Zobacz pełną wersję : Co i jak-dyskusja (wątek otwarty)
Witam wszystkich klubowiczów na tym upadającym forum.Kilka razy poruszana była sprawa fotek zamieszczanych w galerii.Zalożenie było takie, że są tam zdjęcia dobre/wybitne/wyjątkowe...a wyszło jak zwykle. Dlatego też (po przejżeniu galerii) postanowiłem założyć ten watek. Chciałbym żeby tu a nie w galerii omawiać zdjęcia forumowiczów.Mamy różne gusta i różne doświadczenie , nie każdy podda ocenie swoje wypociny zamieszczając je tam...Proponuję aby tutaj, bez udziału autora, poddać je ocenie i analizie...
Jednocześnie proszę o konstruktywne posty, żadnych przepychanek słownych !! Proszę !!
A to zdjęcie które mnie do tego nakłoniło... https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/21509/P7050179.jpg
---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post był o 10:39 ----------
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/07/P7050179-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/21509/P7050179.jpg)
---------- Post dodany o 10:54 ---------- Poprzedni post był o 10:40 ----------
cyt. "A ja uważam ze kadr jest fatalny...Odnoszę wrażenie, że kosztem czubka głowy pokazał spuszczone na biodra coś kwiecistego. To trzeba było się zdecydować, albo rozbieramy modelkę do rosołu, albo tniemy kadr do linii bioder i zostawiamy głowę w spokoju...howgh !"
Mnie ucięta głowa nie przeszkadza, natomiast kwiecisty dół tak :wink:
Ale wcale nie dlatego, że zasłania pewne "przynależności" kobiece, przyciąga uwagę kwiecistość dołu, a ja wolałbym to w jednolitym pastelowym kolorze.
Mnie ucięta głowa nie przeszkadza, natomiast kwiecisty dół tak :wink:
Ale wcale nie dlatego, że zasłania pewne "przynależności" kobiece, przyciąga uwagę kwiecistość dołu, a ja wolałbym to w jednolitym pastelowym kolorze.
Ale wydaje mi się że przez dół, zdjęcie jest nienaturalnie rozciągnięte...dlatego uciął bym krótko pod lub nad pępkiem...
Tropicalny, o czym tu pisać, jak wszystko poza kwiatkami jest źle?
1 kobitka kompletnie nieobecna
2 przez złe ułożenie głowy nos jej się zpinoczył
3 ułożenie rąk poszerza ramiona względem talii
4 głowa jest nie naturalnie duża
5 cięcie na dole powiększa kość miednicy
6 barwa skóry na pograniczu wakacji w formalinie.
W pisz sobie w stopkę jak K@czy ""forumowy upierdliwiec" I idź do okulisty, ja byłem :wink:
---------- Post dodany o 12:39 ---------- Poprzedni post był o 12:37 ----------
Ale wydaje mi się że przez dół, zdjęcie jest nienaturalnie rozciągnięte...dlatego uciął bym krótko pod lub nad pępkiem...
Nie zdjęcie ale dziewczyna wydaje się być bardzo "długa" ale czy karykaturalnie? Nie sądzę.. Takie są młode szczupłe i "wiotkie" dziewczyny :grin: Długość kibici przyciąga uwagę i to już mały plus.
Czyli co, jak będę mówił na kupę: Papu to będzie dobrze? Krzysiu, to zdjęcie jest zwalone i trzeba napisać jak, bo inaczej autor będzie popełniał te same błędy, sądząc że wszystko jest w porządku, bo przecież zostało zaakceptowane, choćby przez milczenie.
Czyli co, jak będę mówił na kupę: Papu to będzie dobrze? Krzysiu, to zdjęcie jest zwalone i trzeba napisać jak, bo inaczej autor będzie popełniał te same błędy, sądząc że wszystko jest w porządku, bo przecież zostało zaakceptowane, choćby przez milczenie.
W końcu coś sensownego..."trzeba napisać jak, bo inaczej autor będzie popełniał te same błędy"...wypunktowałeś ! to teraz rozwiń !! :grin:
W końcu coś sensownego..."trzeba napisać jak, bo inaczej autor będzie popełniał te same błędy"...wypunktowałeś ! to teraz rozwiń !! :grin:
Co tu rozwijać, zebrałem wszystkie te rzeczy, które psują obraz. Ok:
1-Nie wiem jakie relacje łączą Autora i kobitkę na zdjęciu, ale
wygląda to tak, jakby nie byli w stanie się dogadać: on ma jakąś wizję, przekazuje jej, ona dorzuca coś od siebie, dopasowują do całości i...
jest współpraca - jest pełny efekt. Tu kompletnie odjechana panna od tematu. Doszło do takiego paradoksu, że gdyby jej zarzucić biało-niebieskie wdzianko
była by z tego Madonna przy tym "maryjkowym spojrzeniu"
2-Zadaniem fotografa jest: wyeksponować walory i ukryć niedoskonałości modelki, przy realizacji swojego projektu(chyba że ten zakłada karykaturę) tu kwestia nosa i miednicy
3- ramiona do talii to odwrócony trójkąt, jeżeli łokcie będą skierowane do wewnątrz zgodnie, linia talii przedłuży krzywiznę, dając złudzenie zbyt szerokich "barów"
w stosunku do reszty ciała.
4-o tym już Mirek pisał "do fryzjera"
5- to też nie jest jasne? Ocieplić/ożywić skórę to ma mieć różowy a nie zielony zafarb.
Będzie tego, tera Wy.
Co do zdjęcia to nie wiem bo to nie moja bajka, ale wiem jedno, że jak dla mnie ta Pani mogłaby mieć trochę więcej ciała, nie podobają mi się anorektyczki.
Pługa nie pociągnie, ale żeby zaraz anoreksja...
Ad.1 Zawsze musi patrzeć w obiektyw,jest zamyślona a może tez troszkę zawstydzona ?!
Ad.2 Nie mam zdania
Ad.3 A musi to być baba śląska...w d..ie szeroka w barach wąska ?? To młode dziewczę...Ale faktycznie, ułożenie rąk coś sztrymsi...
Ad.4 Czyli użyto niewłaściwego obiektywu...sądzę że za krótka ogniskowa, albo też zła perspektywa...
Ad.5 Nie sądzę !
Ad.6 Nie widzę tego zafarbu...nie mam możliwości,może masz rację. Ale żeby zaraz formalina...nie każdy lubi kurczaki ładnie zarumienione !! ;-)
Ad.1 Zawsze musi patrzeć w obiektyw,jest zamyślona a może tez troszkę zawstydzona ?!
To niech gra z całością, jest zawstydzona - wzrok lekko spuszczony, zamyślona - to może być spojrzenie a reszta ciała?
Ad.2 Nie mam zdania
Ad.3 A musi to być baba śląska...w d..ie szeroka w barach wąska ?? To młode dziewczę...Ale faktycznie, ułożenie rąk coś sztrymsi... dół ma się schodzić, wtedy efekt jest ok. A tam zwisa szmata, i żopa jak armata
Ad.4 Czyli użyto niewłaściwego obiektywu...sądzę że za krótka ogniskowa, albo też zła perspektywa...Uhm.
Ad.5 Nie sądzę ! Ci pokażę.
Ad.6 Nie widzę tego zafarbu...nie mam możliwości,może masz rację. Ale żeby zaraz formalina...nie każdy lubi kurczaki ładnie zarumienione !! ;-)też Ci pokażę.
Bez zafarbu i mała doopka:
177936177937
szmatka prawiona:
177938177937
Jest przerysowane, ale oddaje to o co mi chodzi.
Jest przerysowane, ale oddaje to o co mi chodzi.
Wiedziałem że na Ciebie można liczyć...tylko nie wiedziałem jak Cię z nory wyciągnąć !!:mrgreen:
---------- Post dodany o 17:39 ---------- Poprzedni post był o 17:39 ----------
I pierwsza fota potwierdza moją teorię !
Wiedziałem że na Ciebie można liczyć...tylko nie wiedziałem jak Cię z nory wyciągnąć !!:mrgreen:
Różnie Panie, różniście: na kwaśnicę, na ziobra, na golonko w piwie/winie... sposobów mnogość! :mrgreen:
I pierwsza fota potwierdza moją teorię !
W rzeczy samej. :-D
Różnie Panie, różniście: na kwaśnicę, na ziobra, na golonko w piwie/winie... sposobów mnogość! :mrgreen:
W rzeczy samej. :-D
I zostaliśmy sami na polu walki...:|
I zostaliśmy sami na polu walki...:|
Ee tam.. wpadnie Mirek jak Zenek i pozamiata. :-D
---------- Post dodany o 17:54 ---------- Poprzedni post był o 17:53 ----------
Pamiętamy, że to pierwszy portret ręki Autora? Pamiętamy! :mrgreen:
Ee tam.. wpadnie Mirek jak Zenek i pozamiata. :-D
---------- Post dodany o 17:54 ---------- Poprzedni post był o 17:53 ----------
Pamiętamy, że to pierwszy portret ręki Autora? Pamiętamy! :mrgreen:
I niech się nie zraża !! :grin:
To wszystko subiektywne oceny są i tyle. Moje pewnie bezsensowne więc idę pooglądać sobie .... :grin:
A widziałeś "obiektywną" ocenę? Czytałeś co napisałem, czy ględzisz bo lubisz/kochasz mnie? ?
Ciekawy watek.Gratulujue pomyslu.Teraz tylko zeby go postami nie zepsuc.
Co do zdjecia to telegraficznie wypowiedzialem sie w galerii.Tu moge od siebie dodac o patrzeniu i zaslanianiu.Zostalo napisane,ze dziewczyna jest zupelnie nieobecna,ktos odpisal,ze nie zawsze musi sie patrzec.Obecnosc a patrzenie sie w obiektyw to dwie pary roznych kaloszy.Skoro sie nie patrzy w obiektyw to nie widzi,ze jest fotofrafowana.Wiec czemu sie zaslania??Nielogiczne tu na tym zdjeciu jest wszystko.Dobra fotografia postaci powinna cos przedstawiac.To nie ma nic co by zagadalo z widzem. Tu jest tylko golizna nieumiejetnie zaslaniana niewiadomo dlaczego i z jakiego powodu.Co do sprzetu i obrobki to kazdy robi tak jak umie i czym ma.Jednak skoro nie mam umiejetnosci i sprzetu do nurkowania glebinowego to ponizej metra pod wode nie schodze.O fryzjerze w czasie sesji i pozniejszych efektach poczytacmozna w innym watku podpartym przykladem.
Pługa nie pociągnie, ale żeby zaraz anoreksja...
Znowu się z Tobą zgadzam, choć wcale Cię nie lubiem.:roll:
---------- Post dodany o 20:48 ---------- Poprzedni post był o 20:47 ----------
I niech się nie zraża !! :grin:
To nie takie pewne, że się nie zrazi.... :???:
Ciekawy watek.Gratulujue pomyslu.Teraz tylko zeby go postami nie zepsuc.
Co do zdjecia to telegraficznie wypowiedzialem sie w galerii.Tu moge od siebie dodac o patrzeniu i zaslanianiu.Zostalo napisane,ze dziewczyna jest zupelnie nieobecna,ktos odpisal,ze nie zawsze musi sie patrzec.Obecnosc a patrzenie sie w obiektyw to dwie pary roznych kaloszy.Skoro sie nie patrzy w obiektyw to nie widzi,ze jest fotofrafowana.Wiec czemu sie zaslania??Nielogiczne tu na tym zdjeciu jest wszystko.Dobra fotografia postaci powinna cos przedstawiac.To nie ma nic co by zagadalo z widzem. Tu jest tylko golizna nieumiejetnie zaslaniana niewiadomo dlaczego i z jakiego powodu.Co do sprzetu i obrobki to kazdy robi tak jak umie i czym ma.Jednak skoro nie mam umiejetnosci i sprzetu do nurkowania glebinowego to ponizej metra pod wode nie schodze.O fryzjerze w czasie sesji i pozniejszych efektach poczytacmozna w innym watku podpartym przykladem.
Dzięki Mirek, o to mi chodziło :-)
Chciałem wszystkim podziękować za czas włożony w zastanowienie się i napisanie czegoś o tym zdjęciu. Nie spotykane to częto na innych forach.
Po przeczytaniu komentarzy rzeczywiście muszę przyznać że perspektywa została lekko przeze mnie zd&%$#&* co wpłynęło na rozciągnięcie sylwetki i tak już wysokiej i dość szczupłej dziewczyny. Mam gdzieś wersję bez kolorowej szmatki (znaczy nie całkiem bez...) i jak dla mnie jest zbyt surowa. Najwyraźniej monitor nadaje się do kalibracji bo zielonego zafarbu u siebie nie widziałem.
Raz jeszcze dzięki wszystkim którym się chciało za uwagi.
Fajny wątek i opinie. Mi głównie przeszkadzał dół. Zastanawiałem się jeszcze czy nie ciąć powyżej pępka.
Chciałem wszystkim podziękować za czas włożony w zastanowienie się i napisanie czegoś o tym zdjęciu. Nie spotykane to częto na innych forach.
Po przeczytaniu komentarzy rzeczywiście muszę przyznać że perspektywa została lekko przeze mnie zd&%$#&* co wpłynęło na rozciągnięcie sylwetki i tak już wysokiej i dość szczupłej dziewczyny. Mam gdzieś wersję bez kolorowej szmatki (znaczy nie całkiem bez...) i jak dla mnie jest zbyt surowa. Najwyraźniej monitor nadaje się do kalibracji bo zielonego zafarbu u siebie nie widziałem.
Raz jeszcze dzięki wszystkim którym się chciało za uwagi.
Od siebie napiszę: nie wielu już potrafi "wziąć na klatę" opinie odbiorcy. Brawo Ty! :cool:
Od siebie napiszę: nie wielu już potrafi "wziąć na klatę" opinie odbiorcy. Brawo Ty! :cool:
Lepiej mieć opinię szczerą, nawet nie najlepszą, niż żadną :)
Lepiej mieć opinię szczerą, nawet nie najlepszą, niż żadną :)
Cieszę się, że nie wziąłeś mi za złe poddanie Twojej fotki pod dyskusję :-) Za Saboor-em brawo Ty !! :grin:
Wątek pierwsza klasa brawo tropic,
mam nadzieję że na tapete pójdą kolejne prace zapodane w galerii tudziez wątkach..
I poruszony zostanie nie tylko portret studyjny ale takze inne kategorie foto :)
Wątek pierwsza klasa brawo tropic,
mam nadzieję że na tapete pójdą kolejne prace zapodane w galerii tudziez wątkach..
I poruszony zostanie nie tylko portret studyjny ale takze inne kategorie foto :)
Kilka razy dyskutowaliśmy o tym kto,co i jakiej wartości są fotki w galerii.I żeby nie było tak że same doskonałe oceny...ile ludzi tyle opinii, albo jak mędrzec powiedział "jeden lubi wąchać kwiatki, a drugi skarpetki" ;-) Wykażmy błędy, dajmy wskazówki...
A ja to nie brawo bo się sprzeciwiłem.... Sam nawet nie wiem komu ... Ale chęci się liczą też.:wink: Dziewczyna fajna.. Na tym się znam!:grin:
A ja to nie brawo bo się sprzeciwiłem.... Sam nawet nie wiem komu ... Ale chęci się liczą też.:wink: Dziewczyna fajna.. Na tym się znam!:grin:Ty to Alien jesteś i tylko Ci d00py w głowie. :mrgreen:
...Dziewczyna fajna.. Na tym się znam!:grin:
Skąd wiesz, że fajna. Z wyglądu większość jest "fajna":wink:, albo siem nam kiedyś wydawało...
Ty to Alien jesteś i tylko Ci d00py w głowie. :mrgreen:
A co może być mi w głowie na starość... Pażyjosz uwidisz...
---------- Post dodany o 18:23 ---------- Poprzedni post był o 18:22 ----------
Skąd wiesz, że fajna. Z wyglądu większość jest "fajna":wink:, albo siem nam kiedyś wydawało...
Nie kłuć się ... Fajna jest i już. :roll:
[QUOTE=Krakman;1277984A ...Nie kłuć się ... Fajna jest i już. :roll:[/QUOTE]
W temacie fajności nie mam zamiaru się kłócić, nawet potwierdzam, ale portret mógłby być lepszy:)
W temacie fajności nie mam zamiaru się kłócić, nawet potwierdzam, ale portret mógłby być lepszy:)
Musi być Jego ostatnie zdanie...:roll:
No i powoli jak zawsze watek zmierza ku "normalnosci"Pojawia sie krytykant innych postow.Nawet Krakmanowi nie odpusci.A na temat zdjecia ani slowa.
