakiejś biblioteki... Dziwne :/

Takaszi
11.04.08, 20:55
Zanim zabijesz system, to spróbuj punkt przywracania systemu.
Start
Programy
Akcesoria
Narzędzia systemowe
Przywracanie systemu.
Poza tym jest takie przyjazne narzędzie jak Norton Win Doktor. Morze ktoś ma to ci pożyczy, działa z płyty CD.

Mirek54
11.04.08, 21:12
niestety...próbowałem i nic. Pozostaje chyba tylko reinstalacja windowsa, wrrrr :[

Pokaz loga z Hijacka,moze cus sie uleglo..
Pytanie pomocnicze-Winda z aspiryna?

Harpo
12.04.08, 00:01
Proszę:dodam, że 3/4 z tego nic mi nie mówi......

Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 23:59:18, on 2008-04-11
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\Program Files\DAP\DAP.EXE
C:\Program Files\Java\jre1.6.0_05\bin\jusched.exe
C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe
C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe
C:\Program Files\Radeon Omega Drivers\v2.6.71\ATI Tray Tools\atitray.exe
C:\Program Files\OLYMPUS\OLYMPUS Master 2\MMonitor.exe
C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe
D:\inne\HiJackThis\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 - BHO: Adobe PDF Reader Link Helper - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - D:\Programy\Adobe Reader 7\ActiveX\AcroIEHelper.dll
O2 - BHO: Winamp Toolbar BHO - {25CEE8EC-5730-41bc-8B58-22DDC8AB8C20} - C:\Program Files\Winamp Toolbar\winamptb.dll
O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_05\bin\ssv.dll
O3 - Toolbar: Winamp Toolbar - {EBF2BA02-9094-4c5a-858B-BB198F3D8DE2} - C:\Program Files\Winamp Toolbar\winamptb.dll
O4 - HKLM\..\Run: [DownloadAccelerator] "C:\Program Files\DAP\DAP.EXE" /STARTUP
O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] "C:\Program Files\Java\jre1.6.0_05\bin\jusched.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [nod32kui] "C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe" /WAITSERVICE
O4 - HKLM\..\Run: [PinnacleDriverCheck] C:\WINDOWS\system32\\PSDrvCheck.exe
O4 - HKLM\..\Run: [AtiPTA] atiptaxx.exe
O4 - HKLM\..\Run: [MSConfig] C:\WINDOWS\PCHealth\HelpCtr\Binaries\MSConfig.exe /auto
O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe" /tray
O4 - HKCU\..\Run: [AtiTrayTools] C:\Program Files\Radeon Omega Drivers\v2.6.71\ATI Tray Tools\atitray.exe
O4 - HKCU\..\Run: [OM2_Monitor] "C:\Program Files\OLYMPUS\OLYMPUS Master 2\MMonitor.exe"
O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_05\bin\ssv.dll
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_05\bin\ssv.dll
O18 - Protocol: skype4com - {FFC8B962-9B40-4DFF-9458-1830C7DD7F5D} - C:\PROGRA~1\COMMON~1\Skype\SKYPE4~1.DLL
O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe
O23 - Service: Autodesk Licensing Service - Autodesk - C:\Program Files\Common Files\Autodesk Shared\Service\AdskScSrv.exe
O23 - Service: NOD32 Kernel Service (NOD32krn) - Eset - C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe

Mirek54
12.04.08, 00:31
Pierwsze co bym zrobil To pomimo tego,ze nie uzywasz IE to jednak bym zaaktualizowal do nowej wersji.
Nastepnie bym skasowal Olympus Master
i zafiksowal wpisy

C:\Program Files\OLYMPUS\OLYMPUS Master 2\MMonitor.exe-to powinno zniknac po deinstalacji,jesli nie to pozniej recznie
O4 - HKCU\..\Run: [OM2_Monitor] "C:\Program Files\OLYMPUS\OLYMPUS Master 2\MMonitor.exe"-To zafiksuj wylanczajac przywracanie systemu.
Nastepnie restart i ponowna instalacja programu.

Mysle,ze bedzie chodzic

A czasem nie zaczelo to sie krzaczyc jak stery omegi instalneles ,Bo ta lokalizacja troche dziwna
nie powinna byc w Files.
To chyba nie jest caly log?

