PDA

Zobacz pełną wersję : Darktable i różnica w kadrze

Pi0trazy
25.07.16, 19:54
Może mi ktoś wyjaśnić z czego wynika różnica w kadrach między jpg wyplutym z puszki E-PM2 a jpg wyplutym z Darktable? Pomijając pozostałe parametry plik wynikowy jpg z DT obejmuję trochę większy kadr niż oryginał z olka. Czy to jest jakiś błąd w ustawieniach programu? Nadmienię, że w korekcji obiektywu mam włączone wszystkie opcje a program prawidłowo rozpoznaje podpiętą stałkę 17mm 1.8

Pierwszy plik jpg bezpośrednio z puszki a drugi z DT:

And.N
25.07.16, 20:26
Różnica wynika zapewne, że producenci oprogramowania stosują swoje korekcje dla obiektywu, a te jak widać się różnią. Z Lightroom byłoby pewnie coś pośredniego pomiędzy tymi kadrami, no może bliżej do Darktable. Podobno najlepiej dopracowane ma te korekcje program DxO.
PS.
Też już wcześniej zwróciłem na to uwagę: klik (https://forum.olympusclub.pl/threads/106160-Wej%C5%9Bcie-w-micro-4-3/page2?p=1273225&viewfull=1#post1273225)

Pi0trazy
25.07.16, 20:34
Czyli jak dobrze rozumiem tak po prostu jest i nic źle nie robię?
Mam się pogodzić z tym, że z DT jest szerszy kąt?

And.N
25.07.16, 20:43
Czyli jak dobrze rozumiem tak po prostu jest i nic źle nie robię?
Mam się pogodzić z tym, że z DT jest szerszy kąt?
Jeśli w DT masz włączoną korekcje obiektywu i kąt jest większy to tak. Tak jeszcze zapytam, czy przy wyłączonej korekcji obiektywu w DT masz jeszcze szerszy kąt ?
PS.
Chyba dobrze jak w kadrze po korekcji jest więcej niż mniej:). Pewnie można by dyskutować o samej korekcji, czy przy zachowaniu szerszego kadru, ta korekcja jest dobra... aż tak nie wnikałem w to zagadnienie:)

Pi0trazy
25.07.16, 20:54
Nie no, że kadr jest większy wcale się tym nie martwię.
Przy wyłączonej korekcji powstaje beczka ale obejmuje taką sama wielkość kadru.

179216

Słabo to widać bo mało linii ale jak się naprzemienne przełącza obrazy to widać. :)

And.N
25.07.16, 21:06
Jak mam być szczery to bez korekcji nie zauważam tej beczki i o dziwo kadr jest odrobinkę węższy. Także są pewne wątpliwości co do tej korekcji...niby jest, a tak jakby jej nie było...
W DxO jest wyraźna różnica przy włączonej i wyłączonej korekcji obiektywu. W Lightroom korekcja zachodzi automatycznie i nie można jej wyłączyć.

Mirek54
25.07.16, 21:16
Nie no, że kadr jest większy wcale się tym nie martwię.
Przy wyłączonej korekcji powstaje beczka ale obejmuje taką sama wielkość kadru.

179216

Słabo to widać bo mało linii ale jak się naprzemienne przełącza obrazy to widać. :)

Widac widac.Popatrz na slupek od znaku drogowego po lewej stronie kadru tam na gorze .W tym jasniejszym jest pochylony na lewo.Czyli w skrajnej lewej stronie szklo nie trzyma pionow.Ten ciemniejszy kadr jest MZ bardziej prawidlowy i on chyba jest po korekcji.

And.N
25.07.16, 21:35
Przykładowo jak korekcja działa w DxO. ORF z E-PM2. (pobrany tu (http://www.photographyblog.com/reviews/olympus_epm2_review/sample_images/) )
Ogniskowa obiektywu 28 mm (przy 17 mm, jak u Ciebie, różnica sadzę byłaby większa, bez i z korekcją)

DxO bez korekcji:179228 DxO z korekcją:179229

i dla porównania z OV3 (czyli jakby jpg z puszki) z korekcją:179230

W tym przykładzie widzę że korekcja działa (zawartość kadru i tzw. beczka).

Pi0trazy
25.07.16, 21:45
Znalazłem chyba lepszy przykład.
Lewe drzewo beczkuje.
Obie foty z DT z korekcją i bez.

179237179238

And.N
25.07.16, 21:57
Teraz widać korekcję:), bo ten poprzedni przykład coś nie bardzo...

W poprzednim poście pomyliłem ogniskowe. Przykład był na 14mm. Zasugerowałem się co pisze na stronie, a tam był ekwiwalent dla FF.

Podsumowując, jest wszystko w porządku:) i fakt, że jpg z puszki Olka jest "okrojony" nieco z kadru.

Bodzip
26.07.16, 08:03
Profili obiektywów mamy dziesiątki... setki.
W LR tę robotę wykonują ludzie z Adobe. Darktable i inne programy oparte na licencji GNU GPL muszą polegać na deweloperach lub pasjonatach.
Można też zrobić sobie profil samemu.
http://404.g-net.pl/2013/07/obywatelu-skalibruj-swoje-obiektywy/

jkr
26.07.16, 08:12
Teraz widać korekcję:), bo ten poprzedni przykład coś nie bardzo...

W poprzednim poście pomyliłem ogniskowe. Przykład był na 14mm. Zasugerowałem się co pisze na stronie, a tam był ekwiwalent dla FF.

Podsumowując, jest wszystko w porządku:) i fakt, że jpg z puszki Olka jest "okrojony" nieco z kadru.A jak to wygląda z Panasonica n0 g5?

apz
26.07.16, 08:29
A jak to wygląda z Panasonica n0 g5? Korekta wbudowanego profilu z urzędu...

Mirek54
26.07.16, 10:35
Nawet sobie instalnelem na Viscie.Same plusy.Darmowy,orfy wola,i sie nie zajaknie nawet.179297

jkr
26.07.16, 21:27
Nawet sobie instalnelem na Viscie.Same plusy.Darmowy,orfy wola,i sie nie zajaknie nawet.179297Kolego Mirek54 czy mógłbyś podać link skąd ściągnąć program Darktable w wersji na Windowsa, wydawało mi się, że Darktable jest tylko na Linuxa zrobiony.

ronin75
26.07.16, 21:31
Kolego Mirek54 czy mógłbyś podać link skąd ściągnąć program Darktable w wersji na Windowsa, wydawało mi się, że Darktable jest tylko na Linuxa zrobiony.
Dołączam się.

Bodzip
26.07.16, 21:33
Virtualbox

And.N
26.07.16, 21:36
A jak to wygląda z Panasonica n0 g5?
Wygląda o tyle lepiej, że z programu Lightroom (po automatycznej korekcji obiektywu) zawartość kadru nie różni się w stosunku do pliku JPG prosto z aparatu (bądź z programu dedykowanemu do RAW dla panasa czyli SILKYPIX Developer Studio ). Z puszek Olympusa jest tu już różnica (w tej zawartości kadru) na korzyść LR.
Oczywiscie DxO znowuż po korekcji daje nieco większy kąt widzenia. Piszę tu o ogniskowej 14mm. Tak to obrazowo wygląda:

Kadr jpg z aparatu (wiadomo, po korekcji, w PSE jedynie zmniejszony rozmiar):
179353

Z LR (wiadomo, z automatyczną korekcją):
179354

i z DxO (również z korekcją)
179355

yamada
26.07.16, 21:36
na win 8.1 się wywala, odinstalowałem.

ronin75
26.07.16, 21:37
Virtualbox
To ja wysiadam :D, nie lubię wirtualnych maszyn... :evil:

Mirek54
26.07.16, 21:53
Kolego Mirek54 czy mógłbyś podać link skąd ściągnąć program Darktable w wersji na Windowsa, wydawało mi się, że Darktable jest tylko na Linuxa zrobiony.
A jednak nie tylko

Dołączam się.
A czemu nie

To ja wysiadam :D, nie lubię wirtualnych maszyn... :evil:
Nie wysiadaj.Sciagaj
Ale nie ma po polsku.Moze podmiana pliku jezykowego by pomogla,ale nie bardzo kumaty w tym jestem.
Tu link http://www.chip.de/downloads/Darktable_95741105.html

---------- Post dodany o 20:53 ---------- Poprzedni post był o 20:50 ----------

Virtualbox
A jednak nie.Tym razem tez nie zgadles calosci:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Oooooooo cytowanie dziala fiu fiu.

hades
26.07.16, 21:53
Można zrobić startowy pendrive z Linuxem, np. Mint. Polecam to rozwiązanie: http://www.linuxliveusb.com/ albo partycje na dysku lub osobny dysk. Pendrive na spróbowanie Darktable powinien wystarczyć.

yamada
26.07.16, 21:57
tu jest instalka na windowsa, http://www.partha.com/downloads/Darktable-2.0-64bit.exe

jkr
26.07.16, 22:45
Dzięki Panowie.

