PDA

Zobacz pełną wersję : E-510 i balans bieli

Jacunio
31.03.08, 09:52
Nie wiem, czy to tylko moje wrażenie, ale wydaje mi się że 510 ma kłopot z WB przy jpgach. Przy kilku zrobionych zdjęciach w tym samym miejscu i auto WB zdarza się że kilka ma go całkowicie do kitu. Czy ktoś to także zaobserwował?

Gundi
31.03.08, 10:11
daj przyklady;]

madzik
31.03.08, 11:34
Hej. Wczoraj zrobiłam serię zdjęć i stało się to samo - mimo ustawionego auto niektóre zdjęcia wyszły niebieskie :cry: . Potem doczytałam w instrukcji, że przy ustawieniu auto aparat ustawia balans bieli wg koloru najbardziej zbliżonego do bieli, który znajdzie się w kadrze. Jeśli takiego nie ma, to sobie biel zniekształca, więc trzeba wybrać bardziej zaawansowane ustawienia w menu. Mam też inny problem z balansem bieli - na panelu przy kursorach powinno się wchodzić w sposób uproszczony w WB, AF, ISO (jednym przyciskiem) - ta funkcja u mnie nie działa - na LCD nic się nie pojawia... :? Martwi mnie to, bo aparat (E510) mam dopiero 4 dzień (już sporo funkcji rozkminiłam, a tego nie potrafię). Czy trzeba coś zmienić w ustawieniach? Może niechcący włączyłam jakąś blokadę? W instrukcji nic na ten temat nie znalazłam. I jeszcze jedno: zdarzyło mi się, że fotka się nie chce zrobić, naciskam migawkę i nic...Będę brdzo wdzięczna za pomoc, bo jeśli coś jest z nim nie tak, to jeszcze mam 3 dni, żeby go zanieść do sklepu i wymienić. Aha i nie dostałam instrukcji w formie książki...czy olympus daje teraz tylko na dvd...? Z góry dziiękuję za pomoc.

kisi
31.03.08, 11:38
Skoro macie problemy z balansem bieli to polecam wydrukować sobie tabelke jaką temperaturę ustawiać w jakich warunkach oświetleniowych lub po prostu robic foty w RAWie.

rocco
31.03.08, 11:39
Madziu, poczytaj instrukcję :)
Jednoprzyciskowy balans bieli trzeba najpierw ustawić w menu, domyślnie do przycisku funkcyjnego przypisany jest podgląd głębi ostrości.
Jeśli chodzi o kursory to może włączyłas blokadę?
Nie mam już E-510 ale w instrukcji to było na pewno.

PS
Instrukcja, strona 73.

Jacunio
31.03.08, 11:47
Ja sobie podpiąłem do definiowanego guzika ustawianie balansu bieli na białe pole i działa świetnie, szczególnie w trudnych warunkach - świetlówka, światło mieszane. Ze zdjęciami "normalnymi" w zasadzie nie ma problemu, faktycznie tylko czasem generator jpgów może mieć problem. Moje wczorajsze fotki liści na tle nieba w makro miały właśnie takie objawy, tyle że niestety poszły do kosza przy kopiowaniu do komputera. Generalnie to nie jest userka, tylko charakterystyka zachowania aparatu z którą trzeba sobie radzić.

madzik
31.03.08, 11:50
Dziękuję za szybką odpowiedź :D . Wieczorkiem jeszcze raz to dokładnie przestudiuję. Pozdrawiam.

mariouche
31.03.08, 14:09
ja do balansu bieli używam WhiBal (http://www.pictureflow.com/products/whibal/index.html). działa bez zastrzeżeń i jest mały i poręczny.

Pozdrawiam,
Mariusz

epicure
31.03.08, 17:54
Używacie Auto WB przy sztucznym oświetleniu? Gratuluję... ;)

rocco
31.03.08, 17:57
A co to za róźnica przy RAWach? :roll:
jeszcze nie używałem innej opcji WB niż Auto...

epicure
31.03.08, 18:26
A co to za róźnica przy RAWach? :roll:
jeszcze nie używałem innej opcji WB niż Auto...

Przy RAWach to żadna różnica :). Ale temat dotyczy jpegów :).

festin
31.03.08, 18:37
Moja metoda na WB jest taka:
Manualnie ustawiam temperaturę przy włączonym LV - staram się tak ustawić by kolor na wyświetlaczu odpowiadał temu co widzę przed sobą.
Dla mnie ma to dwie zalety:
1. Wprawdzie zdjęcie robię w rawach, i teoretycznie mógłbym się w ogóle WB przy robieniu zdjęć nie przejmować, ale w praktyce często się okazuje, że mam problem z wybraniem optymalnych ustawień WB podczas obróbki - może to monitor, może nie zbyt dobrze odróżniam kolory, a może po prostu jeszcze brak mi doświadczenia ;-)
2. Pozwala mi uzyskać na zdjęciu kolorystykę taką jaką zapamiętałem z danej sceny - ustawianie WB poprzez wskazanie elementu szarego (czy to na etapie focenia czy obróbki ) potrafi tą kolorystykę zmienić. ;-)

dobas
31.03.08, 19:31
jest w 510 przycisk funkcyjny
mozna pod niego podpiąć różne funkcje jak podgląd głębi czy szybie ustawiannie WB
i to szybkie ustawianie balansu przy trudnym mieszanym oświetleniu jest przebojowe fantastyczne. Nawet używając JPGa na prawdę nie ma problemu z balansem.
polecam zatem tak zrobić jak byś miał problemy z ustawieniem
pisz tu czy na priv
pozdrawiam
Dobas

kasprzyk
31.03.08, 21:42
Witam

Nie bardzo mi to przeszkadza, ale także zauważyłem u siebie różne ustawienia WB przy tym samym kadrze i takich samych warunkach. Dotychczas w C7070, czegoś takiego nie miałem.

Powiem Wam, że te Rawy, to psują fotografa ;)

PZdr