Zobacz pełną wersję : Omd m5 II czy pen f?
Hej:) borykam sie z problem rozterki mózgowo sercowej rozum mówi omd m5 II, a serce pen f! Jest jakaś diametralna różnica miedzy nimi? A może jeszcze coś innego? Potrzebuje sprzętu do wycieczek tudzież portretów i filmów. Myślałam o stałce 25mm 1.8f ? Myślicie ze byłaby w miarę uniwersalna do takich potrzeb?
OMD jest b.ładny, pen-f śliczny. To jest podstawowa różnica między nimi:)
Jednym i drugim zrobisz świetne zdjęcia z odpowiednim szkłem.
A z jakim zestawem szkieł najlepiej? Będzie dość dużo filmów i nie wiem czy stalka do filmów to dobry pomysl
Pen-F to nowa matryca z większą rozdzielczością.
Obiektyw zależy od tego jak chcesz filmować. Wiele filmów powstało przy użyciu obiektywu stałoogniskowego :)
Użyj jakiegoś symulatora ogniskowej, jak np tego: http://www.tamron-usa.com/lenses/learning_center/tools/focal-length-comparison.php
Filmować to głownie dziecko. Pen f ma taka sama stabilizacje jak omd?
Hej:) borykam sie z problem rozterki mózgowo sercowej rozum mówi omd m5 II, a serce pen f! Jest jakaś diametralna różnica miedzy nimi? A może jeszcze coś innego? Potrzebuje sprzętu do wycieczek tudzież portretów i filmów. Myślałam o stałce 25mm 1.8f ? Myślicie ze byłaby w miarę uniwersalna do takich potrzeb?
A dlaczego nie któryś z Panasoników?
A nie wiem... Po prostu te mi wpadły w oko ;) maja dobre opinie i fajny wygląd. Wiem mało profesjonalne wytłumaczenie
Jeżeli filmów będziesz dużo kręcił to warto rozważyć też panasonica.
Jak się nie wie co się chce (obiektyw) to spojrzałbym na zoomy. Tu mamy dwie ciekawe opcje, Olka 12-40 f2.8 lub Panasa 12-25mm. Jeden i drugi dostępne są w zestawie z body, odpowiednio omd5II i GX8.
Czyli 12-40 do filmów a np bardzo polecany 45mm 1.8 do portretów i styknie na początek?
12-40 i 75mm f1.8 i będzie bajka.
A nie ma troche tańszej wersji? Te dwa obiektywy zrujnują mi budżet. Sama 12-40 starczy czy szukać tańszych odpowiednikow
Na początek 12-40 myślę, że wystarczy w zupełności, potem będziesz wiedział czego Ci potrzeba.
45mm to podobna ogniskowa co 40mm, tyle że stałka jest jaśniejsza.
Do portretów jest jeszcze relatywnie tania Sigma 60mm f2.8 i wspomniany 75mm 1.8.
Za pomocą macro olympusa 60mm f2.8 również zrobisz fajny portret.
No cóż preferencje co do ogniskowych trzeba sobie samemu ustalić.
Ja mogę podać z własnego doświadczenia ;-) 2x kupowałem 12-40/2.8 i dwa razy sprzedałem. Do fot dziecka było dla mnie "za krótkie" w plenerze za ciemne w pomieszczeniu ;-) Do takich spacerowo rodzinnych celów najbardziej spodobało mi się zestawienie 35-100 /2.8 Panasonica + 15/1.7 Panasonica (jest też ew. 17/1.8 Olympusa lub tanio 14/2.5 Panasonica). 35-100/2.8 spokojnie do portretu ok - według mnie lepszy od 45/1.8 (oczywiście to nie 42.5/1.2 czy 75/1.8).
Posiadanie jednego uniwersalnego obiektywu na początek jest wygodniejsze. Ta 12-40 dobrze trzyma ostrość na krańcach? Bo w sumie jeśli tak to z drugim szkłem bym poczekała kilka miesięcy
Posiadanie jednego uniwersalnego obiektywu na początek jest wygodniejsze. Ta 12-40 dobrze trzyma ostrość na krańcach? Bo w sumie jeśli tak to z drugim szkłem bym poczekała kilka miesięcy
Możesz sie go nie bać.
Super dzięki za pomoc :) właśnie zrobiłam research i w UK ten zestaw jest tańszy o 1500zl!
Funt osłabł po Brexicie, stąd taka różnica;)
Nikt jeszcze chyba nie zwrócił uwagi na fakt, że w Pen-F masz gorszy wizjer (ta sama rozdzielczość ale mniejszy) niż w E-M5 II. Oba aparaty mają zupełnie inny kształt, więc najlepiej by było oba wziąć przynajmniej na chwilę do ręki przed zakupem.
Dodatkowo E-M5 II jest uszczelniany (eee tam, mało ważne) no i mozna do niego podpiąć grip, który poprawia uchwyt (może okazać się ważne przy większych obiektywach).
A nie ma troche tańszej wersji? Te dwa obiektywy zrujnują mi budżet...
Jeśli nie s..sz kasą, to pomyśl o jakimś dobrym kompakcie lub tanim lustrze. Bezlustra mają 100% narzutu za jednoczesne mieszczenie się w kieszeni i udawanie luszczanek ;)
Pen F, piękny i przyjemnie leży w dłoni. Ja bym brał F.
piękniej w dłoni leży panas GX8 :)
Ja bym brał O-MD, jeśli już. Szkoda kasy na PENa - grube siano płacisz za wygląd i jeszcze gorszy grip. Różnicy w jakości zdjęć praktycznie nie ma, z tego co widać w testach.