And.N
26.07.16, 23:08
tu jest instalka na windowsa, http://www.partha.com/downloads/Darktable-2.0-64bit.exe
Jak na razie ta wersja na Windows chyba nie do końca dopracowana.
W jednym folderze widzi RAW-y (z G5, podobnie z G1), w drugim już nie (częściej nie widzi/nie rozpoznaje)
179361

yamada
27.07.16, 08:46
Jak pisałem u mnie na win 8.1 się wywalał więc Odinstalowałem. Nie sprawdziłem czy i jak widzi cokolwiek. Mirek pisał, że na Viście działa. Póki co mam czym obrabiać więc nie mam potrzeby bawić się tym programem. Może być tak, że na innym sprzęcie czy systemie działać będzie bez problemu, dlatego dałem link do instalki.

szafir51
27.07.16, 09:26
Pewnie różnica jest taka, że oprogramowanie Olympusa i Adobe prostuje zdjęcie na podstawie informacji zaszytych w ORF, które są zapisywane przez aparat w oparciu o dane korekcyjne z podłączonego obiektywu.
Inne wołarki nie czytają danych o korekcji z ORF-a i stosują zewnętrzne profile. Stąd różnica w szerokości kadru.

And.N
27.07.16, 11:02
Pewnie różnica jest taka, że oprogramowanie Olympusa i Adobe prostuje zdjęcie na podstawie informacji zaszytych w ORF, które są zapisywane przez aparat w oparciu o dane korekcyjne z podłączonego obiektywu.
Inne wołarki nie czytają danych o korekcji z ORF-a i stosują zewnętrzne profile. Stąd różnica w szerokości kadru.
Tylko należy też zauważyć, że różnica w szerokości kadru występuje także pomiędzy oprogramowaniem Olympusa i Adobe na korzyść tego drugiego (link w poście #2 w tym wątku)

Mirek54
27.07.16, 12:17
Jak pisałem u mnie na win 8.1 się wywalał więc Odinstalowałem. Nie sprawdziłem czy i jak widzi cokolwiek. Mirek pisał, że na Viście działa. Póki co mam czym obrabiać więc nie mam potrzeby bawić się tym programem. Może być tak, że na innym sprzęcie czy systemie działać będzie bez problemu, dlatego dałem link do instalki.
Zaznaczyli ze dziala z:
Kompatibel mit Windows Vista
und 4 weiteren Systemen.

Windows 10
Windows 8
Windows 7
Windows Vista
Win XP
Viste sprawdzilem i rzeczywiscie dziala.Smiem twierdzic,ze i na tych innych tez dziala.Natomiast nie wspominaja o wersji win8.1.

hades
27.07.16, 12:29
Mogę potwierdzić, że działa na Windows 7.

gietrzy
27.07.16, 13:59
"Link yamady" nie działa na W10@64, 5K, AMD.

And.N
27.07.16, 15:08
"Link yamady" nie działa na W10@64, 5K, AMD.
Na Win7 działa. No ale Win10 jest podobno lepsiejszy, bo W10@64 chyba oznacza Win10 (5K, przyznam nie wiem co to jest).

Spoko. Dzięki za link. Również mam w czym obrabiać (aż nadto bym powiedział:) ) i na Darktable parcia nie mam. Jedynie czasem dla porównania bym go użył. U mnie się nie wywalał, ale nie widzi co drugiego folderu z RAW-ami (z tego samego aparatu). Jeszcze co prawda nie odinstalowałem.

szafir51
27.07.16, 15:20
hehe, nie zapominajcie, że to Windows - jak napisali, że działa na Windows 8 to wcale nie znaczy, że będzie działało na Windows 8 Yamady :)

Saboor
27.07.16, 15:42
hehe, nie zapominajcie, że to Windows - jak napisali, że działa na Windows 8 to wcale nie znaczy, że będzie działało na Windows 8 Yamady :)
Być może, nie mniej na: 7, 8.1 i 10 działa. Sprawdzałem.

szafir51
27.07.16, 15:43
Być może, nie mniej na: 7, 8.1 i 10 działa. Sprawdzałem.
Na Twoim działa :twisted:

Saboor
27.07.16, 15:49
Na Twoim działa :twisted:
Niee: Microsoftu. :-D

And.N
27.07.16, 15:50
Gwoli ścisłości yamada napisał, że ma Win 8.1:) Oczywiście nie powinno to mieć najmniejszego znaczenia.
Z programami jeszcze bym się zgodził, że nie u każdego działają. Może brakować w systemie siakowyś aktualizacji, bibliotek/plików dll, czy czeguś tam innego:), nie wiem, nie znam się:)
Gorzej jak link nie działa. Z tym też niestety się zetknąłem w Win7 jeden raz (u innych użytkowników działał) i nie znam powodu/przyczyny, że po kilku dniach ten link u mnie zadziałał.