Amosicho
12.04.08, 13:17
Witam.
Mam podobny problem, niestety usunięcie wpisów w rejestrze niczego nie zmienia, program nie da się zainstalować z płytki. Przy kopiowaniu plików występuje błąd instalatora :cry:. System w pełni zaktualizowany, żadnych "dziwnych programów" nie instalowałem. Z dnia na dzień program wywalił runtime error C++

grizz
12.04.08, 13:51
Witam.
Mam podobny problem, niestety usunięcie wpisów w rejestrze niczego nie zmienia, program nie da się zainstalować z płytki. Przy kopiowaniu plików występuje błąd instalatora :cry:. System w pełni zaktualizowany, żadnych "dziwnych programów" nie instalowałem. Z dnia na dzień program wywalił runtime error C++

Windows tak ma jak się o niego solidnie nie dba :/ Niestety.

Reinstalacja. nie jest to, co prawda, zasadne rozwiązanie, ale jak nie siedzisz w kompach, to bedzie ono dla Ciebie najszybsze.

Harpo
12.04.08, 19:35
A czasem nie zaczelo to sie krzaczyc jak stery omegi instalneles ,Bo ta lokalizacja troche dziwna
nie powinna byc w Files.

A chyba tak, "bawiłem się" ze sterownikami i wtedy siadło...
Dlaczego ta lokalizacja jest dziwna? Domyślna przy instalacji...

@Amosicho - instalacja przebiega pomyślnie, tylko nie odpala się. :(

Mirek54
12.04.08, 20:06
A chyba tak, "bawiłem się" ze sterownikami i wtedy siadło...
Dlaczego ta lokalizacja jest dziwna? Domyślna przy instalacji...

:(

Tak tylko omega nie jest sama w systemie.Instalnij jeszcze raz ,ale w C/programe-i tam niech se siedza.Moze jakies inne beda bardziej przyjacielskie dla Olympusa.Dodam,ze moze poprzednie nie byly usuniete do konca i te wariuja.Omega to tez nieoficjalne stery do ATI

U mnie w Files nic nie ma poza Adobe .

Harpo
17.04.08, 19:21
No i tak -wywaliłem program, potem reinstalacja Windowsa i.... ZONK dalej :[
Normalnie szlag mnie trafia -co jest grane??? Przecież dla "zwykłego" programiku nie będę formatował twardziela... Czy jakiś związek z nieuruchamianiem się OM2 może być:
1. DirectX ?
2. Sterowniki typu DivX itp.?
3. "coś" innego?

pozdr.

Amosicho
17.04.08, 19:42
No ja też tego nie rozumiem. W sumie na codzień zajmuję się informatyką, instaluję różne (niekiedy dziwne) programy, ale takiego zonk-a jeszcze w życiu nie spotkałem. Moim zdaniem jest to błąd instalatora, albo osoby piszącej instalatora. Formatowanie dysku na potrzeby jednego programu wydaje mi sie całkowicie bezcelowe. Ja na szczęście mam jeszcze laptopa i na nim program działa :grin:.

Mirek54
17.04.08, 19:44
Czy jakiś związek z nieuruchamianiem się OM2 może być:
1. DirectX ?
2. Sterowniki typu DivX itp.?
3. "coś" innego?

pozdr.
1.Direkt X powinien byc-to normalne
2.Sterownikami to mozna niezle namieszac.Do odtwarzania wystarczy tylko FFDShow i jakies AC3.Instalowane jakies super mega hiper packi tylko mieszaja w systemie.Chyba,ze ripujesz,ale wtedy to bys nie stawial takich pytan
3.To jest winda-wiec wszystko mozliwe.

Harpo
17.04.08, 22:03
HA! Właśnie okiełznałem maszynę ;)
...w taki sposób:
1.wywaliłem aplikację OM2 (również za pomocą Regcleaner)
2. odinstalowałem wszystkie Codeki (miałem jakiś "megapack" :/)
3.skasowałem niepotrzebne wpisy programikiem EasyCleaner
4. zainstalowałem Olympus Master 2 z pliku ściągniętego ze strony Olympusa

Działa, a jedynym felerem jest brak mojego albumu, ale do odtworzenia :D

PS. ostatnio tak się cieszyłem, kiedy kupiłem aparat hehe :P

ziemia01
17.04.08, 22:27
A ja mam trochę inne pytanko jeśli mogę się dołączyć. A mianowicie jakie są minimalne wymagania sprzętowe dla OM2 i OS2 przy obróbce RAW. Bo i jeden i drugi program jak wybieram RAWa do obróbki to mi wywala program i koniec pracy z nim. Myślałem, że to wina OM2 ale ostatnio zainstalowałem triala OS2 i to samo.

luc4s
6.06.08, 13:36
A ja mam trochę inne pytanko jeśli mogę się dołączyć. A mianowicie jakie są minimalne wymagania sprzętowe dla OM2 i OS2 przy obróbce RAW. Bo i jeden i drugi program jak wybieram RAWa do obróbki to mi wywala program i koniec pracy z nim. Myślałem, że to wina OM2 ale ostatnio zainstalowałem triala OS2 i to samo.

Hej mam ten sam problem :(

aga_piet
6.06.08, 13:44
Mi przez kilkanaście dni OM2 chodził normalnie, w pewnym momencie zaczął wywalać się przy odpalaniu RAW-ów.
Widzę że problem jest szerszy.
Ponieważ nie jestem specem od kompów, olałam OM2 :( Nigdy nie miałam problemów z wcześniejszą wersją programu. Obraziłam się.

luc4s
6.06.08, 14:06
Co polecasz do rawów? Kupiłem E510 i OS 1.3 mi już tego nie łyka, a wczesniej z E1 wszystko obrabiałem OS 1.3

zibi1303
6.06.08, 17:23
Przede wszystkim ile macie RAM ?

luc4s
6.06.08, 18:23
Przede wszystkim ile macie RAM ?

1.25 GB procek 1,2 Ghz

zibi1303
6.06.08, 18:55
I tu jest pies pogrzebany
Ja mam 1.5GB RAM i też mam czasem problemy, OM2 chodzi dobrze tak od 2GB RAM lub więcej
Proc mam: 2.3GHz, ale AMD , to daje ok 3GHz PIV

luc4s
6.06.08, 21:03
I tu jest pies pogrzebany
Ja mam 1.5GB RAM i też mam czasem problemy, OM2 chodzi dobrze tak od 2GB RAM lub więcej
Proc mam: 2.3GHz, ale AMD , to daje ok 3GHz PIV

W specyfikacji ma napisane, że minimum potrzebuje 512 MB. Co się zmieniło od wersji 1.3, która mi pięknie chodziła na 256 Ramu, że jego wymagania wzrosłyby aż 8 razy? Myślę, że nie w tym rzecz...

zibi1303
6.06.08, 21:06
nie wiem, ale to działa tak,
Problemy się zaczynają jak chcę wywołać i zapisać RAW. Wówczas pamięć znika w czarnej dziurze i brakuje... :P

aga_piet
6.06.08, 21:12
Może faktycznie pies pogrzebany w RAMach. Na razie przerzuciłam się na Raw Therapee i mam OM2 gdzieś :P

Mirek54
6.06.08, 23:10
Uruchomilem teraz zeby zobaczyc jaki wplyw ma RAM.Otoz na 512 MB i procku 1,6. OM 2 i OS 2 dziala bez zadnych zwieszen,zatrzyman.Po prostu dziala normalnie.System to XP.Computer czysty i w czasie pracy programow chodzi net,poza tym nic nie dziala w tle-nawet ukryte.

zibi1303
6.06.08, 23:52
lucca, nie rozumiesz
aplikacja działa i jest OK, ale otwórze w niej katalog z ORF'ami i przejdź do okna edycji ORF, a nastepnie zacznij zmieniać ustawienia w RAW a potem użyj , "Wywołaj i zapisz" :)
Już to widzę. Mi wręcz komunikuje, że mu brak pamięci

aga_piet
7.06.08, 00:14
Mi nie komunikuje. Po prostu się wywala w momencie otwierania Rawa.

Mirek54
7.06.08, 00:25
lucca, nie rozumiesz
aplikacja działa i jest OK, ale otwórze w niej katalog z ORF'ami i przejdź do okna edycji ORF, a nastepnie zacznij zmieniać ustawienia w RAW a potem użyj , "Wywołaj i zapisz" :)
Już to widzę. Mi wręcz komunikuje, że mu brak pamięci

Jednak rozumiem.Dziala i sie nie wywala.Nie jest to Ferrari ale dziala i zapisuje.
Moze masz za duzy katalog.Ja mam w ordnerze okolo 100-120 orfow.

Moze plik wymiany pagefile.sys-?nieodpowiedniej wielkosci-nie mam pojecia.
Moze czas na defragmentacje jego(tylko ofline)

luc4s
7.06.08, 10:55
Mi nie komunikuje. Po prostu się wywala w momencie otwierania Rawa.

mi dokładnie tak samo, pojawia sie windowsowy komunikat, ze wystapil blad i program zostanie zamknięty.

jarek_gd
15.06.08, 17:58
Dziwny to program. Również miałem błąd takowy:

Aplikacja powodująca błąd olympus master.exe, wersja 2.0.5.3, moduł powodujący błąd olyimgproc2.dll, wersja 2.0.5.3, adres błędu 0x0005d085.

Do edycji i obróbki plików *.orf poleciłbym jednak darmowy program Picassa2.