No i powoli jak zawsze watek zmierza ku "normalnosci"Pojawia sie krytykant innych postow.Nawet Krakmanowi nie odpusci.A na temat zdjecia ani slowa.
To na temat:
To Ci Saboor wyszło, choć Cię nie lubiem niemożliwie bardzo, to pochwalę tą poprawkę kadru...
Pewnie Ci dziecko to zrobiło ale nie ma na to dowodu. Więc brawo Ty Saborze.
178179
To na temat:
To Ci Saboor wyszło, choć Cię nie lubiem niemożliwie bardzo, to pochwalę tą poprawkę kadru...
Nie potwierdzam, ale i nie zaprzeczam...
To na temat:
178179
Ale głowa nadał ucięta i nic tego nie poprawi:cry:
Co tam głowa....... :twisted:
Ale głowa nadał ucięta i nic tego nie poprawi:cry:
Otwarty umysł ma, nie czepiaj się. :-P :mrgreen:
Otwarty umysł ma, nie czepiaj się. :-P :mrgreen:
No tak, tego w ogóle nie wziąłem pod uwagę.
:grin:
178207
Coby wrócić trochę do tematu tego postu... ale nie ogarniam jeszcze Tapatalk i nie wiem czy się załączy...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
178207
Coby wrócić trochę do tematu tego postu... ale nie ogarniam jeszcze Tapatalk i nie wiem czy się załączy...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To już znacznie lepiej, jest integracja fotograf-modelka.
---------- Post dodany 15-07-16 o 00:21 ---------- Poprzedni post był 14-07-16 o 23:56 ----------
Mam wrażenie, że odczesanie jej prawego kosmyka włosów, odsłaniając buzię,
poszerzy twarz i nosek się zmniejszy.
No i żyły na ręku do retuszu.
U mnie link nie dziala i mam sie kontaktowac z administratorem.
Golasek bez szmatki, dobrze jest przyciete.
Do BW ja, a nie tam kolor.
pozdroofka
PS
Fajny ma pepuszek w serduszko, czy tam w piczek:)
Mnie się podoba taka jaka jest, zresztą mnie staremu każda młoda zgrabna się podoba.
Mnie się podoba taka jaka jest, zresztą mnie staremu każda młoda zgrabna się podoba.Ale my tu o zdjeciu a nie o tym co na zdjeciu.
Ale my tu o zdjeciu a nie o tym co na zdjeciu.Wygląda na to, że to co na zdjęciu bardziej fascynuje jak zdjęcie.
Ale my tu o zdjeciu a nie o tym co na zdjeciu.
A co jest na zdjęciu bo kurna niedowidzę?:wink:
Mirek54;1278117]Ale my tu o zdjeciu a nie o tym co na zdjeciu.
Kwestia gustu. jednemu się podoba talerz,a innemu co na talerzu , a mnie się podoba wszystko i ta szmatka też.
Sabat onanistów? Może warto by było, gdyby najbardziej aktywni dyskutanci pochwalili się swoim dorobkiem w tej kategorii zdjęć? :wink:
Sabat onanistów? Może warto by było, gdyby najbardziej aktywni dyskutanci pochwalili się swoim dorobkiem w tej kategorii zdjęć? :wink:
Juz nawet w kazdej kategorii.Moze napisz do jakiej kategorii to foto zaliczasz.
---------- Post dodany o 17:44 ---------- Poprzedni post był o 17:41 ----------
Kwestia gustu. jednemu się podoba talerz,a innemu co na talerzu , a mnie się podoba wszystko i ta szmatka też.
To moze inaczej.Watek jest o tym czy zupa grochowa jest dobrze podana i jak podac, a nie czy w patelni tez mozna podac i czy smakuje.
Fret, czy krytyk operowy musi być tenorem? Nie? No to daj spokój.
Fret, czy krytyk operowy musi być tenorem? Nie? No to daj spokój.
Czy ornitolog musi umieć latać ?!
A nie? :mrgreen:
Choć ślizgiem... :roll: