Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Który bezlusterkowiec em5, em10 czy em10 mark II?

Fudzi
10.07.16, 14:06
Witam!
Przeprowadziłem się troche daleko bo na Islandię i postanowiłem wymienić mojego poczciwego fz150 na coś nowego, lepszego. Mam do dyspozycji 3200zl (czemu w zł? ponieważ tutaj będę zamawiał. Niestety mały wybór sprzętu na wyspie i drogo)
Zastanawiam się nad 3 opcjami
1. omd em10 mark ii + panasonic g 25mm 1.7f (lepsza stabilizacja, gorszy obiektyw, funkcja timelaps)
2. omd em10 + panasonic 20mm 1.7f mark ii (nowa wersja)
3. Omd em5 + obiektyw jak w opcji 2 (lepsze szkło, chyba najlepsza stabilizacja, brak hdr i panoramy i timelaps)

Czy jest duża różnica oprócz wielkości w tych 2 obiektywach? Czy Omd em10 mark II jest lepsze od em5?

Do czego będę uzywał? Fotografia w słabym oświetleniu, w zime zorza, zdjecia z wycieczek po Islandii i najważniejsze: chce używać kija do selfie aby było widać mnie, moją lubą oraz to co za mną.

Proszę o wasze opinie a moze cos innego polecacie małego.

nightelf
11.07.16, 21:10
E-M5 ma uszczelnienia, nieco pojemniejszą baterię.
Za to w E-M10 mkII możesz uzyskać podgląd zdjęć na smartfonie (co się zapewne przyda przy selfie).
Na HDR i timelapse bym za bardzo nie patrzył. HDR możesz potem złożyć na komputerze, trzeba zrobić tylko serię zdjęć z bracketingiem ekspozycji. Timelapse z kolei wykonasz po dokupieniu odpowiedniego wężyka spustowego.
Wiesz, że wybrane przez Ciebie obiektywy to stałki? W dodatku o nieco innych ogniskowych.
Nie nazwałbym Panasonica 25/1.7 gorszym. Oba są dobre optycznie. 25 nawet ma lepszy AF.

Mcarto
11.07.16, 21:47
Do Timelapsów wybierz aparat posiadający elektroniczną migawkę żeby nie zajechać mechanicznej.

epicure
12.07.16, 11:39
Weź jakiś szerokokątny obiektyw i dowolny aktualny model aparatu.

Fudzi
12.07.16, 20:39
Witam, dlatego mnie nurtują te obiektywy. Czy lepiej wziąć e10 mark II z tańszym obiektywem czy em10 z droższym. chociaż oprócz stabilizacji em10 mark II chyba niema nic innego do zaoferowania.

Edit. Em10 mark II ma elektroniczna migawke. Napewno będę próbował zrobić timelaps. Najbardziej mi zależy na tym zastosowaniu o którym pisałem. Czy taka 25mm nie będzie miała za dużej ogniskowej? Czy dużo się różni pole widzenia 20mm od 25mm?

Mcarto
13.07.16, 00:38
@Fudzi szczerze to raczej potrzebujesz kita a potem wybierzesz sobie jakoś odpowiednią stałkę.
Ja sam przez rok ganiałem z Olkiem E-520 i dwoma kitami 14-42 i 40-150 zanim wszedłem w stałki i dokonałem pierwszych zmian. Nikt Tobie nie powie czy wybrać 20 czy 25 mm bo gusta są rozmaite:wink: