Zobacz pełną wersję : Zabezpieczenie ekranu LCD w E510
Pytanie czy jest sens zabezpieczania ekranu LCD w E510
Na alledrogo są różne zabezpieczenia począwszy od poliwęglanu do szkieł hartowanych.
Jeśli tak to co wybrać?
przy normalnej eksploatacji raczej nie ma możliwości zarysowania ekranika jest naprawdę solidnie wykonany i dobrze zabezpieczony. Mój E 300 spedził wiele godzin wisząc na szyi podczas jazdy na rowerze jak i licznych wycieczek gdzie niejednokrotnie potarł się o guzik lub zamek błyskawiczny i nie ma na nim ryski. Jężeli chcesz mieć lepsze samopoczucie w dbałości o sprzęt to zainwestuj w tą ochronkę lecz moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam.
ja tam zabezpieczam .Kupiłem kiedyś na allegro szybke z klapką "dedykowaną do olka",ale ciut za wysoka i za wąska ,poza tym O.K. Parę razy bym sobie ją wsadził w oko,ale na szczęście jestem okularnikiem - wyrwałem dekiel - zastała szybka i mam spokój
ja bym na twoim miejscu tylko folie ochronną nakleił, w zupełności wystarcza przy normalnym uzytkowaniu (aparat trzymany w torbie plecaku) chroni przed przypadkowymi rysami. a te bajery z allegro ktos juz próbował i mówił ze nie do końca pasuja albo "funkcjonuja" jak należy. Zreszta cześć z nich trzeba przykleić jakimś mocnym klejem a folie spokojnie odkleisz jak bedziesz chciał kiedyś sprzedać body może to mieć znaczenie PZDR
Ja kupiłem do mojego Olka taki zestaw czyszczący: specjalne chusteczki do obiektywów, płyn do obiektywów, gruszka (dmuchawa) z doczepianą szczoteczką, ściereczki do obudowy, arkusze folii zabezpieczającej. Taki zestaw jest stosunkowo tani, a folie po docięciu do rozmiaru wyświetlacza należy dokładnie równomiernie nakleić, aby pod folia nie pozostały pęcherzyki z powietrzem. Folia taka jest praktycznie niezauważalna na wyświetlaczu LCD i nie zniekształca obrazu.
Pozdrawiam ...
Hej
zdecydowanie folijka z jakiegoś poliweglanu.
Owszem troszkę gorsza jakość obrazu zawsze jest jak się patrzy przez coś
ale... lepiej zniszczyć folję niż wyświetlacz.
Można i bez, ale nie znasz dnia ani godziny kiedy na przykład metalowy suwak
scheta Ci wyświetlacz, albo w torbie okaże się ze luzem masz fotocelę co się obija z aparatem :)
Natomiast wnalazki typu okienko z daszkiem raczej bym odradzał
czas potrzebny na otwarcie, zamknięcie - walające się kawałki plastiku - bez sensu
jak będziesz potrzebował cień dookoła monitora to se przysłonisz dłonią
a folia ochrania wystarcvzająco :_)
pozdrawiam
dobas
lepiej zniszczyć folję niż wyświetlacz.
Można i bez, ale nie znasz dnia ani godziny kiedy na przykład metalowy suwak
scheta Ci wyświetlacz, albo w torbie okaże się ze luzem masz fotocelę co się obija z aparatem :)
To wszystko zalezy od ekranu, a raczej od szkiełka, który go chronii.
Dwa lata męczyłem kodaka dx6490 i mimo, ze nie raz lądował na suwaku przez cały dzień, to ekranik był idealny - zero ryski.
Plastikową osłonkę z e-1 mam całą zjechjana :P
Złośliwość przedmiotów martwych uczy, że wszystko się da uszkodzić (vide mój filtr UV, który w pierwszym dniu po założeniu nabawił się ryski). Te folie sprzedawane na allegro wydają się sensownym wyjściem, ja kupiłem jakąś super-hiper-mega niewiadomo co - przykleiła się i nie myśli odłazić, już od paru miesięcy. Z tymi plastikowymi osłonami to raczej szkoda zachodu.
