Zobacz pełną wersję : Przybywam z pokorą po naukę - Grzegorz
Grzegorz1974
23.07.16, 20:36
Oddaję pod ocenę kadry z krótkiego wypadu do Ogrodów Kapias w Goczałkowicach-Zdroju. Dziękuję z góry za komentarze.
Grzegorz1974
23.07.16, 20:51
Jeszcze dwa takie:
4
178984
5
Ciachał bym w kwadrat178986Szkoda tez trochę ze nie ma symetrii w oknie.Chałupę bym doświetlił a żabą bym się nie chwalił
mrkrzysiek
23.07.16, 21:31
okno wykadrował by do idealnego kwadratu,i z lekkim oddechem dla tej ramki z cegieł a nie jak pokazał Mirek54 idealnie do nich docięte, a samo zdjęcie zrobił trochę z niższej wysokości i lekko przesuną aparat w prawo aby punkty zbiegu okna celowały w sam środek okna a tam powinna się pojawić nasza rzeźba,
motylek brak ostrości na oczy przeszkadza :(
a łódkę widziałbym tak wykadrowaną bo za dużo się tam teraz dzieje
Lekko wyprostowałem, zniszczyłeś fakturę nieba...
Grzegorz1974
23.07.16, 22:46
mrkrzysiek: chciałem właśnie pokazać kawałek nieba i mola - taki całokształt sceny, Twoje przekadrowanie też mi się podoba.
apz: strasznie prześwietlało mi te kawałek nieba i nie umiałem sobie z tym poradzić, a bez nieba ta chałupa jakoś tak nie za bardzo mi się podobała.
Wrzucaj kolejne fotki to "poznęcamy" się trochę:lol: wszystko co było do powiedzenia na poprzednie zostało powiedziane. Będe zaglądał:)
...strasznie prześwietlało mi te kawałek nieba i nie umiałem sobie z tym poradzić, a bez nieba ta chałupa jakoś tak nie za bardzo mi się podobała.
Staraj się naświetlać na światła, a potem wyciągać z cieni. Rób w RAW-ach osiągniesz lepsze efekty.
Grzegorz1974
24.07.16, 08:01
Nie mam na czym obrabiać rawów. Na moim laptopie mam nawet problem z dzialaniem OV. Jak zkupię nowy sprzęt będę się uczył obrabiać rawy.
Pozwoliłem sobie pogrzebać przy Twoim zdjęciu.
Wciągane świateł, rozjaśnianie cieni, troszkę bichromii, podciągnąłem kontrast, wyprostowałem, troszkę wyostrzyłem.
179013
Jeżeli nie życzysz sobie przeróbek zdjęciach - można usunąć.
Grzegorz1974
24.07.16, 09:23
Można przerabiać. Zawsze to spojrzę innym okiem na moje fotki i na przyszłośc coś w głowie zostaje.
Grzegorz1974
24.07.16, 19:31
Z dzisiaj. Szczyrk. Plac św. Jakuba. Oraz obiekt sportowy.
Od strony technicznej się wypowiem. Pierwsze z ostatniej wrzutki jest niedoświetlone. Można, a nawet trzeba mz. by rozjaśnić nieco:
Twoje:179118 moja poprawka:179119
Obiekt sportowy również nieco bym rozjaśnił.
Numeruj zdjęcia i wstawiaj trochę mniejszy rozmiar.
rzucają się w oczy dość wysokie parametry przysłony - zdjęcie nr 1 - f/10, żaba f/8, motyl f/11. I teraz pytanie - po co? A tak to zdjęcia całkiem sympatyczne.
Obrabiać RAWy możesz w darmowym RawTherapee albo DxO Optics Pro 9 - do końca sierpnia dostępny za darmola:
http://www.optyczne.pl/9859-news-DxO_OpticsPro_9_Elite_Edition_dost%C4%99pny_za_dar mo.html
Olympus Viewer niestety muli strasznie. U mnie na i5 z SSD i 8GB jest praktycznie nieużywalny (tzn. mając cierpliwość da się, ale jest zbyt wiele dobrych alternatyw).
Nie mam na czym obrabiać rawów. Na moim laptopie mam nawet problem z dzialaniem OV. Jak zkupię nowy sprzęt będę się uczył obrabiać rawy.Wydajny laptop będzie swoje kosztował, ale to też może i wygodne urządzenie. Ja za 1200 zl jakieś 2 lata temu kupiłem stacjonarny i kilkugigigabajtowe foldery i mapy śmigają, a poprzednik miał problem z plikami powyżej kilkudziesięciu Mb. Warto przemyśleć.
OV na każdym sprzęcie chyba kiepsko działa. Nie ma najmniejszej różnicy w jego działaniu na stacjonarce czy laptopie. szafir51 dobrze radzi, RawTherapee albo DxO Optics Pro 9 a raczej w oba się zaopatrz.