Bodzip
27.07.16, 17:30
Katalog, katalogiem, ale sugeruję otworzyć: Katalog -> plik.ORF(lub inny RAW) -> ppm na pliku -> otwórz w... Darktable. Być może otworzy także te pliki których nie widzi po wczytaniu całego katalogu.
W sumie nie mam jak sprawdzić, bo hmmm nie mam Windowsa :roll:

yamada
27.07.16, 17:44
Ja tam nie wnikam za bardzo, co, czemu i po jakiemu. Jak mi wywala program kilka razy pod rząd podczas odczytu folderów to go wywalam z dysku. Tym bardziej że mam inne do tego celu programy. Laptop mam nowy, dwie karty graficzne które jakoś tam z sobą współpracują w zależności od zapotrzebowania. 8Gb ramu, na razie starcza nie widzę potrzeby zwiększenia, dysk SSD, windows po czystej instalacji, aktualizowany na bieżąco. Z żadnym innym programem nie mam póki co problemu. Mam win8.1 bo na win10 coś mi nie dziłało na czym mi zależy. Na razie Wersja testowa PS-a, a co, w końcu jak można to trzeba korzystać. DX0 9 działa świetnie, Zoner15Pro i 17 też. Trzymam 15 bo mam wersję pro na całe gospodarstwo i po Polsku. Byłem ciekaw tego Darka ale nie wyszło nam i tyle. Może kiedyś znów do niego wrócę jeśli będą rozwijać wersję pod Windowsa, bo w virtuale i podwójne systemy nie chce mi się już bawić.

And.N
27.07.16, 18:18
Katalog, katalogiem, ale sugeruję otworzyć: Katalog -> plik.ORF(lub inny RAW) -> ppm na pliku -> otwórz w... Darktable. Być może otworzy także te pliki których nie widzi po wczytaniu całego katalogu.
W sumie nie mam jak sprawdzić, bo hmmm nie mam Windowsa https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_rolleyes.gif
Sprawdziłem Twoją metodą (ppm na pliku -> otwórz w... Darktable) w tym katalogu, którego nie chciał wczytać w całości. Program Darktable się otworzył, ale niestety z ostatnio użytym katalogiem (oczywiście całkiem innym niż ten RAW na który klikałem ). Akurat chciałem sprawdzić/porównać korekcję obiektywu Darktable vs DxO i ten mój RAW z postu #18. Cóż, nie chce tego akurat otworzyć, a już innego RAW-a nie chce mi się sprawdzać. Mniejsza z tymhttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif

... Może kiedyś znów do niego wrócę jeśli będą rozwijać wersję pod Windowsa, bo w virtuale i podwójne systemy nie chce mi się już bawić.
Mam tu identyczne zdanie. Kiedyś jeszcze pewnie spróbuje podejść do programu, może jak będzie wersja 3.0 dla Windows:)

And.N
11.09.17, 20:07
... Byłem ciekaw tego Darka ale nie wyszło nam i tyle. Może kiedyś znów do niego wrócę jeśli będą rozwijać wersję pod Windowsa, bo w virtuale i podwójne systemy nie chce mi się już bawić.
Mam tu identyczne zdanie. Kiedyś jeszcze pewnie spróbuje podejść do programu, może jak będzie wersja 3.0 dla Windowshttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif

Odkopie wątek :). Wyszła nowsza wersja Darktable pod Windowsa (http://www.darktable.org/2017/08/darktable-for-windows/) t.j. 2.3.0 i ta już można powiedzieć, że działa:). Sprawdzałem co prawda dość pobieżnie. Nie ma kłopotu z odczytem RAW-ów z nowszych aparatów (OMD 1,5,10 - MK2) i robi to całkiem szybko. Instalkę można pobrać tu (https://discuss.pixls.us/t/darktable-for-windows/4966).

Bodzip
11.09.17, 21:02
Odkopie wątek :). Wyszła nowsza wersja Darktable pod Windowsa (http://www.darktable.org/2017/08/darktable-for-windows/) t.j. 2.3.0 i ta już można powiedzieć, że działa:). Sprawdzałem co prawda dość pobieżnie. Nie ma kłopotu z odczytem RAW-ów z nowszych aparatów (OMD 1,5,10 - MK2) i robi to całkiem szybko. Instalkę można pobrać tu (https://discuss.pixls.us/t/darktable-for-windows/4966).
Jestem w szoku... że na system W zrobili. Równocześnie obawiam się wpływów komercyjnych i w przyszłości opłat.
===edit===
a może dzięki temu cena LR spadnie ? :)

grizz
12.09.17, 08:10
Z gpl to ciężko te opłaty wprowadzić. Przepisać by całość musieli. No chyba,że na zasadzie wprowadzania nowych funkcjonalności w formie płatnych wtyczek