Kupiłem folię bez klejową. Nakleiłem i jest super. Wolę nie testować wytrzymałości wyświetlacza na zarysowania.
Osobiście polecam folie do PDA z Vobisu. Mam taką na E-330 i sprawdza się znakomicie. Lepiej uważać, zwykła złośliwość rzeczy martwych. Jak miałem telefony z wymiennymi obudowami to nigdy nie porysowałem, ale wszystkie bez wymiennych musiałem porysować :D
Zdecydowanie folia, zamykana ramka jest mniej praktyczna. Przed zalozeniem folii zdazylem porysowac ekran o metalowy guzik kurtki. Po zalozeniu zero problemu podczas uzytkowania. Polecam folie :-)
Też polecam folię. Nakleiłem 2,7" - przykryła cały wyświetlacz ale część plastikowego obramowania jest odkryta (jakieś 1,5 mm z każdej strony). Chyba 3" byłaby optymalna - ewentualnie można przyciąć. Pozdrawiam.
To co lepiej wybrać, znalazłem jeszcze szkło hartowane?
http://www.allegro.pl/item336948580_oslona_lcd_olympus_e510_e_510_szklo_ hart_f_vat.html
http://www.allegro.pl/item336948580_oslona_lcd_olympus_e510_e_510_szklo_ hart_f_vat.html
Osobiście polecam i używam folie poliwenglanową. Idealnie przeźroczysta, klej nie zostawia śladów. Nie do zarysowania, nie ma bąbelków po przyklejeniu. Na komórce trzyma się dwa lata i nic. Najlepsze co można dostać teraz to firmy ZORIN.
Syd Barrett
10.04.08, 14:47
jeśli patrzysz lewym okiem będzie Ci się odbijał nochal. ja używam kominka ale bardzo często go odpinam i zostawiam z samą folią.
Czy używa ktoś osłony lcd ze szkła hartowanego?? Jakieś uwagi mile widziane.
Czy używa ktoś osłony lcd ze szkła hartowanego?? Jakieś uwagi mile widziane.
Ja chyba jakis dziwny jestem.Po zakupie poodklejalem wszystkie folie,nie uzywam zadnej.Nie jest to moje pierwsze lustro i jakos nigdy nie mialem zarysowan na ekranach.Chociaz mam kolege i ma wszystko pooklejane,nawet pilota do TV ma w takim smiesznym woreczku z folii.TV juz ponad 20 lat nic prawie nie widac a pilot jak nowy.
Ja się zgadzam z Luccą.
Mam folię tylko na ekraniku z komórki, ale to wiadomo, nosi sie w kieszeni, na smyczy, rzuca byle gdzie... Na ekranach aparatów nie miałem nigdy. Jak miałem małpkę to ją też nosuiłem i w kieszeniach, w torbach różnorakich... Obudowa soę pościerała a ekranik dalej OK :-) Czasami zastanawiam się nad folią na ekran, ale nie panikuję z tego powodu. Możę kiedyś w przypływie natchnienia kupię i zamontuję takowe coś, ale na pewno nie będzie dla mnie jakimś priorytetem. :grin:
Witam! Mam osobiście to : http://www.allegro.pl/item398045981_olympus_e_510_oslona_wyswietlacza_lc d_szklo.html
Polecam. Wieczorem coś więcej napisze.
Mam, to szkło hartowane i jestem zadowolony. Jakość wyświetlacza nie pogorszyła się. Myślałem że będę musiał rozjaśnić, ale nic nie zrobiłem bo jest dobrze. Jestem bardzo zadowolony z niego. Zmniejszyły się odblaski na nim gdyż płytka zawiera warstwy antyodblaskowe...
BTW
Założyłem ponieważ udało mi się zrobić na wyświetlaczu małą ryskę i nie chciałem kolejnych.
Do minusów, można jedynie zaliczyć to że na krawędziach przyczepia się nieco kurzu z uwagi na klej na którym się trzyma płytka, ale to pikuś
Dzięki Zibi, o to mi chodziło.