PDA

Zobacz pełną wersję : Przybywam z pokorą po naukę - Grzegorz

Grzegorz1974
23.07.16, 20:36
Oddaję pod ocenę kadry z krótkiego wypadu do Ogrodów Kapias w Goczałkowicach-Zdroju. Dziękuję z góry za komentarze.

Grzegorz1974
23.07.16, 20:51
Jeszcze dwa takie:
4
178984
5

Mirek54
23.07.16, 20:58
Ciachał bym w kwadrat178986Szkoda tez trochę ze nie ma symetrii w oknie.Chałupę bym doświetlił a żabą bym się nie chwalił

mrkrzysiek
23.07.16, 21:31
okno wykadrował by do idealnego kwadratu,i z lekkim oddechem dla tej ramki z cegieł a nie jak pokazał Mirek54 idealnie do nich docięte, a samo zdjęcie zrobił trochę z niższej wysokości i lekko przesuną aparat w prawo aby punkty zbiegu okna celowały w sam środek okna a tam powinna się pojawić nasza rzeźba,

motylek brak ostrości na oczy przeszkadza :(

a łódkę widziałbym tak wykadrowaną bo za dużo się tam teraz dzieje

apz
23.07.16, 21:50
Lekko wyprostowałem, zniszczyłeś fakturę nieba...

Grzegorz1974
23.07.16, 22:46
mrkrzysiek: chciałem właśnie pokazać kawałek nieba i mola - taki całokształt sceny, Twoje przekadrowanie też mi się podoba.
apz: strasznie prześwietlało mi te kawałek nieba i nie umiałem sobie z tym poradzić, a bez nieba ta chałupa jakoś tak nie za bardzo mi się podobała.

ZibiZ
24.07.16, 00:48
Wrzucaj kolejne fotki to "poznęcamy" się trochę:lol: wszystko co było do powiedzenia na poprzednie zostało powiedziane. Będe zaglądał:)

Bodzip
24.07.16, 07:23
...strasznie prześwietlało mi te kawałek nieba i nie umiałem sobie z tym poradzić, a bez nieba ta chałupa jakoś tak nie za bardzo mi się podobała.
Staraj się naświetlać na światła, a potem wyciągać z cieni. Rób w RAW-ach osiągniesz lepsze efekty.

Grzegorz1974
24.07.16, 08:01
Nie mam na czym obrabiać rawów. Na moim laptopie mam nawet problem z dzialaniem OV. Jak zkupię nowy sprzęt będę się uczył obrabiać rawy.

sikor
24.07.16, 08:31
Pozwoliłem sobie pogrzebać przy Twoim zdjęciu.
Wciągane świateł, rozjaśnianie cieni, troszkę bichromii, podciągnąłem kontrast, wyprostowałem, troszkę wyostrzyłem.

179013

Jeżeli nie życzysz sobie przeróbek zdjęciach - można usunąć.

Grzegorz1974
24.07.16, 09:23
Można przerabiać. Zawsze to spojrzę innym okiem na moje fotki i na przyszłośc coś w głowie zostaje.

Grzegorz1974
24.07.16, 19:31
Z dzisiaj. Szczyrk. Plac św. Jakuba. Oraz obiekt sportowy.

And.N
24.07.16, 21:30
Od strony technicznej się wypowiem. Pierwsze z ostatniej wrzutki jest niedoświetlone. Można, a nawet trzeba mz. by rozjaśnić nieco:
Twoje:179118 moja poprawka:179119

Obiekt sportowy również nieco bym rozjaśnił.
Numeruj zdjęcia i wstawiaj trochę mniejszy rozmiar.

szafir51
25.07.16, 12:55
rzucają się w oczy dość wysokie parametry przysłony - zdjęcie nr 1 - f/10, żaba f/8, motyl f/11. I teraz pytanie - po co? A tak to zdjęcia całkiem sympatyczne.
Obrabiać RAWy możesz w darmowym RawTherapee albo DxO Optics Pro 9 - do końca sierpnia dostępny za darmola:
http://www.optyczne.pl/9859-news-DxO_OpticsPro_9_Elite_Edition_dost%C4%99pny_za_dar mo.html

Olympus Viewer niestety muli strasznie. U mnie na i5 z SSD i 8GB jest praktycznie nieużywalny (tzn. mając cierpliwość da się, ale jest zbyt wiele dobrych alternatyw).

jkr
25.07.16, 13:34
Nie mam na czym obrabiać rawów. Na moim laptopie mam nawet problem z dzialaniem OV. Jak zkupię nowy sprzęt będę się uczył obrabiać rawy.Wydajny laptop będzie swoje kosztował, ale to też może i wygodne urządzenie. Ja za 1200 zl jakieś 2 lata temu kupiłem stacjonarny i kilkugigigabajtowe foldery i mapy śmigają, a poprzednik miał problem z plikami powyżej kilkudziesięciu Mb. Warto przemyśleć.

yamada
25.07.16, 13:42
OV na każdym sprzęcie chyba kiepsko działa. Nie ma najmniejszej różnicy w jego działaniu na stacjonarce czy laptopie. szafir51 dobrze radzi, RawTherapee albo DxO Optics Pro 9 a raczej w oba się zaopatrz.

jkr
25.07.16, 13:51
OV na każdym sprzęcie chyba kiepsko działa. Nie ma najmniejszej różnicy w jego działaniu na stacjonarce czy laptopie. szafir51 dobrze radzi, RawTherapee albo DxO Optics Pro 9 a raczej w oba się zaopatrz.Co do Ov to nie brałbym go na poważnie, ale te pozostałe to bajka.