OV na każdym sprzęcie chyba kiepsko działa. Nie ma najmniejszej różnicy w jego działaniu na stacjonarce czy laptopie. szafir51 dobrze radzi, RawTherapee albo DxO Optics Pro 9 a raczej w oba się zaopatrz.Co do Ov to nie brałbym go na poważnie, ale te pozostałe to bajka.
Wydajny laptop będzie swoje kosztował, ale to też może i wygodne urządzenie. Ja za 1200 zl jakieś 2 lata temu kupiłem stacjonarny i kilkugigigabajtowe foldery i mapy śmigają, a poprzednik miał problem z plikami powyżej kilkudziesięciu Mb. Warto przemyśleć.
Nie lepiej sobie złożyć ?
Z miesiąc temu liczyłem, że na 8 rdzeniowym AMD + GB RAM-u wychodziło mi 1880 zł. Grafika oczywiście byle jaka, ale do zdjęć wystarczy. Za dobrą grafikę to nie ma chyba górnej granicy... ale po co :roll:
Grzegorz1974
25.07.16, 14:35
Spróbuję te dwa co polecacie ściągnąć i zobaczę jak będą hulać :) natym moim archaiku.
rzucają się w oczy dość wysokie parametry przysłony - zdjęcie nr 1 - f/10, żaba f/8, motyl f/11. I teraz pytanie - po co? A tak to zdjęcia całkiem sympatyczne.
Obrabiać RAWy możesz w darmowym RawTherapee albo DxO Optics Pro 9 - do końca sierpnia dostępny za darmola:
http://www.optyczne.pl/9859-news-DxO_OpticsPro_9_Elite_Edition_dostępny_za_darmo.h tml
Olympus Viewer niestety muli strasznie. U mnie na i5 z SSD i 8GB jest praktycznie nieużywalny (tzn. mając cierpliwość da się, ale jest zbyt wiele dobrych alternatyw).
Wielkie dzięki szafir za podzielenie się promocją:0 szukałem właśnie jakieś alternatywy dla OV, bo czasami naprawdę można jajko znieść czekając aż się odmuli.
Raw Therapy nie jest wymagający - obrabiałem kiedyś pojedyncze zdjęcia na starym lapku i dawał radę.
Grzegorz1974
30.07.16, 16:22
Przedstawiam do oceny i chwalę się nowym nabytkiem :oops: Rajdersem zapragnąłem zostać :twisted:
8.
A zrób to samo tyle że o -2ev. Coś w ten deseń, tylko dopracowane:
179617
Grzegorz1974
30.07.16, 17:49
Aż o tyle prześwietliłem?
To co Ci pokazałem, to właśnie -2,00ev, patrzyłem na -1,9 i też nieźle wygląda, pomijając
wypalony biały placek na dole.
Niezależnie czy obrabiasz czy nie, to zawsze na aparacie możesz sprawdzić histogram !! i oczywiście skorygować go lub poprawić drugą fotką !!
---------- Post dodany o 17:58 ---------- Poprzedni post był o 17:54 ----------
http://www.optyczne.pl/9859-news-DxO_OpticsPro_9_Elite_Edition_dostępny_za_darmo.h tml
OV na każdym sprzęcie chyba kiepsko działa. Nie ma najmniejszej różnicy w jego działaniu na stacjonarce czy laptopie. szafir51 dobrze radzi, RawTherapee albo DxO Optics Pro 9 a raczej w oba się zaopatrz.
Wielkie dzięki szafir za podzielenie się promocją:0 szukałem właśnie jakieś alternatywy dla OV, bo czasami naprawdę można jajko znieść czekając aż się odmuli.
Ciekawa sprawa...od niedawna używam zamiennie do OV DxO i niestety DxO to straszny ślimok !!! Nawet teraz pisząc, czekam aż wywoła jedną fotkę...w tym czasie OV wywołuje seryjnie 6-7 fotek do panoramy !!
...Ciekawa sprawa...od niedawna używam zamiennie do OV DxO i niestety DxO to straszny ślimok !!! Nawet teraz pisząc, czekam aż wywoła jedną fotkę...w tym czasie OV wywołuje seryjnie 6-7 fotek do panoramy !!
Po części przyznam Ci rację, ale tylko po częścihttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif, większego żółwia od OV nie udało mi się trafić, a z kilkoma programami do wołania RAW miałem doczynienia.
jkr
nie wiem, ale u mnie OV3 zawsze działał wolno. Na tyle wolno, że praca z nim była dość uciążliwa. Rawtherapee, Darktable, Lightroom działają znacznie szybciej. Może to kwestia karty graficznej?
Przedstawiam do oceny i chwalę się nowym nabytkiem :oops: Rajdersem zapragnąłem zostać :twisted:
8.
125-tka?
Grzegorz1974
30.07.16, 22:10
Szafir: tak 125.
Cześć apz:)