PDA

Zobacz pełną wersję : Potrzebna pomoc- lustro na wyjazd

mariusz_791
29.03.08, 22:48
Witam.
Pierwszy raz udzielam sie na tym forum chociaż od dość długiego czasu je czytam i sam próbuje odpowiedzieć na nurtujące mnie pytania,ale niestety bez większego rezultatu dlatego też założyłem ten temat.
Proszę o rade. Wyjeżdżam do Hiszpanii na kilka miesięcy i chciałbym zakupić na tę okoliczność aparat. Oglądałem dzisiaj w sklepie N,C i Olympusa i muszę stwierdzić,że najlepiej leży mi w dłoni Olympus:D. Ale...
Jadąc tam mam zamiar fotografować "wszystko" co się nawinie (krajobraz,osoby,architektura) i zastanawiam się czy zestaw E-510 dual kit będzie w stanie zaspokoić moje potrzeby. Dodam,że jestem amatorem i będzie to mój pierwszy taki aparat, dotychczas były tylko "małki".
Czy nie sensowniejszy będzie zakup cyfrówki np. FZ50?
Czy kitowy obiektyw 40-150 wystarczy do architertury (kościoły i ich wnętrza) i czy zdjęcia na nim będą dużo gorsze niż na 40-150 "jaśniejszym"?
Ostatnie już pytanie. Czy do tych obiektywów z uwagi na panujące w Hiszpanii słońce będę potrzebował jakichś specjalnych filtrów? Czy starczy tylko UV?
Proszę mnie nie zlinczować,że założyłem kolejny temat z cyklu "co wybrać". Jestem "zielony" i licze na waszą pomoc i wyrozumiałość,bo kto będzie wiedział więcej niż Wy :mrgreen:

suchar
29.03.08, 22:53
Dual kit E-510 dla amatora starczy aż nadto. 40-150 do wnętrz? Chyba raczej nie bardzo... To długi obiektyw, we wnętrzach raczej używa się szerokich szkieł, by "więcej objąć". Z filtrów to Ci się może przydać CPL, by podkręcić kolory i uwydatnić chmury, a jeśli będziesz nad wodą, to by zlikwidować niepotrzebne odbicia. UVki są moim zdaniem niepotrzebne, wystarczy dbać o obiektywy (czyli zakładać dekle i używać ich normalnie). UVki tylko Ci mogą pogorszyć jakość zdjęć, szczególnie słabe (bliki, spadek ostrości). Owszem, ochronią (a same się rozwalą - dobra UVka to koło 100zł) przed nagle nadlatującym kamieniem, ale z drugiej strony: jak często bywasz na rajdach samochodowych?
Pzdr

EDIT: Przesunąłem do odpowiedniego działu.

MicSzu
29.03.08, 22:57
Jak już wyzej kolega napisał E-510 dual kit i będziesz zadowolony o ile potrafisz się posługiwac tego typu sprzętem ;)

rocco
29.03.08, 23:06
Fotografie zrobione "nowym" 40-150 nie sa gorsze, jest on tylko ciemniejszy od starszej wiersji lecz optycznie równie dobry, jeśli nie lepszy.
We wnętrzach to przydatny będzie raczej krótki kit, 14-42 a nie długi.
E-510 ma całkiem użyteczne iSO 800 więc nie powinno byc większych problemow we wnętrzach, zwłaszcza w połączeniu ze stabilizacja obrazu. Ja nawet robiłem wnętrza kościolów na ISO 1600 i było to do przyjęcia po odszumieniu, np.
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=1828&pos=3
Specjalne doposażanie się w filtry na Hiszpanię nie jest potrzebne, moze przydać sie ewentualnie filtr polaryzacyjny.

Jedna uwaga ale dość ważna, jeśli do tej pory używałes tylko aparatu kompaktowego, lepiej kupić lustrzanke jakiś czas przed wyjazdem i poznać jej mozliwości i sposob obsługi.
Gdy pojedziesz bez praktyki moze okazać się, że przywieziesz fotki gorsze zamiast lepszych ;)

PS
Prawie wszystkie fotki architektury w mojej galerii robione są Olkiem E-510, moze da Ci to jakiś obraz.

mariusz_791
29.03.08, 23:07
Dzięki za szybką odpowiedź.
Nie bywam na rajdach samochodowych i chyba nic o tym nie wspomniałem:)
Pisząc o wnętrzach kościołów myślałem raczej o suficie.
Jak pisałem jestem zupełnym amatorem i będzie to mój pierwszy poważny aparat,ale mam nadziejeże uda mi się go okiełznać.
Czyli uważacie,że jednak Olek a nie cyfrówka?

suchar
29.03.08, 23:12
Nie bywam na rajdach samochodowych i chyba nic o tym nie wspomniałem:)

Hm, to miała być tak sprytnie napisane, ale chyba nie wyszło. Inaczej: na rajdach Ci się UV przyda, gdzie indziej mz nie.

Czyli uważacie,że jednak Olek a nie cyfrówka?

Przy obecnych cenach E-510 chyba warto dać troszkę więcej.

rocco
29.03.08, 23:15
A Olek to nie cyfrówka? :o

dog_master
29.03.08, 23:16
E510 + dual kit + jakis blyskacz i polar i starczy :)

zyziza
29.03.08, 23:17
Napewno mozesz miec wiecej satysfakcji z E-510 i dual kitu niz z kompaktu.
Z filtrow polara wez, UV niepotrzebny.
Milej podrozy i koniecznie fotki potem zamiesc na forum :D

mariusz_791
29.03.08, 23:25
Olek to też cyfrówka. Miałem raczej na myśli kompakt.

Od ponad 4 m-cy waham sie między lustrem a FZ50. Po dzisiejszej wizycie w sklepie i waszych radach mam już tą pewność.

Dziękuje wam za pomoc. Jesteście wielcy. Stałem na przepaścią i potrzebowałem tylko tego pchnięcia i Wy mi je daliście :D

Do Hiszpanii wylatuje w czwartek więc nie będę miał dużo czasu na naukę obsługi mojego E-510,ale mam nadzieję,że na miejscu nadrobie praktyką.

P.S. Jaką lampe błyskową byście polecili i jaki filtr polaryzacyjny. Nadmienie tylko,ze po kupnie aparatu nie bede dysponował "większą" gotówką.

rocco
29.03.08, 23:29
Lampe Metz 48 AF-1, kosztuje tyle co FL-36 ale znacznie szybciej sie ładije i jest troche mocniejsza.
Polar jakiś w miarę przyzwoity, wystarczy Hoya HMC czy Marumi DHG.

Miłej podróży, i zwiedzania, w Hiszpanii jest co ogladac :)

dog_master
30.03.08, 00:03
Do Hiszpanii wylatuje w czwartek więc nie będę miał dużo czasu na naukę obsługi mojego E-510,ale mam nadzieję,że na miejscu nadrobie praktyką.
Wez ze soba instrukcje obslugi - naprawde przydatna rzecz :] A w praktyce - tryb A, przyslona najlepiej 7-8 jezeli starczy swiatla [czas = 1/ogniskowa, zeby nie poruszyc, dluzszy to juz loteria], do portretu i malej GO mniejsza przyslona, iso jak najnizsze, zeby szumow nie bylo.

P.S. Jaką lampe błyskową byście polecili i jaki filtr polaryzacyjny. Nadmienie tylko,ze po kupnie aparatu nie bede dysponował "większą" gotówką.
Lampa - fl36 / fl50 / w/w metz - chyba metz bylby najkorzystniejszy.

Polar - Hoya czarna / Marumi wpc/dhg.

Mirek54
30.03.08, 00:13
W Hiszpani jest duzo ciekawych kadrow na zewnatrz.Jak trafisz na mocne swiatlo to ja ze swojej strony zasugeuje Ci filtr szary.Jak mocny to sam zdecyduj.Przy statywie i archtekturze pozwoli Ci zgubic ludzi w ruchu-czasem calkiem niepotrzebnych na fotce.

mariusz_791
30.03.08, 15:10
Dziękuje za wszystkie rady :D
Na pewno umieszczę jakieś fotki na forum.

Ostatnie pytanko. Co lepsze:
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/6488/sheet/offset/offset/0
czy
http://www.pstryk.pl/details:7542/olympus+e+510+zuiko+digital+ed+14+42+f+3.5+5.6+oly mpus+zuiko+digital+ez+40+150+f+3.5+4.5

Ile zdjęć w formacie RAW zmieści się na kartę 4GB? Nie dysponuje laptopem więc może sensowniejsza będzie karta 8GB?

rocco
30.03.08, 15:16
Trudne pytanie :?
W pierwszym przypadku dostajesz kartę pamięci i nowszy, dłuższy obiektyw o szybszym autofokusie, sporo mniejszy i lżejszy, ze szkłem ED.
W drugim jaśniejszego, długiego zooma z metalowym bagnetem.
Jeśli myślisz przede wszystkim o wygodzie i mobilności to weź pierwszy.
Jeśli wolisz jaśniejsze (ale z wolniejszym autofokusem) szkiełko, to bierz drugi.
Wybór należy do Ciebie...