Zobacz pełną wersję : E3 vs OMD M1
Umiłowani, co zyskam co stracę. Jedzie już do mnie Zuiko 50-200. Body ma być wyłącznie do fotoprzyrody i lotniskowych.Iso jakie lubię nie przekracza 1000, powyżej mam alergię.
Różnica ceny jest spora- mam nadzieję na E3 do 1500 pln. M1 wchodzi w grę tylko z Valuebasket itp. Dochodzi jeszcze koszt MMF.Co o tym sądzicie? Nie stać mnie na mylne błędy :)
Dziekuję za uwagę.
E-3 to back focus albo front focus, miałem we wszystkich puszkach. Jedyny plus E-3 to dłużej działająca bateria.
E-M1 odczuwalnie lepszy obrazek. Mnie AF działa szybkiej na E-M1 + ZD50-200 niż z E-3.
E-3 to back focus albo front focus, miałem we wszystkich puszkach. Jedyny plus E-3 to dłużej działająca bateria.
E-M1 odczuwalnie lepszy obrazek. Mnie AF działa szybkiej na E-M1 + ZD50-200 niż z E-3.
Ciekawe, przez jakiś czas miałem E3 i problemu nie zauważyłem. Z af ciekawe - przechyla szalę na flagowca cenowego.
Poczekałbym na premierę EM1 MkII, to ceny jedynek polecą na łeb. 50-200 trochę jest za duży z EM1, ale jak będziesz używał głównie na statywie to da radę.
Poczekałbym na premierę EM1 MkII, to ceny jedynek polecą na łeb. 50-200 trochę jest za duży z EM1, ale jak będziesz używał głównie na statywie to da radę.
Uważam że wątpię, obecnie mogę go mieć ze sklepu co podróby M1 sprzedają :) za 2450, tyle że gwarancja sklepu. Prędzej Olympus wycofa ze sprzedaży niż opuści cenę.
To popatrz na ceny EM5 po premierze II.
To popatrz na ceny EM5 po premierze II.
Może masz rację. To kiedy ta premiera M1 v2
Może masz rację. To kiedy ta premiera M1 v2 Na przyszły lotniczy sezon będzie jak znalazł...
Na przyszły lotniczy sezon będzie jak znalazł...
Straszne, jest później niż myślisz :)
Umiłowany, poluj na EM-1 w dobrej cenie, z nim zaznasz spokoju przez kilka lat i może doczekasz się jakiegoś ciekawego szkła, a przed E-3 to juz tylko perspektywa zabytku...
Umiłowany, poluj na EM-1 w dobrej cenie, z nim zaznasz spokoju przez kilka lat i może doczekasz się jakiegoś ciekawego szkła, a przed E-3 to juz tylko perspektywa zabytku...
Tak uczynię, zatem polowanie rozpoczęte. Brać, bać się, lepiej używkę ? https://www.eglobalcentral.pl/lustrzanka-cyfrowa-olympus-e-m1-om-d-body.html?gclid=CI-22sKEoM0CFUyeGwodewcOsg#/product/11893
Rozważ jeszcze, może znajdziesz nowego E-30. Mniam, mniam - nie sprzedam :)
Rozważ jeszcze, może znajdziesz nowego E-30. Mniam, mniam - nie sprzedam :)
Znaczy lepszy niż E3 ? Gadaj mi tu prędziutko :)
Znaczy lepszy niż E3 ? Gadaj mi tu prędziutko :)
To jest najpóźniejsza matryca z dużego 4/3. Akceptowalne ISO do 1250.
Zaglądnij do wątku z Beskidu Niskiego - ostatnia seria robiona tym aparatem. Wróbelki z wątku 300 mm też tym sprzętem robione.
A poniżej z ISO 800 składanka z wnętrza kościoła. No znaczy panorama :-P
178239
To jest najpóźniejsza matryca z dużego 4/3. Akceptowalne ISO do 1250.
Zaglądnij do wątku z Beskidu Niskiego - ostatnia seria robiona tym aparatem. Wróbelki z wątku 300 mm też tym sprzętem robione.
A poniżej z ISO 800 składanka z wnętrza kościoła. No znaczy panorama :-P
178239
Ostatni to był E-5, ta sama matryca i filtr co w Pierwszych Penach... Był jeszcze E-600 i E-610? nie pamiętam.
---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post był o 18:33 ----------
E-620.
Ostatni to był E-5, ta sama matryca i filtr co w Pierwszych Penach... Był jeszcze E-600 i E-610? nie pamiętam.
---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post był o 18:33 ----------
E-620.
Dziękuję wam jak jasna cho...Egon :) Szukam E30 - na przeczekanie a później się zobaczy.
Zgadza się Andrzeju, E-620 miał / ma matrycę jak E-30. E-5 oczywiście lepszą. Parę osób na forum pewnie jeszcze go ma.
Zgadza się Andrzeju, E-620 miał / ma matrycę jak E-30. E-5 oczywiście lepszą. Parę osób na forum pewnie jeszcze go ma.
E620 jak mrówków w fajnych cenach, tylko ten wizjerek ( dawno temu się do niego przymierzałem). E30 na ebayu parę szt.
E620 jak mrówków w fajnych cenach, tylko ten wizjerek ( dawno temu się do niego przymierzałem). E30 na ebayu parę szt.
E-30 ma mikroregulację do kasowania AF/BF. Ja sobie perfekcyjnie ustawiłem Sigmę 150. Bez przesady, fruwające elektrony widać :mrgreen:
Mam E-5 a na liczniku 1200 fotek. :mrgreen:
Mam E-5 a na liczniku 1200 fotek. :mrgreen:
Znaczy niepotrzebny, adoptuj mnie proszę :)
Znaczy niepotrzebny, adoptuj mnie proszę :)
Nie pisałem, że niepotrzebny, ja tylko nie nadużywam go. :mrgreen:
Miałem e-620, mam e-30, wypożyczyłem em-5 do testów i ..., no właśnie ;)
Cały czas oczywiście rozmawiamy o używaniu z obiektywami dużego 4/3 oczywiście.
620 - zgrabniejszy od e-30 i bardziej ergonomiczny od em-5.
E-30 guzikologia bogatsza od 620 ale nie ma podświetlenia klawiszy, co czasem się wbrew pozorom przydaje.
em-5 lepszy wizjer, podobno ;) Widać więcej, więcej można w nim poustawiać informacji ect, z pleśniakami ostrzenie łatwiejsze, ale ... ja nie lubię sztucznego obrazu w wizjerze. Drażni mnie. Może zboczenie z analogów ;) ;) ;).
Generalnie mając dobre szkła, różnice w obrazku drukowanym do formatu A3 dla mnie bez znaczenia i pomijalne. Oczywiście przy cropie ileś tam na kompie czy też dużym wycinku i powiększeniu różnice są ogromne i wtedy człowiek ma poczucie, że nie wydał kasy na marne ;).
Różnic jest oczywiście o wiele, wiele więcej, ale generalnie moje fotko-ziutki nie zyskały na zmianie sprzętu.
ps. obiektywy to :
zd 7-14
zd 50
zd 14-54
zd 50-200
wiadro pleśniaków jeszcze wtedy było na dokładkę.
---------- Post dodany o 22:16 ---------- Poprzedni post był o 22:13 ----------
Edytować się boję, bo mi ostatnio bzdury wychodzą, dlatego w nowym poście, bom se przypomniał.
Bateria z tych trzech najlepiej trzyma w e-620, a na początku był e-330 i jego najbardziej żałuję ;)
E30 IMO fajniejszy od E3. Co do szybkości ostrzenia z 50-200, podtrzymuję zdanie, że z E30 ostrzyl szybciej niż z E-M1