PDA

Zobacz pełną wersję : ORF w Paint Shop Pro XI

Shevers
1.04.08, 09:22
Paint Shop Pro XI nie może mi otworzyć plików orf z Olympus E-510. Chociaż, że w dziale pomocy pisze, że obsługuje ORF z Olympus. Może istnieje jakiś pluing? Proszę o pomoc.

Dar-i-jush
1.04.08, 09:41
Nie obsługuje E-510/E-410, E-3, E-420. Corel zawalił sprawę niestety i nie wydał uaktualnienia :evil:

skow
1.04.08, 09:42
Paint Shop Pro XI nie może mi otworzyć plików orf z Olympus E-510. Chociaż, że w dziale pomocy pisze, że obsługuje ORF z Olympus.

I obsługuje ale jak widać nie wszystkie.
Wersja X obsługuje na pewno z E-1 i E-300.

Shevers
1.04.08, 09:42
A czy wtedy warto RAW przekonwertować na TIFF i wtedy robić obróbkę zdjęć?

skow
1.04.08, 09:51
Nie obsługuje E-510/E-410, E-3, E-420. Corel zawalił sprawę niestety i nie wydał uaktualnienia :evil:

Corel czy Olympus zawalił?
Niech najpierw Olympus wypuści jakąś dokumentację techniczną formatu ORF, potem będzie można mówić o winie Corela.

Od E-410 wprowadzono rewolucję w postaci kompresji danych.
W E-3 i E-420 znowu wprowadzono drobne poprawki.
I tak w kółko.

Dar-i-jush
1.04.08, 09:58
Corel zawalił. Adobe jakoś jest na bieżąco. ACDSee też. CaptureOne także. Dlaczego Corel nie może być na bieżąco?

Shevers
1.04.08, 09:59

Dar-i-jush
1.04.08, 10:09
Tak. Wywołaj Rawa do nieskompresowanego Tiffa i załaduj do Corela. Tyle, że podstawową obróbkę robisz w 'wywoływarce' RAW. Jak już masz plik w np. LR, czy OS, to skorzystaj ze wszystkiego co tam jest, a to czego niema zrobisz w Corelu.

skow
1.04.08, 10:37
Corel zawalił. Adobe jakoś jest na bieżąco. ACDSee też. CaptureOne także. Dlaczego Corel nie może być na bieżąco?

Może Corel ma ważniejsze sprawy niż męczyc się z jakimś dziwnym formatem.
To przecież Olympusowi powinno zależeć by jak najwięcej niezależnych programów wspierało jego aparaty.

Z tym "na bieżąco" to bym nie przesadzał. Pamiętam, że jak weszło E-410 to jednak trzeba było poczekać dobrych kilka miesięcy aby cokolwiek oprócz OS czy OM mogło to obsługiwać.

Dar-i-jush
1.04.08, 11:25
Po co szukasz problemu na siłę? Może tak, może inaczej. Adobe i paru innych wspiera, a Corel nie. Równie dobrze można twierdzić, że Corelowi jako tańszej i nieco mniej popularnej alternatywie Adobe powinno zależeć na wspieraniu popularnych aparatów.

To normalne, że chwilę trwa zanim nowe aparaty wspierane są przez niezależne programy. Mija rok od wprowadzenia wspomnianego E-410, u Corela nadal brak wsparcia, a Ty łapiesz za słówka. Na bieżąco w stosunku do konkurencji. Teraz jaśniej? Tu nie ma o czym dyskutować. Było pytanie, padła odpowiedź, koniec tematu.

skow
1.04.08, 12:07
Po co szukasz problemu na siłę?

Bo to też i mój problem!

Dar-i-jush
1.04.08, 12:31

Bo to też i mój problem!
Pracujesz w Corelu i Olympus Wam nie chce dokumentacji technicznej udostępnić?

skow
1.04.08, 13:16

Bo to też i mój problem!
Pracujesz w Corelu i Olympus Wam nie chce dokumentacji technicznej udostępnić?

A muszę pracować w Corelu?

Olympus nie udostępnia i już.

fragment wątku z czego nie jesteśmy zadowoleni (https://forum.olympusclub.pl/topics22/zyczenia-do-olympusa-czyli-z-czego-jestesmy-niezadowoleni-vt7901.htm)

Kod:
Format plików raw (skow + cra3y)

Olympus powinien udostępnić pełną specyfikację formatu ORF by inne firmy lub programiści mogli lepiej przystosować swoje oprogramowanie do współpracy z aparatami olympusa. Poza tym świat nie kończy się na Windowsie i Intelu.

Innym rozwiązaniem jest dodanie formatu DNG wprost z aparatu (tak jak uczynił to Pentax)

Odpowiedź jest wyżej – nie ma zapotrzebowania masowego na Linuxa. OM i OS są na PC i Maca. Jest SDK, które za niewielkie pieniądze można nabyć i używać aparatów Olympusa we własnych implementacjach.

