PDA

Zobacz pełną wersję : E1 i rozjasnianie blyskiem cieni pod swiatlo

dulak
29.03.08, 22:06
Witam po swiatecznej przerwie,

Nie mam pojecia dlaczego moj dziadek E1 nie radzi sobie z blyskiem rozjasniajacym pod silne swiatlo, tzn sprawa wyglada tak, ze czasem perfekcyjnie dopali i osoba majaca slonce za plecami naswietlona jest idealnie ale czesciej zdarza sie, ze niedoswietla i to o 3EV, korekcja blysku na plus nie pomaga. Problem nie wystepuje przy E500, ani przy D70 ktory bezproblemowo kontruje wlasciwie naswietlajac.
Ostatecznie w takich sytuacjach przelaczam lampe na manual i wtedy mam pewnosc, ale zona juz nie radzi sobie z tym.
Dodam jeszcze, ze sytuacja wyglada identycznie z FL36 i FL50.

Jakies pomysly, sugestie?

pozdrawiam

lessie
29.03.08, 22:08
a jak mierzysz światło przed zdjęciem?
i czy przy tych samych pomiarach różnie błyska czy po prostu różnice wynikają z pomiaru?
skora raz błyska dobrze, innym razem źle to stawiałbym że gdzieś z pomiarem jest błąd

dulak
29.03.08, 22:16
no wlasnie nijaka jest logika blysku.

Przy matrycy i centralnie wazonym nie ma reguly jak strzeli raz przy 5.6 1/160 slicznie naswietli a innym razem nawet maksymalny plus lampy nie wystarcza.

moja teoria jest taka, ze to niedoskonalosc pomiaru, no w koncu w ejedynce jest wiele niedociagniec (np. ISO Auto chocby), ale moze ktos wie cos wiecej ode mnie w tej materii wiec wole spytac.

dulak
29.03.08, 22:23
nie nie, mam na mysli to, ze w trybie Auto naswietla nierownomiernie, gdy przelaczam na manual ustawiam sobie jak chce (wychowywalem sie w czasach manualnych lamp :) ) i jest git, w TTL Auto jest ewidentnie nie tak, jest po prostu loteria, ot co.

kisi
30.03.08, 12:08
moja teoria jest taka, ze to niedoskonalosc pomiaru, no w koncu w ejedynce jest wiele niedociagniec (np. ISO Auto chocby), ale moze ktos wie cos wiecej ode mnie w tej materii wiec wole spytac.

Hmm... a jakie sa niedociagnięcia Auto ISO ? Bo z tego co wiem to działa i to raczej dobrze.
Rozumiem że walisz lampą w trybie FP...

MicSzu
30.03.08, 12:25
Ja też słyszałem, że dziadek świetnie radzi sobie z błyskiem, a mając go się dziwiłem bo nie było najlepiej tzn. E-500 radził sobie lepiej. ( przy wyzszych czułosciach takich jak ISO 400 wariował i lubił przepalac, w FP nie używałem bo nie starczyło czasu :D )Ale może faktycznie rozwiazaniem Twojego problemu jest dobranie odpowiedniego punktu pomiarowego.

dulak
2.04.08, 23:52
wiec problem w tym, ze przy tym samym pomiarze w tej samej sytuacji raz strzeli poprawnie innym razem niedoswietli, nie ma zadnej powtarzalnosci. Lampa ma FP i zasieg odpowiedni, uprzedzajac pytanie czy wiem, ze przy FP spada liczba przewodnia odpowiem - tak wiem i mam to na uwadze przy robieniu zdjec. Ja nie wiem co znaczy, ze dziadek dobrze mierzy blysk, widocznie moj nie potrafi. W D70 powtarzalnosc naswietlen blyskiem jest bardzo duza w E1 bardzo mala i to nie cieszy, a fakt, ze E500 radzi sobie o niebo lepiej niz E1 moge i ja potwierdzic.

A jesli chodzi o ISO AUTO to jesli u Ciebie dziala poprawnie to jestes szczesciarzem :) Owy watek poruszany byl na forum niejednokrotnie i bodaj u wszystkich ta funkcja nie ma ochoty pracowac poprawnie, a uaktywnia sie dopiero przy blysku (tak mam zarowno w E1 jak i E500)

pozdrawiam

grizz
2.04.08, 23:57
Ja problemów z błyskiem nie zauważyłem...

a AutoIso w e-1 działa poprawnie.... tylko nie tak jak Ty chcesz ;)