Zobacz pełną wersję : tryb manualny a sportowy - szybkość
Mam takie pytanko - może troszkę głupie wiec proszę sie nie śmiać: czemu w trybie manualnym jak ustawie wszystko - czas migawki, przysłonę, wb, zdjecia seryjne itp itd. tak samo jak w trybie sportowym to i tak nie robi mi zdjęć z tą samą prędkością? Zakładamy ze aparat stoi na statywie i robimy zdjęcie obiektowi stojącemu w miejscu.
A ustawiasz dokładnie te same parametry? :razz:
tak. przynajmniej tak mi sie wydaje... a co powinienem dokładnie ustawić tak samo? migawkę, przysłonę, iso, wb, pomiar światła? bo to wszystko już mam ustawione identycznie.
Acadaemicus
3.04.08, 17:18
Może powinieneś zmienić tryb pracy autofos' a z trybu S-AF na tryb C-FA.
no to tez mam ustawione tak samo :/. Dodam tylko ze mam e510 może to coś zmieni i ktoś dopomoże... szukałem w instrukcji jakieś wzmianki ale nic... w każdym bądź razie dzięki za pomoc wszystkim :]
Problem rozwiązany :D miałem włączonego anti-szoka na 1 sek. co mi tak spowalniało prace manuala i trybów p i s. Ku przestrodze: nie włączać "różnych dziwnych rzeczy" 5 min po kupieniu :P
Z funkcją "anti shock" to już jestes któryś z kolei na forum ;)
Pewnie by sie przydało w instrukcji jakies ostrzeżenie, dużą czcionką z pogrubieniem:
UWAGA! Anti Shock to nie stabilizacja!
Tyle, że komu chce się instrukcje czytać? :/
A wniosek jest inny, najpierw sprawdź, co właściwie włączasz!
To nie są "dziwne rzeczy" jesli się z nimi zapoznamy.
...wiem, że nie dziwne - dlatego było w "" :] ot "mała" pomyłka - kliknąłem i zapomniałem :]
.ot "mała" pomyłka - kliknąłem i zapomniałem :]
To i tak spokojnie.Ja znam takiego pomiganego z forum,co mu auto focus " nawalil"i do sklepu polecial z wielka morda,ze mu kiche sprzedali.Do serwisu chcial slac,ze mu ostrosci nie lapie.
To i tak spokojnie.Ja znam takiego pomiganego z forum,co mu auto focus " nawalil"i do sklepu polecial z wielka morda,ze mu kiche sprzedali.Do serwisu chcial slac,ze mu ostrosci nie lapie.
Ja też coś o nim slyszałem :mrgreen: