PDA

Zobacz pełną wersję : Ograniczenia w foceniu budynków?

zigger
1.09.16, 15:51
Znalazłem taki artykuł dotyczący propozycji ze strony UE odnośnie ograniczeń w fotografowaniu budynków. Wydaje mi się, że nie było tu tego tematu, jeśli jednak się mylę, to wątek do skasowania.

http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/polska-przeciwna-ograniczaniu-prawa-do-robienia-zdjec,2381388,4199

henry1
1.09.16, 16:25
Nie dziw się, stado idiotów unijnych musi czymś uzasadnić swoją egzystencję na unijnym stołku za publiczne (duże ) pieniądze, to wymyśla różne idiotyzmy.
Np. Kąt wygięcia ogóra, prostowanie banana, marchewka jest owocem a ślimak rybą. A fotografowanie budynków powoduje degradacją elewacji i brudzi szyby w oknach.
:shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

And.N
1.09.16, 16:30
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty henry1.

Saboor
1.09.16, 16:52
Nie dziw się, stado idiotów unijnych musi czymś uzasadnić swoją egzystencję na unijnym stołku za publiczne (duże ) pieniądze, to wymyśla różne idiotyzmy.
Np. Kąt wygięcia ogóra, prostowanie banana, marchewka jest owocem a ślimak rybą. A fotografowanie budynków powoduje degradacją elewacji i brudzi szyby w oknach.
:shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Uhm... a degrengolada to coś jak dżem, tylko nie z truskawki...:mrgreen:

helmuth
1.09.16, 17:06
Znalazłem taki artykuł ...

http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/polska-przeciwna-ograniczaniu-prawa-do-robienia-zdjec,2381388,4199Spodobał mi się komentarz autorstwa ~EAS"A będę mógl sfotografować własny dom, czy zezwolenie i opłata od architekta ?"

voovoo2
1.09.16, 18:10
Nie, nie będziesz mógł sfotografować nic swojego :-) Po kiego grzyba Ci fotka tego co masz? Ogarnij się chłopie:-) Pozdro z Turcji

henry1
1.09.16, 18:22
Nie, nie będziesz mógł sfotografować nic swojego :-) Po kiego grzyba Ci fotka tego co masz? Ogarnij się chłopie:-) Pozdro z Turcji

Czyżby wybrał się na wojnę z ISIS ??? :shock:

And.N
1.09.16, 18:26
Nie, nie będziesz mógł sfotografować nic swojego :-)
Ale do tego może dojść pod rządami UE i nie ma się z czego śmiać. Sfotografować swoją własność owszem będziesz mógł, ale z upowszechnieniem takiego zdjęcia może już nie być tak różowo. Przykładowo samochód, może trzeba będzie zamazywać znak firmowy (umieszczając zdjęcie w internecie) i wiele innych rzeczy gdzie widnieje logo firmy.

...Po kiego grzyba Ci fotka tego co masz? ...
Domyślam się, że np. na fejsbuku i takim podobnym portalom jest sporo zdjęć fotek tego co posiadają właściciele. Trzeba by ich zapytać

voovoo2
1.09.16, 20:33
niektórzy nawet wrzucają fotki tego czego nie posiadają, także dotyczy to ich wyglądu :-)

witwicky
1.09.16, 21:06
Oj tam, wcale nie trzeba na fb czy innym Twitterze wrzucać co popadnie. Wiele z forumowych koleżanek i kolegów prowadzi swoje konta na fb czy instagramie. Prowadzą je w tak fajny sposób, ze zawsze wartko oko na czymś powiesić i kliknąć okejkę.
Dla mnie fb + messenger to kontakt ze znajomymi i przyjaciółmi 247. Czasem oni są lub ja w innej strefie czasowej i możemy sobie popisać swobodnie bez naruszania swoich harmonogramów dnia.

---------- Post dodany o 21:06 ---------- Poprzedni post był o 20:42 ----------

A tak btw, to w sumie się nie dziwię za bardzo, że ochrona nie pozwala fotografować budynków (vide Tropic + bardzo znany budynek znanego banku).
Swego czasu mieliśmy dwie sprawy w sądzie (obie wygrane) z komisami samochodowymi. Otóż sprytni Panowie fotografowali swoje używane auta przed bramą naszej firmy. Niby można, bo przed bramą = przestrzeń publiczna. Małe ale:
Wykorzystywali te zdjęcia, z wizerunkiem naszej firmy oraz loga producenta do swoich anonsów na portalu samochodowym...

zigger
1.09.16, 22:15
Np. Kąt wygięcia ogóra, prostowanie banana...
Trafne przykłady logiki ;-)

Mirek54
1.09.16, 22:37
Trafne przykłady logiki ;-)
Wlasnie.Niech sie nie wtracaja w nasze banany i ogorki Wystarczy jak zwieksza wyplate ojro na nasz kraj.Ojro to zawsze ojro.Nigdy za wiele.

jagger
2.09.16, 08:33
Ja bym zalegalizował tylko zdjęcia rentgenowskie resztę zakazać!!!!

Saboor
2.09.16, 10:30
Ja bym zalegalizował tylko zdjęcia rentgenowskie resztę zakazać!!!!
Zbyt głęboko sięgasz...:mrgreen:

helmuth
2.09.16, 14:13
Ja bym zalegalizował tylko zdjęcia rentgenowskie resztę zakazać!!!!Potrzebne jednak są zdjęcia do dokumentów typu dowód osobisty. prawo jazdy czy paszport. Każdy funkcjonariusz czy urzędnik, za zajrzenie do dokumentu z fotką, zapłaci tantiemy fotografowi :wink:
Chyba, że nie chcąc obciążać portfeli uprawnionych do zaglądania w w/w dokumenty, mądrusie z UE wprowadzą zakaz umieszczania zdjęć w tych dokumentach. :-P

GoBo
2.09.16, 18:12
Zbyt głęboko sięgasz...:mrgreen:

Bo przenikliwie przeanalizował temat ?