PDA

Zobacz pełną wersję : Wady i zalety SP 510 i SP 550

Basenji
3.04.08, 17:28
Witam po długiej nieobecności.
Zdecydowałem się zamienić starą camedię 2040 na coś nowszego.
Ze względu na cenę w grę wchodzą te dwa aparaty.
Czytałem testy, wygląda, że oba są fajne.
Moja prośba dotyczy opinni praktyków dotyczących eksploatacji kamer, zalet i wad.
Co warto dokupić a co można sobie podarować.
Zdrówko

Kurak
6.04.08, 22:34
wybierając między tymi dwoma modelami (z dwojga złego;) ) to zdecydowanie 550. W 510 wyświetlacz nie jest za dobrej jakości i ogólnie sam obiektyw-jest on zdecydowanie gorszy od 550 mimo że ma mniejszy zakres ogniskowych. No i co ważne ma stabilizację obrazu (jeśli chodzi o jej skuteczność to już inna sprawa).

Don Pedro
7.04.08, 06:44
Podobnie jak Kurak zdecydowanie polecam SP550, nowocześniejsza konstrukcja, bdb wyswietlacz, wielki zakres zooma, niezła ergonomia i wtej cenie raczej wygrywa z konkurencja nie tyle jakością obrazowania/ bo te są imho na podobnym poziomie/ co mozliwościami: zakres zooma, zdjecia poklatkowe/seryjne/, mnóstwem ustawień fabrycznych itp. Sony H7 jako konkurent SP550 imho raczej odpada, jedynie Panasonic FZ8 jakoscia fotek przewyższa Olka, ale ma obiektyw od 36mm, a to może być mało w ciasnych miejscach. SP550 raczej za te pieniadze to wartałoby kupić.Pozdrawiam.

bms777
8.04.08, 16:30
Oczywiście SP550. Ja akutalnie posiadam sp550 i musze przyznac ze jest naprawde energooszczedny, bardzo dobrze trzyma sie go w rekach, stabilizacja nieźle sie sprawuje przy maksymalnym zbliżeniu (18x) mozna spokojnie zrobić zdjęcie.
Co do wad no to nie da sie ukryć ze z deka jest wolny:(

bms777
22.05.08, 11:00
chciałem tylko jeszcze dodac ze zoom jest bardzo wolny..