Zobacz pełną wersję : Sprzęt do fotografii sportowej i krajobrazowej
Siema. Chciałbym trochę rozbudować swój aktualny zestaw bądź zmienić cały system. Dokładnie chodzi o sprzęt który najlepiej nadawał by się do fotografii sportowej oraz krajobrazowej (często dłuższe czasy). Są to dwa rodzaje fotografii które najczęściej wykonuję. Od czasu do czasu zdarzy się street i zdjęcia podróżnicze. Zastanawiam się nad Olkiem OM-D E-M5II lub OM-D E-M1. Obiektywy jak na razie takie jak posiadam i w przyszłości 40-150 f2.8 i 12-40 f2.8. Ewentualnie zmiana systemu na Sony albo Fuji + odpowiedni zestaw szkieł. Co byście wybrali?
Do fotografii sportowej znajdziesz chyba lepszy sprzęt w innej stajni.
Oczywiście nie wiem jaki to sport, ale AF-C zwykle bardzo ułatwia fotografowanie. Tu Olek ma jeszcze dużo do zrobienia
Masz fajny sprzęt, nie szukaj dziury w całym. Jak się bardzo uprzesz na sport, to w tym temacie jednak rządzą jeszcze lustrzanki i wymiana jednego bezlustra na inne nie ma sensu.
**** tam, wiele lat robilem pilke, kosza czy siatke na manualu i pulapkach ostrosci, zas jesli chcesz byc wygodniackim to drogi masz dwie: albo top N albo top C tzw wbijaki gwozdzi.
pozdroofka
Jeżeli chodzi o sport to głównie piłka nożna i tenis. Wiem, że lustra radzą sobie z tego typu fotografią dużo lepiej, ale to jest wszystko amatorsko. Jeżeli by iść jednak w stronę bezluster to co polecacie? Zostać przy Olku czy zmienić na coś innego?
Jeżeli chodzi o sport to głównie piłka nożna i tenis. Wiem, że lustra radzą sobie z tego typu fotografią dużo lepiej, ale to jest wszystko amatorsko. Jeżeli by iść jednak w stronę bezluster to co polecacie? Zostać przy Olku czy zmienić na coś innego?
Zmień, jak masz jakieś fajne szkiełko - oddaj za darmoszkę np. mnie :)
Nie widziałem stopki.
Ale jedna z lepszych opcji w systemie to będzie E-M1 +.. Przejściówka +50-200
Mój aktualny zestaw to Olympus E-PL3 + 14-42mm, 12-50mm, 45mm, 40-150mm
40-150 nie brzmi przesadnie jednoznacznie.
40-150 nie brzmi przesadnie jednoznacznie.
f/4.0-5.6. Pisałem w pierwszym poście, że planuję zakup wersji f/2.8.