Zobacz pełną wersję : Flash w E410
Witajcie,
Czy można wyłaczyć denerwujące "mryganie" w e410 w momencie kiedy aparat ustawia ostrość?
O ile dobrze pamiętam w E-410 nie można wyłaczyć. Poszukaj w menu wspomagania AF (AF Illuminator)
W zakładce z kluczem1 masz AF Illuminat. Wyłącz to. Polecam poczytanie instrukcji.
Ale jak sie to wyłączy to aparat ma spore problemy ze złapaniem ostrości po ciemku.. bynajmniej u mnie. Zreszta to chyba wynika ze sposobu w jaki to działa. jeśli porównuje kontrast to musi być jasno, nie wiem jak działa porównywanie fazy.
Szkoda ze 410 nie ma focusa na podczerwień, wtedy łapałby ostrość nawet w ciemności bez mrugania lampą(chyba) :)
CHyba nie :p
Mógłby mieć tylko lampkę, która wyświetla śiatkę na obiekcie - jak e-1, czy lampy (fl36/fl50)
CHyba nie :p
Mógłby mieć tylko lampkę, która wyświetla śiatkę na obiekcie - jak e-1, czy lampy (fl36/fl50)
Czyli zakładając np. FL36 korzysta z jej lampki wspomagającej? Czy też błyska dużą lampą tak jak wbudowaną?
Pozdrawiam
Rzuca czerwoną siatkę z lampki do tego dedykowanej na lampie :)
oczywiście pod warunkiem, że wspomaganie jest włączone :)
a sama spawarka może denerwować :]
Pozdrawiam
Ale jak sie to wyłączy to aparat ma spore problemy ze złapaniem ostrości po ciemku.. bynajmniej u mnie.
''Po ciemku'' to i dobre aparaty sobie mogą nie radzic a co dopiero E-410 + zakładam, że kit;)
Jak ktoś chce używać E-410 (w dodatku z kitem) po ciemku, to niech zapomni o wbudowanej lampie. To jest dobre rozwiązanie do wykorzystania sporadycznego - jak się zdarza tylko raz na jakiś czas, to tak bardzo nie wkurza. Bez zewnętrznej lampy, która wspomaga AF za pomocą wyświetlanego wzorka, ani rusz!
Jak ktoś chce używać E-410 (w dodatku z kitem) po ciemku, to niech zapomni o wbudowanej lampie. To jest dobre rozwiązanie do wykorzystania sporadycznego - jak się zdarza tylko raz na jakiś czas, to tak bardzo nie wkurza. Bez zewnętrznej lampy, która wspomaga AF za pomocą wyświetlanego wzorka, ani rusz!
Ja fotkuje bardziej outdoor :) w sumie nie przeszkadza mi to bo sporadycznie robie zdjęcia w pomieszczeniach w słabym świetle. Ale to była pierwsza rzecz, która mnie bardzo zdziwiła w E-410, to mruganie. Przesiadłem się z Camedia 765UZ a tam łapanie ostrości po ciemku w zasadzie nigdy nie stanowiło problemu.. AF, mimo że wolny, radził sobie świetnie w dzień i w nocy. A tu przeżyłem mały szok jak zobaczyłem ten stroboskop..
A tak w ogóle, dzięki temu tematowi doczytałem trochę o AF i lampach, ale nadal nie do końca rozumiem idee "wzorku wspomagającego" - tj. domyślam się, że chodzi o rozjaśnienie w pewnym zakresie żeby aparat mógł złapać kontrasty, ale czemu czerwone światełko wspomagające i czemu jakieś wzorki?
... tj. domyślam się, że chodzi o rozjaśnienie w pewnym zakresie żeby aparat mógł złapać kontrasty, ale czemu czerwone światełko wspomagające i czemu jakieś wzorki?
Nie wiem jak w lampach FL36 i FL50, ale w E-1 lampka wyświetla obok siebie trzy owalne pola z czerwonych linii poziomych-pionowych-poziomych.
