Zobacz pełną wersję : Olympus C8080 - dwa pytanka
Witam serdecznie wszystkich klubowiczow. Jestem na tym forum mlody stazem ale sredniowiekowym rocznikowo.
Mam dwa pytanka dotyczące Olympusa C8080:
1. Ktore ustawienie autofokusa najlepiej uzywac? Strasznie wolno ten aparat ostrzy - nie wiem, czy ten typ tak ma, czy moze cos w moim jest uszkodzone albo ja coś pokombinowalem.
I tu drugie pytanko - czy obiektyw po wysunięciu ma lekki luz obudowy?
Pozdrawiam
Ten typ tak ma z wolnym ostrzeniem.
Luzy obiektywu to normalna sprawa w aparatach.
Niestety ten typ tak ma. Najlepiej ustawić punkt środkowy. Co do luzu - tak występuje lekki luz. Jeśli dobrze pamiętam nawet nie musi być wysunięty, na wsuniętym też jest luz.
Niestety ten typ tak ma. Najlepiej ustawić punkt środkowy. Co do luzu - tak występuje lekki luz. Jeśli dobrze pamiętam nawet nie musi być wysunięty, na wsuniętym też jest luz.
Miałem i potwierdza. Co nie znaczy, że obiektyw jest marny - wręcz przeciwnie - znakomity i fotki mogą być też świetne.
Pozdrówka
Gdyby tak ten model z takim obiektywem miał pierścień zooma, a nie dźwignię - byłby to znakomity "sprzęcik".
Cześć
Co do ostrzenia - o jakie warunki Tobie chodzi ?
Na zewnątrz w średnio słoneczny dzień ostrzy błyskawicznie (porównując z obecnym E-510 to prawie tak samo, wewnątrz w ciemnym już gorzej, ale przy kitowym 14-42 w 510-tce to i tak wypada lepiej ;) )
aaa, tylko że ja piszę o bliźniaczym c7070 - chyba AF jest tu podobny ...
pzdr
Dzięki Wszystkim za odpowiedź, troszkę mnie podniosła na duchu - tzn . aparat jest sprawny, a do jego "urody" trzeba się przyzwyczaić. Fakt, że obiektyw dobrze rysuje, i w dobrych warunkach nawet dość szybko ostrość ustawia, ale we wnętrzach, czy na zewnątrz przy bardzo rozproszonym świetle i mało kontrastowych obiektach ma kłopoty z ustawianiem ostrości. A i do zdjęć sportowych nie bardzo się nadaje.
Z moich doswiadczen tryb autofokusa SPOT nadaje sie bardziej do ostrzenia w dobrych warunkach oswietleniowych, iESP przydaje sie szczegolnie przy pstrykaniu widoczkow gdzie czujnik centralny czesto sie gubi.
Ciekawa rzecz, to aparat ostrzy zauwazalnie szybciej kiedy POMIAR SWIATLA jest ustawiony na punktowy :-)
Przy okazji chcialbym zapytacposiadaczy E 410/510 z kitem ile jest prawdy w stwierdzeniu kolegi KASPRZYK na temat szybkosci ostrzenia w porownaniu do C 8080. Szczegolnie interesuje mnie zachowanie nowszych body przy ostrzeniu w pomieszczeniach. Dzieki.
Z moich doswiadczen tryb autofokusa SPOT nadaje sie bardziej do ostrzenia w dobrych warunkach oswietleniowych, iESP przydaje sie szczegolnie przy pstrykaniu widoczkow gdzie czujnik centralny czesto sie gubi.
Ciekawa rzecz, to aparat ostrzy zauwazalnie szybciej kiedy POMIAR SWIATLA jest ustawiony na punktowy :-)
Zastanów się co piszesz. Gdzieś Ty wyczarował tryb AF - spot i iESP ?
Zastanów się co piszesz. Gdzieś Ty wyczarował tryb AF - spot i iESP ?
Ja nic nie pomiłem, aparat C8080 posiada taki wlasnie wybor trybu AF Spot i iESP ( nie mylic z pomiarem swiała)
trochę się tymi ustawieniami bawiłem i już nie wszystko pamiętam, ale miałem AF punktowy na środkowy punkt bo wydawało i się, że tak jest szybciej.
Co do szybkości AF :( tylko to mi przeszkadzało w tym aparacie i dlatego zmieniłem, bo ogólnie byłem z niego baaardzo zadowolony. Miałem duży dylemat gdy chciałem przejść na E-500 bo tak jak mówię fajny jest, ale ten AF.
Teraz mam kita i E-500 (czyli ten starszy i wolniejszy :) ) i moim zdaniem jest dużo szybciej niż w C-8080. C lubił sobie pojeździć, choć podpięcie zew. lampy sporo mu pomogło w pomieszczeniu.
Gdy jeszcze miałem C i wziąłem w swoje ręce E-510 to właśnie ten dużo szybszy AF mnie dobił i spowodował, że zacząłem myśleć o lustrze. Nie wiem jak jest w C-7070 bo nie miałem go nigdy w rękach.
Nie wiem czy dobrze pamiętam ale te iESP to było jakieś kontrastowe które można było włączyć lub nie. Ale co do wszelkich ustawień to polecam instrukcję Tadeusza Jankowski do ściągnięcia w instrukcjach - superowa.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zawsze możesz przejść się do jakiegoś sklepu i sobie spróbować, albo poprosić któregoś z forumowiczów mieszkających blisko.