Dar-i-jush
1.04.08, 13:36
Nie piszesz wprost. Dla mnie jako człowieka stojącego przed wyborem oprogramowania, to Corel nie oferuje wsparcia ORFa z E510, więc wybieram inne oprogramowanie, a nie inny aparat. Logiczniejsze jest, że to Corel powinien zadbać o wsparcie plików Olympusa, nie odwrotnie. Nie wiem jak jest i komu bardziej zależy. Corel nie ma wsparcia i już. Adobe wspiera, więc można jak się chce.

Mirek54
1.04.08, 14:04
Kupujac aparat dostajesz potrzebne i wystarczajace oprogramowanie,zeby wykonac fotki.Dla amatora zupelnie jest to wystarczajace.Zajmujac sie fotografia zawodowo napewno nie bedziesz uzywac E 510-bo to puszka dla amatorow,kupisz oprogramowanie Ci potrzebne takie,ze Ciebie zadowoli.Wrzucisz w koszta,odpiszesz od podatku.W sumie i tak masz za darmo.

Wiejo
2.04.08, 07:02
Nowsza wersja PSP XI już nie otwiera ORF z E 300 tak, że do obróbki używam OM skąd obrobione zapisuje w TIFF a z tym Corel radzi sobie całkiem dobrze. Pozdrawiam.

skow
2.04.08, 08:12
Nie piszesz wprost. [..]

Ależ ja właśnie piszę :-)

Patrz na moją stopke.

anabolo
28.03.09, 15:34
Odświeżę wątek - szukając czegoś sesnowego i taniego do obróbki grafiki wypróbowałem Corela Paint Shop Pro X2 - nadal problem z ORFami :/ Ciekawe czy problem dotyczy tylko naszych olkowskich rawów czy także innych producentów... Pod tym względem Elements jest bezkonkurencyjny, ale znów z niektórymi cięciami przegięli :/

rashood
28.03.09, 17:54
Paint Shop Pro Photo X2 Ultimate obsługuje ORFyz e410,e510,e3,e420...

krw
5.04.09, 21:38

No nie zupełnie z tym ACDSee :(
Jeszcze nie ma obsługi ORF dla E-30 w wersji Pro 2.5 !

rocco
5.04.09, 22:14
Paint Shop Pro Photo X2 Ultimate obsługuje ORFyz e410,e510,e3,e420...
No i co z tego, że obsluguje wersja Ultimate?
Ściągnąłem sobie wersję próbną tego programu.
Tę sprzedawaną w Polsce, z polskim interfejsem i bez dopisku "Ultimate". Spodobalo mi sie kilka rozwiązań w tym programie i już nawet miałem po niego jechać do MM tylko jeszcze spróbowałem otworzyć jakiś RAW.
I co? Nie obsługuje ORFów ani z E-510 ani z E-3 ani NEFów Nikona D700.
Pewnie w ogóle nie obsługuje formatu RAW :roll:
Dlaczego?
To trzeba kupić koniecznie wersję Ultimate (której zresztą w polskiej dystrybucji nie ma) żeby móc skorzystac z tego "dobrodziejstwa"?
Adobe Camera RAW działa poprawnie zarówno "dużym" Photoshopem jak i wersją Elements.
Żenada...

zulka
6.04.09, 01:53
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, wersja ta jest sprzedawana w Polsce

ło choćby tu, napisano że w ciągu 2-3 dni
http://www.komputronik.pl/Oprogramowanie/Paint_Shop_Pro_Photo_X2_Ultimate_IE_Eng/pelny,id,66884/

chyba, że chodzi Ci o to, że to wersja w języku barbarzyńców ;) Może za chwilę będzie :)

Różnica w cenie jednak nie taka jak między fotoszopem dużym a małym ;)

Właśnie sobie ściągnęłam wersję próbną i się bawuńkam :mrgreen:

rocco
6.04.09, 10:39
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, wersja ta jest sprzedawana w Polsce

ło choćby tu, napisano że w ciągu 2-3 dni
http://www.komputronik.pl/Oprogramowanie/Paint_Shop_Pro_Photo_X2_Ultimate_IE_Eng/pelny,id,66884/

chyba, że chodzi Ci o to, że to wersja w języku barbarzyńców ;)
Ano właśnie.
Nawet potrafię się jako tako pozrozumiec w tym języku z tubylcami na ich terenie lub też w kraju, ktorego języka nie znam a ludziska mówią tam po angielsku.
Ale żeby w rodzinnym kraju wydać własne, ciężko zarobione pieniądze na oprogramowanie/sprzęt/książki itd, itp, od kogoś, kto nie chce zadać sobie trudu na przystosowanie swego produktu do polskiego rynku?
Zdecydowanie nie.
Zrobiłem tylko jeden wyjątek kupując aparat Fuji S5 Pro ale nie był z polskiej dystrybucji więc się nie liczy ;)
Co innego jeśli chodzi o programy, pluginy, itp w wersji freeware, darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.
Ale programy komercyjne kupuję wyłącznie z polskim interfejsem.
Howgh! ;)

Marcin510
6.04.09, 12:25

sciagasz konwerter na format dng
http://www.adobe.com/products/dng/
ktory nie wnika w strukture obrazu i nic nie zmienia
pliki wyjsciowe maja ten sam rozmiar, lub bardzo podobny

konwertujesz wszystko co masz w orfie na dng (jak masz duzo zostawiasz kompa na noc)

zapominasz o formacie orf

potem obrabiasz fotki w jakim chcesz sofcie, wiekszosc obsluguje dng

dodatkowo mozesz miec naprawde szybki podglad oraz odczyt
tych rawow w darmowych przegladarkach xnview, czy infranview (polecam modul thumbnails w infranview - naprawde szybko pokazuje nawet setki rawow)
http://www.irfanview.com/main_download_engl.htm
http://download3.xnview.com/XnView-win-full.exe

te programy bardzo szybko odczytuja format dng prezentujac zawarty w nim podglad jpg 1024x768 badz szybko dekoduja caly raw - to trzeba ustawic w opcjach
szybciej robi to infran, choc xnview tez niezly

dodatkowo w infranview thumbnails jest opcja przypisania wiekszego programu (max 3) do ktorego mozemy zaladowac wybrana miniature (np ps, czy inny program do szczegolowej edycji rawa, ja mam photomatix'a i ps'a)

klikamy na wybranej z setek innych miniaturce, wybieramy program i juz edytujemy rawa lub po prostu ogladamy go zdekodowanego w przegladarce

nie wyobrazam sobie pracowac na plikach orf bezposrednio, jakis dziwny ten format ale zaden program nie dziala z nimi nawet w przyblizeniu tak szybko jak z innymi rawami
dlatego polecam konwersje na dng

skow
6.04.09, 12:36
sciagasz konwerter na format dng
http://www.adobe.com/products/dng/
ktory nie wnika w strukture obrazu i nic nie zmienia

te programy bardzo szybko odczytuja format dng prezentujac zawarty w nim podglad jpg 1024x768

A skąd ten pogląd sie tam bierze? W ORFie w tym rozmiarze jest tylko w E-1.
Więc jednak coś zmienia?

nie wyobrazam sobie pracowac na plikach orf bezposrednio, jakis dziwny ten format ale zaden program nie dziala z nimi nawet w przyblizeniu tak szybko jak z innymi rawami dlatego polecam konwersje na dng

ORF, DNG czy NEF to TIFF 6.0 (czyli kontener na różne dane).
Kwestia zdefiniowanych innych tagów.

Marcin510
6.04.09, 12:48
dng converter po prostu doklada tam preview w jpg w 1024x768
moze tez wrzucic w pelnej rozdzielczosci jak sie ustaw w opcjach ale to oczywiscie zwiekszy dng o jakies 2 mega dodatkowo
a to nie jest potrzebne bo zdekodowanie calego dng jest naprawde szybkie

program pewnie wycina oryginalny podglad, dekoduje rawa na potrzeby tej nowej miniaturki i skleja

poza tym nie wnika w strukture rawa i obrazu, wszystko jest jak w oryginale, exify, ustawiania balansu czy sam obraz

a jaki jest oryginalny rozmiar podgladu w orfach?
troche dziwne ze przegladarki nie potrafia szybko tego podgladu wyciagnac z pliku orf
podglad kolejnych plikow jest tak strasznie slamazarny, jakby program dekodowal kazda miniaturke na nowo
czy w xnview czy infran jest tak samo

to mnie najbardziej wnerwialo dlatego konwertuje jak leci wszystko do dng

Mirek54
6.04.09, 12:56
Od czasu jak sie przesiadlem na viste,miniaturki z orfow wyswietlaja mi sie w normalnym folderze.Foto filtre studio otwiera mnie orfy blyskawicznie.Nic wiecej do szczescia mi nie potrzeba.

skow
6.04.09, 23:31
poza tym nie wnika w strukture rawa i obrazu, wszystko jest jak w oryginale, exify, ustawiania balansu czy sam obraz

Jedna sporo ciekawych informacji jest gubionych.

a jaki jest oryginalny rozmiar podgladu w orfach?

Mała miniaturka 160x120

E-1 wyjątkowo 1024x768
od E-30 3200x2400 (wcześniej 1600x1200)
W orfach z kompaktów brak dużej miniaturki.