Bodzip
25.07.16, 14:17
Wydajny laptop będzie swoje kosztował, ale to też może i wygodne urządzenie. Ja za 1200 zl jakieś 2 lata temu kupiłem stacjonarny i kilkugigigabajtowe foldery i mapy śmigają, a poprzednik miał problem z plikami powyżej kilkudziesięciu Mb. Warto przemyśleć.
Nie lepiej sobie złożyć ?
Z miesiąc temu liczyłem, że na 8 rdzeniowym AMD + GB RAM-u wychodziło mi 1880 zł. Grafika oczywiście byle jaka, ale do zdjęć wystarczy. Za dobrą grafikę to nie ma chyba górnej granicy... ale po co :roll:

Grzegorz1974
25.07.16, 14:35
Spróbuję te dwa co polecacie ściągnąć i zobaczę jak będą hulać :) natym moim archaiku.

ZibiZ
25.07.16, 19:58
rzucają się w oczy dość wysokie parametry przysłony - zdjęcie nr 1 - f/10, żaba f/8, motyl f/11. I teraz pytanie - po co? A tak to zdjęcia całkiem sympatyczne.
Obrabiać RAWy możesz w darmowym RawTherapee albo DxO Optics Pro 9 - do końca sierpnia dostępny za darmola:
http://www.optyczne.pl/9859-news-DxO_OpticsPro_9_Elite_Edition_dostępny_za_darmo.h tml

Olympus Viewer niestety muli strasznie. U mnie na i5 z SSD i 8GB jest praktycznie nieużywalny (tzn. mając cierpliwość da się, ale jest zbyt wiele dobrych alternatyw).

Wielkie dzięki szafir za podzielenie się promocją:0 szukałem właśnie jakieś alternatywy dla OV, bo czasami naprawdę można jajko znieść czekając aż się odmuli.

Mcarto
25.07.16, 20:09
Raw Therapy nie jest wymagający - obrabiałem kiedyś pojedyncze zdjęcia na starym lapku i dawał radę.

Grzegorz1974
30.07.16, 16:22
Przedstawiam do oceny i chwalę się nowym nabytkiem :oops: Rajdersem zapragnąłem zostać :twisted:
8.

Saboor
30.07.16, 16:32
A zrób to samo tyle że o -2ev. Coś w ten deseń, tylko dopracowane:

179617

Grzegorz1974
30.07.16, 17:49
Aż o tyle prześwietliłem?

Saboor
30.07.16, 17:52
To co Ci pokazałem, to właśnie -2,00ev, patrzyłem na -1,9 i też nieźle wygląda, pomijając
wypalony biały placek na dole.

tropic
30.07.16, 17:58
Niezależnie czy obrabiasz czy nie, to zawsze na aparacie możesz sprawdzić histogram !! i oczywiście skorygować go lub poprawić drugą fotką !!

---------- Post dodany o 17:58 ---------- Poprzedni post był o 17:54 ----------

http://www.optyczne.pl/9859-news-DxO_OpticsPro_9_Elite_Edition_dostępny_za_darmo.h tml

OV na każdym sprzęcie chyba kiepsko działa. Nie ma najmniejszej różnicy w jego działaniu na stacjonarce czy laptopie. szafir51 dobrze radzi, RawTherapee albo DxO Optics Pro 9 a raczej w oba się zaopatrz.

Wielkie dzięki szafir za podzielenie się promocją:0 szukałem właśnie jakieś alternatywy dla OV, bo czasami naprawdę można jajko znieść czekając aż się odmuli.
Ciekawa sprawa...od niedawna używam zamiennie do OV DxO i niestety DxO to straszny ślimok !!! Nawet teraz pisząc, czekam aż wywoła jedną fotkę...w tym czasie OV wywołuje seryjnie 6-7 fotek do panoramy !!

And.N
30.07.16, 18:29
...Ciekawa sprawa...od niedawna używam zamiennie do OV DxO i niestety DxO to straszny ślimok !!! Nawet teraz pisząc, czekam aż wywoła jedną fotkę...w tym czasie OV wywołuje seryjnie 6-7 fotek do panoramy !!

Po części przyznam Ci rację, ale tylko po częścihttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif, większego żółwia od OV nie udało mi się trafić, a z kilkoma programami do wołania RAW miałem doczynienia.

szafir51
30.07.16, 21:35
jkr
nie wiem, ale u mnie OV3 zawsze działał wolno. Na tyle wolno, że praca z nim była dość uciążliwa. Rawtherapee, Darktable, Lightroom działają znacznie szybciej. Może to kwestia karty graficznej?

Przedstawiam do oceny i chwalę się nowym nabytkiem :oops: Rajdersem zapragnąłem zostać :twisted:
8.
125-tka?

Grzegorz1974
30.07.16, 22:10
Szafir: tak 125.
Cześć apz:)