A linie pewnie dlatego, że punkty AF są "uczulone" na linie. I szybciej ustawiają wtedy ostrość.
Dlaczego czerwone? Nie wiem... Może czujniki są bardziej uczulone na taką barwę?
Pozdrawiam
Dzięki wzorkowi AF szybciej łapie ostrość. Jeśli oświetlisz w miarę jednolitą powierzchnię zwykłą lampką to AF nie złapie ostrości bo nie będzie kontrastowego elementu na którym tą ostrość mógłby złapać. Natomiast jeśli tą powierzchnię oświetlisz lampką rzucającą wzorek to dla AF nie będzie ona już jednolita.
Przesiadłem się z Camedia 765UZ a tam łapanie ostrości po ciemku w zasadzie nigdy nie stanowiło problemu.. AF, mimo że wolny, radził sobie świetnie w dzień i w nocy. A tu przeżyłem mały szok jak zobaczyłem ten stroboskop..
To wyłącz stroboskop. Albo nie otwieraj lampy, jak ustawiasz ostrość - podnieś ją dopiero po zatwierdzeniu ostrości. Poza tym weź pod uwagę jasność szkła. Jeśli fotografujesz kitem, to jest on ciemniejszy niż obiektyw kompakcie, a więc mniej światła (którego i tak już brakuje) dociera do czujnika AF. Podepnij szkło o jasności odpowiadającej temu z kompaktu (albo nawet jaśniejsze), a raz na zawsze zostawisz kompakt w szafie :).
RZArt, sando, dzieki za rozjaśnienie :) Kompakt już dawno wylądował w szafie ;) a szkiełka jaśniejsze owszem zamierzam kupić - jak tylko kupie ten adapter z potwierdzeniem ostrości o którym mowa w drugim wątku :)
Tylko jak kupisz jasne szkło manualne, to poprawy działania autofocusa się nie spodziewaj :)
Tylko jak kupisz jasne szkło manualne, to poprawy działania autofocusa się nie spodziewaj :)
Nawet na to nie liczę, hehe :)
Niestety stać mnie tylko na niskobudżetowe szkiełka :( więc tylko m42. A ja ogólnie na autofocus nie narzekam, tak jak powiedziałem przesiadka z kompaktu 765UZ sprawia ze w E410 wszystko chodzi ekspresowo i jest w ogóle DUUUŻŻOO lepiej :)
PS. Pewnie jak już kupie coś w m42 to bede narzekał na manual focus :grin:
Nawet na to nie liczę, hehe :)
Niestety stać mnie tylko na niskobudżetowe szkiełka :( więc tylko m42. A ja ogólnie na autofocus nie narzekam, tak jak powiedziałem przesiadka z kompaktu 765UZ sprawia ze w E410 wszystko chodzi ekspresowo i jest w ogóle DUUUŻŻOO lepiej :)
PS. Pewnie jak już kupie coś w m42 to bede narzekał na manual focus :grin:
A może akurat spodba Ci się manualne ostrzenie..;) Ja osobiscie preferuję AF nawet wtedy gdy mam czas;)Ale jest wiele osób, które wolą ostrzyc manualnie...
Mnie manualne ostrzenie nie grzeje. No, może z innym wizjerem... ;)
Mnie manualne ostrzenie nie grzeje. No, może z innym wizjerem... ;)
Prawda z tym wizjerem jest troche ciężko - zastanawiałem się nad tą powiększającą muszlą oczną, ale zdania na forum są bardzo podzieone, musiałbym zobaczyć na własne oko przed zakupem :)
Za to lubie ostrzyć manualnie przy liveview :)
sorry za OT, ale nie chcę otwierać nowego wątku. mam pytanie do posiadaczy E410:
-czy da się wyłączyć przycisk liveview gdzieś w menu lub przeprogramować go na powiedzmy one-touch WB?
z góry dzięki za pomoc.
programować da sie jedynie AEL/AFL i FN
ok, a wyłączyć go się da?
ok, a wyłączyć go się da?
Nie da się.