Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zabezpieczenie ekranu LCD w E510

OKI
7.04.08, 21:02
Pytanie czy jest sens zabezpieczania ekranu LCD w E510
Na alledrogo są różne zabezpieczenia począwszy od poliwęglanu do szkieł hartowanych.
Jeśli tak to co wybrać?

Wiejo
7.04.08, 21:23
przy normalnej eksploatacji raczej nie ma możliwości zarysowania ekranika jest naprawdę solidnie wykonany i dobrze zabezpieczony. Mój E 300 spedził wiele godzin wisząc na szyi podczas jazdy na rowerze jak i licznych wycieczek gdzie niejednokrotnie potarł się o guzik lub zamek błyskawiczny i nie ma na nim ryski. Jężeli chcesz mieć lepsze samopoczucie w dbałości o sprzęt to zainwestuj w tą ochronkę lecz moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam.

yac
7.04.08, 21:26
ja tam zabezpieczam .Kupiłem kiedyś na allegro szybke z klapką "dedykowaną do olka",ale ciut za wysoka i za wąska ,poza tym O.K. Parę razy bym sobie ją wsadził w oko,ale na szczęście jestem okularnikiem - wyrwałem dekiel - zastała szybka i mam spokój

czmielek
7.04.08, 21:28
ja bym na twoim miejscu tylko folie ochronną nakleił, w zupełności wystarcza przy normalnym uzytkowaniu (aparat trzymany w torbie plecaku) chroni przed przypadkowymi rysami. a te bajery z allegro ktos juz próbował i mówił ze nie do końca pasuja albo "funkcjonuja" jak należy. Zreszta cześć z nich trzeba przykleić jakimś mocnym klejem a folie spokojnie odkleisz jak bedziesz chciał kiedyś sprzedać body może to mieć znaczenie PZDR

kris_kjk
8.04.08, 00:20
Ja kupiłem do mojego Olka taki zestaw czyszczący: specjalne chusteczki do obiektywów, płyn do obiektywów, gruszka (dmuchawa) z doczepianą szczoteczką, ściereczki do obudowy, arkusze folii zabezpieczającej. Taki zestaw jest stosunkowo tani, a folie po docięciu do rozmiaru wyświetlacza należy dokładnie równomiernie nakleić, aby pod folia nie pozostały pęcherzyki z powietrzem. Folia taka jest praktycznie niezauważalna na wyświetlaczu LCD i nie zniekształca obrazu.

Pozdrawiam ...

dobas
8.04.08, 01:06
Hej

zdecydowanie folijka z jakiegoś poliweglanu.
Owszem troszkę gorsza jakość obrazu zawsze jest jak się patrzy przez coś
ale... lepiej zniszczyć folję niż wyświetlacz.

Można i bez, ale nie znasz dnia ani godziny kiedy na przykład metalowy suwak
scheta Ci wyświetlacz, albo w torbie okaże się ze luzem masz fotocelę co się obija z aparatem :)
Natomiast wnalazki typu okienko z daszkiem raczej bym odradzał

czas potrzebny na otwarcie, zamknięcie - walające się kawałki plastiku - bez sensu
jak będziesz potrzebował cień dookoła monitora to se przysłonisz dłonią

a folia ochrania wystarcvzająco :_)

pozdrawiam

dobas

grizz
8.04.08, 07:39
lepiej zniszczyć folję niż wyświetlacz.

Można i bez, ale nie znasz dnia ani godziny kiedy na przykład metalowy suwak
scheta Ci wyświetlacz, albo w torbie okaże się ze luzem masz fotocelę co się obija z aparatem :)

To wszystko zalezy od ekranu, a raczej od szkiełka, który go chronii.
Dwa lata męczyłem kodaka dx6490 i mimo, ze nie raz lądował na suwaku przez cały dzień, to ekranik był idealny - zero ryski.
Plastikową osłonkę z e-1 mam całą zjechjana :P

salvadhor
8.04.08, 08:01
Złośliwość przedmiotów martwych uczy, że wszystko się da uszkodzić (vide mój filtr UV, który w pierwszym dniu po założeniu nabawił się ryski). Te folie sprzedawane na allegro wydają się sensownym wyjściem, ja kupiłem jakąś super-hiper-mega niewiadomo co - przykleiła się i nie myśli odłazić, już od paru miesięcy. Z tymi plastikowymi osłonami to raczej szkoda zachodu.

eljot
8.04.08, 18:22
Kupiłem folię bez klejową. Nakleiłem i jest super. Wolę nie testować wytrzymałości wyświetlacza na zarysowania.

Maro66
8.04.08, 21:58
Osobiście polecam folie do PDA z Vobisu. Mam taką na E-330 i sprawdza się znakomicie. Lepiej uważać, zwykła złośliwość rzeczy martwych. Jak miałem telefony z wymiennymi obudowami to nigdy nie porysowałem, ale wszystkie bez wymiennych musiałem porysować :D

zigger
9.04.08, 00:56
Zdecydowanie folia, zamykana ramka jest mniej praktyczna. Przed zalozeniem folii zdazylem porysowac ekran o metalowy guzik kurtki. Po zalozeniu zero problemu podczas uzytkowania. Polecam folie :-)

Shadok
9.04.08, 07:20
Też polecam folię. Nakleiłem 2,7" - przykryła cały wyświetlacz ale część plastikowego obramowania jest odkryta (jakieś 1,5 mm z każdej strony). Chyba 3" byłaby optymalna - ewentualnie można przyciąć. Pozdrawiam.

OKI
9.04.08, 19:25
To co lepiej wybrać, znalazłem jeszcze szkło hartowane?

http://www.allegro.pl/item336948580_oslona_lcd_olympus_e510_e_510_szklo_ hart_f_vat.html

Takaszi
10.04.08, 14:33

http://www.allegro.pl/item336948580_oslona_lcd_olympus_e510_e_510_szklo_ hart_f_vat.html

Osobiście polecam i używam folie poliwenglanową. Idealnie przeźroczysta, klej nie zostawia śladów. Nie do zarysowania, nie ma bąbelków po przyklejeniu. Na komórce trzyma się dwa lata i nic. Najlepsze co można dostać teraz to firmy ZORIN.

Syd Barrett
10.04.08, 14:47

jeśli patrzysz lewym okiem będzie Ci się odbijał nochal. ja używam kominka ale bardzo często go odpinam i zostawiam z samą folią.

lucas_g
18.07.08, 08:40
Czy używa ktoś osłony lcd ze szkła hartowanego?? Jakieś uwagi mile widziane.

Mirek54
18.07.08, 08:50
Czy używa ktoś osłony lcd ze szkła hartowanego?? Jakieś uwagi mile widziane.

Ja chyba jakis dziwny jestem.Po zakupie poodklejalem wszystkie folie,nie uzywam zadnej.Nie jest to moje pierwsze lustro i jakos nigdy nie mialem zarysowan na ekranach.Chociaz mam kolege i ma wszystko pooklejane,nawet pilota do TV ma w takim smiesznym woreczku z folii.TV juz ponad 20 lat nic prawie nie widac a pilot jak nowy.

herbie_mp
18.07.08, 09:31
Ja się zgadzam z Luccą.
Mam folię tylko na ekraniku z komórki, ale to wiadomo, nosi sie w kieszeni, na smyczy, rzuca byle gdzie... Na ekranach aparatów nie miałem nigdy. Jak miałem małpkę to ją też nosuiłem i w kieszeniach, w torbach różnorakich... Obudowa soę pościerała a ekranik dalej OK :-) Czasami zastanawiam się nad folią na ekran, ale nie panikuję z tego powodu. Możę kiedyś w przypływie natchnienia kupię i zamontuję takowe coś, ale na pewno nie będzie dla mnie jakimś priorytetem. :grin:

pledwon
18.07.08, 09:34
Witam! Mam osobiście to : http://www.allegro.pl/item398045981_olympus_e_510_oslona_wyswietlacza_lc d_szklo.html
Polecam. Wieczorem coś więcej napisze.

zibi1303
18.07.08, 11:30
Mam, to szkło hartowane i jestem zadowolony. Jakość wyświetlacza nie pogorszyła się. Myślałem że będę musiał rozjaśnić, ale nic nie zrobiłem bo jest dobrze. Jestem bardzo zadowolony z niego. Zmniejszyły się odblaski na nim gdyż płytka zawiera warstwy antyodblaskowe...
BTW
Założyłem ponieważ udało mi się zrobić na wyświetlaczu małą ryskę i nie chciałem kolejnych.
Do minusów, można jedynie zaliczyć to że na krawędziach przyczepia się nieco kurzu z uwagi na klej na którym się trzyma płytka, ale to pikuś

lucas_g
18.07.08, 12:30
Dzięki Zibi, o to mi chodziło.